Ambtenaren rijden bijna 16 miljoen schade

Auteur: , 28 Reacties

Misschien is het slim om voordat je gaat stemmen nog even uit te zoeken welke partij van plan is iets aan de verzekeringsplicht voor ambtenaren te doen.

Ambtenaren reden namelijk in drie jaar tijd 15,9 miljoen euro schade bij elkaar op dienstvoertuigen. En omdat het rijk zich niet hoeft te verzekeren draait de belastingbetaler voor die schade op. Dat houdt dus toch in dat uw koopkracht de afgelopen 3 jaar ongeveer 30 cent per jaar hoger had kunnen liggen als overheidsdiensten wél gewoon een verzekering zouden hebben. Deze regelgeving helpt dan misschien de ambtenaren, het raakt u keihard in de portemonnee!

Maar zonder gekheid: 16 miljoen is best veel. De meeste schades betroffen “schade aan het eigen voertuig” waarvoor 11,6 miljoen euro moest worden afgetikt. We hebben het dan over aanrijdingen met andere weggebruikers, paaltjes en parkeerschades. Er werd 4,3 miljoen euro uitgekeerd aan andere weggebruikers en er werd ook nog eens 412.000 euro smartengeld uitbetaald.

Nu lijken die allemaal maar gewoon wat bij elkaar geraapte bedragen, maar als we dan gaan kijken naar het aantal overheidsvoertuigen dat schade reed wordt het een stuk erger. Van de 9479 voertuigen die het rijk in 2009 in bezit had kwamen er 6475 schademeldingen binnen. Dat kostte de schatkist in totaal 4,5 miljoen euro tegenover 3,3 miljoen in 2007. De woordvoerder van Financiën geeft onder meer het weer de schuld, maar wij gokken dat er een aantal mensen ook eens een cursus rijvaardigheid mogen gaan volgen. Gelukkig kunnen er soms nog eens wat in beslag genomen auto’s geveild worden om één en ander te compenseren.28 reacties

Nu snap ik waarom iedereen aan de kant gaat als er weer een ambtenaars voertuig voorbij komt..
ik vind dat die agenten het zelf moeten betalen, net zoals wij doen. ’t is toch belachelijk!! ;)
Ik werk naast een schadebedrijf. Werkelijk eens in de twee weken staat er een politie V50! En dat zijn alleen nog maar herkenbare overheidsauto’s
Als de overheid hun auto’s zou verzekeren zouden wij dat ook in onze koopkracht merken. Onze premie gaat dan omhoog omdat de verzekeraars meer moeten uitkeren.

Overigens vind ik het tamelijk logisch dat een politieauto, brandweerwagen of ambulance meer schade heeft dan een doorsnee leasebak of gezinsauto. Die dingen worden tenminste voor iets nuttigers gebruikt dan bumperkleven, linksrijden en met zo hoog mogelijke snelheid door je eigen wijk racen ;-)
Slimme overheid, domme autoblog. Verzekeren van een politiegolfje van 1,5 jaar oud in de Randstad kost (gelet op de vele schades en wisselende bestuurders) €1000 per jaar. 10.000 voertuigen x €1000 per jaar = 10 miljoen premie per jaar. In drie jaar is dat €30 miljoen. De overheid hoeft geen premie te betalen maar kan gewoon zelf zijn eigen verzekeringspotje vullen en daaruit de schades betalen en is dus voor de helft van het geld (€16 miljoen) klaar. Over tot de orde van de dag.
@Martin: klopt, zeker in deze tijden van lage rente kan de overheid beter zichzelf verzekeren. AB.nl is wat te snel met conclusies trekken.
Ik geloof dat dit artikel niet al te serieus genomen moet worden.
@floryn: ik geloof dat jij het doorhebt ;)
Ik ben het met Martin eens…
we gaan toch niet deze “winst” afgeven aan verzekeraars die het weer als bonus in de zak kunnen gaan steken ?
10.000 auto’s veroorzaken in drie jaar tijd voor bijna 16 miljoen euro schade.
Dat is € 560 per auto per jaar.
Daarvoor krijgen u en ik zelfs met maximale korting geen wa+casco verzekering!
Het niet-verzekeren bespaart de overheid geld.

En ik vind dat er met € 550 per jaar per auto met andermans auto eigenlijk best wel netjes is gereden door de heren rijksambtenaren.

En dan nog dit: volgens mij hoort die foto van die politieauto niet bij dit verhaal. Politieauto’s vallen volgens mij nl. niet in de groep auto’s die horen bij dit verhaal.
Hoho, dat ambtenaren niet kunnen rijden kost veel meer geld. Want om schade te voorkomen heeft de overheid het OV uitgevonden zodat ambtenaren veilig met bus/tram/trein kunnen. Dat kost vele miljarden per jaar. Ik denk dat elk huishouden zo’n 2000 euro per jaar betaalt aan het OV.
Ik ben blij dat ik zwart spaar. Die klote ambtenaren lopen van alles te declareren en nu ook te vernielen. Het wordt tijd dat er op dit soort mensen flink bezuinigd gaat worden. Ze leveren geen bijdrage aan de economie en zijn gewoon nutteloos in onze maatschappij. Zelfs nog erger dan Gabbers en Marokkanen.

Opzouten dus !
Als het rijk zich wel verzekert, betalen we wel mee via de verzekering. Tja…
@Sorcerer

Ze verzekeren zichzelf niet maar betalen de schade zelf of uit jouw beurs zoals je het stelt. De rekenvoorbeelden van eerdere reacties geven al aan dat dit goedkoper is en mogelijk omdat ze geen WA verzekeringsplicht hebben zoals burgers.
Alsof een verzekering gratis is en de belastingbetaler niets kost…
@Bob

vuistregel voor verzekeren; verzeker enkel wat je zelf niet betalen kunt. Verzekeren is namelijk altijd duurder omdat de verzekeraar er ook aan verdienen moet.
@Dumpiej

Afgezien van de WA verzekeringsplicht zou ik sowieso een autoverzekering afsluiten maar de inboedel hebben wij bv niet verzekerd.
Inderdaad zelfdoen is goedkoper dus vooral niet de verzekeraars gaan spekken, die zijn niet gek!
Lijkt mij een goed plan dat agenten tot op zekere hoogte uit eigen zak gaan betalen, dan is het paaltje-butsen zo afgelopen;)
Niet zo’n slim stukje, maar dat is al geconstateerd. Gelukkig weet de overheid beter.
Ze eens zouden wat stevigere auto’s moeten overwegen met bullbars enzo kunnen ze ook eens een corrigerend tikje geven als het nodig is.
Helemaal eens met Martin. Je moet je alleen ergens voor verzekeren als je de schade niet kan betalen. Dat geldt vrijwel nooit voor de overheid, dus zou verzekeren ook in dit geval duurder zijn voor de belastingbetaler.
Daar komt nog bij dat ik niet echt opkijk van dit bedrag. Kortom, hoog Televaag gehalte dit berichtje.
Ja, dit is echt een belangrijk topic om je stem op te baseren. Autoblog, bedankt, ik ga gelijk zoeken!
Waar iedereen wel makkelijk overheen stapt zijn de DEFENSIE voertuigen, die zitten ook in deze berekening… Als een militair schade rijdt aan bijvoorbeeld een Leopard 2A6, een Busmaster of een Fennek, dan kost dat al gauw meer dan een paar honderd euro om de schade te repareren. Ik ben zelf militair en ken verschillende gevallen van militaire voertuigen die schade rijden, soms zelfs total loss en loopt het al gauw in de papieren. Ik denk dat het totale schadebedrag dus wel meevalt en dat daar inderdaad niet tegenop te verzekeren valt.
Als burger voor Defensie gewerkt waar ze auto’s ook niet verzekeren. Het is gewoon logisch dat de overheid dit zo regelt, verzekering is duurder dan af en toe schade te betalen.
Goh, dan betalen we bijna €1 belasting voor…
16 miljoen in 3 jaar !! yeah right ..

domme overheidspropaganda ..
Je beste vriend...
Laten we zeggen: “Waar gewerkt wordt vallen spaanders” en die spaanders vallen er al langer als vandaag. Er is dus weldegelijk goed nagedacht over hoe de overheid dat zo goedkoop mogelijk moet doen. Next!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).