Audi wint wederom de 24h van Le Mans

Auteur: , 74 Reacties

Audi heeft voor de 9e keer (in 12 jaar) de 24 uurs-race van Le Mans gewonnen, de Duitse Timo Bernhard reed samen met zijn teamgenoten de meeste ronden (397) in een R15 TDI. Andere Audi-teams claimden tevens plek 2 en 3, het was voor Audi daarom de vierde 1-2-3 overwinning (2000, 2002 en 2004).

Peugeot was dit jaar in de kwalificatie het snelst, de bolides vielen tijdens de race echter uit. Ze hadden op het Circuit de la Sarthe last van een kapotte vering en diverse motorproblemen.

De Audi met Christijan Albers haalde de finish ook niet. Samen met de Oliver Jarvis en Christian Bakkerud viel de Nederlander voortijdig uit.

In de LMGT2-klasse won de Porsche 997 GT3 RSR. Ook de Spyker C8 heeft de race uitgereden, ze eindigden echter wel achteraan (plek 9). Op de 7de plaats vinden we Le Mans-debutant Paul van Splunteren, de racende eigenaar van Porsche Centrum Eindhoven.

De volledige uitslag staat op lemans.org.74 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
alle 4 de Peugeot’s (Total en Oreca) vielen uit
Samen met 24 andere auto’s, de helft van het veld :P
Het was een mooie spannende race tot een paar uur voor het einde
@cheetacars: geef daar alleen wel Peugoet de schuld van, en niet Audi! (ik wijs niet met de vinger naar je zeg het alleen even. schumi krijgt namelijk ook vaak de schuld van een saaie F1 om diezelfde reden)
@lambo4all: Mcnish was gelijk al bezig in de Audi in de eerste ronde, Audi voerde wel wat uit. Alleen heeft Peugeot idd wel tot hun einde gereden. Het einde had alleen wat later moeten zijn voor een echt spannende race idd

De F430 GT en de Corvette in de GT2 was ook spannend gister
sweet revenge
Leuke race, maar het is niet te zeggen dat audi verdiend gewonnen of Peugeot verdient verloren heeft.

Audi is gewonnen waren beter, betrouwbaarder maar peugeot had eerder pech dan slecht design lijkt me op het eerste zicht.
@Hupke: nou volgens mij moet je dan toch echt een 2e keer gaan kijken, 4 Peugeot’s is echt geen toeval!
@lambo4all:

Het gaat het me er nu net om dat dat wel het geval is.
Ze wilden te hard en hebben misschien iets te veel gegeven maar het was vooral pech.
@Hupke: met racewagens rijdt je hard, daar zijn ze voor gemaakt. en als er 1 van de 4 kapot gaat dan is dat inderdaad toeval. maar als ze alle 4 uitvallen met technische problemen dan is het probleem gewoon de auto, wel snel maar te kwetsbaar. als je dan daar eens strategie tegenover zet die ook nog is het uiterste van de wagen vergt in het begin van de race…
Was een supermooie race! Proficiat Audi!
Tja saaiste merk ter wereld wint de saaiste race. Niks nieuws!
@Punk: doe het dan maar eens na om 24 uur rondjes te rijden op hoge snelheid, heh!. na 3 uur begin je al te sputeren.

proficiat audi, maar door uitval hebben jullie gewonnen. moet eigenlijk ook zonder kunnnen toch? waar is aston martin?
Hupke: betrouwbaarheid hoort mee als element in zo’n race.
Ja, de Peugeot’s waren sneller maar blijkbaar hebben ze dit jaar iets ‘fout’ gedaan inzake betrouwbaarheid..

Kudos voor Audi!
@GeoBem007:

Ja zeker speel betrouwbaarheid een rol. Zoals de BMW’s die uitvallen door een slecht designde achtertrein.

Maar ik bedoel ik zie (tot nu toe) nog geen grote duidelijke fout bij de peugeot’s dus tis maar wachten tot er meer info over komt.
Maar voorlopig classificeer ik het als pech eerder dan als slecht ontwerp.
eat this Peugeot!
the-budel-guy
supper van audi nu nog hopen dat ze de DTM gaan winnen.
Spijker kwam als laatste over de finish, en tijdens de livestream zeiden ze dat dat niet hoefde te betekenen dat ze laatsten waren…;) Dus zijn ze echt laatste of was dat een miscommunicatie?
Audi is gewoon heel betrouwbaar vergeleken peugot! die gingen wel hard maar haalde de race niet!!!!!:P
GT2 klasse was ook wel spannend tussen Porsche en Ferrari!
Porsche heeft wel gewonen! plaats 1 en 3!:D
tja, franse auto`s houden het nooit lang vol hea :lol:
AUDI FOR LIVE
@Mgraatsma: bedoel je niet ” audi for life “?
@Mgraatsma: HAHAHA, dikke fail.
Geweldige prestatie!

@Autoblog:

De Duitse Timo Reinhard reed samen met zijn teamgenoten de meeste ronden…. Hij heeft niet 24h alleen gereden…
@Rossi: uiteraard;) ik heb de tekst nog iets genuanceerd, thanks!
@Teerdz Van de nog rijdende auto’s waren ze laatste. Maar ze zijn dus wel gefinished voor de uitvallers;)

Voor zover ik alles gezien heb was het een mooie race. Wel zuur voor Peugeot aan het einde, ze kwamen mooi terug. Audi heeft wederom een mooie prestatie neergezet.
mja als vier van de vier autos uitvallen niet door accidenten maar door slijtage dan denk ik dat er toch een foutje zit in je ontwerp hoor…
Ik vond het echt een geweldige race, vond het knap hoe veel tegenslag Peugeot ook maar had, ze het nooit opgaven (tot ze uiteindelijk wel moesten). Wel raar dat er 3 van de 4 Peugeots zijn uitgevallen met hetzelfde probleem. Jammer want ze konden misschien wel hun 2de opeenvolgende overwinning in Le Mans boeken. Maar nu gaat ze wel verdiend tegen Audi, die 3 liepen gewoon voortreffelijk zonder maar het kleinste probleemje !

Ook wel sportief de felicitaties van de Peugeot-baas aan de Audi-baas. Dokter Wolfgang Ullrich werd er zelfs even emotioneel van. Mooi moment en dat bewijst dat ze toch wel respect voor elkaar hebben Audi en Peugeot.

Spijtig dat sommigen hier op dit forum geen respect hebben voor ofwel Audi ofwel Peugeot.

Dus nog eens, ik had liever dat Peugeot gewonnen had, maar een dikke verdiende proficiat aan Audi !! Zij waren dit jaar de beste.
@Flipke:

Hear hear.


@Megakix:

Ja, joh. Eitje, dat Le Mans. 3 uur lang achtereen racen is een peulenschil. Wat nou concentratiegebrek?

Waar staan al jouw race trofeeen overigens?
@bozewolf: grinnik, ja die heb ik inderdaad thuisstaan, je bent voor de koffie uitgenodigd. Heb de snelste tijd op Zandvoort neergezet op de slalom…graag nu jouw reactie weer. 2e in het BMW kampioenschap en 3e in de proeve-series…

En, ik blijf erbij, het is inderdaad voor rijke jochies, die ’s avonds door mams om 22:00 worden ondergestopt een héle zware race…echtwaar…
@Megakix: En waar is je Le Mans beker? Als het zo simpel is…geld mag geen factor wezen, toch? Als je echt zo goed bent…
Was Le Mans dit weekend? Wow.. dat is me echt helemaal ontgaan.
ik denk niet dat het een slecht ontwerp is, aangezien die auto’s (volgens wat ik heb opgepikt van de interviews met de rijders) reeds 4 jaar lang zonder enig probleem rondreden, en vele 24h-simulaties hebben gedaan. Het enige probleem is pech of het feit dat ze de auto’s gewoon te lang over de grens hebben laten presteren. Zelfs als ze veel sneller waren als de Audi’s, bleven de Peugeots constant aanvallen en dat is hen zuur opgebroken.
Erg goed gedaan door Audi ! Hoewel Le Mans natuurlijk een errug eenvoudige race is om te rijden, 15 kilometer per rondje (geloof ik), in een auto die alleen kapot kan als je er mee crasht, met een wegligging zodat je eigenlijk gewoon een tukkie kunt doen achter het stuur, en met 3 rijders die ieder 8 uur aan het gas moeten…tsja, dat is zoiets als ff met mijn beemer naar Spanje crossen over de Route du Soleil in één nacht, veel gevaarlijker, en met een gemiddeld snelheid van 160km/h…snap niet waar altijd dat ‘dramatiseren’ vandaan komt over ‘vermoeidheid’ etc…nja…
M. de Ruijter
@Megakix: Als je 8 uur lang non-stop super geconcentreerd bezig bent met een prototype auto van miljoenen euro over een baan te jagen om de tegenstander voor te blijven én je moet proberen niet te crashen in het donker, dan is het echt wel vermoeiend. En dan nog niet eens alle G-krachten die de coureurs voor hun kiezen krijgen, daarnaast moeten ze dan ook nog op benzine/diesel niveau letten en zorgen dat de ze de banden niet aan gort rijden.

Kortom, jouw beredenering en argumenten slaan totaal nergens op, en er is duidelijk uit op te maken dat je het hele zaakje grandioos onderschat, maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid door je kei grote ego komen.
@Megakix: je maakt een geintje hoop ik….
Dat bewijst nog maar eens hoe goed dat Duitse auto’s zijn.
De kunst is om een goede balans te vinden tussen betrouwbaarheid en vermogen. Bij audi zat die balans goed. Bij Peugeot hebben ze iets te zwaar aan de vermogen kant getild. De Peugeot’s waren duidelijk sneller dan de Audi’s. Alleen nam hierdoor de betrouwbaarheid af. Een spijtige zaak voor Peugeot. Maar het hoort er allemaal bij.

Het was zeker een spannende wedstrijd. Ook een prachtig duel gisterenavond tussen de Corvette en F430. Die mannen amuseerden zich tenminste!
En waar is die prachtige BMW M3 GT2 Art Car geëindigd? Ik heb wel gezien dat ie behoorlijke problemen had.
Geweldige race weer en diep respect voor Peugeot voor de enorm sportieve manier hoe ze met hun verlies zijn om gegaan richting Audi. Zo hoort sport te zijn, kunnen nog veel mensen wat van leren.

@Megakix, ik dacht dat ik de meest kansloze figuren wel zo ongeveer kende maar jij weet het gewoon te overtreffen! Le Mans een eenvoudige race…? Een auto hebbeb die het 24 uur lang kan volhouden. 3 coureurs die hem 24 uur lang heel weten te houden ondanks alle vermoeidheid en dat terwijl je rekening moet houden met wat er achter je gebeurd en de veel tragere deelnemers voor je. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat er mensen bestaan die zo’n ernstig tekort aan hercencellen hebben dat het in ze op komt om Le Mans een eenvoudige race te noemen. In eerste instantie dacht ik dat je ook zo’n 13 jarig kotertje was maar ik zie dat je gewoon 37 (!) bent! Dat maakt het allemaal triester. Ik heb echt met je te doen. Heel veel sterkte in je verdere leven.
ben niet helemaal op de hoogte kon het niet volgen maar hoe heeft corvette het gedaan jongens.
@corvettez06: de ene viel stil met mechanisch probleem, de andere lag eerste toen hij werd verrast toen Davidson als een bezetene probeerde het gat tussen de R15 op plaats 2 dicht te rijden en hij crashte in e Porsche (?) curves.
http://www.youtube.com/watch?v=vUvcNnvwIL4
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
zouden auto’s ooit zo goed worden dat de 24 uur van de Ring kan worden gereden?
@RND: Die is er toch al…
Zover ik begreep tijdens het kijken ging hem bij 3 stuks om turbo problemen. En dat kan best komen omdat ze dacht ik ook is met nieuwe motoren reden.

Hoeveel tests je ook doet het gaat allemaal om de praktijk en nou is het helaas zo gebleken dat het niet sterk genoeg was. Heel erg jammer want ze hadden van mij echt mogen winnen zeer goed gepresteert. Audi heeft ondanks dit ook netjes gewonnen met het toch wel heel erg betrouwbare blok van hun.
Het officiele bericht van Audi motorsport:

At the 78th edition of the race, efficiency and reliability were the decisive factors yet again – both are special fortes of the Audi brand which has a reputation of developing highly efficient automobiles. The three Audi R15 TDI cars of Audi Sport Team Joest ran without the slightest technical problems over the entire distance and occupied the top three places after the fastest Le Mans race of all time. After 2000, 2002 and 2004, Audi thus managed to achieve a one-two-three triumph at Le Mans for the fourth time.

“Everyone at Audi can be proud of this historic exploit. Reliability, efficiency and sustainability are particularly important topics for car manufacturers today. And these are exactly the areas in which we have demonstrated our expertise this weekend,” commented Audi Chairman Rupert Stadler, who witnessed the captivating race live on location. “It was one of the most thrilling races in Le Mans history, a do-or-die battle. This one-two-three victory is the fourth 1-2-3 for Audi at Le Mans and no doubt the most valuable victory claimed after the fiercest battle in our company’s history. I express my thanks and great respect to the entire squad. They have performed an incredible and flawless feat of energy. Peugeot was a formidable rival who required us to give everything. We express our respect to the French squad for this.”

“After taking third place last year, it was our declared aim to bring the Le Mans trophy back to Ingolstadt and Neckarsulm, and we managed to do this in an impressive way,” said Head of Audi Motorsport Dr. Wolfgang Ullrich. “I’m incredibly proud of this squad and sincerely thank the entire team and everyone who has contributed to this achievement.”

The ninth triumph – in total – of the brand at Le Mans was also made possible by a technology which Audi Sport developed for racing during the past three years in strict secrecy: the V10 TDI engine of the Audi R15 TDI with an approximate power output of 440 kW has a turbo-charger with Variable Turbine Geometry (VTG).

VTG turbo-chargers are standard with Audi TDI engines in production vehicles. Their use at Le Mans helps the Audi engineers to continue to develop the technology for smaller, highly efficient turbo engines to be used in the future. “At Le Mans we’re dealing with temperatures above 1,000 degrees centigrade which have not been encountered with production engines so far,” explains Ulrich Baretzky, Head of Engine Development at Audi Sport. “As a result of downsizing, production development will enter into similar temperature ranges. This makes VTG another good example of how the technology transfer between motorsport and the production side of the house works at Audi.”

In 2010 the demands made on diesel engines were particularly high due to the restrictions imposed by the regulations. “Squeezing higher output out of the engines without sacrificing reliability posed a great challenge which our team mastered in an outstanding manner,” said Head of Audi Motorsport Dr. Wolfgang Ullrich after the race. “We did not use the full potential of the V10 TDI engine this year in order to be absolutely on the safe side. That’s why it was clear to us even before the race that we wouldn’t have the fastest car – but a very reliable and efficient one. The development objective of the R15 plus was 20 percent higher efficiency. We managed to achieve this. We’ve been working very hard for this exploit over the past few months. This makes this success, which was enabled by a perfect team performance as well, even more rewarding.”

The victorious Audi R15 TDI with Timo Bernhard (Germany), Romain Dumas (France) and Mike Rockenfeller (Germany) completed a total of 397 laps in the 24 hours. With the covered distance of 5,410 kilometers, the trio broke the 1971 record set by Dr. Helmut Marko and Gijs van Lennep in the Porsche 917 that was considered unbeatable because the Hunaudières straight at that time had no chicanes – another demonstration of the performance capabilities of Audi TDI technology.

Timo Bernhard, Romain Dumas and Mike Rockenfeller drove an absolutely flawless race on their way to their first Le Mans victory and the new historic record. Except for a slow puncture shortly before the end of the race and a right-hand mirror that had come off, the race went without the slightest problems for the winners. Second place was taken by Marcel Fässler, André Lotterer and Benoît Treluyer on whose R15 TDI the front bodywork had to be changed twice after contact with the track barriers.

The 2008 winners, Dindo Capello, Tom Kristensen and Allan McNish, who were the best-placed Audi team in the early phase, were struck by major misfortune. Le Mans record winner Tom Kristensen had to evade a slow GT2 vehicle on Saturday night and slid backwards against the track barrier of the Porsche corners in the process. With fast lap times, Capello, Kristensen and McNish pushed back into the group of the front runners and in the end were rewarded with a podium result.
Ja er kan er maar 1 de beste zijn. En dat is natuurlijk Audi.
MMmm moet hiero toch ff in de reden vallen! Peugeot perfect gedaan maar goeie verliezer? Ff terug naar verleden jaar na kwalificatie moeilijk doen over spoiler bij audi terwijl ze dik op pole stonden! Of dat jaar ervoor? Zitten te zeuren dat audi illegaal was. Peugeot kwam 2 jaar geleden niet bij audi langs om te feliciteren audi verleden jaar wel ulrich ging hoogst persoonlijk naar peugeot kamp met hele team om ze te feliciteren. Dus peugeot moest nu wel langs komen! Corvettes en die ford gt zijn uitgevallen door de regelgeving! Dat motorblok moest met magnetti ecu rijden! Niet met eigen ecu ivm stomme uniformele regels ofzo! Corvettes waren altijd betrouwbaar en nu ineens niet? Ra ra hoe kan dat! Omdat elk team een uitzondering wou op die regel zodat ze met eigen ecu konden rijden. Alleen saleen was er op tegen want op 1 of andere vage manier werkte daar de ecu wel. Bmw verf bom ding! btw perfecte kleur is stil komen te staan doordat hij geen benzine meer had.

1e peugeot viel uit door ophangingsprobleem die ook nog een scheur in de carbon monocoque.
als je Le Mans wint .. dan win je echt .. gefeliciteerd Audi ..
ik had ook liever een ander zien winnen ..
maar tegen zulke dominantie was niemand opgewassen ..

en de Ford GT,s .. eeuwig jammer dat er zelfs geen 1 de finish haalde ..
Hoewel Paul van Splunteren reeds een heel leven als coureur achter zich heeft, voelde de routinier zich de afgelopen zeven dagen als een kind in een snoepwinkel. Want met zijn eerste deelname aan de fameuze enduranceklassieker de 24 Uur van Le Mans, kwam een jongensdroom uit.

Enorme tegenstand

Van Splunteren toog naar de Franse plaats met Niek Hommerson en Louis Machiels. Het trio gentleman drivers, dat uitkwam met een Porsche van het Belgische team ProSpeed Competition, kreeg het zwaar voor de kiezen. De LM GT2 klasse is weliswaar niet de snelste klasse, maar wel de meest competitieve. Met liefst 18 rappe GT-bolides in de divisie en vele internationale topcoureurs als Jeroen Bleekemolen, Tom Coronel, Uwe Alzen, Richard Westbrook, WTCC-toppers Augusto Farfus en Andy Priaulx en voormalig Formule 1-rijders Jean Alesi en Giancarlo Fisichella, was de concurrentie moordend.

‘Moet ik dit wel doen?’

,,Voor ons was alles nieuw en extreem spannend’’, vertelt Paul van Splunteren. ,,Toen ik deze week voor het eerst uitreed om over het 13,6 kilometer lange circuit te gaan racen, dacht ik bij mezelf: ‘Moet ik dit wel echt gaan doen? Heb ik een verstandige keuze gemaakt om naar Le Mans te gaan?’ In het begin ben je onder de indruk van alle aspecten van deze klassieke race. Maar naar verloop van tijd vind je je weg en gaat alles steeds beter.’’

Achtbaan

Met het bekende reuzenrad langs de baan, maakten Van Splunteren c.s. een achtbaan aan emoties mee. ,,Je bent hier maar met één doel: en dat is de finish halen. Maar om eerst te kunnen racen, moet je in de kwalificatie een normtijd halen. Omdat de snelle Peugeots zo ongelooflijk hard gaan, moesten wij als debutanten flink aan de bak om de minimale norm van een rondje van 4 minuut 13 seconden te klokken. Uiteindelijk zette ik een 4.10,017 neer en was de eerste belangrijke stap gezet.’’

Brullende meute

Zaterdag 12 juni om 15.00 uur ging de meute van in totaal 56 brullende bolides van start. Van Splunteren, die zich maandenlang fysiek had voorbereid op de uitputtingsslag, mocht starten. Door goed geconcentreerd te rijden, maakten Van Splunteren en zijn twee teammaten in de eerste uren nauwelijks fouten. Omdat de concurrentie wel de nodige steekjes liet vallen, kwam de Porsche gestaag naar voren.

Adem inhouden

Het geheim van een goede 24 Uur van Le Mans is zo kort mogelijk in de pitbox staan en continu zo steady mogelijk je rondjes afwerken. Dat lukte het team uitstekend. Pas in de nacht kwamen de eerste probleempjes. De koppeling werkte niet optimaal, maar dit euvel gooide niet al te veel roet in het eten. In de vroege ochtend was er wel een klein momentje waarop het team de adem in hield. Bij een spin werd immers de kracht van de vangrail getest. ,,De Porsche is echter een sterke auto’’, weet Paul van Splunteren. ,,De auto ving de klap prima op. De schade bleef beperkt tot een iets kromme stuurstang. Na een snelle check konden we prima doorrijden.’’

Ongelooflijke week

Ondertussen lagen Van Splunteren, Hommerson en Machiels op een uitstekende 7de plaats in de klasse en 21ste algemeen. Deze positie wist het trio met verstandig rijden uitstekend te verdedigen. Zo kwam Machiels zondagmiddag na zo’n 4.300 afgelegde kilometers (316 ronden) voor de ogen van bijna 240.000 toeschouwers over de meet. Van Splunteren stond bij de finish dolgelukkig zijn ploeggenoot in te halen. ,,Wat een geweldige week hebben we met zijn allen gehad’’, zei Van Splunteren. ,,Het was niet alleen lichamelijk maar ook mentaal heel zwaar. Maar als het dan uiteindelijk zo mooi lukt, maakt dat de ervaring alleen maar meer fantastisch.’’

Grote beker

Vanwege de enorme competitie in de LM GT2 klasse, was het voor de equipe van Van Splunteren haast ondoenlijk om op het erepodium te komen. ,,Vanaf volgend jaar willen ze een soort prof/amateur klassement gaan maken. Dan maken we meer kans op een beker. Maar aan de andere kant hebben wij vandaag een geweldige prijs binnengehaald. Tijdens ons debuut de finish van deze veldslag halen, is de grootste beker die wij konden winnen. We mogen met onze 7de plaats met recht trots zijn.’’
Knappe prestatie van Audi… Ze zullen wel blij zijn dat ze van de Peugeots gewonnen zijn ;)
Als je bijna geen problemen hebt tijdens een race en continue goed presteerd dan verdien je te winnen! Dat heeft Audi gedaan…dus terechte winnaar!

1,2,3…Need we say anymore?
Ik heb weer enorm genoten van Le Mans dit jaar. Veel dramatiek en goede gevechten. Je kunt zoiets als Formule 1 en endurance races gewoon niet vergelijken, het concept is gewoon zo verschillend, ik vindt het mooi als iemand een stuk bodywork verliest en dat dit weer met tape wordt vastgemaakt. Als jouw favoriete coureur in de F1 van de baan gaat is het bijna altijd direct afgelopen, in endurance wordt je door een stel marshal’s weer op de baan geduwd en heb je nog x uur om het gat dicht te rijden. Tuurlijk smaken verschillen, maar dit is zondermeer echte autosport.

Ik hoorde na de race op Radio 1 dat Jeroen Bleekemolen mogelijk bij Porsche gaat rijden wanneer zij volgend jaar met een LMP1 hybride auto gaan rijden, dan wordt het helemaal feest!
Zo zie je maar weer.
Klasse, style en betrouwbaarheid gaat dus samen
helemaal bij Audi.
Egt wel een top merk (ook zonder race uiteraard)

Audi for life.
circlestorm69
Normaal als er een onderwerp over Audi is hoor je alle BMW fans, maar nu is het behoorlijk stil. Kinderachtig hoor.
Als BMW zou winnen zou ik ze wel feliciteren!

Maar wederom een hele knappe overwinning!
Zo zie je maar weer,
Klasse, style en betrouwbaarheid zijn weer terug bij Audi, na het debacle van vorig jaar…

Verder natuurlijk wel een ok merk


Sorry, moest ff met de neus op de feiten drukken.
Mooie race, was er ook dit jaar weer bij. Jammer dat die Ford GT’s beide zijn uitgevallen, en de zwart-gele Corvettes.
Wel nice dat die S7R heeft gewonnen, machtig motorgeluid had die ook :)
Heb ook de groep C racers zien/horen racen. F*ck, die Mercedes C11 was bruut (helaas uitgevallen), de Silk Cut Jaguars ook trouwens :)
Lol, als mensen als Paul v Splunteren al mee mogen rijden dan moet het niveau redelijk laag zijn. Hier horen toch juist alleen talenten te rijden, en niet mensen met te veel geld?
Spannende race tot de laatste uren, tot de Peug’s uitvielen. Natuurlijk een mooie prestatie van Audi maar die diesels kunnen niet snel genoeg gelimiteerd worden. Het is jammer dat de laatste paar jaar er maar een echte grote concurrent is bijgekomen, dus dan zie ik de oplossing meer in het inkaderen van alle technische aspecten, zodat het goedkoper voor teams is om in te stappen, want ik mis toch wel de echte gevechten die er waren voordat Audi als enige overbleef en alleen maar tegen de Pescarolo’s moest opboksen.

Natuurlijk zullen er altijd snellere teams zijn, maar ik zie toch liever een gevecht voor de overwinning zoals er in de GT klasse was. Zoals de eigenaar van Lola al liet weten tijdens de race zijn zij nu ook bezig met een volledig eigen machine, dus misschien kan dat wat leuks worden volgend jaar, zo lang ze de diesels & de snelheid wat omlaag brengen.

Die restricties waarmee ze de voorgaande jaren de snelheid omlaag probeerden te halen helpen niet dus misschien moeten er wat grotere aanpassingen gedaan worden in ’t reglement.
Peugot had een budget van 150 miljoen voor deze ene race.
Dat is vergelijkbaar met wat sommige F1 teams per seizoen uitgeven.
Audi zal er ook wel niet ver vandaan zitten.
Hierdoor hebben niet fabrieks teams teams geen schijn van kans en hebben alleen maar een kans op een overwinning als Audi en Peugot uitvallen.
Het zelfde verhaal geld voor de F1.
De LMGT2 klasse heeft hier geen last van en is daarom ook de mooiste klasse van Le Mans.
En daar komt nog bij dat ze op benzine lopen en mooi geluid produceren en mooiere gevechten hebben.
@Megakix: Even zonder sarcasme, juist als racer zou je toch beter moeten weten? Stap jij na een heftige race van een uur zo fris als een hoentje uit je wagen? Heb jij na 2 uur nachtracen nog concentratie genoeg om je bolide nog een uur in doorrijd-tempo over een circuit te jagen met stukken van 300km/u plus?

Als je die trofeeen echt hebt staan, en ik wil je best geloven, dan moet je toch beter weten?
@bozewolf: ze staan inderdaad gewoon thuis…

Punt is dat ik (blijkbaar) zoveel adrenaline, plezier en doorzetting heb / had, dat ik het werkelijk geen enkel probleem vond om dagen achter het stuur te ‘rossen’. Bij Le Mans zie ik enkel lange rechte stukken, dus dáár kan de vermoeidheid niet inzitten. Het meest vermoeiende schat ik de ‘herrie’ van de auto(‘s) en niet zozeer het rijden. Geen van deze autobloggers heeft meegedaan aan de Le Mans; waarom zou je vertroetelde pappa-kindjes dan direkt geloven ? Kom op zeg ! Een graadmeter voor mij is Tom Coronel, een gast naar mijn hart; stapt uit, helmpie af, direkt een interview, direkt scherp in zijn geest, leuke opmerkingen, beetje zweet op het voorhoofd (spanning) en voor de rest de opmerking: “dat moet beter kunnen, op naar de volgende race”.

Le Mans is méér een eer….geen geblabla eromheen over de’zwaarte’…kom op zeg ! Alsof jij Bozewolf het niet zou kunnen, echt wel ! Wellicht kan jij niet zo goed rijden (en nee, ik ook niet), maar de kick zorgt ervoor dat je zó nog 2 dagen wil doorracen. ;-)
@Megakix:
‘me wou dat ik u was ‘
u loopt zeker ook op woensdag over water?
@de sjonnies: …ben aan het oefenen…;-)
@Megakix: Nah, gevoel voor humor heb je in ieder geval wel ! :D
Ik had verwacht, dat Peugeot dit jaar met de prijzen naar huis zouden gaan. Knap van Audi!
@Megakix; Natuurlijk geloven we je. Jij schijnt de ervaring te hebben en wij allemaal niet, da’s waar.
Goed om te horen dat jij plezier beleefd aan het racen en dat het je schijnbaar dusdanig weinig moeiute kost dat jij gewoon de 48 Heurs de Le Mans zou willen doen. Leg mij dan eens één ‘klein’ dingentje uit…. Waarom post je je echte naam niet eens hier? Dan kunnen wij tenminste allemaal je resultaten volgen in de DTM, WTCC, BTCC, LeMans Series en alle andere takken van autosport waar jij actief bent en de winst continu binnen haalt. Wie weet, kunnen we hier misschien nog wel een Megakix-Fanclub oprichten…..

OT: Mooie winst van Audi( 1, 2 én 3). Inderdaad zij hadden het dit jaar nét iets beter voor elkaar dan de rest. Dat is precies waar het om draaid bij een lange afstands race.
De beste balans tussen prestatie en uithoudingsvermogen van auto, coureur en de rest van het team. 1 foutje, van wie/wat dan ook, word genadeloos afgestraft. Jammer dat Peugeot ze dit jaar niet meer (of langer) ‘partij’ hebben kunnen geven. Dan had het nóg spannender geweest. Ook in de andere klasses genoeg gevechten en genoeg om te zien.
Deze Franse Endurance-Race is wel een redelijk Duits feestje geworden op deze manier. :-P
@TSI-tje: ‘de Franse endurance race is wel een redelijk Duits feestje geworden’
jammer dat je het niet snapt,Le Mans is de ultieme internationale autogekken verbroedering, iets waar de EU nog weat van zou kunnen leren.
– Britse humor en gemoedelijkheid
– Franse trots
– Duitse precisie
– Amerikaanse jovialiteit
– Japanse bescheidenheid
– Italiaanse passie

en dat alles onder het genot van gecremeerde Merguez worsten en schraal Kronenbourg bier, dat is Le Mans.
was echt een superspannede race . en echt lekker voor peugot dat ze het niet hadden gehaald. maarja wat verw8t je dan ook van franse rommel dat al roest voor dat het uber-heupt bij de dealer staat. alleen geen doden gevalen
dat is dan wel weer jammer.
Ik ben een BMW fan.
Maar audi heeft verdient gewonnen.
Maar ik moet wel zeggen Audi en BMW zaten wel niet in dezelfde klasse.

Dus ik kijk al uit naar de DTM:d
@de sjonnies

Ik ben vandaag terug gekomen, het was echt geweldig. Maar volgens mij mis je het Deens chauvinisme, dat ging echt te ver op de camping en bij het circuit! Voor mij was het de beste vakantie ooit. Een DBS is niet bijzonder, terwijl dat volgens mij in Nederland wel anders is.
Knap van Audi! Wel erg jammer dat de Spykers niet verder kwamen…
Schurft Peugeot! Maar het was een goedmakertje dat er aan het einde drie Duitsche vlaggen wapperden te midden van een hoop beteuterd kijkende fransozen!
De winnende S7R was elf jaar oud lees ik net, LOL 8)
ik denk dat de andere merken wel sneller waren, maar gewoon iets minder betrouwbaar en daarom uitvielen. als je dit in 1 uur zou doen zouden er andere winnaars uitkomen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).