Rijtest & video: Audi R8 Spyder vs Gallardo vs BMW S 1000 RR

Auteur: , 100 Reacties

Als een R8 leuk is, dan is een R8 met een V10 nog leuker. Maar hoe leuk is een R8 V10 waar het dak vanaf kan?

Nou ja: heel leuk natuurlijk. Vooral omdat we de opnames met de R8 Spyder hadden gepland in een weekend waar rasecht BBQ- en strandweer voorspeld werd. En dat betekent ook excellent cabrio-weer: zonnig, windstil en lekker warm.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan de video hier! ]

KLIK voor R8 Spyder vs Gallardo vs Motormuis

Het dak van de R8 Spyder laat zich prettig snel wegstouwen of weer opzetten overigens: de hele operatie neemt slechts 19 seconden in beslag. Nog fijner is het om te bedenken dat je het van Audi ook rijdend mag uitvoeren, zolang de snelheid niet boven de 50 km/u uitkomt kan het dak worden in- en uitgeklapt. Zelfs met een dreigend buitje kun je zo nog makkelijk open rijden om het dak pas te sluiten als de eerste druppels beginnen te vallen. Na dat buitje kun je trouwens maar beter even wachten met het openen van het dak. Dat deed ik niet, van dak en voorruit kwam vervolgens nog genoeg water om de voorrondes van een miss wet-t-shirt verkiezing te voltooien.

Audi R8 Spyder & friends

Het dak open heeft wel een levensgroot voordeel: het geluid van de V10 komt dan nog beter tot zijn recht. Overigens is de V8 vocaler en intimiderender bij lage toerentallen, maar de V10 maakt dit boven 4000-5000 tpm ruimschoots goed. Voor een 5.2 liter groot blok draait de tiencilinder indrukwekkend hoge toerentallen, pas bij 8.700 tpm begint het rode gebied. Het topvermogen van 525 pk wordt overigens “al” bij 8000 tpm geleverd en het maximum koppel van 530 Nm bij 6500 tpm. Uit de cijfers kun je afleiden dat de V10 het liefst veel toeren draait, maar toch is het blok ook bij lage toeren goed bij de les. Het van aluminium vervaardigde, direct ingespoten met dry-sumpsmering uitgeruste blok is behoorlijk hi-tech en levert een indrukwekkende 100,9 pk/ liter.

Audi R8 Spyder & friends

Dankzij het extra gewicht moet de Spyder iets aan prestaties inboeten, de sprint naar de 100 duurt 0,2 seconden langer en komt op 4,1 seconden uit. Op topsnelheid zul je als dakloze 3 km/u moeten inleveren, maar 313 km/u blijft ook een indrukwekkende snelheid. Of je dat tempo zonder dak echt wilt rijden blijft te betwijfelen. Ik zette zuidelijk van 250 op de klok met dak open, maar vanzelfsprekend overstemt dan het windgeruis alles en iedereen. Met dak dicht lijkt de R8 Spyder vrijwel even stil als zijn dichte broer, op isolatiemateriaal van de kap lijkt in ieder geval niet bespaard.

Audi R8 Spyder & friends

Die kap moet uiteraard wel ergens een plaatsje krijgen en dat hield in dat twee (fijne) features van de R8 Coupe verloren gingen. Allereerst is de “glazen” motorkap verdwenen, dus optisch genieten van de V10 zit er niet in. Sterker nog: de motorkap van de R8 Spyder heeft het formaat van een brievenbus gekregen waardoor je alleen maar in de verte de contouren van het blok kunt ontwaren. Ook op de ruimte in het interieur moest worden ingeleverd: de coupe heeft geen achterbank, maar een grote aflegplank waar met gemak wat tassen kunnen worden opgeborgen. De R8 Spyder heeft alleen de kleine bagageruimte voorin, waarin je met wat creativiteit twee kleine weekendtassen kwijt kan. Met je vriendin op vakantie met de R8 Spyder betekent dat ze echt alleen maar bikini’s en andere niemendalletjes kan meenemen. Afhankelijk van hoe ze er uit ziet kan dat heel prettig zijn, maar als je een snelle Audi cabrio met genoeg ruimte zoekt zou ik uitwijken naar de S5 Cabriolet.

Audi R8 Spyder & friends

Toch kan het altijd nog erger: een Leatherboy met BMW besloot ons uit te dagen tot een premium-fittie. En hoewel de BMW S1000RR voor een supersport bike zeer praktisch en comfortabel schijnt te zijn, is er geen enkele bagageruimte beschikbaar. Alles wat je nodig hebt, dien je dus zelf in een rugzakje mee te nemen. En halverwege de dag begin je dan te piepen of die rugzak in één van de auto’s mee kan, omdat die anders zo “begint te klapperen boven de 200 km/u”. Geen probleem natuurlijk, breekbare zaken (zoals mensen) dien je toch niet te vervoeren op motoren, dus die rugzak kon flink worden aangestampt in de bagageruimte. Verder is de S1000RR niet alleen een formidabele tegenstrever voor alle andere snelle tweewielers, maar de BMW kan ook zo maar eens de trofee voor de snelste premium ding te claimen. Verrassend genoeg bleek Leatherboy zelf ook over een computer te beschikken en daar ook nog eens niet onaardige teksten uit te kunnen rammelen: lezen dus, die rijtest van de BMW S1000 RR.

Audi R8 Spyder & friends

Audi R8 Spyder & friends

Ondertussen bleef ik me in de Audi verbazen over hoe de R8 tegelijkertijd heel erg en soms ook absoluut geen Audi is. Net als bij een Duitse concurrent (kuch, SLS) moet de R8 erg geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Audi’s supercar is dan ook niet zo laag dat het nemen van drempels tot een totale onmogelijkheid is geworden, hoewel een klein schraapje met de bumper bij sommige hobbels nauwelijks te voorkomen is. Ook is er een goed navigatiesysteem, bekerhouders en andere praktische fratsen aan boord. We kwamen er pas na ons fantastisch weekendje R8 Spyder achter dat Audi ook nog eens een hele mooie optie heeft uitgedokterd. Bellen in een cabriolet is niet altijd even handig, wegens potentiële mee-luisteraars en het windgeruis wat onvermijdelijk gepaard gaat met open rijden. Tegen het eerste probleem helpt alleen dicht rijden, maar daar had je de R8 Spyder natuurlijk niet voor gekocht. Voor het tweede probleem bedachten de ingenieurs bij Audi de zogenoemde gordelmicrofoon. In beide veiligheidsgordels zijn drie microfoons geïntegreerd, waardoor er altijd één is die in de optimale positie zit om in te praten.

Audi R8 Spyder & friends

Minder Audi-achtig, maar wel geheel des supercars is dat de R8 Spyder zo nu en dan eens lekker terugbijt. Het ESP heeft een zogenaamde sport-stand die je beperkte speelruimte geeft, maar op de achtergrond actief blijft om je te behoeden voor totaal verlies aan controle. Toch bleek de R8 Spyder met ESP in sport-stand weldegelijk in de rondte te gaan. De R8 Spyder heeft uberhaupt meer en venijniger overstuur dan de coupe. Dat is ook wel logisch: de Spyder heeft een (bescheiden) aantal extra kilogrammen mee te zeulen die voor het grootste deel zitten in de dakconstructie. En dat extra gewicht zit meer geconcentreerd bij de achteras zodat de gewichtsverdeling voor de R8 Spyder net iets anders is.

Audi R8 Spyder & friends

Concurrentie: natuurlijk kun je de 221.900 euro die Audi vraagt voor een R8 Spyder ook bij een heleboel andere merken stukslaan. In “eigen” huis is er de 911 (Turbo) Cabriolet, maar 911-jes rijden in zulke dikke getallen rond dat de Porsche toch beduidend minder bijzonder is. De SLS is een formidabele tegenstrever, maar een dakloze variant is er nog niet en de wachtlijsten zijn voorlopig ook niet mals. Een F430 Spyder (of 458 Italia) zijn nog meer exoot, maar hebben net als de Gallardo ook nog een uitgesproken nadeel: de wat jaloerse medemens reageert er niet heel leuk meer op. Wat dat betreft is de Audi R8 een schot in de roos. Het is gewoon een Audi zonder dat je ooit “gewoon Audi-rijder” hoeft te voelen als het nodig is. Filmpje!100 reacties

-edit: nutteloze bijdrage-
Ow vet! Leuke foto’s ook. Hup, snel kijken voordat er reclames op de video worden geplakt. :P
Het filmwerk word steeds beter. ;)
Erg leuke review, alleen vind het jammer dat teveel op de spyder wordt gericht. Wel een zeer leuk spektakel, vooral met die BMW motor er bij.
Jongens ga zo door.
Lekker trio! Ik neem aan dat later deze week de andere 2 voertuigen behandeld worden?!
@Wouter, die R8 staat je goed! Misschien toch je polo maar eens inruilen nu de waarde nog hoog is.
@John: de motor is al behandeld:
http://www.autoblog.nl/archive/2010/06/14/rijtest-bmw-s-1000-rr

En die Gallardo is een oud model ;)
Wat klinkt die gallardo toch zo veel mooier dan die v1O in die audi…
Nu misschien nog een leuke rijtest met die Gallardo of als het nog wat meer meezit, met de nieuwe Gallardo?
Kijk dat is het betere werk
wat dacht je wouter op 3:17; jammer van die fietser
Leuke test weer! Vooral de speelmaatjes erbij hebben echt toegevoegde waarde!

Desalniettemin zou ik een Lambo altijd boven een audi kiezen!
jammer, ik zag de aftiteling weggaan, en ik dacht± yes, blunders!
maar nee:(
leuk filmpje maar waarom hier 2 posts over doen ?
prachtig geluid uit die gallardo! ik heb dit weekend toevallig net dezelfde gallardo gezien op BE platen, en ook die deed ff z’n best voor me, wat een geluid! ik vond de r8 V10 lekker klinken op de eerdere video’s, maar nu ik ze naast elkaar hoor is die audi zowaar iets braver geworden :o!

verder ben ik het met wouter eens, ergens klopt er iets niet aan die auto, hij is mooi, stoer, indrukwekkend, maar toch net niet af/perfect! ik weet niet wat er niet klopt, maar het vreet ergens aan my dat het net dat niet is :)!

en ook nog, mooi en qualiteitsvol filmpje, was net ietsiepietse minder de laatste keren, maar dit was echt constant te genieten :D!
Vind de Spyder toch mooier dan de coupe, zelf als het dak erop zit is hij zeker niet lelijk, zon M6 dakje
@Redline
Dat komt denk ik door die Larini uitlaatjes (:
Saai auto`s zeg ik wacht nog steeds op de 335i video!!
@Punk: dan kan je lang wachten, want die zal nooit komen.
Echt een lekker trio.. Maakt me niet uit, wil ze alle drie wel een weekendje proberen. Daar wil ik me wel voor op offeren hoor.. ;-)
Dit is nu nog eens een echte rijtest big tumbs up
Goed camerawerk maar vooral erg goede montage: perfect ritme, goede kleurenfilters/beeldversnelling op de goede tijdstippen, en precies op de goede momenten heel kort de muziek stil. Bijna niks meer op aan te merken nu, erg mooi!!!
wanneer gaan jullie de defender eens vuil maken?
Vet item! Dit soort dingen willen we zien :D
Absurd lekkere wagen! Rijdt zo onwijs lekker, echt top!
Mooie kleur trouwens, apart!

vanavond t filmpje kijken, fijn die corusblokkade op werk.. ;-)
Vetste rijtest die jullie ooit hebben gemaakt. Echt Fantastische.
kan het dat ik deze gallardo 2 jaar geleden op het circuit van zolder heb gespot
@punk: je hebt tenminste een BMW gezien, nou niet gaan zeuren :-)

OT: mooi filmpje met puik camerawerk. hulde!
Cool lada shirt overigens!
Leuk filmpje jongens!
Die R8 vind ik echter niks.
Daar issie dan eindelijk!

Nice rijtest weer jongens!:)
±3.20: Fietser de schrik van z’n leven bezorgd…:p
autoblog, mag ik vragen waarom jullie reclame maken voor de prius voor de filmpjes? Boycot alsjeblieft net als DNAS de prius! Voor de rest een geweldige test, beste ooit!
Die Sideblades mis je gewoon op die R8 Spyder.
Er netjes gefilmt en inelkaar gezet Proficiat !.
Iemand al gemerkt dat het stuur vanaf 5.44 opeens aan de andere kant zit..? Spiegeltje spiegeltje aan de wand ;)
40.000 bijlappen en je hebt een lambo lp 560-4 cabrio.
Ongelooflijk dat er dan nog mensen zijn die voor een AUDI gaan..
Echt fantastische fly-by’s! Heel mooie test, zo mogen er meer komen!
Lol, het was me niet eerder opgevallen dat die awesome BMW asymmetrische koplampen heeft.
Overigens ben ik het niet met Wouter eens, de R8 Spyder oogt m.i. beter dan de coupe
Welke Kut reclame filmpjes altijd!
kan je niet op een andere manier reclame maken?
het is gewoon irritant!
vooral dan omdat het geen vloeiende filmpjes zijn!
Kbent beu!
Leuke rijtest! Mijn complimenten voor de afwisseling die er de laatste tijd in de rijtesten zit!
Haha en ik dacht aan het einde van het filmpje even huh hij zegt R-tronic, maar ik zag hem toch echt handmatig schakelen bij de race tegen de Gallardo… Maar was een shot in de Gallardo:P
Die reclame irriteer ik me ook aan, vooral als er in het filmpje een reclame blok komt wat je nog moet weg klikken ook, en dan blijft er ook nog zo,n stom Skoda logo staan… Haal dat aub weg.

+1 voor de Lambo! ;)
@Joske: Gebruik Mozilla Firefoc icm addblock plus en je bent van alle reclames af!
wat doet die bmw bromfiets daar eigenlijk bij?
Mijn complimenten, prachtig in elkaar gezet en dat vooral bij de opening!
@mrp: bedankt voor de addblock tip
Super rijtest!
Ik erger me alleen wel dood aan die stomme reclame. Kan dat niet op een andere manier?
Kan er geen wallpaper rubriek worden geopend? De foto’s die jullie bij de tests schieten kunnen namelijk over het algemeen prima door als wallpaper!
de filmpjes worden beduidend beter, de reclames beduidend meer.
@Laue: hoe meer reclame, hoe beter ze worden ;)
@autoblogger:
mee eens, de kunst is echter wel reclame maken zonder dat de kijker er last van heeft, eigenlijk sluik reclame dus. laatste tijd wil ab.nl zich nog wel eens overgeven aan overtollige banners e.d.
leuk filmpje, maar ik had graag wat meer van de gallardo gezien!
Wellicht de mooist gefilmde rijtest ooit van Autoblog.nl! De vergelijking is niet erg zinnig, maar maakt het filmpje lekker juicy. Hulde voor de makers.
Haha die Prius reclame hier onder: ”Eigenlijk heel logisch: hoe meer motoren hoe beter. Wij houden immers van veel vermogen.” Veel vermogen, laat me niet lagen Toyota!

Ontopic: Leuke video!
Filmpjes gaan er sterk op vooruit de laatste tijd. Kudos! De Audi staat wel in de schaduw van de Lambo, zeker qua geluid!
Geweldige video. Zo willen wij ze zien. Mooi camerawerk, spannende auto’s, goede muziek. Echt Goed!!
Leuke video, bedankt!

De Audi R8 Spider vind ik ook geen brute verschijning. Doet me meer denken aan de sportwagen van Barbie en Ken. Alleen nog ff roze spuiten, witte bekleding en af is ie.
Leuk filmpje, alleen wel jammer dat de motorrijder z’n best niet deed. Ik snap het wel, hij heeft hem nog niet zo lang denk ik ;) Maar ik zie geen stuiterend voorwiel of wat dan ook. Maar goed hij heeft wel een erg mooie motor.
Als er nog eens een Blade naast gezet moet worden hoor ik het graag :P

Maareh ja erg leuk filmpje, het filmwerk wordt ook echt steeds beter. Het begint ook wat meer een eigen stijl te krijgen. Keep it up! Owh ennuh wellicht kunnen jullie Zandvoort in de toekomst eens gebruiken in plaats van op een achterafhoekje van Rotterdam de snelheidslimiet breken ;)
@lemster: Die motor heeft wheelie-control.
@DePannekoek: Ja maar niet zodanig dat hij helemaal niet meer van de grond komt. In de meest veilige stand is het geloof ik iets van 25 graden die toegestaan wordt.
Vind ik overigens wel een gebrek aan de motor, ik zou de optie willen om de wheelie beperking uit te zetten.
@lemster: is instelbaar lijkt me. Check de wheelies hier:
http://www.youtube.com/watch?v=T-rdm_YwLgc

En hier nog meer lekker stuntwerk:
http://www.youtube.com/watch?v=AES9Q01MPYo&feature=related
@lemster: Dat die motorrijder zijn best niet deed zal er denk ik meer aan liggen dat hij dat maar 1x mocht,
toen hij tegen Wouter racete:P Zoals Wouter al zij: “ik wil ook wel kunnen winnen”
Heerlijke rijtest :D Ook prachtige beelden en foto’s. Top!
vorig week Audi R8 Spyder in het wit in Zeist zien rijden, weet niet of het zelfde was,
Super rijtest in een zeer leuke, auto rij, omgeving!
Wat ben ik toch blij dat ik ook in de buurt van de Maasvlakte en Europoort woon 8)
Leuke test. Lekkere geluiden ook.
Maar een cabrio blijft natuurlijk een Albert Verlinde-mobiel…
heel goed hoor jongens dit begint er al weer wat op te lijken! multitests zijn altijd leuk. in 2007 hadden jullie een vergelijking test tussen een a4 en een bmw3 dacht ik, en ook in 2009 een tussen een renault coupe en een a5.dat zijn de echte leuke filmpjes vind ik.
Moment 3:15….je zou fietser zijn en komt Wouter tegen ! ;-)

De Spyder vind ik juist veel beter geslaagd dan de coupe…dat lelijke ingelaste staalplaatje achter is namelijk verdwenen !

Heb met de Abt versie hiervan gereden (520Pk), maar de S-tronic is inderdaad een ware RAMP ! Vreselijk ! Wouter ziet dat ook zo.
@Megakix:

rtronic heet dat toch?
KoosSpeeTerreur
Ik ga het maar gewoon zeggen: Beste Autoblog-video OOIT!!!
Dit willen we zien. Dragraces tussen vergelijkbare modellen. Ik weet wel dat het lastig is om auto’s tegelijkertijd te lenen van de importeurs, maar als de schrijvende pers het kan waarom jullie niet?
Ik ben het met Wouter eens dat de Spyder er niet zo goed eruit ziet als coupe. Juist die sideblades maken de R8 tot een echt icoon.
heh wouter, motor wou er langs. die motoren zijn echt snel, niet normaal. op bochtenwerk win je, maar op een klein stukje recht is hij echt verdwenen.

http://www.gaskrank.tv/tv/werkstatt/audi-r8-v10-vs-ktm-rc8-r-aus-g-8426.htm
Jammer dat de meeste aandacht gaat naar het meest oninteressante apparaat van de test. De BMW en Lamborghini mochten wel wat meer aandacht krijgen
lekker filmpje wat hebben jullie toch ook een honde baan he graag meer van dit vermaak filmpjes oke
Zalig, motors en topcars combo. Vind zoiets geweldig.
En die fietser int filmke, haha. :D
Motor is geschift ding. R8 staat me ook wel aan.
Zou hem wel niet int wit kopen, zou er iets speciaals van maken. :D
Zo zou mijn ideale zondag er ook ongeveer uitzien!

mare,
Waar blijft die heerlijke nuchtere, wulpse en toch een beetje stereotyp Aimee eigelijk in de ABHD filmpjes?
Die r8 v10 is toch prachtig ;)
Wel een leuk videotje :)
Allereerst echt complimenten voor het camera werk.
Ten tweede, man wat heb ik genoten van deze video.. Dit soort filmpjes krikt het niveau van ABHD tot plafond hoogte. Complimenten heren!!
Gave video!
Lekker filmpje en ook niet onbelangrijk: Wouter heeft weer een nieuw hoogtepunt in zijn leven bereikt. Met zulk weer een supercar-cabrio rijden, wat wil je nog meer?
Hoe kan het toch dat autojournalisten (bijna) nooit te spreken zijn over de’flappy-paddle-gearboxes’? En dat terwijl bijna al de verkochte sportwagens ermee zijn uitgerust. Zou het kunnen dat deze kopers in de toekomst ook weer terug komen op de normale, oude vertrouwde handbak?
Haha, die fietser op 03:16, hahaha die kreeg schrik!
Vet om te zien dat een motor van nog geen 18K met twee vingers in zn neus twee supercars van 150K+ helemaal zoekt rijdt..
ik vind die gallardo toch iets mooier klinken…
Leuk dat de Gallardo sneller is en veel geiler klinkt.

PS Wat doet die vervelende Tomos steeds in beeld?
Waar liggen deze wegen?
En ergens had ik wel meer over die Gallardo willen horen (it’s a Lambo!!). Maar ik heb niks te klagen :D Mooi filmpje is het geworden! Complimenten.
heh wouter, is 5:45 in spiegelbeeld ?
Nice!!! Leuk filmpje! Ik ga voor de Gallardo. Blijft gewoon een vette bak. R8 is niet echt mijn ding, maar wel een mooie verschijning.
De BMW is de snelste. Dat was niet echt te zien in het filmpje, maar die zal ze beiden wel rauw lusten.
ontzettend vet filmpje, weer helemaal de ouwe autoblog!
Hoe tover je een glimlach op mn gezicht, nou zo dus! Wel zonde dat er geen shots van ALLEEN de Lambo zijn, glijdend en wel;) Of even een shot dat de R8 of Lambo optrekt… Maarja, zo is ook wel te horen dat de Lamborghini ronduit geweldig klinkt;) Prachtige video!
superfilm :-D het voegt zoveel meer toe om meerdere auto’s in 1 filmpje te stoppen! Niet dat een enkele auto saai is, maar zo is het gewoon ook leuk :-) Ik zou het voortaan afwisselen, het is echt genieten! Keep up the good work!
Geweldige repo! Super beelden! Al doende leert men :P
Ja, dit zijn de leukere video’s! Ziet er mooi uit, en wat een heerlijke auto’s! Oh, en dat tweewielertje is ook wel grappig ;)
om die bmw vanuit stilstand te verslaan heb je toch echt iets in de catagorie zonda nodig!!
Super filmpje, het geluid is goed te horen. Ga zo door.
‘leernicht’ is de benaming van Autoblog’s Stig -variant?!
Daar komen ze! waar? doe je ogen dicht en raadt wat er langs komt! oh.. oke.
VROEEEEEM!!!!!
En Gallardo en een motor?
en een R8 v10. oh.. die hoorde ik niet.
nee ikookneit!
Wa een buchtcommentaar hier! Zalig clipje en nog zaligere AUDI! that’s it..
ik heb dit weekend in deze spyder gereden en dat was best leuk :8
check op 4.18… auto’s hebben niets, niets, maar dan ook echt helemaal niets tegen een dikke sportbike.

http://www.youtube.com/watch?v=ATV4Ltbk5Qc
Duidelijk te zien dat de motorfiets niet mocht laten zien dat hij veeel sneller is ………..
Ah 3 duitsers naast elkaar………. waarvan 1 ingeburgerd……….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).