Afghanistan heeft wellicht grootste lithium reserves

Auteur: , 59 Reacties

Noem vier dingen die je als eerste te binnen schieten wanneer je aan Afghanistan denkt. Zelf denk ik dan aan: Osama Bin Laden, oorlog, bergen en olie. Waar ik niet aan denk zijn waardevolle mineralen, maar volgens het Amerikaanse Pentagon heeft Afganistan naar schatting mineralen in de grond zitten die een waarde van 1 biljoen dollar (1000 miljard) vertegenwoordigen. Mogelijk heeft Afghanistan de grootste lithium reserves ter wereld.

Goed nieuws voor de Afghanen zou je denken. Wanneer alle olie uit de grond gepompt is, hebben ze altijd nog de inkomsten uit lithium om de overheidsbegroting rond te maken. Het toeval wil dat de automotive wereld een verschuiving maakt van de verbrandingsmotoren naar elektrische motoren, aangedreven door lithium accu’s, dus de timing is briljant.

Natuurlijk gaat de gewone Afghaanse burger hier niets van merken. Door de traditioneel corrupte regimes heeft de enorme hoeveelheid olie die het land rijk is, de gewone burger ook nooit de rijkdom gebracht die je zou mogen verwachten. De oorlog in Afghanistan (war on terror) bevindt zich momenteel in een afrondende fase. Landen met soldaten in het woeste land pakken liefst zo snel mogelijk hun biezen. In Nederland struikelde zelfs onze regering over de kwestie.

Het enige echte goede nieuws aan dit bericht is dat we ons waarschijnlijk dus geen zorgen hoeven te maken over de vraag of we wel voldoende lithium hebben voor onze ambitieuze elektrische toekomst. (via: newyorktimes)59 reacties

yeuy :(

ik wil en blijf bij naft!!!!
dat ze maar op de maan ofzo olie gaan pompen dan
want een batterij kun je niet echt opvoeren :D
“Noem vier dingen die je als eerste te binnen schieten “
Het laatste woord van deze zin..
Even wachten op de “Irak is aangevallen om de olie” complotachtige theorieën, oh wacht, die electrische toekomst loopt op prik :-)
euh Afghanistan heeft helemaal niet veel olie, dat is Irak. Afghanistan heeft wel 1 belangrijke oliepijpleiding
Tja idd, nou kan de VS oorlog voeren om de baas over die reserves te worden, schieten we er alsnog niet veel mee op he.
mercedes-benz
kunnen we weer een oorlog beginnen
Ja..lekker die wederopbouw missie verlengen..
@Dennis snap jij iets van die oorlog of niet.

Besef jij dat als iedereen nu die biezen pakt wij nooit wat gaan zien van die lithium batterijen van je. Als wij daar weg gaan komen der gewoon weer fouten taliban en alqaida figuren.
Het draait allemaal om de opium uiteraard!
Osama Bin Laden, oorlog, bergen en OPIUM!
Afghanistan is ’s Werelds grootste opium producent. Dat ze Olie hadden wist ik niet, maar had het eigenlijk wel kunnen raden. Maar Lithium? Haha, dit is wel toevallig ja. We hoeven dus geen zorgen te maken over mogelijke lithium tekorten, want we hebben het land in de greep. :) Niemand had gedacht dat die oorlog ergens goed voor was. Nou, nu dus wel. Dus Mark Rutte, sturen we weer troepen naar Afghanistan? :D
@ShelbyGT500E

Helemaal mee eens. Trouwens, als die inkomsten uit deze lithium voorraad in Taliban handen valt, dan kunnen we nog decennia lang doorvechten tegen ze, want aan geld hebben ze dan al helemaal geen gebrek. (is nu eigenlijk al het geval met opium)

Wie, o, wie gaat dit als eerste exploiteren?
Waarom denk je dat “we” (de Westerse landen) basissen hebben door het gehele Midden-Oosten heen? Om democratie te brengen? We hebben Afrika al helemaal leeg geplunderd, nu is het Midden-Oosten aan de beurt.

@Vincent: de opium velden zijn onder het Taliban regime alleen maar gekrompen.
Lithium. Gaaf spul. Moet je in olie (dus toch???) bewaren, want in water ontbrandt het spontaan en heftig.
Heel handig als je een torpedo wilt voortstuwen, volgens Wikipedia… Wellicht leuk voor een Rinspeed Squda?
er is geen olie in afghanistan
Prima reden om oorlog te blijven voeren en hun economische positie te onderdrukken. Was al kassa, nu helemaal :)
Het wordt tijd om te investeren in een lapje grond in Afghanistan. :D
Voor de Soviet invasie was Afghanistan helemaal niet zo’n arm of corrupt land, hoor. Hadden hun zaakjes wel aardig voor elkaar.
Grootste export product van Afghanistan is opium/heroine.. niet olie. Irak heeft veel olie, afghanistan niet.
En niet te vergeten een berg verarmd uranium van al die afgeschoten munitie.
@Supasweet: Haha! Ik zie het al voor me: “Sow gast… heb me waggie getsjoened: de 12V batterijen vervangen door 24V!! Nu gaat ie as de brandweer!!…” ;-)

OT: als ze er nou gewoon laptop batterijen mee maken, kunnen al die muesli-eters nog meer milieusparen door thuis te werken en blijft er genoeg sprit over voor de echte liefhebber :D
Lijkt me geen toeval, dit was vast en zeker al bekend bij de VS en co. Je gaat niet zomaar geld verspillen aan een oorlog, alles moet winstgevend zijn.
Great… Nu kan amerika en zijn slaafjes(europa) van irak(want die olie hebben ze nu in hun eigen handen) naar afghanistan gaan om al die rijke mineralen te stelen.
en dan een crisis maken in amerike genaamd:mineraal crisis.
en dan beetje media daar en hier en de hele wereld komt met: omg! islamitische terroristen.

In realiteit.. usa verliest economisch van turkije,china,india,brazilie in 2050.(turkije zonder eu!)
en dan zal de leger ook dalen en NOG hogere leger kome bij deze 4landen.

en Islam domineert europa al.
@TurkishWarrior
Je doet Europa te kort om ze als slaaf te bestempelen, Amerikanen zijn gewoon Europeanen, VS is dus dezelfde persoon in een andere pak.
Bovendien gaat vooral China een goede toekomst tegemoed.
En als laatste domeneert de Islam Europa helemaal niet, het is wat de media en rechts-extremisten graag willen geloven, bovendien blijft er weinig van de kern van de islam over als je hier om je heen kijkt.
1 billion dollars is gelijk aan 1000 miljoen, niet aan de gestelde 1000 mijard in het artikel. Een amerikaanse billion is bij ons gewoon een miljard. Dus 1000 miljoen.

-edit: Let wel: de Amerikanen spreken van 1 trillion = 1 biljoen –
@Sjaak: je hebt gelijk, maar hier heeft Dennis het goed vertaald. De Amerikanen spreken immers zelf van 1.000 Billion, wat dus gelijk is aan 1.000 miljard ;)
Tsja, het Pentagon (CIA) is jullie een stap voor geweest zo te lezen…De invasie in Afghanistan is gevoedt door de wil van Amerika om in Iraq binnen te vallen; zie hiervoor een interview met Dick Cheney van 1994 / youtube. Ze hadden hiervoor alleen bondgenoten nodig. Nu stop ik, anders bestaat AB alleen maar uit mijn teksten… ;-)

Peru heeft overigens verreweg de grootste Lithium voorraad ter wereld, maar Peru heeft aangegeven het zèlf uit de grond te halen, met behulp van eigen bevolking. Tevens heeft Peru aangegeven zèlf deze lithium om te zetten in batterijen.

China heeft de 2e voorraad aan Lithium; maar China val je niet even binnen.

Dus Afghanistan…eenvoudig, kost je slechts wat mensenleventjes…
@Megakix:

ik denk dat je bolivia bedoelt ipv peru.
Lithium is toch ook goed tegen stemmingswisselingen?
@WJ: ;-)…yep, als je wat last van stroomstorinkjes hebt in je hersenpan, dan is dit een waardevolle ‘kickstarter’..
@Megakix,

Even het puntje op de i zetten:
CIA zit in Langley en niet in het Pentagon (Arlington).
In het Pentagon zit het ministerie van defensie.
@jack_abarth: i know…i know…i know….was ook niet bedoeld om die twee op één locatie onder te brengen ;-)
Daar heb je die nationalist met z’n waanideeen weer…. Ban?

Afghanistan werd aangevallen om de veiligheid te waarborgn van de oliepijpleidingen in het noorden. Maarja de Vs is nooit tevreden. Liggen er miljoenen liters op de kust :)
Bonusssss. Zullen ze vast heel blij mee zijn, als ze ’t niet al wisten.
je vergeet de papaver en de heroine! ’s Lands grootste export product. Naast zandvlooien.
@Megakix,

Het ligt dan ook maar ongeveer 16km uit elkaar. Het is niet zo dat het een andere staat zou zijn.
Dan kan het overigens nog 16km uit elkaar liggen maar dat terzijde.
Een nieuwe versie van ‘the great game’ komt eraan ?
Illuminati zitten hier achter :)!
Die minimale 1000 miljard euro gaat in de zak van de VS.
Voor de VS is oorlog business, ze hebben nog nooit een oorlog gewonnen, alleen maar gekeken wat het hen oplevert economisch gezien dan.
Integriteitsbeginsel
@Dennis & de respondenten

Het is opmerkelijk dat er wordt gezegd:

“Natuurlijk gaat de gewone Afghaanse burger hier niets van merken. Door de traditioneel corrupte regimes heeft de enorme hoeveelheid olie die het land rijk is”.

Het is logisch dat “de gewone Afhaanse burger” hier niets van gaat merken, aangezien de Amerikanen (zoals de geschiedenis ons talloze malen heeft geleerd) een energiereserve hebben gevonden om talloze burgers over te doden en te plunderen.

Als je erbij stilstaat dat deze informatie afkomstig is van het Amerikaanse Pentagon, dan denk je al gauw dat de Amerikanen deze reserves natuuruurlijk aan zichzelf willen toe-eigenen (dat is namelijk waar ze goed in zijn en alleen maar doen, zie golf-oorlog).

Dus het land met het meest corrupte quasi-rechtvaardige regime ter wereld, is eigenlijk Amerika.
de sjonnies,. tweede wereld oorlog was niet in jou geschiedenisboekje?
@tvrspeedsix:
sentiment / wraak / religie / vergelding / vrijheid bestaan niet ..
pure freaking money/knowhow/money .. in die volgorde ..
@tvrspeedsix:

Zeker wel, maar terwijl Chuchill wilde doorstoten naar Rusland omdat hij het toekomstige gevaar van het communisme zag, zijn de Europese Gealieerden door de VS tegengewerkt zodat het ijzeren gordijn kon ontstaan.
De VS hebben destijds Europa verkwanselt aan de Russen.
@de sjonnies: Niet helemaal mee eens. Op dat moment doorstoten oostwaarts tegen een ontketende Soviet Unie zou de westerse as alleen maar opnieuw in een lange en bloederige oorlog stortten. Begrijpelijk dat ze daar geen zin in hadden.
4 dingen ??

heroine ..
corruptie ..
aap-volk ..
cash ..

prima combinatie dacht ik zo ..
@lincoln:
Verstand komt wel met de jare jongen, wees niet ongerust

Ontopic:

Wel heel toevallig, ik hoop dat het door Afghaanse bedrijven zal ontgint worden en het de bevolking te goede zal komen!
jeej, krijgen we weer een
reden om islamietjes kapot
te knallen!
gezellig toch altijd, die
amerikanen…
Zolang er regimes zijn die hun land uitverkopen aan anderen, omdat ze er persoonlijk beter van willen worden, zullen gewone mensen niets hebben aan welke voorraad mineralen dan ook. In die zin zijn organisaties als Hezbollah veel slimmer, ze geven tenminste ook wat welvaart aan hun mensen (in ruil voor ideologie, maar waar gebeurt dat niet?). Alleen spijtig dat extreme regimes dan ook vaak voor terrorisme zorgen, al is dat niet altijd het geval (Noord-Koreaanse terroristen?).
dingen die je te binnen schieten als je aan het land afghanistan denkt. er wordt vergeten dat dit land in de top 5 van grootste narcotica producerende landen behoord wereldwijd. hoe denk je dat de taliban hun oorlog bekostigen? drugs. en als ze het voor elkaar krijgen om die lithium uit de grond te krijgen, houd je hart dan maar vast. er hoeft maar 1 war lord zo slim/handig te zijn om dit te exploiteren en je bent weer terug bij af. pak dan maar in amerika…..
misschien weer een reden voor de amerikanen (wellicht bij de volgende president) om weer een oorlog te beginnen tegen afghanistan.
en iedereen maar weer klagen over de VS stel dat het waar zou zijn dat jullie pesoonlijke satan zou plannen om in afganistan nog meer oorlog te voeren, zeg nu zelf wie zie je liever met 1000miljard rondlopen de VS of de Taliban ik vind persoonlijk dat ieder democratisch land het recht heeft om extreem fasictische organisaties aan te vallen als dit ten goede komt van de bevolking
De lithium is straks eerder op als de olie, GO ELECTRO!!!
@TurkishWarior.. Gaaaaan we weeer :P
laten we eerst even dat land leegplunderen voordat onze jongens terug naar huis komen
Fr€d€r!k_EE8
Noem vier dingen die je als eerst te binnen schieten…
1.taliban
2.osama bin laden
3.opium
4.amerikanen die rambo spelen
afganistan is straks gewoon de 53staat, op naar de 300
Na iraq,afghanistan wie gaat amerika aanvallen?
pakistan?(niet door UAV’s maar via grond?)
of somalia weer?
of nigeria?
ergens in afrika? voor goud,diamanten?
@Megakix: Bolivia heeft de grootste Lithium reserves (bijna de helft in de wereld gezien); Chili is de grootste producent ter wereld en heeft de 2 na grootste reserve.
Peru heeft niks dus waarschijnlijk bedoel je Bolivia?
Maak van dat War on Terror maar gelijk War on Lithium van!

“Natuurlijk gaat de gewone Afghaanse burger hier niets van merken. Door de traditioneel corrupte regimes heeft de enorme hoeveelheid olie die het land rijk is, de gewone burger ook nooit de rijkdom gebracht die je zou mogen verwachten. De oorlog in Afghanistan (war on terror) bevindt zich momenteel in een afrondende fase. ”


Wat een debiele tekst is dit toch wat hierboven staat. Dus dankzij de corrupte regime gaan de burgers hier niet van profiteren?!?!?!?! En de war on terror bevindt in een afrondende fase?? Wil je zeggen dat VS dit rijkdom gaat verlaten omdat hun missie “geslaagd” is?? Nee, dit hele lithium shit geeft hun juist de reden om de komende 10 a 20 jaar daarnog te hangen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).