Ex-Bertone en Pininfarina designer naar Saab!

Auteur: , 43 Reacties

Here we go! Saab/Victor neemt geen genoegen met een gemiddelde designer, het Zweedse merk heeft zojuist laten weten dat ze Jason Castriota hebben aangenomen als nieuwe Design Director. Je vraagt je af wie dat ook alweer is? Castriota werkte oa aan de Maserati Birdcage concept, de Maserati GranTurismo, de Ferrari 599 GTB Fiorano, de coachbuild Ferrari P4/5 en de Rolls-Royce Hyperion! Vervolgens ging hij weg bij Pininfarina en stapte over naar Bertone. Daar ontwierp hij de fantastische Bertone Mantide, maar nu is het blijkbaar tijd voor een volgende stap...

Castriota is 36 jaar en zal een leidende rol gaan spelen bij Saab design, hij rapporteert direct aan CEO Jan Åke Jonsson. Hij neemt zijn eigen design-team mee en zal verantwoordelijk worden voor zowel exterieur als interieur design. Jan Åke Jonsson liet weten erg blij te zijn: “We’re delighted to welcome Jason to our leadership team. He has an outstanding track record in automotive design and will help us take the brand forward. He will play a key role in expressing all that’s best in the innovative tradition of Saab design as we carry our brand’s roots into the future.

Uiteraard is Jason ook erg enthousiast: “I’m greatly looking forward to joining such an iconic brand… Saab has a very strong and distinctive heritage which gives it great potential to develop. This is an exciting opportunity for me to help shape its future products.

Victor Muller voegde daar nog aan toe dat hij onderscheidende auto’s wil bouwen: “Bringing a young, highly-talented designer to Saab underlines the company’s determination to produce cars which stand out because of their unique aircraft inspired, Swedish identity. With Jason heading up Saab design, we will be making landmark cars for the foreseeable future.43 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Te gek! De eerste stap in de goede richting is gezet! Ben benieuwd wat voor design we van Saab gaan zien in de toekomst…
Ik denk dat Saab de nieuwe BMW zal worden (op design gebied)
Ik denk dat ik binnenkort een Saab ga kopen :P Nee, Bertone en Pininfarina zijn 1 van mijn favoriete designhuizen, dus de nieuwe Saab’s zullen dus nog mooier gaan worden dan dat ze al zijn, dat klinkt goed!
Go SAAB! Ik wil bijna een SAAB en ik had nooit verwacht dat ik het zou zeggen.
Kijk dat is pas een goede zet :)
GEWELDIG!!!

@W115… Ik neem aan dat je het goed bedoelt, maar dat is toch echt een belediging… BMW is een geweldig merk, maar niet op design gebied…. (op Mini & RR na…(persoonlijke mening…))
Dit geeft in ieder geval aan dat Victor Muller Saab niet enkel heeft gekocht om zijn andere projecten mee te financieren/boven water te houden.

Hopelijk kan hij wat mooie Saabs tekenen.
Die kerel heeft echt prachtauto’s helpen ontwerpen!
Als hij dat met een Saab ook kan doen ziet de toekomst voor Saab er heel rooskleurig uit!
Ik kan niet wachten!..
Als zijn ontwerpen even strak zijn als zijn kledingstijl, dan kan het alleen maar goed komen.
Klasse pee.
@Reinout: Echt wel. BMW is altijd ver op designgebied geweest. Dat is al jaren zo.
Sorry hoor maar Zweden en Italië liggen echt heel ver uit elkaar als het om ontwerp gaat. Waarom een Italiaan aan het roer bij de Zweden?
@JPM: Het is een Amerikaan ;)
@JPM: Daar heb je wel een punt. Voor de doorgewinterde Saab rijder is dit misschien minder nieuws. Maar van alleen die doorgewinterde Saab rijders kan Saab het in deze tijd niet meer hebben. Die groep is te klein gebleken om het merk staande te houden. Dus moet je een breder publiek gaan aanspreken (lees: BMW, Audi en Merc rijders). Bij die Duitsers is nu eenmaal genoeg weg te snoepen. Maar het hele verhaal doet me denken aan dat van Jaguar een paar jaar terug. Die lieten het verleden ook (deels) voor wat het was en gingen weer spannende auto’s maken. Hopelijk heeft het voor Saab eenzelfde uitwerking.
@ Alpinaa, dus de kont van Bangle noem jij design?
laat deze jongen maar de 9-2 tekenen!
@ JPM: Japan en Zweden liggen qua designtaal ook ver uit elkaar, hoewel Anthony Lo (japans van origine) verantwoordelijk was voor de meest recente designtaal van Saab, ingezet met de Aero X.

Een goede designer houdt rekening met de oorsprong van zijn werkgever, het is niet alsof Saab nu opeens heel extravagante rode auto’s met middenmotor gaat maken.
Ah Bertone en Pinifarina, ontwerpers van klassiekers… zoals de Skoda Favorit 135 en de Hyundai Matrix.

Laten we maar afwachten tot we het eerste resultaat zien. Een geslaagd ontwerp hangt meer af van het lastenboek dan van het talent van de ontwerper.
@ Tim

Volgens mij is het ook een Italiaan, daarnaast werkte hij in Italie voor Italiaanse bedrijven aan Italiaanse auto’s.

@ Jayceon

Ik denk niet zozeer dat het probleem van het huidige Saab ligt bij de ontwerpen. Bij Jaguar was dat wel zo destijds. Maar ik denk dat de Saab wat meer onderhuidse updates nodig heeft dan een fancy ontwerper met een duur team achter zich. Het is wel weer op en top Mulder dit, altijd op zoek naar glamour.
@reinout

De Rolls-Royce Hyperion en zeker de Bertone Mantide worden niet echt door iedereen als mooi bestempeld. Net zoals de BMW’s van Bangle.
Voor de liefhebbers, wat achtergrond informatie over deze man:
http://jalopnik.com/5222533/jason-castriota-stile-bertone-mantide-pininfarina-p45-designer
…en maar blijven geloven in de wederopstanding van Saab…althans, tot op Muller-hoogte… ;-)

Naïef AB’tjes…zeer naïef ! Ook al koopt Real Madrid alle beste spelers van de wereld, worden ze nóg geen kampioen.
@Megakix: Verdiep je eens in hoe Saab er nu ECHT bij staat. m.a.w. hoeveel auto’s bouwen ze? Hoeveel auto’s verkopen ze? Hoeveel auto’s MOETEN ze bouwen om BreakEven te spelen? Hoever zitten ze daar vanaf? Over wat voor een tijdvak kunnen en willen ze dit aanpakken? Dan zie je dat het allemaal helemaal niet zo negatief is. Ze hoeven maar erg weinig te groeien om weer groen te schrijven. Victor zei: “we kunnen niet eens mega groot worden. Als we morgen een miljoen auto’s verkopen hebben we een probleem. Daar hebben we geen capaciteit voor…. “
-edit: dat noemen ze dus een photoshop-
ok, fout artikel, excuses daarvoor.
yeah right ..
er is al 100 jaar geen centimeter Zweeds aan Saab ..

net zoals deze ontwerpers Italiaans zou ontwerpen ..
@ lincoln

Het ontwerp is weldegelijk Zweeds. Of het door een Zweed gemaakt wordt weet ik niet.
dit is een meesterzet! ik kijk al uit naar de nieuwe 9-3!
Heeft wel al een paar intressante dingen ontworpen. Hopenlijk kan hij van de Saab terug een Saab maken ipv een dikke amerikaan die de laatse generatie is.

En ik droom stiekem van een Sonnet IIII concept.
@Reinout: Ja, en die Bangle-butt is getekend door Adriaan van Hooydonk en niet door Chris Bangle. En dat is idd design.
dat vind ik fantastisch nieuws. als iemand die van ijsland is, en in belgie woont, ben ik trots erop dat ik later een scandinavisch/lage landen wagen kan kopen later !
@Alpinaa: Ik zou eerlijk genoeg zijn om mijn fout te erkennen. Maar als ik Bangle-butt google, kom ik toch echt op ontwerper Chris Bangle uit. Van Hooydonk heeft Bangle in 2009 vervangen. Maar de E65 is ontworpen door Bangle. En of het wel of niet design is blijft gelukkig een kwestie van smaak. En dat er daarom gelukkig veel verschillende auto’s mogen rondrijden.

@W115: Ben ik met je eens. We zullen zien wat het wordt, maar ik heb wel vertrouwen in Muller!
Kom maar op met de Saab 900 classic:D
@Reinout: Dat klopt idd. Maar kijk eens naar de Z9 GT Concept, die heeft ook al zo achterkant. En die is in 1999 door Adriaan van Hooydonk getekend. En naar mijn wetenis de E65 ook door hem ontworpen. Hij heeft trouwens ook de 6-serie getekend.
Svenska Aeroplan AB
En dat is de volgende goede stap!
Langzaam maar zeker krabbelt Saab weer op. Met de Operationele zaken in handen van de Zweden zelf, de marketing in handen van Müller en nu deze design-topper: klaar voor een mooie toekomst!

Saab heeft trouwens altijd top-designers gehad: Michael Mauer (nu Porsche), Anthony Lo ook zeker, dus vriend Jason past goed in het rijtje…
@Svenska Aeroplan AB: Hey Svenska, had je het nieuwe interview gelezen in de AutoVisie met Victor.

Iedereen mag zeggen van die man wat ie wilt, maar ik begin toch steeds meer het gevoel te krijgen dat deze man een briljant strateeg is. Ik durf er weer op te hopen dat het hem gaat lukken Saab weer groen te krijgen (en dan bedoel ik geen bomen maar de kleur in de boekhouding).

En het interview was niet mild. Er werden zeker wel vragen gesteld over het verleden van Spyker en steeds was zijn antwoord niet wat ik er van had verwacht, m.a.w. wat hij zegt snijdt hout en was echt onderbouwd. Cool!

Go Saab go!
haha heerlijk om weer een positieve reacties te lezen onder saab-blogs! eerlijk is eerlijk ze timmeren weer eens flink aan de weg!
Svenska Aeroplan AB
@ Freewarefreak: uiteraard gelezen. Zoals ik al eerder zei: het Zweedse management, de fabriek, de producten, etc. zijn al jaren top. Wat Saab miste was iemand die dat kan vertellen aan iedereen. En dat is Müller 100%!!

Die combinatie maakt het geheel sterk.
Rare zet; Castriota heeft net zijn eigen bedrijf gestart (http://www.cardesignnews.com/site/designers/whos_where/display/store4/item190406/ ) en wisselt al weer. Moet Saab een zak geld kosten…maar goed wie weet wat hij ervan maakt. De beste designers zijn niet altijd de beste managers en omgekeerd dus we wachten gewoon af
@JH: Hij ging weg bij Pininfarina om een eigen designstudio te starten, maar volgens eigen zeggen deed Bertone hem “an offer he couldn’t refuse. Zie ook http://www.autoblog.nl/archive/2008/12/04/bertone-huurt-ex-pininfarina-designer-jason-castriota

Na de positie van Director of Design bij Stile Bertone (in 2008) is hij uitiendleijk toch een eigen bedrijf gestart. Hij opende een design consultancy firm met een kantoor in New York en Turijn.

Volgens mij is hij via dat bedrijf ingehuurd door Saab. In het persbericht van Saab staat het volgende: “Castriota, 36, now takes the lead role in design at Saab, reporting directly to Saab Automobile CEO Jan Åke Jonsson. He and his design company will be responsible for exterior and interior design and will lead the design activities at Saab as the brand renews and broadens its product range.
Ik heb dezelfde mening als JPM, het probleem lag volgens mij niet bij het design maar de opel onderdelen die SAAB gebruikte veel SAAB rijders zijn naar de Duitsers overgestapt ,of misschien zelfs VOLVO .
Daarbij komt dan nog dat de Saab 9-3 ineens een Cadillac BLS was ook ! Had ik Saab rijder geweest, ik had dat als een slag in het gezicht ervaren.
Ow dit is gaaf! Die Maserati Birdcage Concept vind ik ECHT mooi om te zien! Nu hopen dat dit zich positief uit in toekomstige Saab’s;)
Castriota heeft bij Bertone het veld moeten ruimen ten faveure van Mike Robinson. Dat had te maken met de al jarenlang voortslepende familievete bij de Bertones, waarbij weduwe Lily met de eer (en de firma) ging strijken. Castriota had op het verkeerde paard (…) gewed en kreeg de gouden schoenzool. Wat doe je dan? Dan red je je gezicht en begint een ‘eigen studio’. Velen zijn u voorgegaan.
Nu maar hopen dat hij de briljante designtaal van Anthony Lo niet opfukt. Want het wordt hoog tijd dat DIE wordt omgezet in verse SAABs.
Vergeleken bij de consistent op hoog nivo presterende Lo blijkt Castriota designmatig eerder een ongeleid projektiel met een neus voor effectbejag in zijn helemaal niet zo originele ontwerpen …en voor marketing (van zichzelf).
Muller is daar gewoon ingetrapt, want -hoewel een geniaal marketeer- wat weet hij van design?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).