Mercedes-Benz laat straks Smartjes rondslingeren

Auteur: , 39 Reacties

Als het aan Mercedes-Benz Nederland ligt, laten we straks allemaal Smart Fortwo wagentjes rondslingeren door ons land. De Nederlandse importeur van Mercedes en Smart werkt namelijk aan een autodeelplan, waarbij mensen via gps de dichtstbijzijnde Smart kunnen traceren. Het stadsautootje kan vervolgens per minuut worden gehuurd en lekker gemakkelijk op een willekeurige plek worden achtergelaten.

Het deelautoprogramma Car2go is reeds geïntroduceerd in de Duitse stad Ulm en in Austin, Texas. Mercedes-Benz Nederland is al een tijdje in gesprek met verschillende partijen om Car2go in Nederland te introduceren, maar doordat er internationaal ook veel belangstelling is, zijn de plannen voor het relatief kleine Nederland op een laag pitje gezet.

Volgens Huub Dubbelman, woordvoerder van Mercedes-Benz, zijn grotere markten dan Nederland eveneens geïnteresseerd. In ons land zou het om enkele honderden auto’s gaan, terwijl het elders mogelijk om duizenden gaat. Desondanks heeft de importeur er vertrouwen in dat het Car2go concept ook in Nederland zal worden uitgerold en 2011 moet daarbij haalbaar zijn. Verschillende Nederlandse gemeenten zijn enthousiast. Mogelijk dat er in Nederland elektrische Smarts zullen worden ingezet.

In tegenstelling tot veel andere deelauto concurrenten kan men bij het Car2go concept de auto op een willekeurige plaats achterlaten en dat is wel zo gemakkelijk. Bovendien betaal je voor iedere minuut dat je de auto nodig hebt, dus nooit teveel. Mijn inschatting: als er voldoende autootjes rondslingeren, zou het concept zomaar aan kunnen slaan, want het is op deze manier wel erg gemakkelijk. Voor het huren van een Fortwo betaal je in Duitsland 19 cent per minuut (all-in) met een maximum van 9,90 euro per uur. (via: automotive)39 reacties

Klinkt goed! En ze starten neem ik aan met je lidmaatschapskaart? Zat er serieus over te denken om aan greenwheels te beginnen. Helaas zijn er niet veel stalplekken hier in de buurt. Maar met dit concept is het ook maar afwachten of er eentje dichtbij staat.
Dat zal wel alleen in de grote steden zijn dus daar heb ik vrij weinig aan..
Sowieso rijd ik niet graag in een Smart en laat staan in een Smart die door iedere willekeurige voorbijganger wordt afgetrapt ;)
Ja ik weet dat je niet zomaar dat autootje kunt pakken/huren.
19 cent is niet duur. Maar je moet nog wel brandstofkosten daarbij rekenen, neem ik aan. Als je pech hebt, moet je tanken. Iedereen tankt dan natuurlijk zo min mogelijk om zijn eigen afstand te voltooien, dus je zal waarschijnlijk elke keer moeten tanken. Of zie ik dat totaal verkeerd? Hoe gaat dat eigenlijk met greenwheels?
Dit wordt een flop. Na een man of 10 rijd je alleen nog maar op een chassis met 1 stoel, bij elkaar gehouden door kauwgum.
Leuk idee en ik rij graag in een Smart. Maar dan Brabus van me neef;)
@Citrofiel: “Maar je moet nog wel brandstofkosten daarbij rekenen, neem ik aan.”

Heb ik niet “all-in” opgeschreven ???
@Dennis: Whoopsidaisy… :oops: Dan rest mijn vraag: Hoe doen ze dat? Sturen ze er elke dag een mannetje naartoe om hem te vullen? Rijdt er een tankwagen achteraan? :roll:
Nou, dat vindt ik nog niet eens zo een gek idee. Het maakt het natuurlijk wel heel erg gemakkelijk zo. Ben benieuwd…
@Citrofiel: Wanneer je lid bent krijg je waarschijnlijk een tankpas en moet je zelf tanken wanneer het nodig is. Op de Car2go site lees ik:
“Fuel card valid at any Shell gas station within Germany. The cost of refueling the vehicle at other gas stations or in other countries will not be reimbursed.”
Hoe ze vervolgens voorkomen dat iemand de auto zodanig leeg achterlaat, dat je niet eens meer een ritje naar het dichtstbijzijnde tankstation redt, dat weet ik dan ook weer niet.
@Dennis: Tankpas. D’oh. Dat ik daar zelf niet op kwam. :roll: Maar het is wel apart. En je moet maar net een Shell-station in de buurt hebben op het moment dat het nodig is… :?
@Dennis: en hoe willen ze controleren dat je die benzine niet in de auto van je vrouw gooit ;)

PS Dit is voor smart natuurlijk wel een handige manier om auto’s te ‘dumpen’. Klanten zoeken is niet nodig, je flikkert ze gewoon overal en nergens neer :D
@Citrofiel: Mochten ze in Nederland elektrische Smarts inzetten, dan vraag ik me eveneens af wie ze dan weer oplaadt op het moment dat je de auto op ieder willekeurige plek kunt achterlaten.
tof grietje… eindelijk een deftige stijlvol en charmante vrouw ipv die andere reclames..
@As_long_as_it_is_fast: ik ben het helemaal met je eens!

on-topic: iedereen met een ideetje denkt vandaag dat het zal werken. Nochtans vraag ik me af wat de meerwaarde van dergelijke comlexe projecten is. Als ze alle kosten voor een dergelijk project doorrekenen, dan neem je goedkoper en eenvoudiger en anoniemer het openbaar vervoer. Ik pas.
Chill, auto’tje huren voor 19 ct per minuut, snel naar het tankstation met die tankpas en dan gooi ik voor 3euro 30cent m`n Escalade helemaal vol! NICE!
*ok, ik heb geen escalade… ok, ik snap dat dit niet letterlijk kan… laat mij ook dromen…*
@Dennis

All-in? Hoe controleren ze dan of de Smart daadwerkelijk leeg is…ik zie al weer mensen met jerrycans voor me.
@Dennis en robbie: Er blijven problemen opduiken. Nu word ik pas echt benieuwd.

@iedereen: Heeft iemand hier ervaring met greenwheels zodat we iig John’s en robbie’s opmerking even kunnen bespreken? :P
@Dennis: Wat robbie hierboven zegt.
Dat is toch prachtig? Je stapt in, start met je OV chip en knorren maar! Hopelijk worden ze wel een beetje schoon gehouden en krijgen ze fatsoenlijk onderhoud. En je hoeft nooit meer een parkeerplek te zoeken! Alleen moet er wel een functie zijn om een auto te reserveren. Anders kom je terug van winkelen en heeft iemand anders je auto!
@AudiQuatro: dat zou idd vervelend zijn. Ga je ergens op bezoek, pikt de buurman je auto in :D
@robbie: ja en je heb ze altijd met lege accu!!
Als je een uur lang 140 rijdt, ben je all in maar 7 cent per km kwijt. Dan draaien ze fors verlies.
Met de tankpas van je baas kun je ook kloten met jerrycans, dus ben wel benieuwd hoe ze dat gaan doen.
Dit is dus de oplossing van het probleem met tanken:

Wann muss ich tanken?
Sie müssen das car2go nicht selbst betanken, das übernimmt unser Service-Team für Sie. Sollten Sie jedoch zum Beispiel auf einer längeren Fahrt tanken müssen, finden Sie in einer speziellen Halterung im Handschuhfach eine vorbezahlte Tankkarte. Diese können Sie bei allen Shell-Tankstellen in Deutschland benutzen. War der Tank vor Beginn des Tankvorganges weniger als ¼ voll, erhalten Sie als „Dankeschön“ für die investierte Zeit eine Gutschrift auf Ihr Mitgliedskonto (dies jedoch maximal einmal pro Mietvorgang).
Greenwheels zegt :
#

Tanken/verkeersovertredingen
# Wanneer je de auto terugzet zorg je dat de tank voor minstens één kwart vol is, laat je de auto bij het einde van je rit met een lege tank achter dan berekenen wij een bijdrage van € 25,-;
# Veroorzaak je een verkeersovertreding dan sturen we deze overtreding door, hiervoor brengen we € 10,- aan administratiekosten in rekening.

Alleen geen idee hoe ze zien dat je de greenwheels auto tankt en inderdaad niet een andere auto?
@Berlingo: Simpel maar effectief. Bedankt!

@primramessar: Dat is handig, dank je! Door het intoetsen en opvragen van de kilometerstand kunnen ze fraude tot in zekere mate voorkomen.
9.90 per uur lijkt me onrealistisch weinig, al zeker als dit inclusief brandstof is. De benzinekost per uur alleen al zal (ruwe schatting) rond de 6 euro zijn. (bij een vaste benzinekost zal iedereen dat ding afjakkeren en zal deze kost zelfs hoger zijn) Tel daarbij onderhoud, afschrijving, verzekering etc. en het verhuurbedrijf kan onmogelijk nog winst maken.. cijfers lijken me dus absoluut niet te kloppen.
dat is handig dan ga ik lange afstanden in een huur smart doen :P

ik ben 13 euro kwijt als ik 120 km rij naar mijn ouders.
dus met een smart kost dat nog geen 10 euro EN slijt mijn eigen auto niet..

Maar dan moet die wel binnen 10 loop minuten op te halen en neer te zetten zijn :P
strategisch punten zoals winkelcentra ofzo :P.
Ik zie dit wel zitten, even een Smart regelen met mijn iPhone.
Ik vind het wel een geniaal idee, al zitten er aan het elektrische gedeelte wel wat haken en ogen..

Het her en der achterlaten betekend dat hij niet zomaar opgeladen kan worden, hoe zit het als je hem meeneemt te gaan winkelen, je met tassen vol terug komt om te zien dat net iemand anders “jouw” Smart mee neemt? etc etc…

Al met al wel een leuk idee!
De auto gaat de trein achterna, van een plek waar je niet bent…

Je hebt er vele 10.000en van nodig wil dit landelijk werken, en op al die smarties in stad geaparkeerd zit eigenlijk niemand op te wachten.

Wat zou er gebeuren leuk als je zo’n auto in een dure grote parkeer garage achter laat?

Ik heb grote twijfels.
Daar gaat de parkeerruimte, mensen hier hebben we toch greenweels al voor (niet dat ik dat gebruik)
Ik vind het een leuk idee als het maar geen enkele parkeerplaats kost, ze gebruiken maar een smartautomaat of zo met gestapelde smarts.
Wat een goed plan, vooral met al die Noordafrikanen in NL…. Allemaal rond scheuren, en aan elkaar doorverkopen etc etc..
oei, en tanken dan? wie betaalt dat? er zal toch ooit benzine in moeten? en parkeerboetes en dat soort grappen, hebben we daarover nagedacht mercedes?
reacties lezen NLBUURMAN ;)
Dat is echt absurd goedkoop, dat gaat gewoon nooooit lukken! Want wat als je schade rijdt aan zo’n smart? En dan gewoon lekker doorrijden? Dat zo’n ding afgeragd wordt weet je hoe dan ook 100% zeker. Om nog maar de zwijgen van de hoeveelheid kauwgom onder de handrem en andere strategische plaatsen;)
ik begrijp niet dat vrouwen zoveel zien in een smart? is dat het sexe verschil?

dames koop een maybach!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).