Ford topman verdiende meer dan de topmannen van Toyota, Nissan en Honda bij elkaar opgeteld

Auteur: , 62 Reacties

Als eerste man van een grote autofabrikant verdien je natuurlijk best lekker. De kinderen van de topmannen van wereldspelers als bijvoorbeeld Toyota, Nissan of Honda, hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken over de nalatenschap van die ouwe. Maar er is altijd een baas boven baas en in dit geval luistert hij naar de naam Alan Mulally.

De Amerikaan Alan Mulally is sinds 2006 de hoogste baas van Ford Motor Company (FoMoCo). Deze vrolijke vent (check de foto), verdiende vorig jaar het slordige bedrag van 17,9 miljoen dollar. Dat is omgerekend:

  • 1.491.666 dollar per maand
  • 344.231 dollar per week
  • 49.041 dollar per dag
  • Een uurloon van 2.043 dollar (ook als hij slaapt of zit te poepen)

Dat is zelfs meer dan de 12,4 miljoen dollar die de topmannen van Toyota, Nissan en Honda vorig jaar bij elkaar opgeteld verdiende. Toyota’s Akio Toyoda, Nissan’s Carlos Ghosn en Honda’s Takanobu Ito verdiende vorig jaar respectievelijk 1,1 miljoen, 10 miljoen en 1,3 miljoen dollar.

De Ford topman kan probleemloos zo’n bak met geld opstrijken, omdat Ford de enige autobouwer van de “Big Three” is die zonder staatssteun overeind bleef in het dieptepunt van de wereldwijde economische crisis.

Sommige experts vrezen dat Japan z’n topmannen niet concurrerend genoeg beloont en dat dit uiteindelijk de concurrentiepositie van het land als geheel zou kunnen schaden.62 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
En oh oh oh het gaat zo slecht met Ford…

Niet zo gek lijkt me als je dit ziet…
Hij heeft het er iig mee naar zijn zin zo te zien :P.
hij verdient meer in 1 week dan 90% van de wereldbevolking per jaar per capita krijgt, ziek? in 3 dagen verdient hij al meer dan de meesten in 1 jaar ooit zullen verdienen
Vraag en aanbod, vraag en aanbod.
Het geldt niet alleen voor prijzen van goederen, maar ook prijzen van arbeid.
Brekend Botje
De topmannen van Toyota, Nissan en Honda. Waarom krijgt de niet-Japanner 10x zoveel als z’n Japanse collega’s?
Ford heeft geen staatssteun gekregen dus hij mag van mij krijgen wat hij wilt.
een uur poepen ?
Kolere zeg wat een geld. En als je dan veel succes hebt ok… maar in deze omstandigheden, not cool.
@Markus: Juist cool ;)
Schitterend gewoon! Die man verdient het dan ook dubbel en dik. Als hij Ford zonder kleerscheuren (lees: staatssteun) uit de crisis heeft gekregen dan mag hij, zoals Laue het zegt, van mijn part nog 10 keer zo veel verdienen.
En hij ziet er inderdaad wel een iig vrolijke kerel uit! maakt het nog veel gezelliger :p
@xilver: …was jou ook gelukt hoor…jemig, twijfel eens niet zoveel aan jezelf joh ! ;-)

Dussehm…deze ‘topman’ (qua beloning bedoel ik…) is 17x slimmer, beter, intelligenter en integer dan zijn Japanse collega’s ? Ja autobloggers…echt wel toch ?
Hoeveel zou head of design bij BMW verdienen, vraag ik me af?
@Alpinaa:Ik hoop niet te veel want hij kan er niks van!
goh, nu weet ik waarom ford het zo slecht doet. absurde salarissen is een van die rare verzinsels die naar voren komen als je het niet op een rijtje hebt zitten.

neem een voorbeeld aan honda, net bedrijf, zelfstandig, innovatief en weten waar je toe in staat bent….vooral niet buiten je schoenen lopen!
@johan:
waarom Ford het zo slecht doet? onderbouw dat eens?
damn wat een vrolijke kerel :D eens wat anders dan die serieuze pee’s :D bangelijk gwn , had ik maar zoveel geld :p
dat zegt niks hoeveel ze verdienen, hoeveel ze kunnen uitgeven is belangrijk
da’s 0.5675 dollar per seconde…
Schandalig
hahaha dat is gewoon bijna een ford focus RS per dag :P
integralechubasco
yep en hij is het waard ook…
ik verdien per dag het jaar-salaris van een Indonesische tegelzetter ..

schandalig ..
(zou ik roepen als ik een dikke vette zelf-ingenomen nederlander was) ..
@lincoln: wisten we toch al van jou….van jouw werk en hoe jij er als Nederlander tegenaan kijkt…
@lincoln: Het blijft leuk, hoe jij altijd iedereen weer met beide benen op de grond weet te zetten. ;)
Het komt er met kruiwagens in, maar gaat het er ook weer met kruiwagens uit? mag hopen van niet! :D
Daarbovenop komt waarschijnlijk nog eens een fiesta econetic als leasehok!
Tsja.. het is met die salarissen van topmensen net als met kunst, zolang er niemand door de zeepbel heen prikt en maar blijft roepen “dat het ’t waard is” dan gaat dat nog wel even door. Als bv dat salaris van die Nissan topman het echt waard is dan verdienen zij per ingelegde Yen vast 10 keer zoveel als Toyota of Honda… Niet? Oh? Wat raar dan?
Als het salaris van de Nissan topman geen schrijffout is, 1 ipv 10 miljoen, dan zou ik als topman van toyo eens even met de raad van bestuur gaan praten…ik bedoel Nissan? da’s toch geen wereldspeler? Maken afgezien van hun twee sportauto’s behoorlijk saaie trutauto’s. (blijven wel heel trouwens) DRive happy
wereldspelers –> honda.. grappig:P
Gertzondersamson
ford goed? Ze hebben bijna gans hun portefeuille verkocht. Jaguar, Landrover, Aston Martin. Allemaal verkocht de laatste jaren. Natuurlijk heb je dan geld, maar ben je dan goed bezig? dacht het niet
Japaners gaan zo ie zo een super hoog loon weigeren omdat op het moment dat het slecht gaat moeilijk kunnen verantwoorden naar hun personeel toe, het is een cultuur kwestie. Bij Europeanen en Amerikanen heb je de Graai cultuur van hoe meer je kan krijgen voor zo weinig moeite hoe beter het is.
@gerzondersamson: doe daar volvo ook maar bij!
GEWOON OMDAT HET KAN!!!

sorry voor de capslock maar ik kan niet anders zeggen. De topmanagers vragen en de besturen draaien. Respect voor de topmensen die 17 mio als salaris weten te onderhandelen (al dan niet terecht).
100 % privébedrijf dat belastingen betaalt en duizenden mensen tewerkstelt… mag van mij verdienen zoveel de aandeelhouders hem willen betalen… kapitalisme op zijn best :)
Doen ze goed, EN op eigen benen blijven staan, EN een super dik salaris!
Mag ik zeggen dat ik 1,1m eigenlijk niet eens zo veel vind voor de CEO van de grootste (of op 1 na) autoproducent?
Wat mij laatst nog meer verbaasde was het schamele jaarsalaris van Obama: niet meer dan $400.000 (!), dat is nauwelijks het dubbele van Balkenende.
@SanderLR: Ik verbaas me daar ook wel eens over… En vooral wat een beetje goede zakenman of eigenaar van een op zichzelf staand bedrijf dan soms WEL in eigen zak steekt!
@SanderLR:
bedenk wel dat die man niets zelf hoeft de betalen. Van zijn huis tot aan zijn auto: alles wordt betaalt.
Het enige wat hij met dat geld hoeft te doen is op de bank zetten..
@SanderLR: En Balkenende baalt.. al had hij in het stoeltje gezeten bij de EU waar nu Rompuy zit, had ie zelfs meer verdiend dan Obama ;)

OT: Gevalletje marktwerking en goed onderhandeld over zijn beloning, maar het blijft wrang als er mensen uit de fabrieken worden ontslagen om de managers’ targets te halen. Wat dat betreft doen de Oosterburen het toch met iets meer ingetogenheid.
Mja leuk bedragje natuurlijk…. Ook een mooi bedragje van Carlos Ghosn.. maar die is natuurlijk ook baas van Renault en de rest van die groep (Dus ook Dacia enzo…)
Prachtig, je gaat je afvragen welke universiteit als eerste een opleiding tot topman gaat aanbieden…
@laue

het nieuws niet gevolgd? ford bestaat enkel nog door de overheidssteun die men kreeg. het niet ingaan op de veranderende marktbehoefte en alleen maar autos met grote motoren bouwen, mag je deze topmensen toch wel aanrekenen.

@Florianus

honda geen wereldspeler? honda is nog steeds groter als een bmw, opel of mercedes etc. dat een honda hier misschien een kleine speler is…elders worden deze als warme broodjes verkocht!

Daarnaast is honda de grootste motorenbouwer ter wereld.

Het is tohc belachelijk dat een bedrijf wat enkel nog bestaat door overheidssteun zoveel geld uitgeeft aan ene topman, terwjl dealers worden gesloten en fabrieksarbeiders op straat worden gezet.
Als je het verschil maakt ben je het waard?
4 jaar verlies maken en dan bijna 18 miljoen verdienen? ik denk dat ik ook maar is bij Ford moet gaan kijken voor een baantje!
Who cares?!
@schande-schreeuwers ..

hoeveel ontslagen zijn er bij Ford gevallen tijdens de crisis ??
hoeveel toe-leveranciers zijn er falliet gegaan door Ford ??
hoeveel % van jullie inkomen gaat er naar liefdadigheid ??

shame on you fat fags ..
@lincoln

? vertel het dan maar!
sjonge, je zal het maar op moeten maken…
en wat lincoln zegt, van wat ik op een dag verdien kan een afrikaans gezin een jaar van eten. (van wat ik krijg maar 10 maanden, maar dat terzijde)
“Sommige experts vrezen dat Japan z’n topmannen niet concurrerend genoeg beloont en dat dit uiteindelijk de concurrentiepositie van het land als geheel zou kunnen schaden.”

Ik zou de argumentatie voor die stelling wel eens willen zien. Geld alleen is namelijk niet de sleutel tot succes; winnaarsmentaliteit (ambitie) is veel belangrijker en binnen de Japanse cultuur is eergevoel misschien nog wel het belangrijkst. Bovendien: de Japanse economie is nog behoorlijk gesloten, en binnen het bedrijfsleven kunnen de salarisen van Toyoda en Takanobu nog best concurrerend zijn. Die van Ghosn niet: die is meer van Europees niveau, maar dat is dan ook een Spanjaard.

Overigens is Toyoda niet de best verdienende medewerker bij Toyota. Uit het artikeltje op egmcartech: “New Japanese rules require public companies to disclose the pay of those individuals who earn more than 100 million yen per year. Toyota named four such individuals; Toyoda was not on that list.”

De betalingen aan de CEO zijn natuurlijk puur een kwestie van vraag-en-aanbod: hij kan vragen wat hij wil, uiteindelijk krijgt deze man niet meer dan wat het bedrijf bereid is hem te betalen. Natuurlijk is het zuur om ontslagen te worden of om als toeleverancier op een zijspoor gezet te worden en dan te zien dat de grote baas daar een kapitaal voor krijgt. Maar een CEO word er juist voor betaald om draconische maatregelen te treffen als dat nodig is om het bedrijf te redden. Als dat dan lukt, dan betekent dat dat hij zijn werk gewoon goed gedaan heeft
je kan zeggen wat je wil maar deze man heeft het goed voorelkaar gekregen om de crisis te overleven en vergeet dan niet de mensen die allemaal onder hem staan (werkpaarden) top ga zo door
Het hele ceo gedoe is zwaar overrated. Als een ceo het goed doet krijgt ie een zwaar overdreven bonus. En als ie het niet goed doet, nou ja, pech gehad voor het bedrijf. Pech gehad voor alle mensen die worden ontslagen en pech gehad voor hun gezinnen. De ceo trekt zijn handjes er vanaf, incasseert nog even een lekkere oprotpremie en gaat een tijdje later gewoon doodleuk ergens anders zijn ceo dingetje doen bij een ander bedrijf.

Tenminste, dat is de indruk die ik krijg. Met als schoolvoorbeeld onze bekende vriend Rick Wagenor. Zit nu bij de Washington Post,geloof ik.

Maar mijn mening: als ze het goed doen, mogen ze krijgen wat een bedrijf wil betalen, maar als ze het fout doen en er vallen massa ontslagen (zie afgelopen crisis) dan mogen de ceo boeten. Nog harder dan alle arbeiders die hun werk kwijtraakten. Want een ceo heeft immers meer verantwoordelijkheid.

Maar dan weer aan de andere kant, een bedrijf is een bedrijf en bepaalt zelf hoe het zich wil runnen. Maar als het slecht weer is moet het zichzelf redden en niet bij de overheid gaan bedelen voor centen. Als de ceo het bedrijf niet goed runt, laat het bedrijf maar lekker failiet gaan en zo worden de rotte appels eruit gehaald. Maar laat de rest van de belastingbetalers erbuiten en niet opdraaien voor fouten die ceo’s maken.

Maar dat is mijn mening.
integralechubasco
@primramessar
De markt bepaalt… Als een CEO wordt aangesteld dan staan in zijn contract de voorwaarden voor de periode van arbeid. Een bedrijf zoals Ford zal aan de condities voldoen waar een CEO om vraagt. Immers het doet zijn best om de beste CEO binnen te halen.

Het is net als profvoetbal, als je niet 60.000.000 voor een Messi of een Van Nistelrooy betaalt (ik noem maar wat) dan komen ze eenvoudig niet spelen of verkoopt de club de speler niet. Zij weten heel goed wat zo iemand waard is. Desondanks kan een speler geblesseerd raken of vorm verliezen. Dat heet nou marktwerking…
@integralechubasco:

Bedankt voor je uitleg. Ik voel me al verlicht.
Shit, tijdens het lezen van dit bericht heeft hij alweer 30 dollar verdiend…
” Sommige experts vrezen dat Japan z’n topmannen niet concurrerend genoeg beloont en dat dit uiteindelijk de concurrentiepositie van het land als geheel zou kunnen schaden. ”
Wie zijn die experts, de managers zelf???

Honda en Toyota doen het (historisch gezien) niet zo slecht. Het zijn de westerse managers van de slecht draaiende Amerikanen die de dikste salarissen opstrijken.
Je hoeft geen salaris met 7 nullen te verdienen om daar een conclusie uit te kunnen trekken…
voorbeeldje ..

Balkie verdient 100X zo weinig ..
maar kost 100.000X meer ..

denk dat ik nog aardig in de richting zit ook ..
Zo verdient hij zijn geld:
http://www.youtube.com/watch?v=qaaKNcovfdQ

:P
Salaris zal vast en zeker verdiend zijn.
Ik wil voor de helft wel proberen of het mij ook lukt…
Maar wat doet zo’n topman nou precies?
@phantom: geld tellen
@phantom:
beslissingen maken .. knopen doorhakken .. geld tellen ..
(dingen die voor een klein bedrijf al lastig zijn) ..

kortom .. alles wat te moeilijk is voor een politicus ..
@lincoln

maar die produceerd/presteerd dan ook niets! Daar is die dan ook uiteindelijk op afgerekent!
@fiat128:
afrekenen !!
laat me raden .. jij doet niet aan belasting betalen ..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).