The end of an era: dit is de laatste Dodge Viper

Auteur: , 51 Reacties

Het is over en uit met de 8.4 liter V10 supercar van Dodge. Ooit begonnen als knutselproject met vrachtwagen onderdelen, ergens in een schuur. Nu uitgegroeid tot Amerkaanse legende. Dit, weinig subtiele, gouden exemplaar is de laatste.

In 1992 begon de Dodge Viper zijn leven als onhandelbaar, lomp geval. Een loodzware 8 liter, 405pk V10 voorin, het onderstel en de rij-eigenschappen van een Amerikaanse pickup. Wel zag de Viper er fantastisch uit en het moet geweldig zijn over zo’n grote bolle motorkap te kunnen uitkijken. Als je de auto bovendien toch alleen gebruikt om met rokende banden Death Valley op en neer te glijden wil je helemaal geen handelbare sportwagen.

De eerste Viper’s waren enkel open verkrijgbaar. Je kreeg er een vod bij om over je heen te hangen bij slecht weer, maar echt droog bleef je daar niet onder. Daarom introduceerde Dodge in 1996 de coupé voor regio’s waar het ook wel eens regent. Verkrijgbaar met een 420pk-update van de 8L V10, of in GTS-trim met 456pk.

Een echt nieuw model Dodge Viper zag het licht in 2003. Duidelijk herkenbaar door meer hoeken en scherpere lijnen, maar nog steeds heel groot en heel Amerikaans. Nu voorzien van een 8.3 liter V10 en 510pk. Ook wel “Sledgehammer” of “Axe Murderer” genoemd. Nog steeds was de auto alles behalve subtiel, maar dat is ook een kwaliteit. De handling was nu wel wat meer berekenbaar dan bij de ‘oude’ Viper.

Twee jaar geleden heeft deze ‘nieuwe’ Viper nog een update gehad. De V10 groeide weer een beetje, en met de ACR kan je ook heel hard over een bochtig parcours. In optima-forma heeft de Viper nu ruim 600pk.

Met de uitstoot-geile regelgeving is er natuurlijk geen plaats meer voor dit soort auto’s, daarom is de productie nu gestopt. Fiat plant voor 2012 wel een nieuw model. Het is echter maar de vraag hoe “Viper” dat model zal zijn. De originele filosofie achter de auto is gewoon niet te combineren met moderne emissie-eisen.51 reacties

WAAT????
Vind deze Viper echt geweldig.
Heel jammer dat het de laatste is..
Komt er een opvolger?
@tychoGallardo: “Fiat plant voor 2012 wel een nieuw model. Het is echter maar de vraag hoe “Viper” dat model zal zijn.”
R.I.P. dodge viper
Nooit mooi gevonden, typisch amerikaans wansmaak design. Wel bruut veel vermogen voor je geld.
We zullen de Viper nooit vergeten. De enige echte directe concurrent voor de Corvette eigenlijk, als je afkomst, prijs en prestaties vergelijkt.
Anno 2010 is het nog steeds voor de meeste mensen een onhandelbaar, lomp geval. Toch wel jammer dat ‘ie uit productie is, maar he, we hebben nu de SLS AMG!
de Tina Turner onder de auto,s ..

reken maar op nog 10X de allerlaatste ..
@lincoln: ze houden in ieder geval ruimte over voor een “last handmade viper” ;)
Jammer, misschien niet de beste (zeker niet de beste) maar toch een icoon!
Hoe heet deze versie weeral?
zoals de tekst weeral beschrijft… eigenlijk is de hele viper een lomp geval en zeker geen toonbeeld van spitstechnologie in de autowereld. Ik ben er niet rouwig om!
jammer zeg. waar kan je nu nog een 8 liter atmospherische V10 halen? RIP Viper.

http://www.fastcoolcars.com/images/chrysler/1996-Dodge-Viper-GTS-rearside_hre-sm.jpg
@Jurrian: Wat dacht je van de Ram SRT10 :P

Zag er gister nog één die voor Nederland ff een burnoutje deed, massive rookgordijn :S
@Vinny_93:
die hebben ze enkel in 2005 gemaakt ;)
@Vinny_93: ohja, inderdaad. Ik dacht alleen dat die ook niet meer gemaakt werd. Maar misschien maken ze nog een verzie met dat blok van de challenger, dat zou helemaal wreed zijn.
@Jurrian: Zoals al verteld was, de Ram SRT10 is maar 1 jaar in productie geweest, 2005.
@Tychogallardo: dat staat er toch
Last but not least!
oh en ontopic: Dit is ook wel een bizar wrede, mooie kleurtjes!
Mooie kleurtjes, vind het wel fitting voor een laatste exemplaar van deze geweldenaar.
The end of an era?
Welk tijdperk dan? ’t tijdperk van de onopvallende, slechtverkopende, budget bang for buck auto waarvan het overgrote deel van de hardcore fans nog niet eens een wieldop kan betalen omdat ze nog maar 12 zijn?

Neen, deze auto heeft mijn persoonlijke voorkeur zeker niet en zo belangrijk dat ik een analogie zou trekken tussen het beëindigen van de productie en het eindigen van een tijdperk was de auto ook niet.

In b4 7:22 rondetijd schreeuwert.
Spijtig dat dit moet verdwijnen. Hij zal dan wel van de markt verdwijnen maar de autogeschiedenis zal dit beest met veel plezier omarmen in het lijstje van legendes.

Had hier vroeger een poster van in mijn kamer hangen.
@jzaero

waarschijnlijk wordt dan het embleem en de naam misbruikt om een ietswat sportief (not!) klein prutwagentje te maken met een 1.2 multijet ofzo
De Viper is en zal ook altijd mijn jongensdroom blijven ongeacht hoe dat ding rijd!
al het goede komt tot een eind
De Viper Abarth in 2012.
Het einde van een van de grootste iconen uit de autowereld. Ik zal ‘m gaan missen.
Jammer!:(
De Viper had iets wat geen enkele andere sportwagen had. zo bruut en onvervalst echt! Hij koste meer aan banden dan aan benzine en het geluid uit zijn uitlaten was zo bruut en luid dat dieen op hol sloegen! Om nog maar te zwijgen over de motor: “small block” van 8.4 Liter
Ik heb me altijd al afgevraagd hoe groot een “big block” zou zijn.

Echt spijtig dat het de laatste is. Fiat zal nooit meer een echte Viper kunnen maken. DIT was de echte Viper.
Zijn opvolger word een lauw aftreksel hiervan :(
R.I.P.
heb hem nooit echt mooi gevonden , maar het is wel spijtig dat hij verdwijnt. wie gaat het nu opnemen tegen de corvette :(

kortom : ” een triestige dag voor de autoliefhebber in hart en nieren ”

R.I.P
Prachtig. Hij is fout, maar het is prachtig fout. RIP.
integralechubasco
‘all american hotrod’
een icoon en wat mij betreft net zo iconisch als de shelby cobra en chevy corvette.

op naar de volgende icoon…
integralechubasco
@vale46
de opvolger mag wat mij betreft op geen enkel vlak iets van FGA gevoel meekrijgen. het moet gewoon door amerikanen en voor amerikanen gebouwd worden….
ach, altijd nog goed genoeg om als Merc SLS mule te dienen …

RIP
meneer sander
Fiat, heeft weer iets verpest.
Fapgeile kleurstelling dat, zeg. Heel mooi.

De eerste GTS vind ik nog steeds echt een mooie wagen.
jammer altijd mooie autos gevonden :) en altijd blijven ze tof met die grote inhoud :)
Toch jammer. Heb ooit de 1e generatie een weekend gehuurd in LA. Wat een power en sound.
alle millieu-vrienden vieren feest vandaag:P
de meeste mensen weten niet waar ze over lullen als je z,n viper op de track kan temmen , dan kan je pas rijden , woorden van onder andere tom coronel en andere gerespecteerde coureurs, al de techno shit waar alles in grijpt bij elke bocht is voor pussy,s .voor dit soort auto,s heb je ballen nodig inplaats van pappie met geld .
heb ooit met een cabrio versie gereden wat een ding, vrij modern maar met toch het oldskool gevoel, en iedereen die klaagt over de “slechte” bocht ligging, heb je al met een gereden? en daarbij als je hem op de baan gebruikt speeld dit toch niet zo veel rol, je gebruikt een V8 toch alleen maar als je aan de lichten staat. En als je hem toch wilde doen bochten nemen koop dan een ACR paket ook al reed dit minder lekker op de straat
Het is in relatief korte tijd echt een icoon geworden, het zou dom zijn van Fiat om dat te vernaggelen. Gewoon aan de Amerikanen laten, die opvolger, dan komt het wel goed.
De Viper was precies zoals ze hem wilden hebben. Snel, grof geluid en bruut zonder electronica truukjes.

De meeste 12 jarigen die commentaar geven op deze blog kunnen de aantrekkingskracht van zo’n auto niet begrijpen omdat ze zelf nooit een echte auto hebben gereden.
Adolf Van Oostende
Ik heb ergens gelezen dat Daimler-Chrysler het chassis dat voor de volgende generatie Viper in ontwikkeling was heeft moeten afstaan als testmule voor de Mercedes SLS AMG en dat die laatsten het nu ook voor definitieve versie v deze SLS AMG gebruiken .

Ondertussen is Chrysler (en Dodge ) in handen vd Fiat groep , dus is het maar de vraag of Dodge dit chassis nog terugkrijgt voor een eventuele nieuwe Viper ?
En jammer dat de laatste eigenlijk in zo’n lelijke kleurstelling is… :s
Deze wagen heeft eigenlijk wel altijd iets gehad… het is en blijft een mooie wagen..
Voor de liefhebbers onder ons ;)
http://www.youtube.com/watch?v=BePe0ueyx0o
Viper was, is en zal altijd een van de meest ‘awesome’ auto’s op onze planeet zijn. my favourite car!
@Alwood
met collega’s bedoel je Devon Miles?
nice car!
Verdrietig nieuws. Bye Bye Viper! Last of the mohikans.
Het blijft een icoon, net als de Mclaren F1. Maar het slaat toch nergens op dat ze vanwege de emissie de productie stoppen? Stoot dit beest dan zoveel meer uit dan een gemiddelde Ferrari, Porsche, Lambo of Corvette? Lijkt me toch van niet :s
hopelijk komen ze in 2012 niet met een hybride viper of 1tje op diesel

alhoewel een viper cummins diesel hmm zo wel vet zijn

RIP VIPER!!!!!!!!!!!!!!!!!
dan maaar ff mn portomonee open trekken voor een zielig schaalmodelletje

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).