Video: Porsche GT3 R Hybrid beste racer van dit moment?

Auteur: , 40 Reacties

Half-elektrische aandrijving, of eigenlijk kwart-elektrische aandrijving, dat is wat Porsche in de GT3 R Hybrid heeft gestopt. Een verschrikkelijk snel systeem dat meestal goed werkt. Autocar test de werking op het circuit.

Kort gezegd: hybride is gewoon dé sjit. In afzienbare tijd zal de autosport niet meer zonder kunnen, en dat is gewoon prima.

In de Porsche zal je geen grote verzameling accu’s vinden, enkel een 40.000 tpm vliegwiel naast de bestuurder. Leuk om te vertellen natuurlijk, dat je daar naast zit. Dat vliegwiel slaat remenergie op én kan het razendsnel weer afgeven. Met dit systeem zal je niet snel puur-elektrisch rijden, maar voor het opslaan van remenergie werkt het fantastisch. Na 1x echt hard remmen is het systeem opgeladen, vervolgens heb je 160bhp (!) extra om mee te spelen bij de eerstvolgende keer accelereren.

Het extra vermogen is natuurlijk een groot voordeel tegenover de rest van het veld. De Porsche was dan ook verschrikkelijk snel op de 24H van de Nürburgring, maar moest het in de laatste rondes wegens technische problemen met de boxer-6 af laten weten.

Let in de video vooral op het motortoerental bij gebruik van de boost-knop. Razendsnel klimt de motor richting het maximaal toerental, dit werkt beter dan turbo’s!40 reacties

De electrische versie van lachgas :)
@Kyanite: Dit is wel minder schadelijk voor je motor! Goed alternatief, doet me wel een beetje aan een computerspelletje denken…
@Kyanite: idd jah, dat wil ik ook!!
Jah, alleen dan zonder elektrisch…..
Vliegwiel slaat de energie op.
Super!!
sloop die Hybrid stikkers eraf en geef hem dan aan mij!
Beter eerst zelf goed lezen……sorry
@ Arta,
Maar de energie van het vliegwiel wordt via elektromotoren terug op de vooras gebracht.
Nu afwachten tot ze dit gaan toepassen op de productiewagens.. Should be lots of fun!
3 miljard voor een kerncentrale, is 400 Euro per nieuwe auto voor 7 miljoen auto’s. Als het daarvoor kan… maar helaas: Auris Aspiration benzine, diesel, hybride netto prijs: 14.210, 16.182, 20.402. Toyota diesel techniek daarmee rond 2000 Euro, hybride 6200 Euro extra. Qua uitstoot maken de laatste twee niet uit.
De normale Gt3 auto’s moeten met restrictors rijden maar dit mag dan opeens wel? Absurd als je pretendeert auto’s zo gelijk mogelijk te houden….
Trek de restrictor van de R8 Gt3 er maar eens af…..
@alwood: de 911 fanboy in je kreeg weer even de overhand en all rhyme or reason vloog zomaar het raam uit?
@w0o0dy: Het is idd mischien een beetje gek dat dit weer wel mag in de GT3. Maar als je het bekijkt vanuit het punt wat het systeem doet en kan is het echt waanzinnig. En het levert verschrikkelijk grote verschillen op. Zoals we mochten zien tijdens de Nürburgring 24hr.
Haha, die nieuwe generatie Porsche engineers aan de macht. Een boost knoppeke per ronde. Het begint allemaal op games te lijken. ;-)
Vraag me toch af wat met een 40.000rpm vliegwiel gebeurd bij een crash op de verkeerde plaats.
KITT, TURBO BOOST *bgooohhgoowowww* springt over een vrachtwagen :)
If only Ferrari had invented this…
integralechubasco
een slim idee dat eerder gestimuleerd moet worden dan restrictie opgelegd krijgen…
Dus als ik het goed begrijp stuurt ie 160 pk naar de voorwielen op het moment dat je het gebruikt?
Toch wel gaaf systeempje dit dan! Alleen heeft dat vliegwiel met 40.000rpm niet een te groot gyroscopisch effect op de auto? Of houdt het de auto juist vlak omdat het wiel plat ligt? Want dan voegt dat misschien ook nog wel iets toe! Wel gaaf om 160pk extra te hebben onder een knopje!
@Cantago: Ten eerste zit het vliegwiel binnenin en relatief dicht bij het zwaartepunt.

Ten tweede is het maar een redelijk klein vliegwieletje, hoor. Die gaat echt geen 1200kg + auto uit z’n balans brengen.
@bozewolf: Gewicht zegt niet zo heel veel. Energie wel. Als dat ding 40.000rpm draait, en daar 160pk uit haalt, dan is dat genoeg energie om invloed te hebben! Zal hem niet UIT balans brengen, eerder er voor zorgen dat de auto niet omhoog/omlaag gaat zoals een wip, of rolt zoals een auto met slappe veren. Als je het vliegwiel rechtop zou zetten dat zou je amper een bocht om kunnen…
Dit systeem is ontwikkeld door Williams Formula One Team. En het is door porsche overgenomen.
@ed: Klopt, dit is het Williams systeem waarvan alle F1 teams dachten dat het helemaal super zou zijn.

Jammergenoeg hebben we het in de Formule 1 nooit in actie gezien (Williams vond het systeem niet ver genoeg ontwikkeld om er mee te gaan racen) en ook volgend jaar zullen we het niet in actie gaan zien.

Het vliegwiel systeem neemt namelijk meer ruimte in dan de KERS systemen welke de andere teams hebben ontwikkeld (met accu’s) en door het verbod op bijtanken past het grotere vliegwiel systeem niet meer in een Formule 1 auto zonder die hele wagen een stuk langer te maken.

Als KERS dus volgend jaar terug komt (wat redelijk waarschijnlijk is) zal Williams dus ook met een accu systeem gaan werken.
Weet iemand dan hoe dit precies werkt met dat vliegwiel?
@Jimmy:

Het werkt als volgt, let wel zeer gesimplificeerd! Elektromotoren werken door een magnetisch veld te creëren waardoor een spoel gaat draaien (Lorentz). Bij het remmen gaat juist de spoel draaien waardoor een invers proces plaats kan vinden (de elektromotor werkt als generator). Hierdoor is dus de mechanische energie omgezet in elektrische energie, die kan worden opgeslagen. Dit gebeurt door de energie te sturen naar het vliegwiel systeem, wat bestaat uit het vliegwiel en ook een elektromotor. Die elektromotor wordt door de gewonnen energie aangedreven, die een vliegwiel in beweging brengt. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Rotational_energy , het product van traagheidsmoment en hoeksnelheid (vandaar de zeer hoge toeren) van een draaiende massa representeert een vorm van energie. Het systeem is vacuüm gezogen zodat er geen verlies optreedt van luchtweerstand en heeft het lager een zeer lage weerstand. Als je op de boost-knop drukt, werkt de motor van het vliegwiel systeem als generator en stuurt de elektrische energie weer richting de elektromotoren die de voor-as aandrijft.
Ja, dit is echt super slim en super goed bedacht.
ik heb hem op le mans zien rijden ( op donderdag, een aantal rondjes vol over het circuit). en hij was echt te snel.

bijna net zo snel als een gt2 lemans auto.

Porsche is echt super super goed bezig!! als je hem ziet rijden, dan zie je pas echt hoeveel het scheelt
Ontwikkeld en geproduceerd door een dochterbedrijf van Williams F1. Williams onderscheidde zich in de F1 door als enige een vliegwiel als KERS te ontwikkelen tegenover de rest die een systeem gebruikten met batterijen.
Nu zit Williams echter met een probleem aangezien het systeem bijna onmogelijk te plaatsen is in een F1 auto van volgend jaar. Wel goed om te zien dat hun research en investeringen zich toch nog uitbetalen.
@alwood Het is trouwens De Shit en niet sjit.

-edit: nee, sjit kan ook-
De Knightrider heeft Turboboost, Porsche heeft Hybrid-boost.
Electro-boost!
@bozewolf: Jij woont vast in het Enge Bos? Kijk ff goed in de gallery hier: http://www.autoblog.nl/archive/2010/02/11/porsche-911-gt3-r-hybrid
+150 kg, zeg maar je grootmoeder in het vooronder en je schoonmoeder in je nek. Bovendien alleen bruikbaar als je vol kunt remmen, mocht het de volgende keer lekker regenen tijdens een 24H race dan eindigt de auto waarschijnlijk als laatste. Porsche vergelijkt het systeem in de huidige fase van ontwikkeling met een mobiele telefoon van twintig jaar geleden.
http://www.computable.nl/pictures/f324181.gif
@koos:
behalve de Mitsubishi dan ..
die zijn aanzienlijk zwaarder geworden zo te zien ..

lache foto btw ..
Serge , ik veronderstel dat er gebruik wordt gemaakt van een asynchrone motor? in de spoelen wordt het magnetisch veld opgewekt, dit veranderelijk magnetisch veld zal de rotor als het ware meetrekken , (motor werking) wanneer je de rotor sneller laat draaien dan het magnetisch veld zal de motor als generator werken (oversynchroon draaien) en dus energie leveren , dit zal dan worden opgeslaan in … batterij of vliegwiel hoe je dit opslaat in een vliegwiel snap ik nog niet echt..
Beste racer van het moment?
Nee, want het is een hybride en in een race-auto hoort gewoon een benzinemotor in te zitten.
@WinZ: Lekker kort door de bocht… gek dat op le mans de diesels al jarenlang de race domineren…
…maar steek je kop maar in het zand voor vooruitgang. Jij was vast ook zeker tegen de autogordel, tegen abs en tegen de katalysator?

Als het aan jou lag reden we nog in een paard met wagen?
Beetje Verward
Leuk he, die hybrides!!
En toch nog ingemaakt worden door de BMW M3 GTR!!
Verder wel heerlijke techniek….Die duitsers weten echt wat ze doen!! Hoop alleen dat in de finale tegen Nederland ze het minder doen :)
@w0o0dy
Die normale GT3’s mogen dan ook met aanzienlijk minder gewicht rijden…
@Dirk: wordt de energie niet mechanisch “terug in het systeem” geleverd? Anders zou je een (gigantische) dynamo + elektromotor nodig hebben, terwijl er misschien wel manieren zijn om de energie van het vliegwiel in één keer naar de voor/achteras over te brengen… Voordeel van dit systeem is het snelle en efficiënte ‘laden’ en ook de gigantisch snelle afgifte. Ik weet niet precies hoe KERS werkt, maar wordt daar ook de hele accu in 2 seconden ontladen als energie op de aandrijfas? :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).