Rijtest & video: Porsche Cayenne Turbo

Auteur: , 89 Reacties

Toen Porsche in 2002 de Cayenne lanceerde, ging er zeker niet bij iedereen gejuich op. Toch heeft de komst van de Cayenne geen windeieren gelegd. De nieuwe generatie moet het succes verder continueren.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan de video hier! ]

Porsche Cayenne Turbo video

Als we het moeten afleiden uit de reacties op straat, dan gaat dat zonder problemen lukken. De Cayenne is absoluut en zonder twijfel de ultieme chick-mobiel van het moment. Met geen enkele andere testauto hadden we zoveel aandacht van zoveel verschillende vrouwen. En nee, dat lag niet aan bestuurders of passagiers. Op één of andere wijze is het design van de nieuwe Cayenne bijzonder aantrekkelijk voor vrouwen. Dat het hele concept ook aanspreekt, kunnen we goed begrijpen. Strikt genomen is de Cayenne een grote, dure Scenic met een mooi logo op de motorkap. De Cayenne is groot en veilig genoeg om de koters mee te vervoeren en duur genoeg om te laten te zien dat de eigenaar prima voor zijn vrouw kan zorgen.

Porsche Cayenne Turbo

Porsche’s nieuwste lijkt kleiner en slanker dan de vorige generatie Cayenne. Gewicht heeft de Cayenne inderdaad verloren, door het verdwijnen van de tussenbak en het gebruik van aluminium en lichtgewicht staal. Doordat de veiligheids- en andere uitrusting is uitgebreid kwamen er echter ook wat kilogrammen bij, maar de totaalteller staat voor de verschillende varianten gemiddeld op een min van 185 kg. De Cayenne is niet alleen slanker, hij oogt ook zo. Ondanks dat de Cayenne hoger en breder is, oogt de nieuweling een stuk kleiner. De lengte nam dan ook met vier centimeter af, maar vooral de strakkere lijnen doen de Cayenne kleiner ogen. Of de styling van de achterzijde nu echt een verbetering is, laten we even in het midden.

Porsche Cayenne Turbo

Porsche Cayenne Turbo

Uiterlijk en imago van de Cayenne zijn dus duidelijk anders dan dat van de 911. Het rijden is dat begrijpelijkerwijs ook, de Cayenne is veel groter, zwaarder en heeft de motor op een totaal andere plek in de carrosserie hangen. Toch moeten de Porsche-genen wel doorstralen in de Cayenne en gelukkig doen ze dat ook. Het comfort staat op een hoog niveau, maar als er eens een bocht moet worden aangevallen dan geeft de Cayenne ook thuis. De ruim 2 ton aan auto lijken veel minder te wegen en chassis & besturing geven veel feedback. De standaard luchtvering met actieve dempers (PASM) zorgen (met name) in combinatie met de optionele actieve stabilisatoren (PDCC) dat de koets enorm vlak blijft. Daarmee geeft de Cayenne een enorm gevoel van controle. Voeg daarbij de beestachtig krachtige V8 en de hoge zitpositie en je waant je een volstrekt onverslaanbare tankcommandant. Niemand maakt je wat als je in een Cayenne Turbo rijdt.

Porsche Cayenne Turbo

De terreinvaardigheden zijn ongetwijfeld heel goed, maar behalve in het Midden-Oosten wordt de Cayenne daarvoor niet gekocht. De vierwielaandrijving hebben we dan vooral ook op de merites op de openbare weg beoordeeld. In tegenstelling tot de vorige generatie heeft de nieuwe Cayenne een elektronische aangestuurde vierwielaandrijving met Haldex koppeling voor het middendifferentieel. Normaal gesproken gaat 100% (!) van de kracht naar de achterwielen, maar afhankelijk van de omstandigheden kan ook 100% naar de voorwielen. Porsche koos een setup die behoorlijk sportief te noemen valt. Met een zwaar gasvoetje trakteert de Cayenne je op bakken overstuur en kun je je SUV direct inschrijven voor een driftcompetitie.

Porsche Cayenne Turbo

Aan het vermogen van de V8 ligt dat natuurlijk ook niet. De 4,8 liter grote V8 is uitgerust met twee turbo’s en schopt het daarmee tot precies 500 pk bij 6000 tpm. Het koppel piekt op 700 Nm tussen 2250 en 4500 tpm, zodat je nooit om kracht verlegen zit. Standaard is de Cayenne uitgerust met een automatische versnellingsbak met acht verzetten. De hoogste twee versnellingen zijn overdrives bedoeld om het verbruik terug te dringen. Voeg daar bij het start-stop systeem (yep dat is weird he), de regeneratie van remenergie en het gedaalde gewicht en je kunt op je vingers natellen dat de Cayenne zuiniger is geworden. Zo ook de Turbo, die tegenwoordig gemiddeld met 23% minder brandstof toe kan. Boeiend? Ja, want de verminderde CO2 uitstoot zorgt ook voor minder BPM strafheffing en dus een lagere aanschafsprijs. En als je een keer echt je best doet, kan er ongetwijfeld ook nog relatief zuinig met de Cayenne Turbo worden gereden.

Porsche Cayenne Turbo

Toch is de Cayenne Turbo vooral een over-the-top bruut snel beest. Op de sprint naar de 100 verslaat de Cayenne Turbo al de andere SUV’s op de BMW X5M en X6M na, ook die doen er 4,7 seconden over. In 10,5 seconden staat er 160 op de teller en met veel ruimte haalt de Turbo 278 km/u. De rauwe sensatie aan snelheid is helaas wel minder dan in een 911 of Cayman, soms heb je de referentie van andere weggebruikers of de snelheidsmeter nodig om te zien hoe hard het precies gaat.

Porsche Cayenne Turbo

Kies je ervoor om eens niet te jakkeren, dan verwent de Cayenne je met veel comfort. Zet de vering op comfort, laat de automaat zijn werk doen en geniet van al het goeds wat Porsche te bieden heeft. Het interieur kreeg een flinke upgrade met een middenconsole die aan de Panamera doet denken. Een ware zee van knoppen geeft toegang tot de vele functies van de klimaatbeheersing, audio, automatische versnellingsbak, vering, differentieel en vast nog wel meer. Het had iets overzichtelijker gemogen, maar als je dagelijks de Cayenne rijdt zal het zondermeer snel wennen. Het navigatiesysteem heeft ook nog een touchscreen functie en werkt simpelweg briljant. Ook briljant is het optionele Burmester speakersysteem. De Berlijnse topfabrikant van high-end geluidssystemen rust de Cayenne uit met een 16 kanaalsversterker met 16 speakers en totaal 1000 watt vermogen. Alsof er een engeltje in je oor zingt… en vervolgens je trommelvlies eruit rukt. Zo hard kan die stereo, met beleid inzetten dus.

Porsche Cayenne Turbo

De kosten voor een “kale” Cayenne Turbo: 155.500 euro, wat 15 mille goedkoper is dan de oude Turbo. Een V6 of een Cayenne Diesel is er daarentegen al voor een ruime 80 mille, hoewel je natuurlijk altijd een paar opties zult aanvinken en daarmee de ton al sneller naderen. Voor dat geld heb je de ook de S V8 en S Hybride. Strikt genomen biedt de Cayenne Turbo alles wat je nodig hebt in een auto (behalve een groen label en 14% bijtelling wellicht), alleen de achterzijde kan me echt niet bekoren. En laat dat nu juist de kant zijn de medeweggebruikers vooral zullen zien.89 reacties

-edit: nutteloze bijdrage-
Prachtige auto, vele malen mooier dan de vorige generatie. Komt een stuk minder lomp over. En het klinkt echt fantastisch :D

BTW weer een mooie rijtest !!
Eindelijk eens een mooi geëdit filmpje… complimenten! Er is zeker groei te zien! Vooral het effect met de ‘twee’ auto’s in 1 shot doet volwassen aan. Ook de intro erg leuk… Klein kritiekpuntje ‘terug’ over het kruispunt is het zoom en camerawerk tikke amateuristisch ;)
Over die auto hoef ik natuurlijk niets te zeggen die is geniaal natuurlijk. En ja ik heb ook liever een 911 ;)
Is die foto van het middenconsole nou heel erg bewogen? Voor de rest mooie fotos en goed stukje text!
Wouter, je kapsel past wel erg goed bij die muziek. :P
Verder vind ik het een prachtige auto, mooier dan de eerdere Cayennes. Deze gaat vast zeer goed verkopen. ;)
Zeg AB, wat is er toch met dit filmpje? Rare ‘fade’ effects aan de rand van het beeld, muziek die opeens erin springt…

Ben ik niet van jullie gewend :-(
@birdboy: Zijn geen fade effects maar lens filters.. iedereen gebruikt ze voor mooi camera effecten… soms wat overdone hier, maar het gaat steeds beter ;)
hahaha lol @ 2:32
Ik denk dat ik het een mooie auto begin te vinden!
Goede rijtest, zoals altijd!
Ben alleen geen fan van die 4 ledjes in de koplamp.
”Gaan zitten kijken wie er in zit, nou ik dus hoii” lool
Netjes weer de rijtest. En de achterkant vind ik ook niet zo mooi, vooral de achterlichten zien er erg ‘Toyota’ uit.
Toen ik hem voor het eerst zag, leek hij wel, mede door die iet wat ‘vrouwelijke’ achterkant wat gekrompen tov z’n voorganger…
En laat dat nu juist de kant zijn DIE de medeweggebruikers vooral zullen zien.

Niet om te zeiken hoor. Verder was het wel een leuk verhaal.
Toch veel stijlvoller dan zo’n Audi Qgeval?
Op een of andere manier kan ik de laatste tijd de filmpjes niet meer bekijken met IE. Is er iemand die weet hoe dit komt?
Vette bak, maar nog steeds niet stijlvol.
leuke video, vooral stereo stukje vond ik geslaagd ;D
Bweeeeeeeeeeeeuk, lomp rijdend hok alert. 150 duizend euro, wat een leuks kun je daar allemaal wel niet voor halen zeg.
Porsche is erg slim geweest naar mijn mening en heeft goed geluisterd naar de feedback vanuit de markt na de introductie en productie van het oude model. De elegantere verschijning, betere wegligging, het aansprekende jetstyle interieur, de lagere kosten, de eco goodies. Dat zijn een hele hoop facotren waardoor een Cayenne prospect/bezitter serieus zal nadenken om deze generatie aan te schaffen ten opzichte van de concurrentie. Bovendien is de markt inmiddels compleet gewend aan fabrikanten van exotische sportwagens die SUV’s maken. Geloof me dit is niet mijn persoonlijke smaak, maar het is simpelweg een goede propositie en misschien gaat Porsche met dit model nog wel veel meer geld verdienen dan ze met de vorige deden.
geef mij maar een X6 M!
@Punk

Werk je voor BMW of is het gewoon een neurose dat je dit bij elk artikel moet typen?
moeeaaaah…. ik zou hem nog steeds niet kopen.
MEEEEEEEEEEEER DRIFTEN! ROKEN MET DIE BANDEN!

way 2 go autoblog.
Weer een heerlijke rijtest + video!
Complimenten voor de edit en gebruikte muziek!

Ook ontzettend fijn dat jullie die irritante reclame (zie post bij de RS500) er uit hebben gehaald :) Heeeel fijn
the-budel-guy
@Punk oo nee weer zon bmw banaan
ga maar lekker met je speelgoed auto’s spelen.

OT: mooie auto maar de oude was mooier
Mijn favo SUV, als ik het geld had was dit mijn ‘winter’ auto :)
Als ik het geld had, had ik Porsche opgekocht en er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er nooit meer een Cayenne van de band zou rollen.
ergens toch wel een heerlijke bak, hij klinkt trouwens ook best lekker!!
Ha stoere bak! Een kennis van mij heeft de Turbo al besteld. Dus dan kan ik er mischien ook een keertje in rijden.
Nog steeds lelijk voor mensen zonder smaak.Zij n meestal ook kwalleballen die zo vehikel rijden.
Leuke auto meer kan ik er niet over zeggen.
Waar ik wel nog wat over wil zeggen is dat het jammer is dat er altijd van die ondankbare mierenneukers zijn die klagen over wat er wel niet goed was aan het filmpje :S
Joh wees eens blij dat ze de rijtesten doen, en als het niet bevalt kan je altijd op andere sites kijken.
Wees eens tevreden met wat autoblog presenteert!
@Something: Helemaal met je eens. Maar met hulp van kritiek kan je altijd jezelf verbeteren. Ik snap je point of view wel,maar schijnbaar heeft autoblog hier toch veel baat bij gehad. Want als je eens de filmpjes van ”vroeger”bekijkt en die van nu. Is dat een forse verbetering.
OT: Ja het is een beetje een knipperlicht relatie tussen mij en de Cayenne. De eerste Cayenne kon ik niet echt waarderen, De 2e generatie vindt ik echt helemaal geweldig. En deze kan ik dan wederom niet waarderen. Het intrieur is wel erg verbeterd ;) .
@cliff15: Ja daar heb ik inderdaad wel aan gedacht, feedback is inderdaad wel handig.
Maar sommigen geven geen feedback meer die hebben gewoon echt op elk punt wat te zeiken :-/ oh well.
155500,- euro voor zoiets… :shock: nou in geen 155500 jaar!! Kan ik voor dat geld wel wat leukers en mooiers kunnen bedenken :)
@VeniVidiVici: Zoals?
155K hmm ik zou voor dat geld toch liever een Maserati Granturismo of Quattroporte kiezen.
Helaas is het nu voorlopig nog maar praten over wat ik zou kiezen, maar over 8 jaar als ik afgestudeerd ben dan kan ik gelukkig ook echt zulke wagens kiezen.
Gotta love the finer things in life :)
En Wouter wel weer een leuke nette rijtest alleen nogmaals, heb je een spraakprobleem? Die hete aardappel RRRR en van die gekke bekkentrekkerij… :?
heerlijke auto, veel op vooruit gegaan maar het is geen ///M he :)
@ Something:

Een Maserati Granturismo of Quattroporte heb je niet voor 155K ;)
@VeniVidiVici: dat denk jij occasions zat
tis een renault koleos maar dan nog lelijker

porsche is slecht bezig Panamera en Cayenne bwak

hou mn hart al vast voor de volgende 911
lekker filmpje jongens!

@laurens324:

http://www.autobild.de/artikel/iaa-2011-vorschau_1203580.html?bild=30&now=23#mmg
plaatje 31, 32. ik weet niet of je m al kende maar ik dacht miss vind je t leuk..
@ BmwMPower:

Lekker bij BMW binnenwandelen voor een X5M :)
@VeniVidiVici: Ik wil niet stom doen, maar een standaard X5M is duurder dan deze Cayenne.
Super rijtest!
Vooral de muziek viel mij erg op!
@ BmwMPower:

Tja meestal doe je niet stom maar nu wel valt me een beetje tegen hoor van iemand miet zo’n naam ;) zie -> http://www.autoblog.nl/archive/2009/05/29/prijzen-bmw-x5-m-en-x6-m
tunnelvisie hoeft in het volgende filmpje niet meer. voor de rest leuke rijtest.
Leuke rijtest en mijn complimenten aan de editor, echt heel goed gedaan!
wat een stomme scene met dat rare gedoe van wouter terwijl hij de audio uittest…
@ floris:

Wouter zit nog een beetje in zijn adolescente periode denk ik :)
Qua uiterlijk is hij er goed op vooruitgegaan. Ik vind alleen die zilverkleurige knopjes op het middenconsole een hoog plastiek gehalte hebben.Zoals je op goedkope speelgoed robots ziet.
Ideale winterauto als je niet om de 400 km moest tanken… DRive happy
@ Something:

Ja hallo haha zo lust ik er nog wel 10 als we een nieuwe Porsche Cayenne Turbo gaan vergelijken met occasions van een ander merk :)
@VeniVidiVici: Dus wat betekent dat, dat het wel mogelijk is :)
Hallo, ik ben erover aan het nadenken om een sportieve SUV aan te schaffen voor mijn vrouw,
Ik denk echter na over de volgende modellen:
Porsche Cayenne Turbo
Range Rover Sport Supercharged
Mercedes ML 63, (maar die vind ze te opschepperig)
Mercedes GL 420 CDI
BMW X5 met V8 motor
Volkswagen Touareg (maar dan geef ik haar een VOLKSWAGEN…)
Infinity FX50

Hebben jullie goede raad voor mij?

Groeten Roderick.
Ouddorp aan Zee! Blijft een van de mooiste plekjes van Nederland. Oh ja, die Porsche vind ik persoonlijk niks…
Svenska Aeroplan AB
Kijk! Kunnen de voetbalvrouwen ook weer eens wat nieuws riujden…

;)

En Karssen? kende je Burmester niet??? schande!
Verder errrrrg leuke video weer ‘s
Vooral met die Qashkai, de doelgroep??
lol
Svenska Aeroplan AB
Zou Porsche hem expres tijdens het WK uitgebracht hebben?? Kunnen al die WK-premies direct naar de Pors-dielert!

HAHAHAHA!
anderhalve ton vanafprijs… da’s een hyundai santa fe en een zomerhuisje….

Maargoed, voor wie al een zomerhuisje én nog anderhalve ton heeft, is dit wel een leuk bakje.

al ging ik ook voor een (ouwe) 911
@ Roderick:

Zeg Roderick kerel jonge ik heb een goede raad voor je lees dit eens http://www.autoblog.nl/archive/2010/06/29/wat-vrouwen-in-een-auto-willen misschien wordt je vrouw dan gelukkig en niet JIJ :P
@Roderick.

Ik denk dat je hier behoorlijk subjectieve antwoorden kunt verwachten!

Mijn subjectief antwoord: Mercedes ML
Ow trouwens nog even OT:

Het blijft wennen. vind de kont een beetje “kinderlijk” en “bloot” aandoen, zelfs een beetje anoniem.
@ Roderick

DE RR sport. Geloof me, die vinden vrouwen sexy
@ laulau:

Roderick in een tijgerstring DAT vind zijn vrouw sexy :lol:
@Venividivici

Lol, ik wil er nog niet is aan denken :D
@ laulau:

Daarom geeft Roderick zijn vrouw ook een grote snelle SUV zodat als ze hem in tijgerstring ziet dat ze snel al haar spullen in de auto kan proppen en héél hard weg kan racen :D
@Venividivici

LOL maar misgien heeft roderick nog een snellere auto en dan krijg ik medelijden met dat vrouwtje..

@roderick
Niks persoonlijks hoor :lol:
@ laulau:

Roderick heb denk ik een oldtimer Jaguar combineerd goed met zijn tijgerstingetje :D
http://www.jaguarpedia.org/wp-content/uploads/2008/09/007_jagxfxsc_ab.jpg
Ghahaahaha ik moet meteen denken aan Austin Powers met zn E-type :)
http://www.autoblog.nl/archive/2010/06/21/te-koop-shaguar-e-type-van-austin-powers
dat was @ venividivici by the way
Het lijkt wel een Hyundai Santa Fe, vinden jullie niet??
Wat een heerlijkuh geluid, de achterkant is erg verbeterd, Maar als ik hem zo offroad zie rijden lijkt net een vergrootte grasmaaier, ook handig denk ik zomaar :P.
Owja en super gemonteerd trouwens, haha Wouter met je house muzieki haha. Dat wordt een leuk bewegend .gif plaatje :P.
Auto klinkt wel lekker zeg, alleen zal ik persoonlijk voor een G klasse gaan.. Ongetuned.
@ laulau:

We gaan maar verder met andere meer up to date posts Roderick snapt het nu wel denk ik :P
Wat een leuk filmpje! Een paar keer dezelfde weg en toch anders gefilmd. Een beetje zoals een legendarisch brits autoprogramma voordat ze lui werden en op een afgedankt vliegveld gingen rondhangen.
Motorsport Media
Leuke video jongens! :D
Zie er een in veldhoven af en toe rijden met een duits kenteken, is toch goed te doen op het netvlies:P Vooral die led strips staan hem goed.

De turbo is dan helemaal Bruut:D
ik moet even kwijt dat het weer een top video is! ook die van de A1 maar kijk deze liever:P good job stukke beter dan de concurentie!
Woow wat een verschil met het oude model! Wat een vierkante container lijkt die oude Cayenne bij deze…
Echt frisse en stijlvolle verbeteringen!
Maar ik was vooral erg verbaasd toen ik las wat voor rijeigenschappen ze deze zware auto hebben kunnen meegeven ondanks dat gewicht. Los daarvan vindt ik SUV’s nog steeds niet mooie, lompe, onnodige auto’s (waar ze in westerse landen voor worden gebruikt).
@Iedereen die liever een X5M/X6M verkiest boven deze Cayenne Turbo: dus jullie hebben liever een snellere auto waarbij je met rugpijn uit stapt na een dag rijden ipv. deze comfortabele toch niet slome Cayenne Turbo?
@wouter: kerel, droeg je nou een ‘jasje’??? ;-)

Geweldig filmpie, leuke van opzet (beetje in de Yeti-style) en verrassend genoeg bleef ik kijken naar een verslag over een ‘busje’….dus…
Mja ik heb deze gisteren gezien en ik moet zeggen.. de voorkant is er wel beter op geworden, maar die achterkant… met die lichtunits.. Das niet meteen m’n ding…
Weer een leuke rijtest en volgens mij zit Burmester ook in de Bugatti Veyron… En zorgen ze er voor dat je ook leuke deuntjes in je Bugatti kan afspelen ;)
Link: http://www.burmester.de/en/automotive/index.php?content=bugattiprojekt&cnavid=2
Die reet is echt om te huilen.
Geweldig filmpje weer! En ik ben deze nieuwe Cayenne ondertussen echt prachtig gaan vinden. En dan rijdt het ook nog eens het best tov al zijn concurrenten! Top.
Jullie video’s worden echt iedere keer weer beter, super! Zo door blijven gaan! Autootje ziet er best wel prima uit, klinkt ook goed, goed geluidssysteem (vind ik ook altijd belangrijk) en verdomd snel. Kan nog driften ook! Wat wil je nog meer???
De achterkant vind ik echt niks, de lichtunits zien er uit alsof ze van een goedkope Koreaan af getrokken zijn en zo op de Porsche geplakt.
Ik heb me eerlijk gezegd (gelukkig in tegenstelling tot de meerderheid hier) wel behoorlijk gestoord aan de kwaliteit van dit filmpje. Die misbruik van het vignetting-filter irriteerde mij het meest. In alle andere gevallen zou ik zeggen dat het zonde is van de beeldkwaliteit maar in dit filmpje valt het mee omdat de auto te vaak onvoldoende scherp in beeld gebracht is, zeker vergeleken met bijv. Ruben’s materiaal. Misschien was het de bedoeling om met het filter focusproblemen te verhullen? Ik zie wel dat een groot deel aan omstandigheden te wijten is (bijv. problemen met het dynamisch bereik in de interieurshots als gevolg van dit weer of de voor de autofocus ongelukkige lakkleur van de auto) maar dat heeft in het verleden nog niet zo storend uitgepakt als nu. Het leidde mij af van de inhoud van het filmpje en dat is zonde.
@CSL: Inderdaad jongen, het is GEEN ///////M..

De ///////M kan qua comfort en belevenis niet tippen aan de Cayenne. Ik heb de nieuwe Cayenne nog niet gereden. Wél de vorige Turbo en zelfs die kan de competitie met de X5 met M-sticker goed aan.

De X-reeks met M-sticker (X5M/X6M) is een van de meest nutteloze auto’s at the moment.

Qua comfort, luxe en functionaliteit veruit de minder t.o.v. de ML van Mercedes en de statige en bloedmooie Range Rover Autobiography (m’n volgende auto, that’s for sure)

Maargoed, ook bijv. een SL65 Black is mijn ogen compleet nutteloos en zo kan ik er nog wel een paar noemen.

@OT: Ik ben benieuwd wanneer de tuners er een wanproduct van gaan maken.. Kan niet lang duren.
M’n enige punt van kritiek omtrent de Porsche is de nogal druk ogende achterzijde. De letters “PORSCHE” en “Cayenne Turbo” weglaten en het ziet er strak en clean uit.
Dit is op de Brouwersdam, en ik woon hier vlakbij! :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).