BMW maakte carbonfiber X5 prototype

Auteur: , 30 Reacties

Vorige week vertelden we over de MegaCity concept, en hoe deze deels gemaakt gaat worden uit kunstof dat is versterkt met koolstofvezel. Maar BMW heeft daar uiteraard mee moeten experimenteren en deed dat onder andere met deze X5.

Carbon Fiber Reinforced Plastic oftewel CFRP noemt BMW het goedje, en het maakt een belangrijk deel uit van de nieuwe MegaCity die in 2013 op de markt moet gaan komen. BMW doet al zo’n tien jaar onderzoek naar de toepassing van dit materiaal in hun auto’s en met die gedachte in het achterhoofd werd deze X5 van de eerste generatie voorzien van een unibody van CFRP. Ook werden de motorkap, het dak en de achterklep uit dit materiaal vervaardigd. Omdat CFRP 50% lichter is dan staal leverde dat een gewichtsbesparing op van 200 kilogram.

Dat is indrukwekkend te noemen, en aangezien CFRP minstens zo sterk is als staal en heel goed energie kan absorberen (erg belangrijk bij aanrijdingen en dergelijke) is het zeer bruikbaar gebleken. De X5 heeft in totaal 40.000 testkilometers doorstaan om de ontwikkeling van dit materiaal verder te helpen. Dit meldt bmwblog.com aan de hand van bronnen binnen BMW.30 reacties

en wat zou dit geintje gaan koste
200 Kilo scheelt nogal.. zal wel leuke prestaties leveren, Carbon X5M?
Zijn ze nou helemaal gek geworden :P

Waarom ga je gewicht besparen op een X5, dat is hetzelfde als een Olifant op dieet zetten :S
En bovendien roest het niet.
@Spiller: en het deukt niet zo snel als staal.

maar als ze dit dus op dat city ding willen stoppen betekent het dat ze het vast ook goedkoop willen produceren wat dan weer betekent dat het interessant word voor alle modellen van BMW.
Een X5M CSL had wel grappig geweest :)
@ ZwerverRoodbaard:
Gewicht is de belangrijkste factor wat er voor zorgt of een auto goed stuurt. Daarnaast, hoe lager het gewicht, hoe minder vermogen je nodig hebt (pk/gewicht ratio), wat weer goed is voor uitstoot en verbruik.

Dit soort dingen zijn juist goede ontwikkelingen!
@BramS: Jah deuh, maar laat ze dat dan op een M3 uitproberen…
En ook nog de Amerikaanse versie, mag natuurlijk niet te duur worden >_> :P
“kunstof”? Is dat een nieuw materiaal? :P
CFRP = Carbon Fiber Reinforced Polymer en niet plastic. Dit is mierenneukerij maar ik wou het toch eens mededelen :D
Op een auto die standaard bijna 2 ton weegt is 200 kilo echt niet zo veel. Dat kan volgens mij echt beter. Bij het verwijderen van 1 stoel haal je dat gewicht al uit de auto.
@L-Fred: “Bij het verwijderen van 1 stoel haal je dat gewicht al uit de auto.”

Alhoewel je overdrijft, heb je wel een punt.
Een Mercedes Sl heeft bv stoelen met verwarming en verkoeling, en zo één stoel weegt ongeveer 50 kg.
@L-Fred:

Niets weerhoudt fabrikanten van de twee te combineren; CFRP en een gestript interieur.
By any standards is een gewichtsbesparing van 10% indrukwekkend te noemen. Het zal het stuurgedrag van elke wagen positief beïnvloeden, en niet enkel een 1ste generatie X5.
ik zie het nu pas het is het oude type x5
@bram Ben jij leraar of zo.Is een beetje bedweterig.Ik vind dat Roodbaard gewoon gelijk heeft. Ik heb in deze bak gereden ( met de top-diesel dan) en vond hem tegenvallen.Ik bedoel, het is een goede SUV maar een ‘sportwagen/BMW sport DNA?! niet echt.
@i-love-suv: het is niet bedweterig, maar het is betweterig :)
Hallo zeg, het gaat niet om de X5, maar om het CRFP. 10% gewichtsbesparing of meer is best flink; scheelt gewicht, verbruik en komt de wegligging ten goede.
Volgens een insider bij BMW zijn dit soort projecten de reden dat BMW niet met een supercar is gekomen.
Ik hoop dat de inverstering goed uitpakt voor ze anders heb je lang geinversteerd en alsnog niks.
Maar ik vetrouw BMW er wel op dat het allemaal goed komt.
Nog beter rijgedrag… :)
Sloop die airbags er eens uit,dan is ie ook weer 60kg lichter…
Volproppen met overbodige luxe waar geen mens gebruik van maakt.En vervolgens onnodig dure materialen gebruiken voor minimale winst in gewicht.
Geweldige ontwikkeling!
Het enige nadeel van CF is dat het passform niet altijd meevalt.
Maar 200kg op alleen de bodypanels? Als ze hiermee een M3 CSL 1serie CSL, GTS etc.. maken en dus de binnnekant ook aanpakken, kan het zomaar 300kg schelen!!
Ik hoop dat ze dit in de nieuwe M5 en de M6 ook toepassen!
Mijn punt is, dat auto’s steeds zwaarder en zwaarder worden, doordat er steeds mee meegenomen moet worden. De verwarmde stoelen worden, de airco, de TV/DVD’s, zware boxen. Het zijn dus allemaal extra onderdelen, die het rijden confortabeler moeten maken en dus indirect nodig zijn. Niet direct.

Omdat we dit comfort niet willen missen, moet de auto zelf dus afslanken! Gaat het niet linksom, moet het maar rechtsom.

Mensen worden ook zwaarder. Om het gewicht te compenseren doet men tegenwoordig dunne stretch-kleding aan ;-).
peter - italia
nadeel is alleen… als je dan toch crasht, je een hoop zooi achterlaat (carbon splinters enzo) en dat gaat bij staal ‘wat’ lastiger.

200kg op een X5 besparen is mss niet zoveel, maar kijk eens waar ze het bespaart hebben, het gewicht wat ver van de grond is.
Hiermee verlagen ze het zwaartepunt van de auto… welke voordelen dat oplevert ga ik niet uit tikken hoor ;-)
Humanspectrum
Waar hadden ze die X5 voor nodig. In de tijd dat ze dit experiment deden, reden ze vast nog in de van koolstofvezel vergeven Formule 1, toch? Komt op mij een beetje nodeloos over.
@Humanspectrum: ik denk niet dat je supergladde circuitkilometers op hoge snelheid kunt vergelijken met testkilometers op de openbare weg.
Hmm, ze hadden ook nog een X5LM met V12 misschien moeten ze eens van twee auto’s 1 bouwen.
200 kilogram is wel degelijk veel. Als Lamborghini een superleggera maakt van een van haar modellen gaat er meestal ook maar 100 kilo van af. Van mij mag BMW blijven experimenteren met haar auto’s als het maar niet betekent dat hun auto’s nog veel duurder worden.
Scheelt 200 kilo? WOW! Kijk, daar hebben we wat aan!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).