Hoe vaak check jij je bandenspanning?

Auteur: , 56 Reacties

Wist je dat het aanbevolen wordt om 12x per jaar je bandenspanning te controleren? Ik niet, en de meerderheid van de Nederlanders ook niet. Ongeveer 52% zou de bandenspanning minder dan 6 keer per jaar checken, wat ik nog een hoog percentage vind.

Dat blijkt een onderzoek van Goodyear, die ruim 2350 Nederlandse en Belgische automobilisten vroeg naar hun mening over autorijden. 79% Checkt uit veiligheidsoverwegingen de bandenspanning. 20% doet dit slechts 2 tot 3 keer per jaar en 48% is van mening dat de garage dit voor hen doet, wat de vraag oproept of er bij deze automobilisten vaak genoeg wordt gecheckt. Een uitkomst op dit gebied is het TPMS systeem. Vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto’s voorzien zijn van dit bandenspanningcontrolesysteem, dat via het dashboard informeert over de bandenspanning. Dit wordt door 73% gezien als een belangrijke veiligheidsmaatregel.56 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
kleine moeite groote luiheid?
Kan je zien op de boordcomputer
@Dinge: Precies dacht ik ook gelijk. Gaat vanzelf een lampje branden als het nodig is. Me benzine meet ik ook nooit met een pijlstok en daar gaat vertrouwen op een sensor ook al jaren goed.
Vandaag nog.
Prima idee…kan dit alleen maar toejuichen. Want we weten dat plusmin 80% van Nederland niet eens voor zichzelf kan denken, en taakjes als je bandenspanning meten al te moeilijk vindt. Nu nog een systeem dat ‘em op spanning houdt, zoals die woestijn-jeeps enzo en we zijn helemaal klaar.

Nu nog een auto met een beweegbare carrosserie bijv. die lamellen die bij bmw’s dicht kunnen of die GINA concept, en elke kneus kan zuinig/ecofriendly zijn zonder dat we massaal in lelijke priussen hoeven te rijden
Aan wie vragen ze dit soort dingen altijd? Mij wordt nooit iets gevraagd. Of is dit gemeten onder van die mensen die hun mening zo belangrijk vinden dat ze zich opgeven voor die onzin.
@Donstil: er heeft hier wekenlang een advertorial van Goodyear gedraaid (die Zeppelin), via die actiesite kon je meedoen aan de enquete… Beter opletten de volgende keer, en meer op die advertorials klikken;)
@autoblogger: Ooh haha niet gezien. Wel een fijne bevestiging dat ik niet gevoelig ben voor zulke reclame.
@autoblogger:
even off topic, ik heb mee gedaan aan de enquête maar mijn kaartjes zijn nog niet binne ;) ;)

ontopic:

mijn garage controleert het 2 keer in het jaar. Bij het wisselen van de zomer/winter banden.
ik ben mn profiel eerser kwijt dan mn bandenspannig ;) dus nooit
Check het elke maand.. Rijdt toch beter als je bandjes goed op spanning zijn :). En dan kom ik idd op 12x per jaar..
eerder*
een bandenspanningsmeter is GEEN veiligheidsmaatregel ..
en die 73% is een pure leugen natuurlijk ..

en als je dit als overheid verplicht ..
dan heb je nog minder dunk van NLer dan ik heb ..
Wat een flauwekul zeg! Die bandenspanningmeterrommel gaan alleen maar stuk! Krijg je zo’n heerlijke foutemelding in je boordcomputer. Kan je zo’n ventiel vervangen voor 75 euro, werkt t nog niet. Moet de dealer er van alles aan gaan resetten voor 225 euro en als ie het dan doet dan houdt de volgende ermee op. Drama! Voor dat geld rijd ik liever met een iets te lage bandenspanning. Behalve voor het brandstofverbruik maakt t verder niet echt veel uit bij normaal (dus niet circuit-)gebruik.
Ja hoor, elke maand doe ik de bandjes even oppompen :)
Check het vaak genoeg.

Wat een onzin, zo’n spanningsmeter. Heeft de Passat van m’n moeke ook. Het is triest dat je voor zoiets boerenstrontsimpels al een computertje nodig hebt.
Dat kapot gaan van zo’n bandspanningmeter/ventiel valt best mee. In ieder geval functioneert het bij mijn Laguna turbo uit 2004 (model vanaf 2001)nog uitstekend, ook tijdens het rijden afleesbaar met 1 druk op de boardcomputerknop. Na een stuk snelweg loopt de spanning trouwens makkelijk op met 0,4 bar. Altijd ze koud meten dus bij het tankstation.

gr.
Wat denk je dat de herhalingsnauwkeurigheid is van de meter bij ’t benzinestation? Totaal nutteloos, dat meten met zo’n ding! En zeker als je het niet altijd bij hetzelfde station doet.

Zeg eens eerlijk, hoe veel mensen passen hun bandenspanning aan aan de belading van de wagen?
1 keer per maand! :P
elke zaterdag wassen en stofzuigen,
en de laatste zaterdag van de maand ook oliepeilen en bandenspanning.
en 2x per jaar poetsen.
Als een band eruit ziet dat ie niet genoeg lucht heeft, zoals op de foto. Dus niet zo vaak.
Mijn auto checkt het zelf. Zelf kijk ik het één keer per maand na.
Het verschilt per auto,
Bij mijn rover 75 doe ik het het 2/3x per jaar.
Bij de XJ elke keer wanneer we een aanhanger eraan hangen. Of op grote reis of op rally gaan. dus wel 7/8x in het jaar.
Bij ’t boodschappen wagentje doet de dealert het, en werpen we af en toe naar hoe de bandjes eruit zien.
Ik check veel te weinig, de pomp waar ik meestal kom heeft niet eens een meter, er is simpelweg geen plaats voor zo’n ding daar. Als ik toch ga checken ga ik altijd naar dezelfde pomp, maar het verschil is bijna nooit groot.

En spanning aanpassen aan de belading doe ik al helemaal nooit. Maar zoveel gooi ik er ook nooit in.
Ik denk dat ik dit vaker dan 12 keer per jaar doe.
Aan meer dan 200km per dag, wil ik liefst op goede banden die afstanden afleggen ;)
de oplossing

Banden laten vullen met stikstof. Prijzen ofzo weet ik dan niet, maar stikstof blijft langer zitten dan lucht, Lucht kan makkelijker uit de band ontsnappen.
Zelf controleer ik het 3-4 keer per dag, maarja, ik loop ook stage in een autogarage (ik zal het merk maar niet noemen, haha)
2 á 3 keer per jaar.
Ik doe het om de zoveel maanden. Kan misschien 2 a 3 keer per jaar zijn.
Soms is het ook wel te merken of anders is het wel te zien. ;)
ik probeer het bij te houden maar het komt er niet vaak van. ik krijg binnenkort een nieuwe ford focus st met daarin een spanningsmeter dus dan krijg ik gewoon een tuutje als ik met te lage spanning rijd.

ik kan niet wachten en dan niet alleen vanwege die extra :D
Kijk ik quasi elke maand netjes na, net zoals het oliepeil.
Ach ja, hybrides zijn zonder BPM, voor rood licht moeten we volgens de reclame afremmen op de motor en voor lucht aan de pomp… betalen we een halve euro?! Daarom niet veel mensen dus.
iedereen gewoon aan de stikstof, kan je tot een jaar zonder controle. bandenspanning controleren is niet standaard als er een auto in de garage komt, je moet er specifiek om vragen. gelukkig zijn er wel steeds vaker mensen die om stikstof vragen, dus dit gezeik zal wel snel minder zijn omdat bij een groot deel er toch winterbanden ondergaan en dan weer banden op spanning krijgt.
@Nilo:
quanta costa stikstof?
Check mijn bandenspanning iedere keer als ik denk dat ik een bocht nog harder kan nemen…..
Sowieso om de twee weken en sowieso voor ik op vakantie vertrek met een volgeladen wagen. dat is nog eens 4x extra per jaar dus kom ik 28 x per jaar.

Ik doe dit omdat ik in het verleden op andere auto’s al banden heb gehad die lichtjes leegliepen door al dan niet een lek.
En vermits ik soms wel hard door de bocht durf of soms wel even de top haal wil ik er niet aan denken dat er iets misloopt met mijn banden…
Stikstof ipv lucht kost E 2,50 per band.
Inderdaad wat dikkere moleculen.

Maar zoals gezegd, mijn boardcomputer meet 100% correct de bandenspanning.Stel ik em bij de luchtpomp in op 2.4 bar geeft ie dat ook aan op m’n dashboard.Bij elke start geeft ie dit ook 3 sec aan en is dus zelf met een druk op de knop te zien.Scheelt bandenslijtage.

Van mij mag ieder zelf schakelen/ naar de tv lopen voor kanaalverandering/ handmatig de raampjes opendraaien/enz.

Ik doe dat niet meer dag in dag uit.
Behalve dan in m’n weekendroadster.

gr.
wat is lucht ook alweer?

oh ja, 80% stikstof…..ruikt naar oplichterij dus :)
20% minder bandenspanning is toch wel aardig wat meer slijtage Ibanez
Mijn ervaring is dat veel luchtpompen bij benzinestations niet goed zijn afgesteld.
Dus dan rij je nog niet met de juiste spanning in je banden rond.
Bandenspanning checken? Doe ik gatverpielekes wel na de finale, teringkutjebef.

11 juli, jongens, 11 juli.

Godver :D
nja ik probeer er op te letten. maar ik weet niet eens precies hoeveel ik erin moet laten blazen. ik heb een renault 19 die net zo oud is als mijzelf haha. en ik kan nergens de indicatie vinden van hoeveel ik nou er in moet doen. dus ik doe er meestal 2.2 voor ofso en 2.4 achter en dan ben ik tevreden :P
Moet je dat zelf na kijken ??

Kunnen ze de snuiters die in de bosjes liggen met flits apperatuur niet zulke gereedschappen in de handen duwen.
Hebben ze gelijk iets om wakker te blijven
bij nieuwe banden de eerste paar weken wekelijks… dan iedere maand. Alles om het verbruik een beetje in te dammen! ;) Jammer dat rustig rijden het beste werkt…
Nooit. Vroeger deed ik dat om het half jaar maar ik heb nog nooit moeten bijpompen. Moeten ze maar doen in de garage. Bij m’n quad controleer ik het wel voor elke lange rit.
Meet dat systeem alleen een ‘lekke pijp’, of ook minimale drukverschillen ? En zit er dan nog een marge ingebouwd wanneer er kou/warmte-verschillen optreedt ?
Elke 2 weken en altijd bij hetzelfde tankstation.
O ja, ik zet de bandenspanning altijd 10% hoger dan voorgeschreven is.
Denk zo om de twee maanden en spanning ook iets hoger dan voorgeschreven en vergeet het reservewiel nu en dan niet.
uuuuhm laatst nog bij me moeders mx-5 gedaan. ze vond dat hij raar reed ^_^ geen wonder alsie o,5 bar staat
Sinds mijn tankstation het waanzinnige idee heeft gekregen dat 50 cent vragen voor lucht acceptabel is en dat zulke service in de vrij hoge brandstofprijzen niet eens inbegrepen hoeft te zijn controlleer ik toch wel minder dan vroeger.
Mijn bandencentrum is ook van de stifstof maar je hoeft geen nobelprijs in de natuurkunde te hebben om na te kunnen gaan dat dat meer een marketing gimmick is dan een zinvolle investering.
Ik vind dan ook dat je zo’n 20% zuurstof in je band moet hebben om de zuurgraad van het rubber op pijl te houden ;)
Als je met Goodyear rijdt, dan is het zeker nodig om uw bandenspanning 12x per jaar te controleren. Met Pirelli daarintegen moet je dit hooguit 2x per jaar doen.
pfffh, rij een half jaar met zomer en winterbanden, en controleer ze voor ik ze monteer, dan hoef je er verder echt niets meer aan te doen hoor… ik houd wel visueel in de gaten dat hij niet te plat staat… als ik iets ala M3 zou hebben die zijn bandjes meer dan nodig heeft, zou tussendoor nog wel eens effe meten, maar dan nog max 6 keer per jaar ofzo!
tis dat mijn banden langzaam leeglopen dus ik moet ze wel een keer per 2 maanden oppompen
Mijn banden hebben ongeveer 4,5 bar nodig anders zijn ze te zacht.
Weer een extra systeem in de auto? Weer iets wat kapot kan, en wat je auto zwaarder maakt! Ik controleer de bandenspanning gewoon regelmatig, kleine moeite bij het tankstation…
laatst nog alle 5 de banden leeg laten lopen en 2,5 bar zomerlucht ingepompt ;)
De bandenspannings-controle aan tankstations terug gratis maken zou ook kunnen helpen…
Ik heb al een systeem dat de bandenspanning controlleerd, niet dat ik dit vertrouw aangezien het alleen goed of niet goed is.

@xjs678qr bij sommige tankstations is het nog steeds gratis.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).