Webber wint 2010 GP Engeland

Auteur: , 38 Reacties

Mark Webber is op het circuit van Silverstone winnaar geworden van de grote prijs van Groot- Brittannië. Lewis Hamilton (McLaren) reed een thuiswedstrijd maar kwam als tweede over de finish, Nico Rosberg (Mercedes) werd derde. De Britse Jenson Button stond op de veertiende startpositie maar wist uiteindelijk als vierde te finishen.

Het is moeilijk te geloven maar tussen al dat voetbal-geweld van de afgelopen paar weken is er ook nog andere sport. En niet zomaar een sport maar de Formule 1. Dit weekend ook niet zomaar een race, maar de Britse Grand Prix op het legendarische Silverstone.

De torenhoge favoriet was de Britse formatie van McLaren met Hamilton en Button achter het stuur. Na de kwalificatie leek dat onterecht en was het wederom RedBull dat de eerste twee plaatsen bezette op de grid.

Vettel vetrok van pole position maar moest al vroeg met een lekke band achteraan aansluiten. Vanaf dat moment was het Webber die de hele race leidde met kort daarachter Hamilton in de McLaren.

Ondanks een safety-car situatie tegen het einde van de race was het Webber die zonder al te veel moeite de rest van het veld achter zich liet. Na zijn overwinning legde hij de interne spanningen bij RedBull bloot door over de boordradio te roepen: ‘Not bad for a number two driver’ daarmee refererend aan het vleugel incident van zaterdag waarbij Vettel de nieuwe vleugel van Webber kreeg nadat zijn eigen vleugel kapot ging.

Dit was wederom niet het weekend van Alonso en Ferrari. Hoewel Ferrari de op één na snelste auto heeft werd Alonso hard gestraft door de stewards. Lange tijd leek het alsof Alonso samen met Webber en Hamilton het podium zou beklimmen. Maar bij een inhaalmanoeuvre op Kubica in de Renault heeft hij een bocht afgesneden. Normaal gesproken zou hij dan de plek moeten teruggeven aan Kubica maar die was met problemen uitgevallen. De stewards besloten hem daarom een drive-through penalty te geven die hij opmerkelijk genoeg na de safety car moest inlossen. Dat betekende dat hij helemaal achteraan het veld moest aansluiten. Een zeer opmerkelijke beslissing door de Britse stewards die daarmee een Britse coureur in de Britse Grand Prix op het podium zouden kunnen helpen.

Zover kwam het echter niet. Rosberg was te snel voor Button en werd derde voor Mercedes GP. Daarachter was het wederom de Williams van Barrichello die evenals in Valencia erg snel was. Kobayashi was ook verassend sterk voor Sauber en eindigde ruim in de punten op de zesde plek.

Vettel reed een indrukwekkende inhaalrace nadat hij achter aan moest sluiten als gevolg van een lekke band in het begin van de race. Met wat geluk van de safety-car periode haalde hij menig coureur in waaronder Schumacher en eindigde als zevende. Massa had evenals Vettel een lekke band bij de start maar kon niet door het veld naar voren komen. Vlak achter Alonso eindigde hij op de 15e plek.

Winaar van de dag: Hamilton die in een nerveuze McLaren een ijzersterke race reed en voor zijn thuispubliek de tweede plek pakte. Loser van de dag: Webber die publiekelijk doorgaat met modder gooien naar z’n team, ondanks z’n sterke overwinning.

1. Mark Webber
2. Lewis Hamilton
3. Nico Rosberg
4. Jenson Button
5. Rubens Barrichello
6. Kamui Kobayashi
7. Sebastian Vettel
8. Adrian Sutil
9. Michael Schumacher
10. Nico Hulkenberg
11. Vitantonio Liuzzi
12. Sébastien Buemi
13. Vitaly Petrov
14. Fernando Alonso
15. Felipe Massa
16. Jarno Trulli
17. Heikki Kovalainen
18. Timo Glock
19. Karun Chandhok
20. Sakon Yamamoto38 reacties

Misschien wel het vermelden waard dat Vettel hem er zelf afstuurde en daardoor terugviel naar de laatste plaats waarna Webber direct het stokje overnam, Vettel ging pitten en uiteindelijk vanaf p24 toch nog 7e wordt.
@RALM: hij had een lekke band, daarom viel hij terug naar de laatste plaats…
Zet er dan meteen een afbeelding van de huidige lay-out bij…

Was wel een gave race, ook mooi om te zien hoe vettel zich weer een weg naar voren kon vechten na die lekke band na de start.
@Donkervoort: F5 ;)
Kobayashi top..
Vond het een vrij teleur stellende race om te kijken, veel te weinig actie.

Wel leuk dat de Mclaren’s nog wel wat punten pakken, het constructeurs kampioenschap verdienen ze wel.
Red Bull mag dan misschien sneller zijn, overwinnen of zelfs finishen blijft moeilijk.
@Hupke:
Really? Ik vond het zowat de beste race van het seizoen tot nu toe. Lekker veel op elkaars hielen zitten. Maar wederom een dikke miskleun vanwege de stewards. O wat had ik gaarne Alonso’s gevloek gehoord.
Formule 1….. *gaap*

Ben van verveling de Tour de’France maar gaan kijken!
@DTB:

Over Saai gesproken :’) wat mannen 5 uur lang op de fiets bekijken….
@autoblogger: what happened met het gewone verslag?

Ik ben wederom erg teleurgesteld in de stewards. Het gaat echt nergens over kijkend naar de straf die Alonso kreeg. Er wordt hem verteld dat hij de plaats moet teruggeven aan Kubica, daar is hij mee bezig als Kubica uitvalt. De stewards geven hem vervolgens gewoon een nieuwe straf, een drive through tijdens een safety car. Alonso had hier tweede kunnen worden, veel en veel te hard gestraft voor de overtreden die hij maakte.
Wel erg sterke race van Webber trouwens.
@JPM:

Wablieft?!?
Alonso stampte na het afsnijden gewoon weer op het gas!!
Waarom niet 2 seconden geen gas gegeven, om daarna achter Kubica aan te haken?!?

Deed Hamilton ook op Spa 2008.

En over Webber; Zo dom vond ik zijn uitspraak niet. Ik vondhet dommer dat Red Bull een vleugel van zijn auto haalt, waarmee Webber al aan de slag was geweest (setup)! Men zei dus letterlijk tegen Webber ‘begin jij maar opnieuw’…

En ik heb je niet gehoord over Alonso na de GP van Valencia. Als er iets dom was en wat je niet doet als sportman…
@FrankypankyV8:

Dat Alonso Kubica weer terug moest laten inhalen kan ik wel begrijpen hoor. Zie mn vorige post, dat is mn probleem.

En de Alonso situatie van 2 weken geleden is anders. Webber wint de wedstrijd en begint dan te zeiken tegen het team. Hij is nog altijd een werknemer van RedBull en rijdt in hun dienst. Sterallures.
Alonso werd genaaid en was boos op de FIA, overigens volledig terecht. Heeft later zijn verontschuldigingen aangeboden en doet nu weer normaal.
@JPM:

Ik heb je punt begrepen.

Maar IHMO is het uitfoeteren van de FIA iets totaal anders, dan “zeiken” tegen je werkgever (hoewel Bruno Senna klaagde per email over de HRT en die mocht meteen een race toekijken).
Zeker als het niet de eerste keer is dat je werkgever zich niet normaal en professioneel gedraagt.
En dat bedoel ik.
En waarom zeg je dat webber zeikt. Ik vond het hooguit sarcastisch…Maar dat is mijn mening.BTW, Webber w a s inconsistent…Door veranderingen in de auto/reglementen, blijkt Webber in 2010 constanter te zijn dan Vettel. Ok, die knal op Kovalainen was niet handig…Maar Webber doet dit jaar niet al te veel verkeerde dingen hoor!
@JPM:
Dikke dikke dikke bull.
Vettel is gewoon een prutser.
En vergeet niet dat Webber in 2009 helemaal geen winters test gehad heeft omdat hij met pinnen in zijn been zat.
En zelfs toen hij nog niet helemaal fit was heeft hij een lange tijd voor Vettel in het WK gestaan.
Pas in de race in Singapoure toen zijn remmen kapot gingen viel hij uit voor het WK en kwam Vettel hem voorbij.
Was tevens ook een race die Vettel door de plee spoelde en het WK aan Button gaf.
Ook in Brazlie zag je dat Webber met gemak de race won en Vettel weer eens achter in het veld aan het ploeteren was.
Ik heb dit al in 2009 gezegt, als Webber een goede wintertest heeft en helemaal fit is kan hij Vettel hebben en goed ook.

En Alonso in ook een prutser, je moet gelijk die plek terug geven en niet een ronde wachten.
Maar de heren van Ferrari gaan eerst even overleggen, iets wat ze nu ook doen tijdens pitstops, ook heel slim.

En Webber heeft gelijk met die opmerking, het was een reactie nadat het team wel heel flauwtjes over de boordradio melde dat ze “blij” waren voor Webber.
Kamui FTW! al 2 races achtereen fantastisch gereden
@robbie: zijn band raakte lek doordat hij de controle kwijtraakte en buiten de baan raakte, daar kreeg hij een lekke band.
UPDATE: de tekst is aangepast met een column van F1-kenner Raphael.
Inderdaad wat Webber aan het einde over de boardradio zei tegen Horner kan echt niet.
Hoe boos je ook bent, dat doet een echte sportman niet. Jammer want het enige wat mensen zullen herinneren van deze race is niet zn sterke performance maar die domme uitspraak aan het einde.
Als loser vd dag zou ik eerder Raphael nomineren. Die de moeite neemt om een stuk tekst te schrijven maar zo subjectief kijkt dat hij een fout van Vettel aanziet voor een spontane lekke band, geen commentaar heeft over de inhaalactie op Sutil waar Vettel mazzel had dat zijn fout (alweer zijn eigen schuld) niet tot een uitval leidde en weinig respect toont voor Webber die simpelweg foutloos was en terecht opkomt voor zijn eigen positie in het team.
Trouwens de tekst wekt de indruk dat Vettel de kop moest afstaan vanwege een lekke band… echter Webber had bij de eerste bocht al toegeslagen en Vettel toucheerde Hamilton en daarna bleek de band lek. Kortom op de overwinning van Webber was niets aan te merken. Je team voor joker zetten is niet sjiek, maar Webber zou op een zijspoor worden gezet door datzelfde team als hij het niet deed. Nu staan ze voor de camera’s voor gek als ze bij de komende races Vettel proberen voor te trekken… dus het kan wel eens slim en effectief zijn.
Mja op het einde zette ie wel mooi de toon… Ik kan begrijpen dat Webber tevreden was met zijn prestatie van vandaag en dat hij niet als 2de piloot wil gezien worden… je kan dan een lichte sneer geven, maar het lag er nu wel vingerdik op…
Verder weer een mooie prestatie ook van de Mclarens… 2de en 4de plaats is niet slecht..
Amen @ w0o0dy op alle punten.

Laat Webber maar kampioen worden. Heeft hij wel verdiend. Een goede coureur rijdt altijd goed. Kimi en Vettel zijn beiden goed, maar slopen wel wagens bij het leven. Webber is een brokkenpiloot, maar hij laat zijn wagen tenminste heel. Als jij als 30+ zo goed rijdt, net zo goed als wonderkind Vettel en iedereen kijkt alleen naar Vettel dan mag je imo wel zo reageren.
@ Die Bruine

Het seizoen is lang, dat is meteen het zwakke punt van Webber. Hij is inconsistent, kijk naar vorig jaar. Vettel is jong en af en toe onbezonnen, maar er is een reden dat het team hem als nummer 1 ziet. Alleen zij hebben papiertjes met vergelijkbare grafieken en iets zegt mij dat die in het voordeel zijn van Vettel. :D

Het seizoen is nog lang, ik zet mijn geld op Hamilton of Vettel.
Alonso is gewoon 2 wedstrijden achter elkaar (Valencia vanaf plaats 3, en vandaag plaats 4) keihard benadeeld! Kubica duwde Alonso zelf van de baan. En daar komt nog bij dat Kubica uitviel en dus er zelf helemaal niks meer aan had gehad.

hij moest precies het tegenovergestelde doen dan hamilton vorige week en verloor dus bijna 20 plekken met de drive-trough en niet zoals hamilton laatst geen.

http://img.youtube.com/vi/uvJxP16v0Jg/0.jpg

ik had dit gedaan als ik alonso was en door de pits ree langs het hokje waar de stewards zaten. maar dat krijgt hij natuurlijk weer op z’n lazer in de moderne racewereld.
@ lambo4all

Hahaha, als ik Alonso was zou ik de race gewoon uitgereden hebben. Ook al krijg je zwarte vlaggen ;)

Het is niet zozeer lullig dat hij een straf heeft gekregen, maar het is lullig dat hij van de FIA door kreeg om Kubica er weer voorbij te laten. Terwijl hij daarmee bezig was viel Kubica uit door een probleem. In plaats van het daarbij te laten kiezen ze er voor om hem een drive through te geven. Niet meteen na het incident maar ze wachten pas tot na de safety car. Heeeeel opmerkelijk. Zeker gezien zn kritiek twee weken geleden in Valencia. Maar goed, ik denk dat iedereen wel heeft kunnen zien dat Alonso misschien wel de snelste auto had.
Ik denk dat je de (eventueel) inwendige strijd bij Red Bul niet moet vergeten, ik denk dat Christian Horner ervoor zorgt dat Webber bij het team blijft, maar Christian Horner moet veel rekening houden met mensen zoals Helmut Marko…
Vettel heeft heel veel geluk gehad vandaag, eerst valt hij ver terug door zijn eigen fout, hij knokt zich terug en gaat als een woesteling te keer. Je moet er eens op letten bij de onboard beelden hoeveel grip Vettel verspilt elke keer hij op het gas gaat in een gevecht om positie.(denk mocht die RedBull niet zo snel zijn, Vettel niet tot P7 zou gegaan zijn) De frustratie druipt ervan af als Vettel niet vanvoor rijdt, met als ultiem voorbeeld zijn overtake op Sutil.
Ik zou die gefrustreerde puber nooit in m’n team willen, hij mag nog zo snel zijn, als het niet goed lukt, is hij gewoon waardeloos.
Volledig correcte uitspraak van Webber. Even Helmut op zijn plaats zetten…en niet door die woorden maar om gewoon de GP te winnen. Indien die safety car er niet was geweest had Vettel gewoon de top 15 niet gehaald. Zijn maneuver op Sutil bewijst gewoon hoe gefrustreerd hij was wetende dat Webber gewoon de bovenhand heeft op hem…Hij mag blij zijn dat hij daar niet uitvalt…Combinatie van te weinig ervaring en slechte verliezer lijkt mij :)
Goeie actie van Webber, moet je maar over hebben voor je coureurs. Wel super dat Hamilton weer 2e staat, die gast gaat vast nog een keer een hoop winnen;)
Sneu hè, dat niemand het meer over Schumacher heeft?
@koos: Toch iemand die het over hem heeft;-)

Mooie wedstrijd van Webber, ik mag die uitspraken wel, zeggen wat je denkt. Tenminste niet zo’n standaard politiek correct verhaaltje. Of het verstandig is, is natuurlijk een ander verhaal.
@koos: heb jij er iets positiefs over te vertellen dan?
Winnaar vd dag Hamilton? Ik zou toch zweren dat ie tweede is geworden. En wat een bullshit dat Webber de loser vd dag is. Die man heeft gewoon gelijk en heeft een sterke en solide race gereden!
@ Merry

Webber zit al 8 jaar in de F1 en in die tijd heeft hij vrij weinig bijzonders laten zien. Een goede middenmoot, die als hij in een superieure auto zit kan winnen. A la Button en Massa. Maar geen kampioen, geef het seizoen nog wat tijd, hij zal vanzelf afhaken.

Webber had vorig jaar 2 overwinningen en 1 pole position, Vettel had 4 overwinningen en 4 pole positions en had meer punten aan het einde van het seizoen. Daarnaast was het zijn debuutseizoen bij RedBull. Met andere woorden, hij werd helemaal zoek gereden vorig jaar.

RedBull weet dat Webber altijd de net niet persoon is, Vettel is de toekomst, dat weten ze heel goed.
@JPM:

“RedBull weet dat Webber altijd de net niet persoon is, Vettel is de toekomst, dat weten ze heel goed”

Accoord, maar om daarom maar even Webber bewust te saboteren?!?Ik bedoel, kom op JPM…je gaat mij/ons toch niet vertellen dat het geen kwaad kan, als men een onderdeel van je auto haalt terwijl je een middag ermee hebt zitten prutsen om je setup voor elkaar te krijgen?!?


Vettel is geen prutser, want anders win je geen GP in een ex-Minardi/STR! Maar Vettel begint door de onbegrensde steun van de staf (met name Marko) teveel te zweven…

En Webbber is nu eenmaal niet de geschiktste tweede rijder. Dan moet men maar ruilen met Petrov of Massa!
Dat is het werkelijke probleem. Red Bull dacht dat Webber al versleten was en dus niet zo gevaarlijk voor hun ‘kindje’…Hoe ver zaten ze ernaast…Hoe ver.
@JPM: We weten ondertussen wel dat je Vettel fan bent, maar dit jaar is Webber gewoon de snelste en meest stabiele van de twee.
@JPM:
de net-niet persoon staat wel netjes voor Vettel in de ranglijst…Vettel moet duidelijk het onderspit delven voor Webber dit seizoen, en dat zint hem niet, en Red Bull nog minder denk ik…
Triestige boel, die F1 … wat zijn de tijden verandert!

Vond naar het einde toe het onboard Radio-bericht voor Jenson Button de huidige F1 perfect schetsen: ” je moet inhouden anders kom je met lege tank stil te staan”. M.a.w.: je gaat een beetje aan anti-racen moeten doen! Welke idioot vond dit toch uit? Het is tegen al de principes van pure racing een racepiloot te beperken. Gewoon stampen en proberen ervoor te gaan … maar nee.
Ik dacht dat het opzet van de nieuwe regelgeving juist het stimuleren van het inhalen inhield. En besparingen? My *ss! Kom kom, zo naief zijn we ook weer niet heren van de FIA…

Prima race van Webber die tenminste zijn bek durft open te doen op het moment zelf! (niet zoals Barrichello e.d. nastampen…)

Schumi waar ben je man? Damn …
@ Vince en Phile

Jullie zijn beide te vroeg met jullie oordeel. We zitten precies halverwege het seizoen. Aan het einde van het seizoen zal Vettel er weer voor staan. Webber heeft de afgelopen 9 jaar bewezen dat hij geen constante kracht is.

Ow en ik ben absoluut geen Vettel fan, integendeel eigenlijk. Het is best een irritant ventje. Maar ik ben iemand die persoonlijke voorkeuren aan de kant zet en een coureur waardeerd als hij in de auto zit. Ik heb Hamilton en Alonso ook nooit gemogen, maar hun briljante talent ontkennen is nutteloos. Bij Vettel hetzelfde, die jongen is nog onbezonnen en wild, maar ontzettend snel en dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).