Held! Rondje ring met Citroën BX (video)

Auteur: , 104 Reacties

Weet je nog? De Citroën BX? Nog steeds zijn er veel liefhebbers van deze bijzondere fransoos te vinden. Zo ook iemand die kan laten zien dat het model (zij het iets opgedirkt) heus niet bang hoeft te zijn op de Nürburgring. Hoe snel 'ie het doet? Pak je stopwatch er maar bij...

Iedereen die de jaren tachtig een beetje bewust heeft meegemaakt kent wel iemand die (of wiens vader) vroeger een Citroën BX had. En anders kent iedereen toch in elk geval de rode GTI die bij de familie Flodder op de oprijlaan stond (Visa? Mastercard? Eeh. Nee: Polaroid…). Vanwege het uiterlijk en de techniek is het zonder meer een bijzonder model. Denk bijvoorbeeld maar aan de hydropneumatische ophanging, waardoor de auto voor ‘ie wegreed wat centimeter omhoog kwam. Tegenwoordig zie je ze niet zoveel meer. Alleen nog liefhebbers koesteren het Volvo Citroën-model.

In het filmpje hieronder is een liefhebber, of in ieder geval iemand die de auto technisch goed genoeg kent om hem wat rapper te maken, bezig geweest met een BX. Het resultaat wordt beproefd op één van de lekkerste stukjes asfalt van Europa. De Seat Leon in het begin maakt ‘ie in elk geval het leven aardig zuur, maar hoe snel ‘ie het ervan af brengt? Zou ‘ie sneller zijn dan Clarkson in een Jaguar S-type diesel of een Ford Transit?104 reacties

Ik kan dit erg waarderen, heerlijk! Die 911 wordt ook voorbij gereden alsof het niets is. Tuurlijk, wie weet zijn die gewoon lekker aan het toeren maar toch, de BX heeft het tempo er lekker in zitten! Top!
Die gast rijdt ook een goede lijn zeg… hij kent de ring aardig goed. Nog steeds knap overigens dat je een 911 voorbij rijdt in je BX!
Volvo940polar
@MDA: Heel veel Grand turismo spelen
Yeah… dit is cool.
Geweldig filmpje. Stiekem best een mooie auto, erg apart, niets lijkt erop.
onder de 10 minuten iig
Echt leuk hoor.
Na 3 minuten al een hoop gegier uit de bak, wat later overging.Er waren ook 4wd-uitvoeringen van. Dat icm de 1.9 gti 16v (160 pk). Vanaf ’89 kwamen de katalysatoren de boel in toom houden.
Eénvan de eerste wagens, die BX’en, die op de leasemarkt verscheen. Natuurlijk in het vertegenwoordigers-wit. Kan me herinneren, dat zoiets rond de 1200 guldens per maand kostte.Erg veel.

In Flodder verscheen er ook altijd een rode spider gesponserd in beeld.Daar keek ik (o.a.) voor :-)

gr.
Wel mooi ontworpen door Marcello Gandini, net zoals de Miura, Countach, Diablo, Stratos, Shamal en Cizeta.
LF-A killer!! :lol:
Netjes gereden. Vond die rode BX GTI van Flodder toen die tijd een vette bak.
Ik heb een keer met een van m’n auto’s een rondje gereden toen ik in de buurt was, hartstikke gaaf.
Hij zal denk ik wel als een van de weinigen lekker fris uit de auto stappen door het comfort wat die wagen biedt! Geniaal.
Ik heb een hekel aan BX omdat mijn vroegere buurman een witte verschrikkelijk lelijke had. die vent kon ook absoluut niet rijden. in zo’n beetje elke auto in de buurt had hij wel een deuk gereden, maar het ergste was dat hij elke ochtend vroeg minstens een kwartier aan het starten was, terwijl ik nog aan het dromen was over flippo’s of voetballen ofzo.
Handrem op de voorwielen, heb ik nog leuke grapjes mee uitgehaald :) . Sloper zoeken voor een paar maanden lol…
geweldige auto!
Ik vermoed semi-slicks. Desalniettemin een puike prestatie!
@ jtb

Das een mooie wolf in schaapskleren.
Ik had hem wel rood gespoten net als die van flodder en dan een sticker achterop plakken “Paid with Polaroid” :lol:
ongeveer 9 en een halve minuut over de ring. respect
ik wil wel eens zien hoe die auto er van de buitenkant uitziet!!! gezien de modelen zoals ze waren en op fietsbandjes stonden vind ik het zeer knap hoe die dit doet.
Heerlijk zo’n Fransoos!
MotorsportMedia
Je zou toch zeggen dat de wegligging dramatisch is door dat hydrolische systeem.

Vind het knap hoe hij hem de ring rond gooit! :D
@MotorsportMedia: In tegendeel. Het hydraupneumatische systeem zorgde destijds (zeker in 1955) juist voor een betere handling.

http://www.youtube.com/watch?v=gVPXgvOl0xc&feature=related
super auto’s ik ben een morotblok van een bx in me 205 gti aan het bouwen
En dat voor een ex-Reliant model… (http://www.sporting-reliants.com/Prototypes2.htm)
Haha steekt ook een 350Z voorbij, niet te doen :D
@Stino: Ja die 350Z geeft hem voorrang…
Haha.. mijn pa had een rode BX 1.9D (65pk). Wat een slee was dat zeg. Met 80 over drempels, geen centje pijn! :D
De familie Flodder had een BX Sport. Die zijn na de BX 4TC het zeldzaamst. De BX 19 Gti 16 Valve met 160 pk was in 1987 een kanon. Jammer dat er vanaf 1990 een katalysator eronder moest en toen ging er 12 pk af.
Heb zelf een BX 16V gehad en heel veel lol bij de stoplichten gehad. 0-100 in 7,8 sec en veel petjes volk het nakijken gegeven in Golfje, Astra of A3. De Flodder BX rijdt nog steeds rond en stond een paar jaar terug bij Bijma in Drachten te koop voor 11.000 euro.
je voelt je lekkerdere in een Peu….. Citroen!
Die 350Z geeft hem wel voorrang maar op de rechte stukken zie ik de Nissan niet echt harder gaan.
De BX op het filmpje is een 1.9 Gti 16 Valve.
@willemseles:

De 4×4 was er alleen in de Gti uitvoering. De 16V is nooit in 4×4 geleverd.
Leuk om dit eens te zien, BX 16v is zo rond de 990/1050 kg met 160pk. Als je hem stript gaat er zo 100kg vanaf, je gooit er een paar goede banden onder + XM V6 veer-bollen, en hup je hebt een goed sturende circuit BX.
Heb het zelfde gedaan met een BX GTi op Zandvoort, in mijn klasse was ik de snelste :D
Een paar gasten vroegen mij na de race wat ik er aan gedaan had… haha
De BX ankers zijn UBER!
XM/BX/Xantia zijn ook handig als je een Bus-sluis tegen komt ;)
Heerlijk filmpje :D

Zelf heb ik ook een BX 16V en ik weet wat ze kunnen, zelfs na 400.000 kilometer doet zo’n blok er nog niet moeilijk over om op zijn flikker te krijgen (zeg ik uit ervaring ;) )
Ieder jaar ben ik een weekendje aan de ring te vinden maar heb het nog niet aangedurfd om de BX er op los te laten, ik ga er maar weer eens over nadenken.

@Dennis, de Flodder BX is helaas begin dit jaar aan puin gereden. Ik geloof dat het wrak opgekocht is en weer gerepareerd gaat worden dus wie weet zien we die nog wel eens terug op de Nederlandse wegen.

Hier trouwens nog een, zij het stuk minder spectaculair, filmpje van mijn BX met toen nog 360.000 kilometer op de klok. Oh ja, tevens ook voorzien van een gasinstallatie en een berg teringzooi in de kofferbak (gereedschap, onderdelen, versterkers, basskist, gastank) Dan heb ik toch niets te klagen dacht ik :)

http://www.youtube.com/watch?v=Y8E4-xBahWo
@ topless:

het was toch een ontwerp van Bertone? Eerst gemaakt voor Volvo (343 Tundra), toen die er niet aan wilden hergebruikt voor Citroën.
prachtig hoe dat dashboard kastje open gaat bij die rammelbocht naar links.. klap tok dicht….en dan sta je wel ff te kijken met je 350z, alhoewel deze man de ring toch wel aardig goed kent aan zijn bochtenwerk te zien…
vreemd, mij lijkt dat ding te oversturen ???
@hobbes

Gandini heeft veel van zijn ontwerpen in dienst van Bertone gemaakt.
Haha, fantastisch toch! Ik heb ook nog met een BX Sport gereden en nu spijt dat ik hem niet heb bijgehouden. Maar heb gelukkig nog zo’n ander special geval, een Activa V6 en in zeer behoorlijke staat. En ga die nog rustig wat houden, heb er onlangs eens mee op circuit van Zolder kunnen vlammen.
Je staat er echt van te kijken wat die Citroëns aan wegliggingpotentieel hebben. Wolfjes in schaapskleren = FUN :P .
@Activa:
Zo’n Activa, weet je ik ben gewoon jaloers op je ! :twisted:
Gek eigenlijk dat de sportieve Citroens zo ondergewaardeerd zijn, ik vind het betere all-rounders dan hun Duitse concurrenten.
Mijn vader had er ook een tot aan zijn dood, een 1.9D break. Was wel een bijzondere auto, perfecte staat. het heeft toch iets, zo’n BX. Hoewel ik een Activia, ook een mooie auto vind. Zo’n V6, prachtig toch… En voor de geinteresseerde, ik kwam ergens nog een BX 1.9 16V tegen bij een citroen dealer uit st Oedenrode.. Weinig kilometers, nog geen 65.000. ziet er uit als een nette auto..

http://tinyurl.com/382532b
@Activa: Te Gek! Was je op zolder bij de meeting laats? Had ik graag bij willen zijn,lees net het verslag in de Citroexpert.
Waar is Citrofiel trouwens?
@Pallas: Goedemiddag. Hier ben ik. ;) Wat is er? Moet ik ook over de BX gaan vertellen soms?
Veel te melden heb ik niet. Mijn ouders hebben er twee gehad (een felrode waarvan ik niet meer weet dan de kleur en een grijze 1.9 TZI Automaat geloof ik, beide berlines). De rode is naar de sloop gegaan en de grijze is naar een liefhebber verdwenen toen de dealer ongevraagd de originaliteit verkloot had en mijn vader er geen zin meer in had. Er kwam een C3 Pluriël voor in de plaats, geef dan de BX’en maar…
Ik zal mijn vader nog eens vragen naar de precieze gegevens van de BX’en, maar nu is hij op vakantie.
@Pallas: Ik denk eigenlijk dat het een TRS was, geen TZI. Ik neem namelijk aan dat de I voor injectie staat, en als ik het me niet verkeerd herinner was het een carbu…
@Citrofiel: Niet gezien dat je al wat geplaatst had.
Wij als ambassadeurs van Het Merk, moeten reageren op dit soort artikelen.

Het zou ook een TRi geweest kunnen zijn.
Wat heb je tegen de Pluriël? Oké niet praktisch maar wel een typische Citroën.
@Pallas: Heeft een TRI ook een carb dan? Zou kunnen dan. Zal mijn vader over een poosje eens vragen wat het precies waren.

De Pluriël is wel grappig, maar niet om zelf te hebben, zegmaar. ;) Ik als kind moest vaak achterin zitten, en dan kan ik je vertellen dan een BX een stuk ruimer en comfortabeler (hydropneumatiek!) is.
@Citrofiel: Foutje in mijn comment TRi is altijd injectie, Tonie heeft het al verbeterd.
Qua rijgedrag is een Pluriel zonder bogen zo stijf als natte krant.
Inderdaad, overstuur… gezien de lichte achterwiel ophanging en o.a. een kunstof kofferklep ligt het grootste deel van de 1043KG op de voorwielen.

Ik heb ook een rode 19GTI 16v gehad…
Eigenlijk is dat alles wat je nodig hebt;
Ruim, licht, comfortabel en erg rap voor zijn tijd.
Je moet alleen wel tegen openspringende dashboardkastjes en rammelende stabilisator stokjes kunnen.
Drempels en schansen voel je niet, maar je hoort ze zeker wel….
@Nico: Kofferklep is staal en erg zwaar. Ik spreek uit ervaring, want toen de gasveren het begaven heeft deze klep mijn een hersenschudding bezorgt.
@Pallas: Ik plaats het maar hier omdat ik niet zomaar ergens tussendoor wil komen (maar straks doe ik het toch weer met iets compleet anders ;) ). Ik heb opgezocht wat voor BX’en mijn vader had. Nou ja, ik weet het nu van ééntje.

Mijn vader maakt in principe van veel van zijn auto’s een foto en schrijft erbij van wanneer tot wanneer hij ze gehad heeft. Vreemd genoeg is dat met de rode BX niet gebeurd. Het kenteken heb ik via verzekeringspapieren wel weten te achterhalen, dat was YG-89-DK, maar hij is te lang geleden gesloopt, de gegevens zijn bij de betreffende instanties al verwijderd. Via de verkoop/aanschafdata van andere auto’s valt alleen nog te achterhalen dat hij ongeveer vanaf 2001 tot 11-2002 in het bezit is geweest.

De grijze BX bleek inderdaad een 1.9 TRS vierbak automaat te zijn geweest, van 1989. Kenteken was TV-98-HG, mijn vader heeft hem van 11-2002 tot 9-2004 in bezit gehad. Hij kocht hem met 39000 km op de teller en verkocht hem met 48600 km. Weinig dus. Op de site van de RDW geeft ook dit kenteken geen resultaat meer, dus hij staat niet meer op geldig kenteken is de conclusie. Gelukkig geeft VWE meer vrij, hij blijkt eind 2009 voor het laatst van eigenaar te zijn verwisseld en hij is inmiddels gesloopt. Voor de onderdelen wellicht? Googlen leverde inderdaad op dat hij midden 2009 te koop heeft gestaan, de advertenties komen via google nog tevoorschijn, maar als je erop klikt zijn ze verwijderd. Jammer, mijn vader vond het echt een leuke auto met lekker weinig km.
@Citrofiel: Haha, straks denken mensen nog dat we Citroën-liefhebbers zijn.

Het rare met Citro’s is dat bij het uitkomen van een nieuw model deze nooit Citroën genoeg is. Maar uiteindelijk toch een grote schare fans krijgt.
Mijn (wijlen)vader vond de BX maar niks, teveel Peugeot en te vierkant, zodoende hebben we er maar 1 gehad (BX19 TRD ’84). Liefde voor dit model is mij niet met de paplepel ingegoten, maar als aan deze auto terugdenk is het toch een behoorlijk aparte wagen; denk snelheidsmeter met “oog” digitale toerenteller, de bedieningssatelieten.
Conclisie: Een BX is volwaardige Citroën, ondanks dat er wat principes overboord zijn gegooid.
Ik hoop en ik denk dat XM het zelfde lot beschoren is, ookal zo’n twijfel-Citroën waarvan het dashboard steeds lelijker werd. 8)

PS wel vreemd dat juist van je vaders rode BX geen foto’s bestaan.
@Pallas: Ja, zeker de serie 1 BX is erg leuk qua dashboard. Serie 2 werd wat meer voor de massa. Met de XM komt het denk ik helemaal goed.

Mijn vader weet zich te herinneren dat hij ooit een foto van de rode BX heeft gemaakt, speciaal voor zijn “mijn auto’s”-boek. Maar dat was voor het digitale tijdperk en hij is hem simpelweg ergens kwijtgeraakt…

Ik heb even een foto gemaakt van zijn foto’s van de grijze BX:

http://i564.photobucket.com/albums/ss87/MWH_C/BX19TRSAutomatic1989bezit11-02-9-04in2009tekoopengesloopt.jpg

Hier in het groot. Voor de rode BX reed mijn moeder trouwens een erg leuk geblokte Lancia Delta GT, zelf zo laten spuiten natuurlijk. Hij was origineel helemaal rood. Rood stond voor mijn vader, groen voor mijn moeder (‘lievelingskleuren’ hè ;) ). En dáárvoor (zegmaar tot ik kon lopen, ik heb hem niet bewust meegemaakt maar er is wel een foto waarop ik bij de auto sta) reed mijn moeder een gestreepte Toyota Starlet. Tegenwoordig redt ze zich in een oranje C3 Pluriël 1.6, de eerste auto die mijn ouders ooit nieuw gekocht hebben. :P
@Activa,

afgelopen weekend blies er een mooie activa over de Nordschleiffe, infrukwekkend geval was dat en klonk echt monsterlijk! Ding vloog ook de haakse bochtjes om alsof de weg rechtdoorging terwijl menig auto daar toch aardig moeite mee had. Op de Adenauer brucke vloog een Audi A4 met 300 PK daar even professioneel tegen de muur en vangrail (oppervlakkige schade en velgjes (18″ OZ) stuk) maar niets ernstigs, die Activa vlamde daar doorheen alsof het niets was :D
HEy is dat Nico Simpele ziel Nico? :)
Goede wegligging? De standaard BX (19 TZI) vond ik anders niet best rijden. Helt veel te veel over. En ik had altijd het idee dat de vering invloed had op de besturing; bij zijwind op de snelweg moest je meer zeilen dan rijden…
@Citrofiel,
TRI is altijd injectie.
JE hebt de 16TRI en de 19TRI. De 16TRI is er ook nog even zonder kat en met multipoint injectie geweest, feitelijk dezelfde motor als de Peugeot 205 1.6GTI, die BX werd in Griekenland ook als BX 16GTI geleverd. Was ook een aardig vinnig beestje.
@Tonie: My bad! Dank voor de correctie.
DoubleChevron
De BX is een vreemde vertoning…
Met name in deze hippe, trendy, yuppen, design, blabla, korte termijn denkende, consumerende, modieuze, anders is fout, hoe stugger hoe beter, deutschland uber alles tijd.

Een super statement om nu in zo’n auto te rijden:)
En mensen die blijven klagen over het HydroPneumatische vering systeem van Citroën:

Leer er in rijden! Het is vaag in het begin net als je eerste rijlessen in een auto uberhaupt.
Omdat u als bestuurder niet gewend bent en ervaren heeft met gevoel en kunde een hydropneumatisch geveerde auto te besturen wil niet zeggen dat het systeem niet goed is of niet geschikt is voor sportief rijgedrag.

Integendeel, het heeft bij mij ook maanden van verschillend rijgedrag en ervaring gekost voordat ik weet hoe de auto er rpecies op reageert en wat je er maximaal uit kan halen.. het resultaat is:

oeff.. dat had ik niet verwacht
en dat in een XM V6 3.0

get the picture?
Kofferbakklep is wel degelijk van kunststof gemaakt maar kan, zeker icm spoiler(s) zwaar zijn.
Motorkap had je wel in staal en plastic, diesels hadden vaker een stalen kap. Mijn BX 16V heeft ook staal, das een stuk fijner bij 200+ snelheden, zo’n klapperende plastic kap is dan toch best eng :D
@Tonie: Weet je het zeker? Ik kan mij anders roest op de rand herinneren.
Soit, weet het ook niet zeker en kan zou gauw geen foto vinden, dus wellicht heb je gelijk.
Ohh even wat meer info over deze BX, er ligt een GTi 8v motor in! niet eens een 16v ;)
http://www.bxsportief.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?p=129777#129777

http://images.caradisiac.com/images/8/2/8/7/58287/S7-Une-BX-sous-les-9mn-au-Nurburgring-185490.jpg
@bob: Jammer, voor dat topic op bxsportief moet je ingelogd zijn.

@Tonie: Jij rijdt regelmatig 200+ met de BX…? Held! :D
Leuke auto met een fraai interieur. Typisch Citroën. Liepen ook goed.
@Citrofiel, ik woon in Roermond en hoef zowat maar de straat uit te rijden om op een limietloze autobahn te belanden dus ja… het komt wel eens voor :P

@Pallas, heel zeker :) maar er kunnen wel wat roestsporen op terechtkomen, die komen dan echter van het carosserie af, de kofferbakdeksel is altijd van kunststof, ik brand er mijn BX (of een van de 10 andere die ik heb gehad) voor af als het niet zo is ;)
@Tonie: Een echte BX-fanaat zeg. Lid van de BX-club? Lid van citroen-forum.nl? :D
@Tonie: Oké jij wint, gelukkig maar ik dacht dat ik uitgeleerd was.
Een HY is ook een wens voor mij, maar weet niet waar ik meer gebrek aan heb; tijd, ruimte, geld?
Ja en zeker, op de forums post ik als mechuccio :)
Een echte actieveling op citroen-forum. Ik ben daar beginnelingetje MWH.C. ;) Maar ik ben er niet zo veel, verstand van techniek heb ik (nog) niet en een auto heb ik ook (nog) niet, dus ik heb niet zoveel om over te praten. :P
Ik volg het wel een beetje, zo weet ik van je slippertje op Leenderheide. :twisted: Mooie BX en HY hoor. :D
Hahaha ja dat was even een spannend momentje :P maar gelukkig geen enkele schade op welke manier dan ook (of nja, misschien een deukje in mijn ego :P )

En het HYtje doet het altijd puik! afgelopen weekend heeft ie mij, mijn schoonbroer en -neef nog heerlijk naar de mooiste plekjes langs de nurburgring gereden. Blijft mooi speelgoed! Snel is het natuurlijk niet maar haast heb je ook niet, iedere meter is een klein feestje.

Maar je bent toch niet echt meer een beginnelingetje zou ik zeggen nu je ruim 3 jaar lid bent van het forum toch?

Maar ben je al aan het rondkijken voor een auto dan?
Hoor ik daar ook semi-slicks?
Hahaha het is geen wedstrijd hoor ;)
En ik kan het me ook wel voorstellen, als er één merk is dat blijkens volgens volkomen willekeur verschillende onderdelen op zijn auto’s monteert dan is het Citroën wel :P Overigens is er wel eens sprake geweest van een BX met stalen klep, dat ging dan om de BX Dommage met 1.0 motortje, dat echter was een nogal succesvolle Hoax, de naam (dommage = jammer) de kleurstellingen (fraise abimee = bedorven aardbei) en zo nog wat geintjes, google het maar eens je lacht je kapot.

En een HY is echt super maar inderdaad ruimte en tijd zijn wel belangrijk, echt duur hoeven ze (in onderhoud) niet te zijn enkel de aanschaf is wel wat heftig tegenwoordig, zeker als je een echt harde wilt hebben want de roestduivel weet er wel raad mee.
@Tonie: Als het op reacties aankomt ben ik wel een beginneling hoor, pas het laatste halfjaar plaats ik met enige regelmaat wel eens wat, ergens. Ik ben nergens vaste bezoeker, hoewel omdat ik voor de grap een poosje rondkeek naar een BX serie 1 ik daar wat meer volg(de).
@Citrofiel: Die Dommage is leuk! Er wordt beweerd dat er toch 17 (van de 250) van verkocht zijn, maar alleen de naam zegt al dat het nooit echt kan zijn. :D
@Tonie: Haha die BX10 is fantastisch, ergens wel geloofwaardig omdat franse merken een historie hebben van ondergemotoriseerde basisversies.
Dat was dus @Tonie bedoeld natuurlijk… :roll:
Ja die hoax is echt goed in elkaar gezet, hij is zelfs een keer in een autoblaadje geplaatst maar is echte quatsch.
Sowieso zou het onlogisch zijn om een actiemodel te bouwen om van je onverkochte modellen af te komen waarbij dan zaken als een speciale kofferbakklep of achterdeuren met vaste ruiten speciaal gemaakt zouden moeten worden, dat maakt het natuurlijk allemaal veel te duur. Dan ook nog het plaatsen van de 1.0 motor die in een AX eigenlijk al onderbemeten is :P De BX 1.1 is wel in een paar landen verkocht vanwege fiscale PK’s maar ook dat was motorisch gezien niet echt een succes. En dan natuurlijk die benamingen die maken het helemaal hilarisch. Ik weet niet meer wie verantwoordelijk was voor het dommage verhaal maar die heeft het goed in elkaar gezet, zelfs incl. folders. Overigens zwerft er ook nog ergens een prototype BX coupé rond. Deze is aan de rechterkant drie-deurs gemaakt met verlengde voordeur, aan de linkerkant is het een normale BX, zag er ook niet verkeerd uit. Die stond een paar maanden geleden nog te koop (maar is inmiddels wel een roestbak)
Onderaan deze pagina staat die coupé die jij bedoelt. En nog een andere. Een s1 en een s2 namelijk… Maar goed, de herkomst van die plaatjes is ook niet zo 1-2-3 te achterhalen, het zou dus zomaar kunnen dat er eentje nep is. Bij het googlen kwam ik trouwens ook nog deze forumpagina tegen, met twee zelfgemaakte shops van bezoekers. Eentje die wat meer richting het origineel, de Tundra, gaat, en de ander is een heel eigen ontwerp. Wel grappig.
Die coupe onderaan de eerste pagina S2, met het luchthappertje bij het achterwiel zeg maar is degene die een tijdje geleden te koop stond, ik meen ergens in België. op het rechterfotootje zie je ook nog het extra spijltje in de rechterachterdeur tussen de ruitjes.

Sowieso zijn er wat leuke (al dan niet homebrew) projectjes geweest. Op dit moment is iemand van de BX club bijna klaar met het inbouwen van een 6-cilinder motor uit een Xantia activa in zijn BX, en de magazijnmeester van de BXclub heeft vorig jaar een cabrio gebouwd maar dat project niet zover doorgezet dat de RDW er een goedkeuring voor heeft afgegeven.
@Tonie: Leuk, hopelijk komen we die bijzondere BX vaak tegen bij meetings. :)
Over die BX V6 heb ik wat gelezen op CiFo, echt een leuk project. Zelfbouw is altijd speciaal natuurlijk, een V6 is een BX is echt een uitdaging waar je goed trots op mag zijn als het af is. En natuurlijk is een snelle BX gewoon leuk. Echt snelle hydropneumaten zijn er te weinig imho. (want meer aanbod is lagere prijs is dichterbij voor mij!) :P Hoewel, jij hebt geen klagen natuurlijk. ;)
Ja die V6 wordt vet! Ik ben echt benieuwd wat dat gaat doen, het wordt geen bochtenbeest vrees ik maar onverslaanbaar op de rechte stukken.
Maar echt duur hoeven ze niet te zijn hoor, je moet wel bereid zijn om er zelf onderhoud op te plegen anders kun je leeglopen op zo’n auto. Ik geef mijn 16V aardig op zijn flikker maar onderhoud hem ook zeer goed, daarom durf ik er ook rustig 200 en harder mee te rijden, hij ligt dan nog steeds als een vliegend tapijt op de weg. Ook leuk is de 6-bak van een Peugeot 306 die ik ingebouwd heb, bij 205KM/h (echte kilometers) schakel ik door naar de 6, eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het dan nog een beste tijd duurt voor ik harder dan 210 ga maar ja, daar ga ik hem ook niet op aankijken natuurlijk, na 20 jaar en 11x de wereld rond mag ie wel een pietsje vermogen kwijt zijn natuurlijk, dan nog is het netjes met de LPG installatie die hem begrensd bij de luchtinlaat en de achterlijke berg teringzooi in de kofferbak dat ie zo moeiteloos nog naar de 200 gaat.
Maar goed, toen ik deze kocht kon ik ook niet veel meer dan de simpele klusjes aan de auto zoals remblokken, olie+filter, uitlaatdelen en dat soort spul. Inmiddels begin ik overal maar aan, tot nog toe is het allemaal gelukt :) het meeste werk heb ik wel gehad met de 16V van een vriendje van me, eerst een geklapte distributieriem, toen een motorbrand, toen een gara motor :D als je het leuk vind kun je ploaties kieken op de volgende link:
http://mechuccio.nl/foto/citroen/ramon16v/
Leuk verslagje. Al doende leert men. :D Het lijkt me ook erg leuk om aan auto’s te kunnen klussen. Ooit zal ik de basis wel leren, ik ben alleen bang dat ik te ongeduldig ben voor de grotere klussen… Ik kijk wel voor de grap rond naar leuke Citroëns, maar ik wil er weinig aan kwijt dus dan kom je altijd aan halve projectjes. Gelukkig heb ik mijn vader, die al heel wat restauratie/reparatie-ervaring heeft, die zal me altijd kunnen helpen en leren. Maar voorlopig zit ik behoorlijk krap qua financiën als beginnend student, dus ik denk dat ik nog even wacht. ;) Als ik een poosje echt een auto nodig heb of zo kan ik altijd wel wat van mijn vader meenemen (heeft diverse klassieke Citroëns, van wie zou ik het toch hebben). ;)
Klinkt goed :D wat heeft je pa zoal?
Oh en over financien, ik studeer (als het goed is) eind augustus af dus samen met een studie is het best te doen met een baantje erbij. Aan de andere kant, ik heb wel een jaar langer over mijn studie gedaan door scheve prioriteiten :P
Maar goed, zoals het bij jou is, mijn Pa sleutelt ook al sinds zijn 16e en heeft mij alles geleerd. Ik moet wel zeggen, gereedschap is punt 1 van iedere klus. Zo’n luxe doppenset van een euro of 70 die je bij iedere automaterialenzaak kunt kopen is alvast een prachtig begin, daar kom je al een aardig eind mee. Verder is het gewoon vooral geduld en goed opletten wat je doet, bij onzekerheid gewoon even op de forums vragen en dingetjes markeren met schilderstape werkt ook goed als je veel stekkers los moet halen bijvoorbeeld.
@Tonie: Mijn vader heeft een DSuper uit ’73 (tenminste, dat was het. Heeft nu een vijfbak en de vorige eigenaar heeft hem zo’n 20 jaar geleden al aan Pallas-uitrusting geholpen) voor dagelijks gebruik in de zomer. Daar rijd ik dus op het moment regelmatig in. Voor in de winter heeft hij een Acadiane uit ’82. Als er dan met het hele gezin moet worden gereden gebruiken we de C3 Pluriël van mijn moeder (maar gezien de ruimte is dat niet mijn favo ;) ). Als pure hobby-auto heeft hij nog een Traction 11BN uit ’56. De TAN (Tractionclub) is eigenlijk de enige club waar hij (wij) actief zijn in de zin van aanwezig. Ergens in de stalling staat nog een 2CV Dolly uit ’87 geloof ik. Heeft hij anderhalf jaar geleden voor weinig gekocht met het idee hem op te knappen (hij had wel weer eens zin in een 2CV) maar hij is te druk met eigenlijk alles dus die staat gewoon geschorst ergens bij een caravanstalling… En als enige non-Citro heeft hij nog een Fiat 500C (voorloper van de bekende 500) die hij al vanaf zijn 20e heeft, maar daar wordt de laatste jaren ook veel te weinig tot niet mee gereden, helaas.

Dus mocht ik snel even een auto nodig hebben (voor een langere periode dan even de auto van mijn ouders meenemen) dan kan ik in de zomer de Acadiane uit de stalling halen en ’s winters kan ik desnoods (mocht het écht nodig zijn) de 2CV uit de schorsing halen. Maar ik verwacht niet dat het nodig is. :)

En over de studie: Ik heb in het eerste jaar al een jaar vertraging opgelopen ivm een ‘nieuw leven’, dus ik wil graag nu gewoon doorstomen. ;)
Mijn ouwe heer heeft een verschillende BX-en gehad:

een 16 RS, 16 TRI, 19 TRI, 19 TZD turbo, een 19GTI16v en toen kwamen de Xantia’s.
De 16V heb ik 14 jaar later nog gekocht en er 2 jaar ingereden.
Er was door de vorige eigenaren teveel mee geknutselt. Ik moest er zeer veel aan doen om hem 100% orgineel te krijgen. Nu staat hij in een schuur…
@Dennis: Wat een prachtige opbouw qua BX’en, steeds net een stapje hoger. Ik hoop dat de 16V ooit nog gered wordt. :)
@pallas, zo is het inderdaad :P maar gekker dan de 1.1 is het gelukkig niet geworden met de BX ;)

@Dennis, dat is ook een leuke verzameling! En goed dat je de 16V nog hebt, die worden nog eens echt geld waard.

@Citrofiel, jullie hebben ook een heerlijke verzameling zeg :shock:
dit is de huidige verzameling van mij en mijn ouders:
Image Verder heeft mijn broertje nog een VW T2 camper en een Karmann Ghia 34, maar die staan niet bij de verzameling Citroens ;)

En qua BXen heb ik zelf de volgende gehad:
16TGI, 16TRI, 19GTI, Deauville (2x), 16TGI break, Chic, 16TZI, 19TZI, 16V. Een aantal voor eigen gebruik en een aantal als opknapper/verkoper of sloophok. En tussendoor nog een XM 2.0i en een ZX 1.9D.

Ook heb ik nog een keer een 19″ monitor geruild tegen een Ford Escort, daar heb ik de speakers uitgehaald (zitten nu in de 16V) en hem naar de sloop laten brengen, de enige rit die ik ermee gemaakt heb is de ambulance op :lol:
@Tonie: Dat clubje mag er ook zeker wezen! Ik vind het altijd leuk om een C35 te zien, die zit op dit moment in zijn moeilijkste periode als het aankomt op conserveren. Ze zijn gewoon oud, maar nog niet uit genoeg voor echte liefhebbers, dus ik bewonder het zeer dat jullie nog een mooie weten te redden.
De HY is jarenlang (van mijn 8e tot mijn 14e ofzo) mijn soort van droomauto geweest. ;) Ik heb altijd al een zwak gehad voor bedrijfswagens en voor Citroën, een icoon als de HY is dan helemaal super. Inmiddels is het wat afgezwakt en heb ik liever om te beginnen een gewone auto, maar een HY zal er vast ooit komen.
Je moet je broertje trouwens even corrigeren. VW’s in een Citroënfamilie… :roll: Hoewel, die modellen mogen er dan weer wel wezen. :D

Wat heb jij een gigantische hoeveelheid auto’s gehad zeg (gezien je afstuderen -> lage leeftijd). :o Leuk hoor. En als je hard speakers nodig hebt, dan neem je er toch gewoon een auto bij? :lol: Grapjas. Zoiets zou ik ook wel willen regelen, maken we daar een jaarclubauto van. ;)

Maar goed, dit qua studie rustige jaar (omdat ik afgelopen jaar gefaald heb) zal ik maar benutten om wat te gaan werken, over een jaar zie ik wel wat voor reserves ik heb opgebouwd en wat ik daarmee kan op autogebied. Of op andere gebieden, ik ga vooralsnog niet 100% voor een auto. Gewoon niet nodig. :) (jaja, vloeken in de kerk, care) :P
@Citrofiel: Ben gek op alle Citroëns, maar juist de c25/35 kan mij niet bekoren. Het blijft badge engineering, ik denk dat de J5 en de Ducato bij respectievelijk Peugeot en Fiat-adepten ook niet echt populair zijn.
@Pallas: De C35 was geloof ik al grotendeels door Citroën ontwikkeld voordat Fiat erbij betrokken werd, dus voor Fiat is het badge engineering, voor Citroën zou het een echte moeten zijn. De C25 is inderdaad wel een puur samenwerkingsproject, zoals alle bedrijfswagens erna. Toch zie ik er graag wat bewaard worden. Des te leuker later.
Nou je weet in ieder geval waar je prioriteiten liggen toch ;)
Overigens ben ik inmiddels 30 dus zo jong ben ik niet meer. in 2000 rondde ik mijn MBO opleiding af en na een paar jaar hard werken vond ik dat daar teveel vrije tijd in ging zitten en ben ik een HBO studie begonnen, die rond ik nu dus af.
En wat betreft de auto’s van mijn broertje, wat je zegt, het zijn leuke modellen. Sowieso heeft ieder merk wel iets of meer moois op de markt gezet, mijn voorkeur echter zal toch altijd Citroën blijven (of ik zou eens een delahaye tegen moeten komen die ik kan betalen…..)

En C35’s zijn echt tof en groooot maar inderdaad zeldzaam, in Nederland vind je 100x makkelijker een goede HY dan een goede C35, de roestduivel weet inmiddels ook daar wel van de snoepen maar zoals dat met alle oude auto’s gaat. Bijhouden, bijhouden, bijhouden anders zijn ze weg voor je er een paar jaar lol van hebt gehad. De BX begint inmiddels ook aardig krokant te worden op bepaalde plekken. Ik stabiliseer het zover ik kan maar er komt een moment dan is het met pappen en nathouden niet meer te regelen en moet ie uit elkaar. Wat dat betreft staat een complete technische en optische restauratie wel op de planning maar dat wordt een meerjaren project.
Ah, leuk en wellicht verstandig om door te studeren. Ik ben 19 en een eerstejaars (komend jaar nog een keer eerstejaars ;) ) student aan de universiteit, dus ik heb nog een boel te doen en leren.

Ik ben het helemaal met je eens wat betreft automerken. Laatst ben ik erachter gekomen dat ik geen enkel merk meer in elk aspect haat. :P Voorheen kon ik de hele VAG-groep (muv Bentley en Lamborghini) niet uitstaan, net als Porsche. Maar ik ben erachter dat eigenlijk elk merk wel leuke waarden verwerkt of leuke modellen heeft. Het is goed om een breed beeld te houden. :)

Roest is bij elke oude auto een probleem, hoewel mijn vader het behoorlijk in weet te perken. Hij heeft jarenlang bij Dinitrol (ken je vast wel?) gewerkt toen het nog een zelfstandig Zweeds bedrijf was met Nederlandse vertegenwoordiging, dus hij gaat erg prat op roestbescherming. Dat ga ik ook zeker doen als ik een keer een auto heb. Eén van mijn halfbroers, die ook een DSuper heeft, is zo dom geweest om ondanks mijn vaders aandringen geen roestbehandeling te (laten) doen (door mijn/zijn vader). Die auto was keihard, inmiddels kijk je er doorheen… :(
Oh ja, dat zijn inderdaad Alfa-wieldoppen. Misschien dat er geen wieldoppen op zaten bij aankoop, of dat ze incompleet waren. Aan Alfa-doppen kon mijn vader in ieder geval makkelijker (Goedkoper) komen door zijn contacten bij Alfa-dealers. Hij heeft zelf een tijdje een Alfa-dealer gerund (tot zijn herseninfarct hem in de WAO dwong), vandaar.
@Citrofiel: Die wieldoppen waren mij nog niets een opgevallen, het extra achterruitje g. eeft altijd wat extra aan een BX. De eelta kan ik niks slecht over zeggen, de twijfelachtichte striping-smaak van je ouders daarintegen.8)
De eerste nieuwe auto van mijn ouders was in ’99 een Xsara coupé 1.8 Chrono.
Zal mij snel bekwamen in dat fotouplaod gedoe, worden de posts wat boeiender van.
@Pallas: De Starlet zullen ze wel zo gekocht hebben, aan de Delta wilde mijn vader een extraatje toevoegen voor mijn moeder ofzo. ;) De foto is verkleurd, in het echt was het een leuke combinatie. De blokjes vind ik ook niet fantastisch, maar het past bij het design van de Delta, zullen we maar zeggen. ;)

Af en toe is het leuk om weer even door dat autoboek van mijn vader te bladeren. Leuk tijdsbeeld. Ook foto’s van het ophalen van de ’63 DS van mijn halfbroer, 15 jaar geleden ofzo. Een opknapper, helaas is hij nooit aan opknappen toegekomen, ze is weer doorverkocht. Hij heeft nu een latere, heel rotte DSuper voor erbij… :( Dagelijks rijdt hij een C5 Tourer en hij heeft ook nog een AK350 en een 2CV6. In tegenstelling tot mijn vader doet hij niet zoveel aan roestpreventie helaas, dus ze zien er allemaal niet uit…
Oh ja, maar ik was aan het vertellen over het ophalen van die ’63er. :mrgreen: Ergens in midden-Frankrijk stond ze bij een discutabel klein bedrijfje met allerlei opknapper-oldtimers, alles stond gewoon buiten. Mijn vader en halfbroer zijn er naartoe gereden met de DS van mijn vader en een grote aanhanger, en terug met een stoffige oude DS achter de net gerestaureerde DS van mijn vader. Mooi beeld. :)
Zijn huidige DS heeft hij ook uit Frankrijk gehaald met mijn vader, toen ging ik zelfs mee (maar ik was nog heel klein). Ik weet niet precies hoe het toen gegaan is, maar we gingen met de caravan, dus blijkbaar kon die DS toen gewoon terug rijden…

Later zijn we hem nog wel eens ‘tegengekomen’ in Frankrijk. Wij kwamen terug van een dagje weg en het viel ons ineens op dat er een DS op de camping stond. Hij leek bekend. Ja hoor, het waren mijn halfbroer en zijn vriendin die met de caravan op dezelfde camping stonden als wij. :D Helaas waren wij toen met de Lancia wegens problemen met de DS, het was een leuk paartje geweest.

Pff, wat ben ik lang van stof vandaag… :P
@Citrofiel: Altijd leuk dergelijke nostalgische verhalen.
Mijn ouders en ik hebben ze nooit uit Frankrijk zelf gehaald, maar altijd bij specialist. Behalve de Goudkleurige CX2000IE Pallas Prestige aut.(leer, voetenbankjes, vinyl dak en een luxemburgs diplomaten kenteken waar mee we bijna een jaar illegal mee hebben gereden).

Ben trouwens bezig in een fantastisch SM-boek dik 200 full-color pagina’s met alles proto’s speciale uitvoeringen en carroserieen die op internet niet terug kan vinden.
Gekocht in nieuwstaat voor 15,- bij kringloopwinkel, het origele prijsje wat nog in de engelstalige boek zit, zegt 79.95 pond!
@Pallas: Dat soort vondsten zijn mooi, ik denk dat je er op CitroMobile minstens het vijfvoudige voor zou kunnen vragen! Maar ja, zo’n kringloopwinkel weet vaak de waarde van bepaalde liefhebbersvoorwerpen niet, gelukkig. :D
Wat wil je trouwens zeggen met die link naar het plaatje van die Ligier JS2? Verkeerde link?
@Pallas: Het blijft leuk, bijleren. :)
Circuitje rijden met BX is super fun.
http://home.scarlet.be/~swinneke/GTI/images/19.jpg

:) Was één van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan.
Meer foto’s: http://home.scarlet.be/~swinneke/GTI/
Hé, rode Belgische BX met erg witte wielen, die ken ik van CiFo! Thorens. :) Heerlijke foto’s van een prachtige auto, die Glenn Nuijens kan er wat van.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).