Parkeerboetes zijn een goudmijn voor Amsterdam

Auteur: , 29 Reacties

Laten even een stukje steun betuigen aan de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes. Hij is in onze hoofdstad verantwoordelijk voor Verkeer, Vervoer, Infrastructuur, Luchtkwaliteit en ICT. In zijn portefeuille ook het geldverslindende miljarden-dramaproject de Noord/Zuidlijn (metrotunnel). Het tempo waarmee in dat project euro's met tonnen tegelijk verbrand worden, daartegen is geen kruid gewassen; letterlijk een bodemloze put. Maar er is een schrale troost voor Wiebes: het parkeerbeleid is een goudmijntje.

De opbrengst uit parkeerboetes is de laatste jaren namelijk bijna verdrievoudigd. In 2005 sprokkelde Amsterdam 5,7 miljoen euro bij elkaar met het uitschrijven van parkeerboetes. Vorig jaar eindigde de teller op 13,5 miljoen. Dit jaar gaat men nog voortvarender te werk, want in de eerste 6 maanden is er al 9,2 miljoen euro binnengeharkt. Wanneer men deze parkeerguerrilla doorzet, collecteert Amsterdam dit jaar minimaal 18,4 miljoen euro.

De toename is vooral het gevolg van een sterke uitbreiding van de betaald parkeren gebieden in de stad. Dit is een kleine openbaring voor mij, want ik wist niet dat er überhaupt nog plekken waren in Amsterdam waar je niet hoeft te betalen om te parkeren.

Mocht je denken dat een belangrijk deel van die parkeerboetes mogelijk niet geïncasseerd kan worden, bijvoorbeeld omdat overtreders de boetes simpelweg niet betalen of omdat toeristen al lang weer thuis in eigen land op de bank zitten, dan heb je het mis. Het bedrag aan niet-inbare boetes is de afgelopen jaren nooit boven de vierduizend euro uitgekomen. Een serieus goudmijntje dus, maar de Noord/Zuidlijn financier je er niet mee. (via: parool)29 reacties

Tja, en dan te bedenken dat je het uiteindelijk aan jezelf te danken hebt. Gewoon een parkeerkaartje kopen en je bent van het probleem af.
@Robert: Jouw soort opmerkingen zijn zo lekker makkelijk…
Jij valt ook in de categorie Nederlanders die alles slikken, daarom gaat het hier naar de *****.
eigenlijk zou je om het plaatje compleet te maken ook even moeten weten hoeveel geld er binnen komt van mensen die wél een parkeerkaartje kopen, die bedragen bij elkaar optellen, en dan even de gemaakte kosten er naast leggen. dán weet je pas precies wat die parkeer guerrilla de stad oplevert.

iemand handig met excel/rekenmachines?
@bakkerst: Goed punt! Parkeren is Big Business!
de Noord Zuidlijn kost wat meer dan een aantal boetes.. Nee die zal er niet meer worden gefinancieerd. Ergens heb ik gelezen dat de Noordzuid lijn, de duurste metrolijn ter wereld zal worden. Ok, laten we wel wezen, het is een technisch hoogstandje, waar een enorme prijs voor wordt betaald. Je zal maar een huis hebben gehad, op de Vijzelsgracht, bijvoorbeeld.
Maar wat ik niet begrijp is, dat er zoveel dagjes mensen gewoon met de auto de stad in rijden…
De parkeerkosten zijn ook zo lekker laag in Amsterdam. :roll:
Volgens NU.nl komt er aan parkeergeld jaarlijks 131 miljoen binnen, dat is een totaal van 150 miljoen om het voor het gemak af te ronden..

Hoeveel kosten zijn ze hebben?
Hoeveel kosten zouden ze hebben moet die laatste zin natuurlijk zijn!
NLers kunnen toch gewoon massaal GEEN ticket kopen en de boete NIET betalen ??
ben je van het hele probleem af ..

zo simpel kunnen oplossingen zijn ..
Is dit nieuws?
ICT kosten gemeente amsterdam 123 miljoen euro in 2008.

Is naast de andere hoofdpijn dossiers een drama.
Vind je het gek?
5euro neerleggen als je even je auto wilt parkeren!
Geen wonder dat de meeste dan niet even snel een kaartje halen…..
Amsterdam is de anus van Nederland.
@Merry: Aha?
Volgens mij is het slimmer om je een boete te laten aan smeren dan 24 uur te staan betalen(24x€5=€ heel veel) een boete kost volgens mij nog €53 dus…
mijn vriendin gaat soms met de auto naar d’r werk, gemiddeld 2 boetes per 3 weken… = 106 euro : 3= 35,30 per week, terwijl ze als ze betaald 14 euro per dag kwijt is!
die noord/zuid lijn is dan ook weer het toon-beeld van kennis-economie ..

amsterdam .. corrupt stronthol ..
In Amsterdam centrum hoef je echt geen kaartje meer te halen hoor, als je er vaak genoeg komt ben je uiteindelijk goedkoper uit.
laat ze van dat geld dan alsjeblieft mensen inhuren die een omleiding wel goed kunnen aangeven :x moest net bijna 10 km omrijden terwijl ik op tijd stond omdat die omleiding alleen rechtsaf stond en daarna helemaal niks stomme hollanders
voor de geinteresseerde, het gratis parkeer boek… check de link… http://www.parkeerinformatie.com/handboek-parkeren/
Ik woon er niet, ik wil er niet wonen, ik kom er niet en wil er ook niet komen. Voor alles in Amsterdam is een prima alternatief buiten Amsterdam.
@midasracer: je bent niet de enige die daar zo over denkt ;)
@midasracer: “Voor alles in Amsterdam is een prima alternatief buiten Amsterdam.”
Probeer eens van Gogh Museum? Huldiging Nederlands elftal?
Serieus, parkeren in de Arena, voor €6 euro en dan met de metro naar de binnenstad. Is helemaal niet mijn beeld van duur. Dat parkeren in de binnenstad ontmoedigt wordt juich ik toe, al die auto’s langs die grachten dat ziet er niet uit. In mijn perceptie als inwoner van Overijssel heeft Amsterdam een voortreffelijk parkeerbeleid.
@the 360box en archibald.

Zeker waar kom regelmatig in amsterdam betaal nooit en als ik dan een keer een bekeuring krijg heb ik em er al uit door het een paar keer niet te doen
Even voor jullie allemaal… Waarom gebruiken jullie geen Park-line. Dan heb je al die problemen niet!!! Betalen voor de tijd die parkeert!

Geen boetes meer, niet onnodig de parkeerpaal vullen en de gemeente spekken. Gewoon met je mobiel je parkeeractie starten en stoppen!

Makkelijker en goedkoper parkeren. In Den haag en Rotterdam kan dit ook en nog meer steden.

Gr,Marc
@midasracer: jaloers zeker dat ind ehoofdstad nou eenmaal beter en mooier is dan in de rest van dit k-land

@Marc: dat betalen per telefoon bestaat in Asd ook echt wel. Tel de belksoten en gedoe echter ff op en je zuklt zien dat chippen toch goedkoper is. OPure oplichetreij volgens mij.

On topic: omdat die k-parkeerautomaat geen centen slikt (alhoewel er een muntengleuf in zit) en ik geen budget op de chipknip gister de gok gewaagd: binnen 10 min weer een prent van 54,90.
Amsterdam is de meest auto onvriendelijke stad ter wereld en ze zijn er nog trots op ook. Gelukkig hebben ze er een fantastisch openbaar vervoer.
Hahahahaha :)
@AsdStratus:
“Het is alles behalve oplichterij”.
Stel nou dat je geen genoeg kleingeld bij je hebt of je chip niet is gevuld, loop je dan het risico om bekeurd te worden? Of betaal je liever 0,15 cent voor het aanmelden van je parkeeractie of de boete van 54,90. Makkelijke keuze toch!

Met chippen blijf je het risico lopen op een boete. Ik vind het maar irritant om de tijd van je kaartje in de gaten te houden.
gr, Marc

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).