Rijtest & video: Seat Leon Cupra R

Auteur: , 44 Reacties

Eén ding moet je ze in Spanje nageven: niet perse alle Seats zijn spannend, maar van de Leon zijn er toch wel heel veel hete versies te krijgen. De Leon Cupra R is de laatste in rij en ook nog eens de sterkte productie Seat ooit.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan de video hier! ]
Seat Leon Cupra R video

Na de 200 pk sterke FR en de 240 pk sterke Cupra was er binnen de VAG stal nog wel een motorvariant te vinden die prima in de Leon zou passen. De allersterkste variant van het 2.0TFSI blok is het niet, want de ingenieurs marketeers vonden voor de Golf R nog 5 paarden extra. Niet dat er iets te klagen valt overigens, want met 265 pk en 350 Nm is er meer dan voldoende powerrrr voorhanden om de Cupra R over de wegen te katapulteren.

Seat Leon Cupra R

Na al techno-wizardry van de afgelopen jaren is het ook wel weer eens fijn om een auto met het klassiekere recept voor een hothatch onder handen te nemen. Gewoon met handbak en voorwielaandrijving blijk ik net zo veel lol te kunnen hebben als met geavanceerde vierwielaandrijvingssystemen en bakken met dubbele koppeling. Soms zelfs nog wel wat meer, want de hooligan in mij kan gewoon los gaan om eens even een streepje rubber links of rechts op het asfalt te leggen. Met de tractie is overigens niet heel veel mis en Seat monteert ook nog een electronisch sperdifferentieel XDS, dat maar gedeeltelijk een echt sper kan vervangen. Bovendien teugel ik de elektronische reddingsmiddelen altijd zo ver mogelijk in, als het dan mis gaat weet ik in ieder geval wiens schuld het echt is.

Seat Leon Cupra R

Als je al eens met wat snelle Leons heb mogen sturen, dan mag het weggedrag van de Leon Cupra R geen verrassing meer zijn. De Cupra R is geen precisie-instrument wat de meeste feedback geeft en oproept tot een hele verfijnde rijstijl. Dat past dan wel weer bij me, het is een auto om bij zijn nekvel te pakken en lekker mee te knallen. Vering en demping lijken weer een tandje steviger dan bij FR en de reguliere Cupra en bovendien staat de Cupra R op heel fors lichtmetaal. Maar liefst 19” zijn de velgen en dat is gedaan om ruimte te bieden aan een fors geupgrade remsysteem. De schijven voor zijn 17 inch groot (345 x 30 mm) en achter 16 inch (286 x 12 mm). Niet verbazingwekkend remt de Cupra R dan ook als de beste, het gehele systeem voelt aan alsof je er rustig vele ronden voluit op het circuit mee kan uitrijden. Overigens voelt de hele auto aan alsof dat probleemloos kan, ook onderstel, bak en koppeling lijken ontwikkeld om tegen een stootje te kunnen.

Seat Leon Cupra R

Ook fijn is dat de Cupra R net weer een tikkie sportiever oogt dan de FR. De 19” velgen doen natuurlijk heel veel, de ovale uitlaatmond en pianolak afwerking van bijvoorbeeld spiegels doen de rest. Vergeleken met de wat behoudender Leons hebben alle sportievelingen overigens ook een wat ruigere voor- en achterbumper. Kortom: een sportieve Leon vis je er wel tussenuit. Om het onderscheid tussen regueliere Cupra en de Cupra R wat duidelijker te maken, strooide Seat nog met wat R logo’s. Hoeven de buren niet te twijfelen of je inderdaad het topmodel hebt aangeschaft.

Seat Leon Cupra R

Helaas blijft het interieur een gevalletje net niet. Het is net niet lelijk, maar ook net niet mooi. Op zich zitten de kuipstoelen best prettig en ze zien er sportief genoeg uit. De ongetwijfeld licht depressieve interieur-kleuren-man van Seat bedacht dat grijs alcantara wel chique zou zijn. Dat is dus niet, het ziet er saai uit, al is het maar omdat de rest van het interieur ook al niet echt spannend is. Het is vooral zwart kunststof wat de klok slaat. Toegegeven sinds de facelift van de Leon is het gehalte keihard plastic duidelijk afgenomen, maar de concurrentie met de premium merken kan Seat niet aan.

Seat Leon Cupra R

Mocht je in de Leon lichte depressieve wegtrekkers krijgen dan zijn er in dit exemplaar twee oplossingen: zoek ruimte op de weg en vloer het gaspedaal of stap even uit en geniet van de nogal exotische kleur. Het kost 925 euro, minimaal de helft van de buren zal je erom uitlachen en/ of je vragen of de midlife crisis heeft ingezet, maar dan heb je wel de gaafst gekleurde kleur Leon die er is. Aangezien het een soort geel-groen is gaf Seat de lak de naam kiwigeel. En het ziet er fantastisch uit, althans dat vind ik dan.

Seat Leon Cupra R

Een andere manier van opvrolijken is om de de sprintcapaciteit van de Leon Cupra R te benutten. Het 2.0 TSI blok laat de Leon Cupra R binnen 6,1 seconden naar de 100 sprinten, wat 0,3 seconden sneller is dan de reguliere Cupra. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u, een bescheiden stijging van 3 km/u ten opzichte van de Cupra zonder R. Over de hele linie heeft de Cupra R wat meer kracht, maar begrijpelijkerwijs maakt de 25 pk extra ook weer geen wereld van verschil.

Seat Leon Cupra R

Aan te bevelen dan? De 211 pk sterke Leon FR staat voor een messcherpe 29.995 euro in de boeken en voor de Leon Cupra R vraagt Seat 36.495 euro. Voor die 6,5 mille krijg je niet alleen 65 pk extra, maar ook een betere uitrusting, grotere velgen, grotere remmen en een beter onderstel. In die zin is dat prijsverschil niet zo raar, maar helaas voor Seat zijn er ook nog andere hothatch kapers op de kust. De Megane RS stuurt fijner, heeft bijna net zoveel vermogen (250 pk), presteert vergelijkbaar en kost slechts 31.390,00. De Leon heeft dan wel weer 5 deuren, maar dat zal ook wel eens als nadeel worden uitgelegd. Anders dan bij de FR is de Leon Cupra R niet de prijspakker, maar een fijn ding, dat is het wel.44 reacties

Kek kleurtje! snel test kijken ! Lijkt me een uitdagend karretje :D
Leuke rijtest en mooie beelden.
En dat ze nu maar eens een nieuw model uitbrengen voor die Leon, heb het zo allemaal wel al gezien nu..
@zed: I agree. De Leon is wel uitgemolken zo lijkt het me.
Hoe hard zou ie gaan zonder begrenzing???
@Chiel: 20 km/u minimaal!!!!!
Waarom begrenst Seat hun auto’s, hun hebben toch geen ruk te maken met die Autobahn-regeling?
Leuke test en leuke auto om te zien zo!
En toch zou ik persoonlijk gaan voor een Megane RS met Cup onderstel en een echt sper-diff ;)
er is weer leuk gespeeld met de video editor programmaatjes. Daar jullie de sounds van de motor niet hebben laten horen ga ik er maar vanuit dat die er dus ook niet is. Vind deze wagen echt totaal geen aantrekkingskracht hebben.. Verkies liever nog een Scirocco of een Focus RS (wel andere prijsklasse, maar ook meer uitstraling)
Mooie auto – mooie productie. In ieder geval overweging tot aankopen waard….
Leuk, maar niet meer dan dat. Ik zou ook voor de megane rs gaan, met cup-onderstel.
Ik vond de Golf R een doodsaaie auto.. hangt niet lekker op het gas en met die giga turbo een gat van jewelste, pas boven de 4500 toeren komt dat ding los!

Is dat bij deze leon ook het geval? Ik heb zelf de Leon 2.0 tfsi met kleine turbo, en met normaal woon werk verkeer geeft die veel meer thuis en snellere reactie. De meerprijs vond ik tussen mijn auto en Golf R totaal niet waard! Die 270 pk’s in dat apparaat zitten goed verstopt!
Hoop dat Seat ze wat meer tot leven kan wekken!
Mijn realiseerbare droomauto! Wat een mooi bommetje op wielen!. Ik vind wel dat ze er qua interieur toch beter op vooruit zijn gegaan. Die oude leon cupra was echt afschuwelijk lelijk van binnen. Tja grijs je moet er maar van houden. Mooie review! Zijn er 1 of 2 mooie wallpapers van deze brute bak beschikbaar? zouja graag op de mail aub! :D
“Wel Frans he, je weet nooit hoe lang het het doet”

Hahahaha jaja SEAT bouwt betrouwbare auto’s! :D
Seat de Mercury van VAG? Wat mij betreft zouden ze het merk er beter uit kunnen schoppen dan er half mee door gaan.
mooi karretje,maar dat interieur!

Geef die ontwerper eens een dagje efteling, gooi hem in een bad met dolfijnen, of een bak schorpioenen. smijt hem uit een vliegtuig (met parachute uiteraard), rij over zijn hondje, maar god, zorg dat die man (m/v) wat emotie in zijn ontwerpen gooit.
Ik denk leuk, doe eens een verwijzing naar een concurrent, de Mégane RS. Komt er zo’n lage opmerking over betrouwbaarheid achteraan… :roll:
@Citrofiel: dat doet Wouter met een knipoog joh! Hij praat zogenaamd met “ons de reageerders” mee. Er zitten hier allerlei groepen: pro-Frans maar ook anti-Frans. En dan krijg je hier weleens van die opmerkingen van mannetjes die nog niet eens een rijbewijs hebben. Opmerkingen zoals: “het is Frans, dus hoelang blijft dat heel…doe mij maar Duits…” Snappie?? :D

OT: Snel vernieuwen deze Leon. Hoewel de buitenkant nog wel gaat.
@Ferdinand1: Het probleem is, er zijn altijd mensen (zoals ik dus) die het serieus nemen. En zo komen die vooroordelen nooit de wereld uit.
@Wouter: Geel? Vind ’t zo eerder appelgroen…
mooie test dit is voor mij de enige waardige concurrent voor de focus rs en rs500
ja ik vind het ook meer lime ofzo.. lelijk kleur

maar waar is Ruben Baeten? komt die ooit nog terug. en die anderen mis ik eigenlijk ook een beetje..

verder wel een leuk karretje maar zou k m doen? nee. k denk dat ik een bmw zou nemen
Zelf zou ik toch voor de Megane RS cup gaan. Mooi wit met zwarte velgen. Ik begrijp de opmerkingen over de betrouwbaarheid maar is dat wel terecht? Ik weet het niet want ik heb zelf nooit een Franse auto gehad, ik geloof niet dat deze dus betrouwbaarder is dan een Megane RS…
Ik vind de test inhoudelijk aardig tekort schieten in de film. Weinig over het stuurgedrag e.d.
Juij nog iemand met een vooroordeel van Franse wagens….
Verder wel geen lelijke wagen, maar ik zou toch kiezen voor de Franse concurrent…
Wat is er dan mis met dat interieur?? Deze auto draait net zo lang mee als de golf 5. Heb je dat interieur wel eens gezien? Dat is pas afschuwelijk!
Zucht, weer een Seat.
Mooie kleurtje:) ziet er leuk uit de Leon Cupra R, maar de vorm blijft er uit zien als een schoen :-/
Vond de vorige cupra veel toffer, met zijn 4 wd en die 6 cylinder. Bij deze slaat de vonk niet over. Spaar door voor de Golf R met een kit voor 300 pk.
Trouwens is een burnout met fwd niet een beetje sneu…sorry Wouter
[email protected] Wouters opmerking over Franse betrouwbaarheid (Y)

Grapje moet kunnen toch? Ik zou zelf een Scirocco R kiezen. De mooiste van het stel!
Als er geen EVO of STI op staat, is het allemaal nep. Ik wil wel, maar kan niet imago.
@henk

krachtige taal en wat met een 370Z, M3, RS5 of megane RS of ford focus RS zeker die laatste vist in de zelfde poel en denk dat hij ze mss zelf overhoop rijdt
Fasten your SEATbelts!
de eerste gen was wel leuk om te zien, nu helaas slachtoffer van de jongen met de pet. de tweede gen is niet om aan te zien. seat meuk.
370Z, M3, RS5 hebben andere rijkwaliteiten “snelle reisauto’s en zijn maar 3 deurs.. megane RS of ford focus RS en deze seat willen hardcore zijn, maar zijn ook maar in 3 deurs uitvoering en hebben alleen voorwielaandrijving, dus zitten allemaal in een andere poel. 3 Laatste in de petjes poel!
Seat 4 deurs trouwens.. weer een andere poel dan;-).
Remmen zien er op de foto uit als een 312mm diameter, 17inch remmen zou betekenen dat ze bijna 430mm zijn….
het is een beetje een kleur als je kind iets aan het mengen is en dan zegt: oh komt dit eruit. En natuurlijk wel leuk maar niet bijzonder hoop dat er weer is een beetje een spectaculaire auto word getest en geen a1’s enzo. ps interieur is goed
regueliere Cupra : das een hele bijzondere Cupra! De F7 knop nog niet gezien op het toetsenbord?
leuk, maar de leon vind ik inmiddels toch wel verouderd.
Sinds ik via een pop-up een update heb gedaan op ABHD, kan de films niet meer afspelen.
Is dit ook bij andere of moet ik in mijn instellingen gaan kijken? En evt. een manier om dit te veranderen?
Niet de meest spannende auto maar biedt veel waar voor je geld.
Leuke afsluiting van de Franse kwaliteit. Kan er helaas een boek overschrijven. Wat mij betreft staat Frans gelijk aan inferieur.
Createur inferieur mobile
SjonnieKroket
Zonder begrenzer loopt hij 220 die 30kmpu is teller afwijking. Seat -> nooit kopen, goedkope duitse neprommel. Zonder turbo komen ze niet vooruit
liever 4 wiel aandrijving en dsg bak op de cupra r dan een versnelingsbak

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).