Doe mij er zo één! Volvo doet haast 4.500.000 km [updated]

Auteur: , 44 Reacties

Wauw. Irv Gordon en zijn Volvo P1800 gaan maar door. Lieten we je haast drie jaar geleden nog zien dat hij er zo'n 2,6 miljoen mijl had opgezet, nu staat zijn tellertje al haast op drie miljoen. In (on)begrijpelijke cijfertjes: 4.500.000 km.

De inmiddels 70-jarige Irv Gordon en zijn Volvo P1800 worden zo langzamerhand een begrip in autoland. Hij heeft het wereldrecord ‘meeste kilometers door één persoon in particulier voertuig’ al meerdere keren verbroken. En reed hij in 2002 nog door de grens van 2 miljoen heen: nu komt de drie miljoen behoorlijk dichtbij. Overigens: hij plant de drie miljoen te halen op zijn 73e verjaardag in 2013. Zijn planning van drie jaar geleden lijkt nu dus iets te ambitieus geweest te zijn: toen wilde meneer Gordon de drie miljoen halen op zijn tweeënzeventigste in 2012.

Ondanks het feit dat Irv Gordon de mijlpaal een jaartje heeft uitgesteld: respect! Als we even gaan rekenen, leren we dat, wanneer hij op 15 juli 2013 (zijn 73e b-day) door de 3000k heen gaat, hij zo’n 1 miljoen mijl gereden zal hebben in ongeveer 11 jaar. Dat is dus 90.000 mijl, oftewel zo’n 150.000 kilometer per jaar (ruim gerekend). Per dag kom je dan uit rond de 400 kilometer. Élke dag. Ga er maar aan staan met een leeftijd van boven de 70 jaar en een auto uit 1966.

Doet wel een beetje pijn hier, dit berichtje tikken. Want, even heel persoonlijk: ik wil ook zo’n Volvo! Afgelopen weekend tijdens een tripje door Sauerland stopte mijn liefste 240 Polar ermee. Had ‘m net een week. En niet dat er 3 miljoen mijl op klok staat hoor: pas net drie ton. Gelukkig mocht ik de superbak van de campingbaas (die rijdt dus wel…) meenemen, zodat de Duitse sleutelaar wat meer tijd heeft. Hopelijk wordt het niet te duur…

UPDATE 1: Hij doet het weer. “Läuft wie ‘ne Porsche, so schön!” Het was de drukregelaar. Kosten: 400 eu. Toch nog 40% van de aanschafwaarde, maar jippie!

UPDATE 2: Een mooie docu incl interview met Irv zie je op autojunk.nl.44 reacties

Respect!
En elk jaar een engineswap of wat? Hoe krijgt ie dat voor elkaar?!
@Headhunterz: haha, nee hoor.Toen bouwden ze nog échte auto’s.
Is er ergens na te lezen wat meneer ondertussen al allemaal vervangen heeft? (en dan bedoel ik niet de bandjes, maar meer in de aandrijving)
oud bericht is dit zeg ik denk wel een half jaar wel knap nog steeds.. hij claimt maar 1 x de motor gereviseerd te hebben
Per dag kom je dan uit rond de 400 kilometer per dag.. per dag staat er dubbel..
ot: geweldige prestatie en wat een super auto!!

-edit: thanks, is aangepast –
Maar met wat voor doel?
Fantastische prestatie, het interesseert mij geen ene mallemoer wat er allemaal vervangen is aan die wagen.
Me dunkt dat het onderhoud eerder op het niveau van een Boeing 747 staat dan dat van een leasewagen.
Had in de week nog zo’n pareltje zien staan aan het vlaams parlement. Ik denk dat hij nog helemaal orgineel was op de banden na. De lak zag er wel ongelofelijk dof uit, of hij jaren in de zon had gestaan en de rubbers verduurt.
P1800, prachtige wagen blijft dat!
het is ook nog eens een prachtige auto!! dikke respect hoor!! ben alleen benieuwd hoeveel auto’s ie al had kunnen kopen van het geld dat ie er al heeft ingestoken.
@paulusrx7:
och met een continue afscrhijving van 0,- is dit goedkoper rijden dan een nieuwe auto.
Ooooh oeew aaahh
Respect voor hem
Damn, dat wil ik ook! maar dan in m’n eigen 740 ;) Helaas wel weer 150k achteruit gegaan dit jaar… De station had 350 op de teller, de sedan nu maar 200.

Vwb de 240, als er een 2.3 in zit kan het blok in ieder geval niet stuk… Meest waarschijnlijke plaatsen van fouten: brandstofcircuit, ontsteking?
Als jullie het niet erg vinden wil ik graag een Volvo P1800 met 4,5 miljoen mm op de teller. Dat vind ik persoonlijk net iets interessanter :P

@Alwood: De 2.0 ook niet, want dat is gewoon hetzelfde blok – 0,3l. Maareuh ook onze blokken kunnen kapot zonder goed en regelmatig onderhoud :)
Ik ben ook wel benieuwd naar de onderhouds historie van deze bak. zit er NAP bij? :P
Ik heb er ook zo een :) maar dan in het goud en minder km’s gelopen:P
@Jigga: Je maakt me jaloers. De p1800 en de ES zijn toch wel de mooiste carrosserieën die ooit uit de Gotenburger fabrieken zijn komen rollen.
Geweldige auto, de Shooting Break vind ik persoonlijk nog mooier. De 940 is nu bij 450.000 en ik ga er nog mee naar Spanje rijden, hoop dat ie heel blijft.
Enkele jaren geleden heeft deze wagen, plus interview met de eigenaar, in een Belgisch autoblad gestaan. Wat ik er me van herinner is dat er bijzonder weinig aan de wagen is veranderd. Was net wat de eigenaar ergerde aan vorige recordhouders, met hun diverse motorwissels enzo.
Mensen hier denken dat het duur is om zo lang met een auto te doen, maar dat kan ik niet geloven. De gebruikte techniek in dat soort auto’s is zo simpel. Dat kost allemaal niet veel. En op een gegeven moment ken je toch elk onderdeel, dus zal er ook niets onnodigs gedaan worden aan de auto. Ik vind dit soort huwelijken tussen mens en auto altijd heel mooi. Veel mensen zijn dan trouw aan hun vrouw, maar geven geen snars om hun auto. Na 3 jaar weer vervangen vind ik altijd triest. De meeste goede auto’s kunnen zo veel langer mee.

@Autoblogger Mooie kleur op je 240! Hoop dat het goed komt met je auto.
Kijk, een verstandige campingbaas :-)
Respect, maar is het zinvol…? ;)
kan hij niet beter gewoon verhuizen als hij dagelijks zo veel moet rijden? :mrgreen:

OT: Dat is pas duurzaam rijden. erg knap van zowel constructeur als eigenaar.
en autoblogger, succes met je 240.
andre pechtold heeft ook zo n auto, alleen zijn zwangeren vriend had hem kapot gereden. jammer zo n verhalen
Ik ben ook wel benieuwd naar de onderhoudshistorie van deze auto. Zoveel kilometers moet toch wel wat doen aan de mechanische onderdelen.
.
Bestaan er ook Franse auto’s met een 1 miljoen kilometers?
.
Oude Duitse en Japanse auto’s komen ook makkelijk over de miljoen.
@Larrs: Euh… Op het Citroën-Forum vallen de kilometerstanden tegen, zie hier en hier. (hopelijk kan je ze zien zonder in te loggen) De 504 van de twee-na-laatste beschrijving hier had net meer dan 1 miljoen gedaan toen hij werd gesloopt.

Ik denk echter dat er veel meer Franse auto’s te vinden zijn met hogere kilometerstanden. Met name Peugeots. Waarom? Kijk eens naar Afrika, daar rijden gigantisch veel 504’s en 405’s rond, bijv. als taxi. Die standen zullen vaak astronomisch zijn, stel ik me voor, maar die vinden de publiciteit niet.
@Citrofiel:
Yep in 86 kende ik een gozer die met de 404 Break als Taxi de Sahara doorkruiste van Tamanrasset naar Gardaia in Algerije.
een ritje van 2000 kilometer heen en weer.
Bekijk deze video maar, hoe ze met 2 504’s van de sloop door de Sahara donker Afrika in trekken om ze te verkopen
De 504’s zijn meer dan 10 jaar oud.
De hele ‘documentaire ‘duurt meer dan 1 uur maar laat een heel goed beeld zin van Afrika voor de radicalisering :


http://www.viddler.com/explore/Morganier/videos/3/3546.67/Touaregs
@Larrs:
Ja, hele bossen de meesten heten ‘Pigot’ 404 & 504 en zijn na een werkzaam leven in Europa naar Afrika geëxporteerd en velen rijden nu nog.
Ga maar eens in Caïro kijken, taxi’s zijn of 504’s of Fiat 131 Mirafiori’s of Benzen.
Autoblogger in een Volvo?.. Dacht het niet. Dat is een andere Vincent. :lol:
haaha even iets anders maar die google ads zijn ook wel TE vet!:

Google ad: Erectiestoornis oplossen?

pff 400 kilometer per dag, betaal je je ook scheel aan bezine.
@kane_sting:

Meneer Irv Gordon stuurt met zijn P1800 door de VS. Dus wat denk je dat die man kwijt is aan brandstof?!?

Ik wil het niet weten, want het antwoord zou mij bedroefd maken (we betalen veel te veel in de EU)…
wat een beauty!!! Dat is nog eens wat anders dan die vierkante stationcars!!
Knappe prestatie, zowel van de man als van de wagen.
Is toch ongelooflijk veel voor een auto…
Achja, mijn vader zit nu op 870000 met zijn 940 Polar uit 96. Zit wel een nieuwe motor in maar voor de rest doet alles het nog prima (LPG). Ook het interieur ziet er nog prima uit.
Pffff mijn vader heeft toen met zijn BMW 324d uit 1990 rond de 492.000 km op de teller gekregen dus nog ff doorzetten knulletje haha!
@[email protected]: hey trekpik .. doe is effe lezen ..
da’s een beest eind. Onze V70 tdi zit ‘pas’ op dee 433000. Gaat pas weg als deze km-stand X 10 is! haha
Vind het wel een erg raar verhaal hoor, reken maar na:

3 jaar geleden zat hij op 2,6 miljoen miles. Nu zit hij bijna op 3 miljoen, waar hij over 3 jaar op wil zitten… Lijkt me dat hij, als hij zo door blijft rijden, daar dit jaar al op zit. Toch?

En dan sinds 2002 bijna een miljoen miles rijden (1,6 miljoen km), dat is dus minimaal 200.000 km per jaar!!

Het is een hele prestatie hoor, maar een klein beetje niet-chronologisch is het wel.
Puuuuh, Respect (met hoofdletter)
@Alwood, Simpson, floryn: Zie update.
Over Franse auto’s met een hoge kilometerstand: http://link.marktplaats.nl/358806510?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=36720 . Twee keer op MP en op de site van de verkoper ook, dus het lijkt geen typo te zijn. 1.216.763 km in een Berlingo…
Dit geloof ik voor geen meter. Er bestaan speciale apparaten om de kilometerstand zelf aan te passen. Je kan zelf kiezen wat je intoetst.

Kijk dit filmpje hier maar eens:
http://www.w33.nl/kilometer-correctie-apparaat.html

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).