Eenderde Nederlanders gebruikt gewone wegenkaart

Auteur: , 27 Reacties

En terecht! Navigatieslaven hebben we al genoeg, daarom is het goed nieuws dat er nog steeds mensen zijn die de aloude wegenkaart gebruiken. Onderzoeksbureau Team Vier onderzocht daarvoor, in opdracht van Allsecur, de gewoonten van de Nederlandse autovakantieganger. Hoewel het merendeel (73%) van de vakantiegangers tegenwoordig op een navigatiesysteem vertrouwt(!), geeft slechts één op de drie Nederlanders aan gebruik te maken van ‘ouderwetse’ middelen zoals kaart en verkeersborden.

Oriëntatiegevoel, daar wordt je mee geboren. Maar blijkbaar kun je het jezelf ook afleren. Dat bewijzen de vele berichten van afgelopen jaren, waarbij mensen blind vertrouwen op de simpele technologie van navigatiesystemen. Afhankelijkheid is nooit goed, maar de meerderheid van de Nederlanders laat zich desondanks toch leiden door een TomTom of vergelijkbaar apparaat.

Onlangs maakte Belcompany, de belangrijkste verkoper van mobiele telefoons in Nederland, bekend dat men ging stoppen met de verkoop van losse navigatieapparaten (zoals die van TomTom of Garmin). Vanaf nu richt men zich alleen nog maar op navigatie via smartphones. Op Radio Online werd ons aller Wouter erbij gehaald om zijn mening te verkondigen.

PS: Nederlanders hechten niet alleen onderweg waarde aan elektronische apparatuur, ook tijdens de vakantie gebruiken we het graag. Naast de mobiele telefoon gaan andere elektronica zoals de laptop (32%), de Mp3 speler (28%), iPod (15%) en de waterkoker (14%) mee op vakantie. Ook een portable Dvd-speler (13%) en een Senseo koffiezetapparaat (6%) gaan mee.27 reacties

Als ik op vakantie ga gebruik ik m’n telefoon als navigator (gelukkig ook met spraak) maar van tevoren lees ik eerst goed de hele route door op de kaart en neem ‘m ook mee voor de zekerheid.
op vakantie zeker, da’s altijd al een deel van de pret.
Daarnaast kun je met een navigatie minder goed een globale route bekijken.

Ikzelf bekijk altijd de globale route op de kaart en pak het laatste stukkie de navigeit er bij.
ja tuurlijk .. da,s toch 100X leuker ..
en op vakantie ben je toch niet om aan te komen ..
dan wil je onderweg zijn ..

anders kan je beter thuis computer-spelletje blijven spelen ..

wie wil er nou “2de afslag links” horen tijdens vakantie ??
Typisch nederlanders , aangezien een wegenkaart goedkoper is dan een gps
@Ikke: ‘een GPS’ is geen ding wat je kan kopen hé?! Dat snap je hopelijk zelf wel. Je kan hooguit een navigatiesysteem kopen gebaseerd op GPS, maar een goed navigatiesysteem gebruikt meer dan GPS satalieten…
@911GT2: satalieten? zijn dat navislaven van Satan ofzo?

OT: Navi all the way. Nadeel is dat je eenmaal op bestemming totaal niet weet waar je in de regio bent en wat dus dichtbij/veraf is.
@Ikke: Je hebt duidelijk nog nooit een goede kaart gekocht.
Geef mij een zon en ik kom overal, doch gebruik ik toch over het algemeen wel mn navigatie, zelfs naar plekken waar ik gewoon naar toe kan rijden, vind het altijd wel gezellig zo’n meerijdend pijltje naast me!
the-budel-guy
@Acacio: en handig als je er file melding op hebt en waar de filts kasten zijn
the-budel-guy
hebben wij net een tom tom voor ons mam gekocht maar voor we op vakantie gaan toch eff de kaart bekijken en in de auto van ons pap zit al een navigatie maar altijd een kaarten map bij voor het geval dat
edit: nu nog wat meer interpunctie en school kan weer beginnen
Niks verslaat de oude wegenkaart! Vind een GPS wel handig voor in de stad enzo, maar als je naar bv Duitsland op vakantie gaat is een goede kaart echt een must!
Sinds wanneer is een Ipod geen mp3speler
Ik gebruik de kaart in de vorm van google maps of michelin op het internet. Onderweg gebruik ik het feit dat ik een man ben en dus richtingsgevoel heb. Daarna heb ik ook een printje mee van die kaart + gps via HTC voor wat extra.

Ik vertrouw nooit een gps blindelings. Ik heb er al te veel volk zien door verkeerd rijden. Zie je de afslag + het dorp aan de linkerkant liggen (met straat er naartoe). Volgt de pipo aan het stuur de gps en rijd er gewoon voorbij om daarna tot de conclusie te komen dat de weg niet meer bestaat…
@Duidelijk: “De route wordt herberekend.”
Ik gebruik toch liever een goede (Michelin) kaart. Stel ik ben in Frankrijk, wil ik toch een gevoel hebben van waar ik mij bevind en een TomTom kan mij dat gevoel van oriëntatie niet geven.
Haha 911GT2 bij bitneuker :D iedereen noemt het wel een GPS.
Ter voorbereiding is een kaart prima, maar eenmaal onderweg wil ik er niet mee klooien. Als je alleen in de auto zit is navigeren met een kaart een ramp.
Elektronische navigatie all the way. Dat wil niet zeggen dat ik er blind op rijd, maar het is toch altijd handig om te zien hoe de weg loopt…
Dit zijn de krenten die geen navigatie kunnen of willen betalen.
@majinstar:
of mensen die geografisch gezien willen weten waar ze zijn ..
Jaja, en als je op de radio kunt komen ben je opeens wel een autojournalist hè Wouter… ;)
En on-topic: Ik wil nooit helemaal afhankelijk worden van een navigatiesysteem. Het kan handig zijn op stukken met veel wijzigingen (knooppunten, steden), maar je gaat er compleet op vertrouwen. Ik had het nooit gedacht, maar ik ga toch mijn vader napraten: Met zo’n navi weet je niet meer waar je bent…

@lincoln: Helemaal mee eens. :D

Shit, ik ben ouderwets zeg, eens met lincoln… :? ;)
Nog nooit gebruikt gewoon met de kaart en een goed geografisch geheugen kom je er ook wel! T kan handig zijn maar nee koop m ‘ooit’ nog wel als het zover is. Maar op een kaart kijken en je route uitstippelen heeft meer met vakantie te maken dan je boordcomputer je alles te laten vertellen
Dat zijn meestal die oudjes met zon schijtcaravan die met 70 km u op de snelweg de kaart zitten te bestuderen.Moe wordt ik van dielui
Senseo?
Ik wist niet dat er nog mensen zijn die dat spul zuipen. Wat is dat vies…
Het vrouwtje kan tegenwoordig zelfs kaartlezen zonder hem op zijn kop te houden als we naar het zuiden rijden! Voor mij dus geen navigatiesysteem. Laatst nog naar een obscure camping in Luxemburg waren we toch zo’n uur sneller dan onze navigatiekneusvrienden!
Gebruik gewoon allebei. Eerst de kaart goed bekijken hoe de route loopt (daardoor ook grotendeels de route in je hoofd), en de navigatie gebruiken voor de lastige knooppunten.
Maar de mensen die niet eerst bekijken waar ze zitten/naar toe gaan weten toch niet waar ze geografisch zitten, of ze nu wel of geen kaart gebruiken. Overigens zal het merendeel die een kaart gebruiken waarschijnlijk gebruik maken van de gratis routekaarten van de ANWB.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).