Rijtest & video: Mercedes S63 AMG [2011]

Auteur: , 65 Reacties

De S-Klasse is genoegzaam bekend bij ons allemaal. Het huidige model rijdt alweer sinds 2005 rond, en het model zelf gaat terug tot de 60er jaren. Bovendien hebben we vorig jaar al een complete facelift gehad. En toch is er weer iets nieuws te melden.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan de video hier! ]

Na de modelfacelift van vorig jaar heeft Mercedes-Benz het niet na kunnen laten om, toch wel enigszins op de valreep, nog een paar ingrijpende wijzigingen door te voeren in hun grote sedan.

Op het vlak van de veiligheidssystemen, waar Mercedes met hun S-Klasse eigenlijk altijd voorop loopt, was er tot nu toe altijd voor gekozen om geen systemen in de auto te schroeven die actief tijdens het rijden ingrijpen. De bestuurder bleef zo 100% verantwoordelijk voor zijn stuurgedrag en had altijd de vrijheid om de waarschuwingssignalen te negeren.

Die filosofie hebben ze met de introductie van “active lane keeping assist” en “active blind spot assist” laten varen. Beide systemen geven niet alleen een signaal als ze vinden dat het mis dreigt te gaan, maar grijpen ook daadwerkelijk in als de bestuurder daarop geen actie onderneemt door tegen te sturen van het gevaar af. Dat tegensturen gebeurt via de ESP computer die de wielen aan de andere kant van de auto iets afremt waardoor de auto, vergelijkbaar met hoe een tank de bocht om gaat, gaat tegensturen. Het voelt alsof je als bestuurder even wordt wakkergeschud, maar de controle van de auto wordt je niet ontnomen. Als jij een goede reden hebt om te doen wat je deed en daarmee doorgaat dan laat de auto je gewoon je gang gaan. Tezamen met de “collision detection” van het radaroog van de cruisecontrol betekent dit dat je waarschijnlijk veiliger dan ooit kunt SMS’en en e-mailen achter het stuur zonder brokken te maken.

Mocht je toch dreigen brokken te maken met een kop-staart aanrijding, dan zorgt de nieuwe “brake assist plus” ervoor dat je door een korte remstoot weer wakker wordt geschud. Mocht alles alsnog misgaan dan gaan er 300 airbags af en springt er geloof ik zelfs een dokter uit het handschoenenkastje. Al met al is de kans dat je beter af bent dan de tegenpartij bij een aanrijding behoorlijk groot in een S-Klasse.

Deze actieve veiligheidssystemen zijn optioneel te bestellen, en dan zelfs nog uit te schakelen. Dus als je zonder brokken kunt SMS’en achter het stuur, of houdt van ‘scherp inhalen’ zonder daarbij lastig gevallen te willen worden dan hoeven ze geen belemmering voor je te zijn.

Mercedes historie met de S63 AMG

De belangrijkste update van deze S63 zijn natuurlijk niet de obligate veiligheidssystemen. Nee, dat is de nieuwe motor.

De 6,2 liter V8 die tot nu toe in de S63 AMG hing wordt vervangen door een nieuwe, krachtigere maar vooral schonere 5,5 liter V8 met dubbele turbo. De typeaanduiding is ondanks de geslonken motorinhoud niettemin hetzelfde gebleven.

In plaats van alle groene cijfertjes van de perspresentatie op te gaan sommen, ga ik volstaan met het opsommen van het prijsverschil van voor/na deze update. Het verschil zit ‘m volledig in de CO2 bonus/malus uit de BPM:

6,2 liter: € 202.342 (kort) € 212.257 (lang)
5,5 liter: € 186.600 (kort) € 195.700 (lang)

Dat is dus respectievelijk € 15.750 en € 16,500 prijsverschil voor dezelfde auto met een andere motor. Gemiddeld verbruik is dan ook terug gebracht van 1 op 7 naar 1 op 9,5. En qua CO2 uitstoot is de S63 AMG letterlijk het braafste jongetje van de klas geworden: geen andere auto in deze klasse stoot zo weinig CO2 uit.

Vermogen en koppel daarentegen verhouden zich als volgt:

6,2 liter: 525 pk en 630 Nm
5,5 liter: 544 pk en 800 Nm

Geef je ruim € 11.500 extra uit aan het AMG Performance pakket (wat nog steeds minder is dan de 6,2 liter versie) dan krijg je met dezelfde verbruikscijfers maar liefst 571 pk en 900 Nm koppel!

Tovenarij? Te mooi om waar te zijn?

Ja en nee. Naast de standaard energie regeneratie op de remmen, het start/stop systeem, MCT koppeling i.p.v. koppelomvormer, directe brandstofinspuiting en ultra zuinige Controlled Efficiency stand van de automaat (ook wel bekend als de Comfort stand) zit de grote winst ‘m natuurlijk in de kleinere motorinhoud i.c.m. de turbo’s. Die turbo’s en de versnellingsbak (in Comfort stand) zijn zo afgeregeld dat een test op het normverbruik zeer gunstig uitvalt.

Dus ja, hij is zuiniger, maar als je de auto rijdt zoals het bedoeld is dan valt de bezuiniging wat minder spectaculair uit dan het persbericht doet vermoeden. Op de snelweg bij lange ritten op de cruisecontrol zit ‘m natuurlijk de echte winst. Stoplicht sessies met de bak in de Sport stand blijven funest voor verbruik.

De ambities van Mercedes-AMG zijn overigens om in de komende jaren nog eens flink verder te bezuinigen op de uitstoot. Verwacht dus op niet al te lange termijn de eerste hybride AMG. Ik vermoed in de AMG versie van de volgende generatie S-Klasse die we over een jaar of twee zullen zien verschijnen.

Goed, tot zover de theorie. Belangrijker is natuurlijk hoe deze nieuwe motor bevalt. Je verkiest een AMG boven de 6 cilinder om emotionele redenen, dus die emoties moeten goed geprikkeld worden.

Allereerst het geluid. Voor een V8 met turbo’s is dat alleszins in orde. In de S63 klinkt het allemaal nog redelijk gedempt, hoewel onmiskenbaar V8. Maar goed, een S-Klasse hoeft niet als een SLS te klinken. Zeer veelbelovend echter klonk de rode bestickerde S63 geïnspireerd op de race versie van weleer, daar kwam zoveel geluid uit dat toekomstige AMG modellen die wat sportiever over moeten komen zich geen zorgen hoeven maken. Voor een turbogeblazen motor hebben de uitlaatspecialisten van AMG zichzelf werkelijk overtroffen.

In het rijgedrag is het een echte turbo motor. In tegenstelling tot wat men je wil doen geloven is er wel degelijk een turbo gat dat in de eerste momenten van acceleratie duidelijk merkbaar is. Het vroege koppel zorgt voor heerlijk relaxed en toch vlot rijden, helemaal met zo’n relatief zware auto. Zodra het turbo gat overbrugt is, wat vrij snel gebeurt, dan gaat de auto er als de bliksem vandoor. De acceleratie is dan behoorlijk fel. Maar het ontbreken van een direct gaspedaal doet wat afbreuk aan het sportieve gevoel.

In de S-Klasse en de CL-klasse is deze motor daarom misschien wel geschikter dan de vorige motor: rustiger, minder fel, maar uiteindelijk meer reserves. In de G-Klasse zie ik om die reden deze motor ook wel snel verschijnen als opwaardering. In de E63 AMG misschien ook nog wel. Maar in de echt sportieve modellen: In de C63 AMG, de E-coupé en de toekomstige C-coupé, SLK AMG en Black Series modellen, en natuurlijk helemaal de SLS denk ik dat deze turbo motor afbreuk gaat doen aan het felle karakter van die auto’s.

De tijd zal leren welke strategie AMG in de verschillende modellen gaat toepassen. En hoe dat uitvalt. Tot die tijd hebben we deze video:

Mercedes S63 AMG video65 reacties

– edit: nutteloze bijdrage –
Ge-wel-dig!
Nice… maakt een regenachtige maandagmiddag een stuk aangenamer :)
Het geluid is precies wel iets minder dan de atmosferische versie maar het blijft nog altijd goed.

Ik vraag me dan ook af hoe het komt dat BMW bij de X5M er dan niet in geslaagd is om deftig geluid uit de uitlaat te krijgen.
leuk filmpje
Donders ik ben meer gecharmeerd door de oldie dan door de nieuwe S63 :P
ik denk niet dat dat behanglijm is sacha…
Meer foto’s van die oude!
Alweer een mercedes 63.
gaap
760i is toch dikker!
edit: goeie motivatie ook
wederom een zeer mooie rijtest !!
thumps up !!
Als je deze gefacelifte versie van achter ziet, dan vooral van een afstandje, lijkt ie meer op het oude model dan de niet/gefacelifte. Die had van die mooi stripjes over de lampen in de kleur van de carrosserie.
Kan één van die AMG uitlaatspecialisten niet ff een dagje overlopen naar M-GmbH?! Die kunnen nog wel wat hulp gebruiken bij de nieuwe M5.. (wat ik er tot nu toe van gehoord heb in iedergeval)

vraag me af waarom ze hem geen S68 hebben genoemd..
Die oude mercedes klinkt echt super dik.
@wotevajjjj

Hij gaf de perfecte voorzet en jij kopte ‘m in ;)
Gelukkig, ze hebben de bulder van de 6.2 kunnen behouden, ondanks de turbo’s. Maar bij die 300 SEL redt hij het niet. Gewoon ouderwets geweld, zonder trucage. :D
Leuke auto, maar lelijke velgen. Daarnaast is de video ook niet briljant gefilmd, slecht in elkaar gezet met off-topic-gelul, en mag ik sacha sowieso niet met zijn domme gelul.

Pff.. waar is wouter!
Dat geluid is echt super voor een turbo motor. Kunnen ze bij Porsche nog wat van leren…
ohja, hij klinkt wel weer lekker :D
Van typeaanduiding 63 naar 55 gaéan, lijkt misschien een degradatie. En het is alom bekend dat ze bij Mercedes erg teren op imago!
Lekker filmpje zeg, Mercedes kan het duidelijk wel, een 8 cilinder met turbo’s ook echt als 8 cilinder te laten klinken… Kan BMW een voorbeeld aan nemen.
wow, die klinkt in mijn ogen nog steeds super! net ietsje minder dan de 6.2, maar ik ben nog steeds fan :D! het uiterlijk van die rode driftcar is ook wel leuk gedaan!

enkel jammer van het bakken onderstuur als je dan al eens een show wil geven voor het buurjongentje :)!

verder mooie rijtest en ik heb toch een paar keer gelachen :)!
BMW kan ook heus wel een Turbo V8 zo laten klinken.
En Mercedes kan ook wel NA +100pk/l motoren bouwen met huil geluid.
Bij bijde bedrijven werken geen tovenaars.
Heeft allemaal een reden die wij niet kennen.
Dat ze het kunnen, zal zomaar zo kunnen zijn. Maar BMW heeft het niet echt laten blijken met de X5M en de X6M. En dat zijn sportmodellen, en die horen dus een mooi geluid te hebben. Als dat mogelijk was geweest, en BMW dit zou kunnen realiseren hadden ze dat vast en zeker gedaan…
Ik vind 55 amg toch leuker klinken dan 63.

En ik vind een compressor toch leuker dan een turbo.

Of ze moeten hem electronisch superchargen wat ook gaat dan kan je een beetje mengen tussen de 2. Bosch heeft hier al een systeem voor geloof ik.
GEWELDIG!!, eindelijk weer een ‘echte’ rijtest!

Alsof er behangplaksel tegenaan zit’?
Ben je niet gewoon klaargekomen? ….. (sorry)

Prachtig werk uit Affalterbach
Die 300SEL, wat een geluid.. :shock:
Die tijden zullen wel nooit meer terugkeren. :(
Aardig filmpje, het lijkt me overigens wel duidelijk dat zo’n auto ook niet gemaakt is om mee te racen maar om vooral snel en redelijk comfortabel grote(re) afstanden af te leggen. De opmerkingen over het karakter van de auto zijn open deuren.
Wederom een superfilmpje/ grappig, vooral in het begin maar ik vraag me af 800/900 nm koppel: hoe ga je dat rijden in natte of sneeuw condities (even naar de wintersport of zo)????? Constant geknipper van de op hol geslagen vermogenskillers? Misschien was 4wd een betere obtie.Want een sportauto was het volgens Sacha ook niet, toch?? DRive happy
Nouja, aardig he, maar de achterlichten zijn toch echt een stuk lelijker als die van de vorige S63 AMG. Deze lijken teveel op die van de S klasse van daar weer voor (W220).
En toch zijn er mensen die liever een 7-serie rijden.
Ongelooflijk.
die ouwe SEL klinkt dan wel weer lekker. Leuk om op zondagochtend de buren mee wakker te maken :-)
In het begin ietwat te veel informatie naar mijn goesting, maar voor de rest leuk filmpje natuurlijk :)
Mooie wagen, leuk geluid, … wat wil je nog meer? :)
Verdomme zeg, dat geluid van die twee rode bakjes, en dan vooral de ouwe. Manmanman. HEBBEN!

Affalterbach did it again.
Turbo-motoren zijn zo jammer.

Voor de fanboys, zo hoort een motor aan het gas te hangen:
http://www.garagetv.be/video-galerij/flitspaal/dmax_dmotor_lotus_2_eleven_and_caterham_csr_260_part_2.aspx
Wat een geluid komt er uit die 300 SEL. Ik bedoel, bij de S63 klinkt het al goed, maar zo rauw en hard als de oude merc kom je vandaag de dag niet meer tegen.
Pak maar een Nissan GTR, beter geluid, betere techniek en niet zo’n patserimago als Mercedes.
GTR een beter geluid en betere techniek? Hahaha, oké dan. Vandaar dat die zo snel kapot gaan. Het is ook bijna dezelfde klasse als deze Mercedes natuurlijk. Wat kunnen sommigen hier stom lullen zeg.
@Ralph: ervaringsdeskundige heet dat. Moeilijk woord ? Ik heb een ML en E gereden, met name de ML: in een woord: bagger. Kapot stuurhuis, luchtvering (3x) assen (2x) en dat binnen twee jaar. Heb nu sinds 2 mnd een GTR, dus ik weet waarover ik het heb.
@Captain

Probeer daar nu eens 4 man comfortabel in te zetten en 1000km mee te rijden!
Wat een onnozele vergelijking!

OT. Wat klink ‘ie weer lekker, geen problemen met de nieuwe turbo motor! Mooi filmpje jongens!
@Ralph: je hebt toch geen taxibedrijf of wel soms ? Een S is waarschijnlijk de enige Merc waar je achterin normaal kunt zitten, en dan nog houdt het niet over. Bovendien: welke maf gaat er 1000km rijden als ie een S kan betalen, de weinige dikke S-en die ik tegenkom staan meestal op de valet-parking op Schiphol. En inderdaad, de GTR is geen 4-persoons, goed gezien.
@Captain: “…welke maf gaat er 1000km rijden als ie een S kan betalen…”

Ik bijvoorbeeld. En wel 5.000 ook. Daar is een S voor gemaakt oelewapper!

Welke ‘maf’ gaat een s-klasse vergelijken met een GTR? Oh ja, een fan boy met oogkleppen op.
Waarom S63? Ze houden nu eenmaal van traditie, het is een verwijzing naar de 300 SEL 6.3. En je kunt idd lastig verkopen dat de typeaanduiding erop achteruit gaat tov de vorige versie.
Met een S rijd je geen 1000km. Je let pas op km’s als je last krijgt of moe wordt, en in een S zul je dan al wel een veelvoud van die 1000km achter de rug hebben :P
Ik vind dit echt spuuglelijke auto’s, maar eerlijk is eerlijk dat AMG geluid is echt supergeil!
@sacha: een Merc is lelijk, klein en duur. Highly overrated. Voor (gepensioneerde) aannemers enzo. Met mijn ML heb ik vaker bij de dealer gestaan dan met m’n andere auto’s samen, dus wat nou kwaliteit ? Een tip: neem een reis-en kredietbrief van de ANWB als je zo ver van huis gaat met je Mercedes. Voor als je op wintersport staat met je tweede kapotte luchtvering of de bak die dienst weigert.
Weggesleept naar dealer 70km verderop, en de importeur die bij terugkomst iemand langs stuurt om te vragen of je tevreden bent. Nu een GTR, heel anders maar qua techniek een verademing.
@Captain: Jammer voor je dat je het niet getroffen heb met mb.ZIjn legio mensen die dat wel hebben zoals ik.DUs niet gelijk het merk afkraken.Succes met je gtr.
@Captain: voortaan een nieuwe Merc kopen vriend, niet die vanuit het jaar ‘kruik’…met 3 miljoen op de teller ;-)
Ben nog niet helemaal overtuigd na het bekijken van’t filmpje, al spreken de cijfers-(getallen) en de uitleg erover wel boekdelen.
Ik vermoed dan ook dat tot nu toe alleen Brabus mij zal kunnen overtuigen van het óvertreffende, afwachten dus tot’k het geheel heb kunnen bestellen en in handen heb gekregen.
Waarbij ik er anderzijds wel vanuit ga dat alle partijen mij toekomstig gezien wel zullen uitnodigen.
Die ouwe klinkt als een Spitfire, héél vet!
@ Captain

Je bent niet wijs, je zegt dat bij een S- klasse de ruimte achterin niet over houd? Gelukkig weten wij beter, en ja een GT-R is erg goed te vergelijken met een S- klasse, zelfde segment, èchte concurrentie van elkaar! Jaha ècht…

… dus niet.
@Captain veel succes met de versnellingsbak(ken?) in jouw GTR. Het exemplaar dat rond de ‘Ring ging stopte er naar wel geteld 1 rondje mee. Zijn ook al veel mensen die hen GTR gelijk weer verkocht hebben wegens dit “euvel”. En je noemt een S-klasse klein en komt dan aanzetten met een GTR? Hahahaha. En van de 3 ML eigenaren die ik ken (waarvan 1 een Brabus en 1 een 63AMG), heb ik nog nooit klachten gehoord. Jammer dat jij precies pech had.
Errug Vette Bak !!!! Way to go Merc !
Ik vrees dat @Captain een hele grote fantasie heeft. En zeker geen Mercedes, laat staan een GTR…
Haha die Sacha ja de melding over je plakzak staat ook op tape :lol:

Ow en even voor de liefhebbers :)

http://www.youtube.com/watch?v=T-XjbQCR_l0

http://www.youtube.com/watch?v=DsXRgjvcDlI
@VeniVidiVici: nah…ik heb het niet zo op het geluid van een ‘zware Merc’…maar dat zal óók komen door het feit dat ik in bijna alle auto’s gereden heb, behalve in een ‘zware Merc’ !? ;-). Van buiten is het niet zo mooi. Ben meer fan van de lichtere geluiden, die aanschurken tegen de F1, zoals de Porsche Carrera GT (de mooiste).
En over lekker motorgeluid gesproken :P *ZUCHT*

http://www.youtube.com/watch?v=rU9mQ7z5JVQ
Ik vind Wouter wel een betere presentator dan Sacha
Wel een zeer mooie auto !!
die oude is toch veel mooier heeft tenminste een goede uitstraling! toch? of zit ik nu verkeert?
Inhoudelijk één van de betere testen, ondanks kort maar krachtig. Maar het vele geneuzel van Wouter soms word ik ook weleens zat. Verder prachtige benz!
@ Megakix:

Of de Lexus LFA :)
@Captain,

een GTR klinkt alleen mooi met een aftermarket uitlaatsysteem. Een AMG klinkt al mooi met een standaard systeem. En qua luxe en reiscomfort zal een GTR echt niet kunnen tippen aan een S-klasse. Stel je voor, de minister-president die een GTR kiest ipv. een S…


OT; AMG weet weer eens heel goed waar ze mee bezig zijn! (Y)
wow lekker ding
@megakix: nieuwe ML, kleine drie jaar gereden, 14x naar de dealer, 3 x afgesleept. Niks 3 miljoen km in een ouwe plurkenbak, 3 jaar en 80k km vriend. Dealer vDijk Rdam.
@sacha: inderdaad geen Merc meer, goed gelezen.
Eindelijk weer eens een rijtest van Sacha in een Benz. (Is een tijdje geleden) :)

Wat BMW niet lukte, is Mercedes wél gelukt. De lekker knerpende V8 AMG-sound maakt een hoop goed wat mij betreft.

Uitstootvermindering, veiliger, flink goedkoper, meer vermogen/koppel, een net wat frisser uiterlijk.

Mocht ik het kunnen bolwerken, dan zou ik er morgen eentje bestellen (met AMG Performance-pack)

@Captain: Ai, niet echt leuk om te horen. Maargoed, ik las dat de (been)ruimte achterin een S niet naar behoren is? Dan ben ik toch benieuwd of het werkelijk een S-klasse betreft en geen C.

Ben zelf in het bezit van een W220-model S-klasse en daar is het achterin goed toeven.

“ervaringsdeskundige heet dat. Moeilijk woord ? Ik heb een ML en E gereden, met name de ML: in een woord: bagger. Kapot stuurhuis, luchtvering (3x) assen (2x) en dat binnen twee jaar. Heb nu sinds 2 mnd een GTR, dus ik weet waarover ik het heb.”

Ik zie dat jij er een aparte rijstijl op nahoudt.. ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).