Autoverkopen wereldwijd: VW gaat goed, Toyota beter

Auteur: , 41 Reacties

Volkswagen heeft zichzelf als doel gesteld om in 2018 de grootste autofabrikant ter wereld te zijn. Ze hebben nog flink wat werk te verzetten.

Volkswagen AG verkocht in de eerste helft van dit jaar 16% meer auto’s, voornamelijk dankzij een grotere vraag vanuit de Verenigde Staten en China. In totaal werden er 3,58 miljoen auto’s verkocht. Christian Klingler is daarom optimistisch: “We verwachten het beter te doen dan de markt als geheel, onze innovatieve en milieuvriendelijke auto’s worden goed ontvangen.” aldus het sales opperhoofd. Mede dankzij deze successen komt er een nieuwe fabriek in China die ervoor moet zorgen dat er binnen vier jaar 3 miljoen auto’s per jaar van de band gaan rollen in het hart van hun grootste afzetmarkt.

De verkoop van 3,58 miljoen auto’s is echter nog niet genoeg om Toyota van de troon te stoten. Zij verkochten in de eerste helft van dit jaar 16,9% meer auto’s, in totaal 4,1 miljoen stuks. Als we dan ook nog bedenken dat Toyota te kampen heeft gehad met flink wat negatieve publiciteit, dan kunnen we ons afvragen of de doelstelling van Martin Winterkorn wel reëel is.

Een opsteker voor Volkswagen AG is dat dochter Audi aardig op weg is om Mercedes voorbij te streven. Mercedes verkocht 556.700 auto’s in de eerste helft van 2010, slechts 1750 meer dan Audi. Audi groeide echter 19,1 procent terwijl Mercedes “slechts” een groei van 15 procent wist te realiseren. BMW staat vooralsnog eenzaam bovenaan in het premium segment met 696.026 verkochte auto’s. Opmerkelijk is de groei van deze merken in China, waar zowel BMW als Mercedes overigens door Audi verslagen werden dankzij een verkoopgroei van 64 procent. In totaal verkocht Audi 109.887 auto’s in China. Mercedes verkocht 60.500 autos’s in China. BMW verdubbelde tot 75.615 stuks.

Andere fabrikanten die het op dit moment erg goed doen? PSA (Peugeot en Citroën) boekte een netto winst van 680 miljoen euro terwijl het in de eerste helft van 2009 962 miljoen verlies leed. Nissan verkocht 29,8 procent meer auto’s dan begin vorig jaar, in totaal ruim twee miljoen stuks.

Aparte vermelding in deze voor Saab. Dankzij een aantal flinke afschrijvingen op de schulden van het bedrijf boekte Saab namelijk uiteindelijk 400 miljoen winst over 2009. Eric Geers, woordvoerder van Saab, laat desgevraagd weten dat het met oog op de overname van het merk door Spyker om allesbehalve een normaal bedrijfsresultaat gaat. Saab verkocht slechts 40.000 auto’s, hoopt er dit jaar 55.000 te verkopen en moet er eigenlijk minstens 85.000 verkopen om break-even te draaien. Bij Saab hoopt men dat dat in 2011 gaat lukken. Met dank aan iedereen voor de tips!41 reacties

Ik geloof er niks van dat Toyota beter is met hun killercars.
@super458:
Waar zie jij staan dat ze beter zijn? En beter dan wat eigenlijk?

begrijpend lezen is ook een vak; er staat alleen iets over het aantal verkopen.

persoonlijk vind ik toyota overigens absolute top; de fors overdreven “problemen” van de afgelopen maanden daargelaten (verzonnen door jaloerse collega fabrikanten), zijn ze m.i. degelijker dan VW en elke ander zogenaamd premium merk. Statistieken, en zeker over meerdere jaren, liegen niet.
Heerlijk dit soort artikelen. Blijven doen mannen, ik krijg de cijfers meestal toch wel door maar dit is fijn om op een rijtje te hebben.
haha lol ze vergelijken vw nu zelfs me japanese brol
hoe dom kun je zijn nu nog een Toyota aan te schaffen!
@Jantje_555: En jouw comment is ook HEEL verstandig, ze hebben hun trouwe klanten die wel met een auto kunnen rijden(niet zoals in de VS) en hebben de beste hybrids, en vanaf eind volgend jaar komt er een achterwielaangedreven sportbakje bij die heel waarschijnlijk veel succes gaat hebben!
Is dit het artikel dat ik deels heb getipt AB? ;)
@ Jantje_555
Als je kan rijden (geen Amerikaan dus) dan mag een Toyota geen probleem zijn. Daarenboven als Toyota in zwaar weer komt is dat ook geen goed nieuws voor Subaru.
@Jantje_555

Ik denk dat je misschien zelfs er verstandig aan doet om najuist bij Toyota een wagen te kopen.
Die heeft wel zo gruwelijk hard z’n neus gestoten dat het nu wel perfect MOET worden gemaakt.
@jack_abarth:
laatste nieuws gelezen?
nu weer stuurproblemen met die krengen!
@Jantje_555,

Even een andere vraag, maar waarom heb je 555 in je naam staan en is je avatar een Impreza die niets van doen heeft met het sigaretten State Expresse 555?
VAG maakt betrouwbare en degelijke wagens. Toyota doet precies hetzelfde, met dat verschil dat bezoeken aan de garage in het geval van Toyota eerder zeldzaam zijn (op uitzondering van het algemeen onderhoud uiteraard).
@Pixed:”VAG maakt betrouwbare en degelijke wagens.” Geloof je dat nou echt zelf? Vraag eens een random automonteur die zal je waarschijnlijk wel wat anders zeggen.
Toyota is gewoon nog steeds een 1 van de betrouwbaarste auto’s ter wereld.
Pixed, is Toyota dan niet betrouwbaarder ?
@Ganryu: die opening hebt u perfect opgevuld :-)
Die “winst” van Saab zal idd vooral op papier bestaan. Bij de overnamen van Saab schreven ze namelijk nog:

Saab’s and Saab GB’s combined revenue amounted to some EUR 1.0 billion in 2009 (2008: EUR 1.6 billion). Earnings before interest, taxes and depreciation amounted to EUR 0.4 billion negative in 2009 (2008: EUR 0.3 billion negative). In 2009 Saab sold 39.903 cars and produced 20.791 cars versus selling 94.751 cars in 2008 and producing 89.086 cars.


“Een opsteker voor Volkswagen AG is dat dochter Audi aardig op weg is om Mercedes voorbij te streven”

Je gaat toch VW/Audi niet verglijken met Mercedes!
Ik zou eerder gaan kijken naar het verschillen tussen Mercedes en BMW.
@CSL: Reken maar dar Mercedes en BMW Audi héél scherp in de gaten houden. Door de wet van remmende voorsprong raken ze hun voordeel kwijt, en zal het weer om het produkt gaan ipv historie en status.
@Pallas: Klopt. Hier op autoblog wordt er misschien vaak anders over gedacht, maar werkelijkheid is dat mensen die serieus geïnteresseerd zijn in een 5 serie ook vaak naar een a6 en een e-klasse kijken. Zolang dit het geval is -wat ook blijkt uit verkoopaantallen- moeten bmw en mercedes gewoon keihard rekening houden met Audi.
Max Brummelkamp
Toyota zuigt
@Pixed:
Ik durf wedden dat meer dan de helft van alle ‘niet normale’ garagebezoeken te wijten is aan verkeerd gebruik of onderhoud… er zit wel degelijk veel verschil tussen een auto met 150d km en een met 150d km op de teller :D
En dan zijn die verkoopcijfers ook nog van de hele VAG groep als ik het goed lees? Terwijl Toyota het met 2 merken doet (neem aan dat ze Lexus er ook bij nemen).
Hier op autoblog kijken wij alleen naar de meest nutteloze auto’s, zoals Ferrari, Bugatti, Lambo. Dit zijn auto’s die geeneens 1 op 5 halen. Toyota’s worden vaak afgekraakt op autoblog, omdat ze elektrisch, te zuinig of lelijk zijn. Maar de werkelijkheid is wel anders. Er is niks mis met een Toyota….het is lekker goedkoop rijden. Wij in Nederland letten eenmaal op onze centen…..En dit zijn nou eenmaal de auto’s waarin veel wordt gereden.
@Y.master: De meeste Toyota missen kracht, weglegging, uiterlijk,afwerking en uitstraling ten opzichte van de duitse concurrentie. Wie als autoliefhebber een toyota bezit, doet in de meeste gevallen zichzelf erg tekort.
@martinus
Sinds 2 maand rijd ik nu een VW passat. Daarvoor reed ik een toyota verso.

Ik mis nu:
– hoge zit
– kracht
– betrouwbaarheid? moet zich nog bewijzen

Ik miste toen:
– Uitstraling
– Afwerking

De toyota was een goede match wat betreft wegligging ondanks dat dit een hoge wagen was. Wat betreft schakelbak vond ik de toyota zelf plezieriger.

Toyota’s zijn echt goede en fijne auto’s hebben alleen een saai imago, dat zit wat tegen.
Ik mis Fiat in het rijtje cijfers, hoe gaat het met Fiat?
toyota on top!

fuck that german junk
Toyota is dan wel negatief in de publiciteit gekomen, maar zij komen eerlijk voor hun fouten uit, en komen met een oplossing.
Vandaar dat veel mensen nog wel vertrouwen hebben in het merk.
Volkswagen had ook problemen maar daar hoorde je nooit wat over.
En dan wordt er gezegd dat Toyota’s saaie auto’s zijn.
Kun je nagaan hoeveel saaie mensen er dan zijn….
Er valt een zwart gekleurd cijfer te noteren van 113 miljoen nettowinst. Dat is 90 miljoen meer dan verwacht was. De omzet steeg met 12,5% naar 14,8 miljard euro. Vanaf januari tot nu is er een nettowinst behaald van 92 miljoen euro.

@ dumpie
Nogal logish dat Volkswagen in Amerika zo goed loopt. Ze geven hier leningen op VW’s van 0% rente voor 5 jaar.
Volkswagen en Toyota komen in China op als 1 merk. Daar kan je de Golf naast de Corola verso in de garage zien. Het is mischien daarom dat VW Groep het beter doet dan de andere duitse merken.
@ Iedereen hier die beweert dat Toyota slechte auto’s maakt

Vorige week of twee weken geleden is bekend geworden dat het merendeel van de ongelukken met de Toyota Prius in Amerika te wijten is aan de bestuurders zelf. Dus geen technische mankementen aan de auto. Daarbij vind ik het zeer lovenswaardig van Toyota dat ze openlijk in de media toegeven dat er misschien een klein dingetje verkeerd kan zijn gemonteerd wat heel misschien zou kunnen leiden tot een ongeluk. 9 van de 10 gevallen zijn zeer kleine “mankementen/storingen” wat haast niet tot een ongeluk kan leiden.
Mercedes zal Audi weer inhalen qua verkopen wereldwijd. Er zit nog genoeg rek in het programma onder de C klasse. Die C klasse is in verkoopaantallen voor verbetering vatbaar. Hij mist qua rij-eigenschappen de dynamiek die nou eenmaal gewenst is in deze klasse. De S is en blijft een statussymbool wereldwijd. Nee vlak Mercedes niet uit. Maar ook BMW niet. Voor een relatief klein merk doen ze het behoorlijk goed wereldwijd. Het enige waar BMW zich druk over hoeft te maken is een goede marketingstrategie om de verkopen te blijven stimuleren. Dat stellende tegenover een reus van een fabrikant VAG waar Audi toebehoort. VAG weet als geen ander dat goede marketing verkoopt!
Goed, beter, best, Toyota
Mijn vader is monteur bij Toyota en het is gewoon zo Toyota is gewoon 1 van de betrouwbaarste automerken samen met andere Jappen. En een VW heeft alleen maar storingen.
@Landcruiser-FJ40:

Ohhh jaaa……en daarom heeft Volkswagen om de haverklap een terug-roep actie en niet Toyota ;)
@Jan Pieter: ik ben (door omstandigheden) veranderd van een Skoda Octavia 1.9TDI bwj 2007 naar een Toyota Corolla Verso 1.6VVTI bwj 2002 en voor mij is de optelsom als volgt:

– ik mis de solide wegligging van de Skoda
– ik mis de trekkracht van de Skoda
– ik mis de goede en ondersteunende stoelen van de Skoda
– ik mis de ruime koffer van de Skoda
– ik mis de goede en makkelijk af te stellen airco van de Skoda
– ik mis de BETROUWBAARHEID van de Skoda

Met de Toyota:
– heb ik een zwalpende wegligging
– heb ik een rare stuurbekrachtiging
– heb ik stoelen met een veel te korte zit
– heb ik een armleuning die en te kort en te smal is
– heb ik 110pk die nergens zitten
– heb ik een airco die na het indrukken van 1000 knoppen of te koud of te warm is
– heb ik een onhandigere koffer ondanks de verso
– heb ik een krakende kruiskoppeling
– heb ik continu foutmeldingen van de katalysator
– heb ik een olielek
– heb ik nog minder uitstraling
– heb ik meer drankhouders en bergvakjes….

Ik heb nog een oude corolla gehad en die heeft 312.000km gereden zonder enig probleem, maar dat is uit een lang verleden…


”Ja en VW heeft alleen maar storingen”, misschien is dat ietwat overdreven, niet?
Ach, Volkswagen is wat meer gericht op het behagen van de gemiddelde Europeaan.
Toyota is gericht op de hele wereld.

Ik zie wel dat Toyota zeer goede auto’s maakt. In afrika jarenlang in een Toyota (mee)gereden. Toch zit ik hier liever in een fijne europese auto.
Vuilnis Wagen
@gerrelekker Skoda – dat is toch dat lullige alternatief voor een VW (Vuilnis Wagen) ? Audi / VW / Seat / Skoda betrouwbaar ?? Geloof jij nog steeds in sprookjes ? Heeft jou papa je niet vertelt dat sprookjes niet bestaan ! Het hele VAG concern is gebaseerd op commerciele bullshit. TOYOTA is gewoon beter dan de SKODA & dat weet jij ook wel. Wees eerlijk & zeg ons alle gewoon de waarheid; dat je nog nooit een TOYOTA van je papa’s zakgeld hebt kunnen kopen. Maar er komt een tijd – dat je ook een TOYOTA kan betalen !!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).