Sultan van Brunei-update: dit is zijn ‘garage’

Auteur: , 78 Reacties

Wie? Hassanal Bolkiah aka De Sultan van Brunei. Die kenen we toch nog wel? Dat is gewoon iemand met heel veel geld, en de grootste autoverzameling ter wereld. Waarde: ongeveer 5 miljard dollar. Dit is waar hij zijn 700 bolides kan opslaan.

In 2006 kwamen we met de ellenlange lijst aanzetten waarop al zijn bolides terug te vinden waren. (Check die lijst HIER.) Dat is nu het op vier na best gelezen bericht op Autoblog ooit. Niet zo gek natuurlijk, want er staan meer exclusieve supercars op zijn lijstje dan jullie bij elkaar kunnen verzinnen. Nee, echt. Hier de hangar op Google Maps.

Volgens een een editie van de Daily Mirror zag zijn verzameling er op 30 juni zo uit: 604 Rolls Royce modellen. 574 Mercedi. 452 Ferrari’s. 382 Bentley’s. 209 BMW’s. 179 Jaguars. 134 Koenigsegg’s. 21 Lambo’s (zo weinig ivm brandveiligheid?) 11 Aston Martins en één SSC. We begrijpen dat je nu even naar adem moet snakken. Logisch, het is een autocollectie waarvoor je alleen al een kluis zo groot als een klerenkast nodig hebt om alle sleutels op te bergen.

Update: lijstje lijkt niet helemaal waarheidsgetrouw. Helaas zijn er maar weinig feiten bekend over deze verzameling. Meer info is welkom! We zijn benieuwd hoeveel personeel hij hier heeft rondlopen om alles te onderhouden. (via GTspirit)78 reacties

Welke G nemen we vandaag is mee.
Geen Bugatti? of McLaren?
@Junior540: Dan bedoel ik de nieuwe, of is die lijst te oud
*zucht* Wie droomt hier nou niet van :(
Mmm… Je kan ook doorslaan :P? Waarom stuurt hij mij er niet eentje op. En wat is de wereld toch oneerlijk verdeeld.
134 Koenigseggs? Yeah right…
@JPM:

mijn gedachte, heeft hij de hele oplage opgekocht ofzo? zo heel veel van die bakkies zijn er bij mijn weten nog niet van de band gerold..
@JPM: ja volgens mij klopt de lijst niet echt ;)
134 koenigseggs?? Wist niet eens dat er al zoveel gemaakt waren.

Dat gaat toch helemaal nergens meer over.
Geen verstand van auto´s zie ik al!
geen enkele Porscheee! ;x
pff wat een schooier die sultan
Ik zou gwn zot worden… elke morgen die keuze moeten maken met welk mobiel je de straat op wilt! en die G-klasses .. hoe doet die het daar dan? gaat hij af op zijn kilometerstand ‘oh nee… G nr 42 heeft 3 km minder als de rest.. die nemen we vandaag!’
wtf !!! weet iemand waar die leeft ?
Daily Mirror lult maar wat, 134 Koenigseggs, 604 RR´s? Echt niet.
@jonahim:
Brunei is een staatje omgeven door Maleisië.
Dat zijn meer auto’s, dan ik heb in forza 3
Zijn er wel iets meer dan Jay Leno denk ik……
Dit hele verhaal ratelt en kraakt aan alle kanten. Eerst zeg je dat hij 700 bolides heeft en vervolgens noem je ruim 2500 auto’s op die hij zou hebben. Dat klopt niet eh?
Daarnaast zeg je dat zn collectie een waarde heeft van 5 miljard dollar. Als ik 2500 auto’s door 5 miljard deel kom ik uit op een prijs van 2 miljoen dollar per auto. Nou is de Veyron de duurste auto die er is met een prijs van 1 miljoen. Aangezien geen enkele andere auto in z’n garage standaard duurder is klopt daar ook geen bal van. Vervolgens zeg je dat op het plaatje te zien is dat hij zn auto’s op volgorde van merk en model zet. Vreemd aangezien ik een Ferrari tussen twee SLR’s zie staan, betekend dit dat hij maar 1 Ferrari heeft ipv de 452 waar je het over hebt? Of lul je maar wat over het op volgorde hebben van merk etc.

Dit is toch wel het meest bij elkaar geraapte zooitje dat jullie journalistiek of bloggen noemen. Schaam je.
@JPM:

Nieuw waaarde is niet gelijk aan huidige waarde.

1 Mclaren F1 kost veel meer dan de nieuwprijs van bijna 1 miljoen euro.
En hij heeft er geloof ik 3 of 4 staan (2 LM, 1 gewoone en of hij ook nog een GTR heeft twijfel ik over).

Een GTR, ik weet van een bod van 18 miljoen euro op een GTR dat geweigert is dus begin al maar te rekenen.


Ik weet toevallig ook dat hij bijna alle mercedes modellen staan heeft en dat zullen er dus wel meer zijn dan 574 (al kan ik hier zwaar mis zitten).

En een Mercedes CLK-GTR koop je ook niet voor een appel en een ei, die heeft hij ook staan.Maar kom, laten we het erbij houden dan de sultan van Brunei een mythisch figuur is waarvan meer verhalen de ronde doen die niet waar zijn dan wel en dat er overal wel een basis voor is.
@JPM:
Nee zoals jij het berekent kom je op auto per dollar uit.
@jonahim, in brunei waarschijnlijk? Dat is dus in Azie bij malaysie daar..
Ik zou graag zoveel ruimte hebben. En dan gratis stallingruimte aanbieden op voorwaarde dat ik erin mag rijden. :mrgreen: Of gewoon zelf mijn wrakken erin stallen.

Trouwens, hoezo gesorteerd op merk/model? Die Ferrari staat daar ingebouwd tussen de Mercedi…
Die nieuwe lijst klopt van geen kanten.
Er zijn tot nu toe slechts 70 koningseieren gebouwd. En hij zou ook 10 One-77’s hebben terwijl die nog geen eens in productie is…

Zijn totale wagenpark zou bestaan uit 7.000 auto’s. Dat geloof ik dan weer wel ;)
Volgens dit artikel is de foto afkomstig uit een garage uit Dubai.

Maar kan Autoblog niet een keer een tripje naar Brunei maken om de collectie zelf te checken? :)
http://www.ridelust.com/wp-content/uploads/sultan-palace.jpg
@Reinbergen: Tsjongejonge, voor dat plaatje had hij op zijn minst nog even een zwarte of blauwe Maybach erbij moeten kopen. Dit verpest de symmetrie! :x :lol:
Hij heeft ook nog 2 bugattis veyrons(normale en pur sang) ook nog een eb110 zegt men.
lijkt me sterk dat hij zoveel koenigseggs heeft… Ze bouwen er misschien 10 per jaar en ze bestaan volgens mij nog niet zo gek lang ?
Als verjaardagscadeau kan je die man dus perfect een VW lupo geven, heeft hij toch nog niet :-)
Weet iemand of hij nog een gezonde jongen van 1.90 wilt adopteren??
Volgens de lijst heeft hij erg weinig Audi’s, 14 om precies te zijn. Nuja, als je er een hebt, heb je ze allemaal (opendeur-alarm) ;)
Wat me wel verbaast: 4 Daihatsu’s! :o
Deze Sultan is ongeveer de rijkste man ter wereld ná de Mexicaan die heel Mexico bezit….na Warren Buffet en Bill Gates….na ‘mevrouw BMW’ en de ‘IKEA-man’.

Onderstaand de lijst met zijn auto’s, overigens lang niet volledig, want loopt tot half jaren ’90.

http://www.m5board.com/vbulletin/e39-m5-e52-z8-discussion/78674-list-sultan-bruneis-complete-car-collection-no-m5-but-alpina.html
@Megakix: waarom post je dat lijstje? die staat toch ook gelinkt in artikel?!?
@autoblogger: i do my own research…waarom dus je vraag ? ;-)

@Sciurida: pochen, van de Sultan of van Leno? En die Ayatholla heeft in Iran verschrikkelijk veel Rollses staan…kga n’s ff zoeken !
@Megakix: pochen van de sultan ;)
Wat ik me nog afvroeg is: Zou hij het merken als er een auto ‘verdwijnt’ uit zijn collectie? hehe wie gaat er mee?
@sciurida: kon het over die Ayatholla op internet niet vinden…maar mijn geheugen laat mij nooit in de steek…je houdt het bericht tegoed ! Promise !

Grinnik, ik denk dat hijzelf niet eens wéét wattie heeft staan ! Als wij hem nu eens vereren met een bezoekje, redden zijn kat uit de boom en vragen een kleine vergoeding voor deze heldendaad: “een auto naar keuze uit zijn collectie”. Ik ga (denk ik) voor de Bugatti EB110…maarja…en jij ?
En dan knallend uit je speakers; Mo money mo problems.
Moet hier niet eerst een scherm voor?

>>Ik ben minstens 18 jaar en wens verder te gaan<<
Klasse is niet te koop.
Jay Leno’s garage is met veel meer smaak samengesteld.
@JanJansen: gebrek aan geld vriend…Leno is een crepo bij deze Sultan…dus kan hij het nog ordentelijk houden.
@Megakix:
Indrukwekkende lijst auto’s als je het in geld uitdrukt. Een groot gedeelte zal helaas nooit een klassieker worden.
Bij Leno zit aan elke auto een mooi verhaal vast, zelfs bij een eenvoudige Fiat http://www.jaylenosgarage.com/video/1959-fiat-millecento/537301/ Elke zorgvuldig uitgekozen auto heeft zijn sporen in de geschiedenis achtergelaten.
“veel dure auto’s” betekend niet altijd dat het een waardevolle collectie is. Misschien is net niet genoeg geld hebben wel beter in dit opzicht, omdat je dan blijft nadenken wat je eigenlijk koopt.
@JanJansen: true…true…Leno móet dus ook blijven nadenken met ‘zijn budget’…en dat siert zijn collectie. Toch ben ik de mening toegedaan dat je van de Sultans-bolides een nóg mooiere collectie kan bouwen dan van de Leno-cars. En anders koopt hij ze er wel bij ! ;-)

Overigens had Ayatollah Khomeinie ook 1000 Rolls Royces meen ik ?
@Megakix: 1000 Rolls Royces? :S wat moet je daarmee dan? Maar ik denk dat dit verhaal een beetje rammelt, een beetje pochen naar de overige multi-rijken van onze aarde.
Lijkt me overigens sterk dat hij zijn volk uit laat hongeren zoals sommigen hier beweren, ik bedoel de onderdanen zijn ook niet achterlijk als ze hem dagelijks in een peperdure bolide voorbij zien komen pikken ze dat ook niet lang… Kijk maar wat er met Baptista gebeurd is in Cuba…
Waar is Mercedes nr 238 gebleven?.. Nou?.. ZOEK DAN!!

Lijkt mij eigenlijk niet echt relaxed. :lol:
ik droom van zo’n garage :)
integralechubasco
als hij nou aan alle 3e kindjes in de wereld een auto gaf…
Mooi hoor, maar wat dacht je als een auto een jaartje stil staat? een lege accu!
Lijkt me heel iri, eerst een accu wissel voor dat je de weg op kan.
tja, het is wel de dag van de oliedealers vandaag. leuke speeltjes kopen die mensen van onze olieverslaving.
Compleet doorgeslagen. Zo’n halve gare leider van een land dat wegkwijnt van de armoede op straat.
@Piebe Post: Lol lees je even in over Brunei. Gratis gezondheidszorg, deels gratis voedsel en wonen is gesubsidieerd. Daarnaast is het volledige onderwijs gratis tot aan de universiteit toe….

De sultan heeft als primaire doel te zorgen dat zijn “onderdanen” niets te kort komen, en wil ze met bv. gratis onderwijs minder afhankelijk maken van olie.
Elke schuur is zo’n 30×50 meter. Een beetje Rolls meet 6×2 meter. Mits je dus de auto’s dus precies naast elkaar zet zullen er zo’n 125 in passen. Er is dus in die hanger plek voor zo’n 500 auto’s. Of er moet nog een gigantische kelder in zitten.
@ bob

In de meeste van z’n auto’s heeft ie geen accu meer lijkt me!! Of in ieder geval neem aan dat meer dan de helft van z’n waggies stil staat!
ik had ook is een keer ergens gelezen dat er een arabier was die zijn eigen prive circuit in zijn achtertuin had, 2 ex coureurs in dienst had gewoon om ze rondjes te laten rijden in zijn auto om zo de motor goed soepel lopend te houden en zodat ze niet maandenlang stil stonden omdat ze niet gebruikt werden, was dat de sultan van brunai?
@spykerboy: gezien het feit dat Brunei niet eens in de buurt van enig arabisch land ligt, denk ik niet dat het dezelfde persoon is.
Als het dan zo’n carlover is snap ik niet dat hij van sommige modellen 50 stuks heb staan. Beetje over de top.
Wat een domme verzameling, wat heb je nu aan 40 mercedes s-klassen en den nog van dezelfde generatie.
waar zijn de echte leuke auto’s.
de citroen ds-jes en 2cv’s de vw beetles en golfjes
nen alfa spider of fiat 500 mag toch ook nooit ontbreken

nog niet gesproken over de amerikanen, de mustangs of chargers enz. en ipv van 27 dezelfde range-rovers ook is ne degelijke defender. maja wie ben ik
Hij heeft dus veel oude auto’s, waarvan ’t meerendeel iedere dag minder waard wordt. 5 miljard USD? 50 miljoen dollar lijkt me realistischer.
Toch wel een erg deprimerende gedachte als je zoveel geld hebt, dat je van een auto 10 stuks moet kopen om je wat gelukkig te voelen. Er zijn eerdere threads geweest over deze man. Hij zou inmiddels ongeveer 8000 auto’hebben, verspreid over verschillende garages. Er is een team monteurs bezig de auto’s rijdend te houden. Een ander verhaal op internet vertelt hoe een aantal Ferrari’s van hem te koop werden aangeboden, helaas waren de interieurs in slechte staat (de rest waarschijnlijk dan ook). Kunnen we Ivo Niehe niet naar Brunai sturen. Ik zou wel eens een interview met de sultan willen zien.
Opvallend is dat de man maar 1 vrouw heeft! (bron wikipedia uk)
Sultan van BRUNei…en de nederlandse tegenhanger daarvan is ? Precies! manager van BRUNA boekenwinkel. Ook stoer maar dan rijd je volgens mij in een Kia Picanto ofzo ;-)
@ Reinbergen..

Deze auto’s zijn van een hotel en worden gebruikt als shuttles.. Onlangs zijn deze allen vervangen voor meerdere RR Phantoms
wie gaat er nou 30 de zelfde auto’s in zijn verzameling opnemen?
Laat staan 600 rolers….
Nee dan mag de verzameling van Jay misschien kleiner zijn, maar die vind ik dan toch wel een stuk gaver, dat is historie, en iedere wagen in zijn garage zit een verhaal achter.

Dit lijkt op een parkeergarage van het Hilton, Jay’s garage is een museum.
trieste armzalige bedoeling eigenlijk ..
aan de andere kant .. tis zijn ding ..
tis niet dat het volk van Brunei er onder moet lijden ..
levens standaard is wel een stukje hoger dan in de rest van de wereld ..

des te meer respect voor Evert Louwman ..
ondanks deze man bestaan de merken Ferrari en Rolls royce nog ..
Dit is waar hij zijn 700 bolides kan opslaan waaronder:
604 Rolls Royce modellen. 574 Mercedi. 452 Ferrari’s. 382 Bentley’s. 209 BMW’s. 179 Jaguars. 21 Lambo’s (zo weinig ivm brandveiligheid?) 11 Aston Martins en één SSC.
Ik ben geen krak in wiskunde, maar volgens mij als je alleen al zijn rolls royce modellen en zijn Mercedi optelt zit je al boven de 700….
@Dimglor: eeehm…hij heeft 7.000 auto’s ! Yep..
@Megakix: Dan staat dit artikel gewoon vol met fouten ;)
@Dimglor: klopt ! ;-). Maar het zijn er toch echt 7.000. Alleen de prijs van 5 miljard is voor lezers al een indicactie. Need to write more ?
@Megakix: ik geloof het wel hoor ;) er was in de jaren ’70 ook zo’n soort van Yomanda in Amerija die soort gelijke aantallen auto’s had, maar die viel vrij snel door de mand :P. Ik zou (uiteraard; mijn droomauto) voor de speciale Ferrari 512TR gaan die hij, als ik dat lijstje mag geloven, heeft staan!
@Sciurida: de keuze is in elk geval reuze ! ;-)
Wat worden sommige mensen toch vreselijk onorigineel als ze meer geld hebben dan dat ze raad mee weten. Natuurlijk ben ik jaloers, net als iedereen, maar ik zou er serieus een heleboel wagens uitknikkeren om plaats te maken voor auto’s waar je hart echt sneller van gaat kloppen (en niet alleen om hun waarde).

Voor iedereen die geen moeite heeft met het kiezen van de mooiste 3 auto’s ooit hebben we een mooie droomgarage klaargezet op Your Virtual Garage.
Wat een dom geswans je kan onmogelijk weten/vinden hoeveel wagens die vent heeft.
Wat een hufter, hij heeft waarschijnlijk nog niet eens een tiende van die auto’s gezien, laat staat in gezeten.
heeft deze man ook nog een dochter? uiterlijk maakt niet uit. lopen toch met sluier om.
Ik moet zeggen dat dit totale onzin is. Het plaatje wat getoond wordt als de hangar, klopt ook helemaal niet.
Ik ben zelf in Brunei geweest en de auto’s staan bij zijn paleis in de garage en niet bij een of ander hotel vlak bij zee. De rest van het verhaal is ook gewoon uit de duim gezogen.

Kortom complete onzin :)
Ik raad iedereen die is wil weten hoe het echt zit onderstaande site is te lezen:

http://www.supercars.net/PitLane?viewThread=y&gID=2&fID=0&tID=104217&bottom=0
Trouwens, aan het einde van die post zie je ook dat een hoop van het spul wordt verkocht op het moment.
Ze zijn wat platzak denk..
ik denk dat ik maar is nieuwe vrienden moet maken! miss krijg ik dan wel een Mercedesje voor me verjaardag:)
die is nep

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).