Lancia Stratos = verbouwde Ferrari 430 Scuderia?

Auteur: , 56 Reacties

Gisteren ging het hart van menig autoliefhebber wat harder kloppen toen er plotseling spyshots opdoken van iets dat leek op een moderne interpretatie van de legendarische Lancia Stratos. Zou er dan toch een moderne variant komen? Inmiddels zijn we een dag verder en zijn er de nodige geruchten, hele en halve waardheden naar boven komen borrelen. We zetten het even op een rijtje voor jullie.

De algemene tendens van de geruchten/roddels/verhalen is dat we hier te maken hebben met een project van Fenomenon Holistic Design. Oftewel het bedrijfje dat sinds 2005 al bezig is met het tot leven wekken van de Stratos. Het bedrijf is eigendom van Christian Hrabalek en die meneer is tevens de trotse eigenaar van maar liefst 8 Stratosen.

De auto die buiten betrapt is zou in opdracht zijn ontworpen door Pininfarina (of Bertone) op basis van een Ferrari 430 Scuderia (of een reguliere F430). De reden dat hij betrapt is op het testcircuit van Fiat is dat Fiat de nodige technische ondersteuning geeft aan het project. Deze in een oplage van 1 stuk gebouwde moderne Stratos zou een prijskaartje hebben van zo’n 1 miljoen euro.

Mensen die hoopten op een terugkeer van de Stratos moeten we (voorlopig) dus teleurstellen. Zoals het er nu naar uitziet gaat het hier om een eenmalige actie. (via: autoblog.it & motorauthority.com, afbeelding via fiatblog.nl)56 reacties

-edit: nutteloze bijdrage-
1 Miljoen € voor iets ”exclusief”, exclusief is het eigenlijk niet als ik er niet mee op vakantie kan.
@The360box:
Huh? Dus iets is pas exclusief als *jij* er mee op vakantie kunt? Namelijk?
Jammer, maar ontwerp is briljant. Vorm is wel behoorlijk jaren ’80 maar tijdloos dat dan wel.
Ben benieuwd of het ook nog echt goed rijdt, ondanks dat het op een onderstel van 430 staat… Het ziet er nl een behoorlijk stuk hoger uit.
Hopelijk komen er toch minstens nog een 1000 stuks meer op de straat want ik vind het een strak karretje. Zal ook zeker wel fijne prestaties en handling hebben.
http://www.youtube.com/watch?v=wCc-E5n5G2w
@Pallas: Heel leuk hoor, maar ik zie geen Stratos in dat hele filmpje, dus relevante waarde? :twisted: [/zeikmodus]
@Citrofiel: Geen Stratos? Dan zal ik wel wet het verkeerde linkje geplakt hebben.
Maakt ook niet uit, iemand dwong mij dit filmpje te posten.
@Pallas: Iemand hm…? En die is na een paar minuten opeens niet meer in de buurt hm…? Mij maakt het ook niet uit hoor, zowel de auto’s als de muziek zijn prima! :)
@Citrofiel: Wie zegt dat deze “iemand” niet meer in de buurt is?
Dit heeft helemaal niets meer met auto’s te maken.

OT:De Stratos is subliem, of elk ander superlatief wat je wilt gebruiken, er moet GEEN remake komen.
Het orgineel is niet te overtreffen.
@Pallas: Oh wacht, de maker van het filmpje is bij je en die wilde even wat views scoren. Juist… ;)
@Citrofiel: Klopt, en er zijn nu 39 views. 8)
@Citrofiel: Kun je op zijn minst de muziek waarderen?
Helaas, ik denk dat veel mensen hadden gehoopt op een min of meer betaalbare coupé van Lancia zelf. Nou ja, keep your hopes up, misschien heeft Lancia door dit project inspiratie opgedaan…
Wat is dit?!
Waar is de Alitalia bestickering?? Voor 1 miljoen wil ik er wel een stickersetje bij hoor. Zou voor mij anders echt een dealbreaker zijn.

Verder helemaal eens met Citrofiel
En dan een Ferrari ombo…. Is hetzelfde als je een Porsche ombouwd tot Kever…
Kuch http://www.Bugster.at bwoeha!
@RickB: de originele Stratos had toch ook een Ferrari motor ;)
@Robert:
Porsches hadden toch ook Kever motoren. :P
Dat vermoedde ik al. Maar nu Fiat zich er mee bemoeit en niet vies is van wat retro, hoe zit het met de Fiat X1/9? Daar zou ik wel eens een retro restyle model van willen zien. Heerlijk autootje uit mijn jeugd. Volgens mij zijn ze allemaal aan corrosie ten onder gegaan, het is jaren geleden dat ik er een heb gezien.
@midasracer: Mee eens. check het bovenstaande filmpje op 0:59
@Pallas: Leuke! geinige verzameling. Ook mooi die Beta coupe, er was ook nog een Monte Carlo uitvoering met middenmotor.
http://www.oldtimergala.de/content/produktfotos/1186001564LanciaMonteC.jpg
Ik heb vaak staan kwijlen bij deze auto’s, maar lieve hemel wat hadden die dingen blaren op de lak staan. Ook allemaal tot stof vergaan. Dat Italiaanse prutstaal ook!
@midasracer: Prachtige auto’s inderdaad. Zag laatst een goed (zover ik dat kan zien) exemplaar voor 10.000,- op zich nog wel te doen voor de liefhebber.
@Pallas:
What the hell? :roll:

OT: die Stratos lijkt me eerder een photoshop, zoals FLD al aangaf in de aflevering van vandaag; waarom zou die zonder camouflage rondrijden op een testtrack en de foto’s lijken gewoon photoshops door de kwaliteit en de gelijkenis met het concept.
De Stratos is en blijft mijn topfavoriete auto. Als je zo ziet dat deze concept al zoveel reacties losmaakt dan kun je alleen maar hopen dat iemand in de top bij Fiat zegt: Ach waarom ook niet? Overigens is de website van Fenomenon al sinds 2006 niet meer geupdate. Dat ze een F430 gebruikt hebben gebruikt is historisch gezien wel aardig. De originele Stratos had een Ferrari V6 van de Dino als krachtbron!
Lijkt wel op een MATRA MURENA!
Waar kan ik deze bestellen?
Een one-off, maar ik heb er al 2 gezien?

Jammer dat dit soort moois weer aan ons onthouden wordt.
Ach, misschien moeten we het verleden koesteren en niet reproduceren.
Wat een lelijk ding zeg :-/
Eenmalig, dat moeten we nog zien.

Als VAG een dure, oude Audi A4 kan omtoveren tot een goedkope, nieuwe Seat, dan kan Fiat toch ook wel een F430 ‘recycleren’ als een Lancia Stratos zeker?

Design lijkt wel nog niet op punt te staan. En de foto lijk idd een shop.
Jammer, het zou erg mooi zijn als Lancia met dit monster in de prijslijst zou komen. Dan maar een orinele Stratos kopen. Moet je ook erg veel geld voor hebben overigens.
@ferry832: Of een mooie replica. Hier een uitmuntende website van iemand in Arnhem die een Hawk Stratos heeft gebouwd.
http://www.lancia-stratos.nl/
@midasracer: Informatieve site! +1
@midasracer: Ja, super ik ken deze replica. Als je op youtube zoekt dan vind je een filmpje van Top Gear over deze auto. Geweldig alternatief voor het origineel.
Nu mag ik nog de grootste Italo-fan zijn, dit ontwerp lijkt nergens op. 1 exemplaar is er eigenlijk al 1 teveel. Ze zijn de weg kwijt bij Pininfarina.
okée? hier moet je even aan wennen zeg
Ik vind hem er wel strak uitzien. De oude Stratos was ook een geniale auto. Maar, oh zo slecht en gevaarlijk.
Van mij mag dit wel in produktie genomen worden. Zeer apart en gewaagd.
De originele Stratos was ook voor de helft Ferrari, net als de Ferrari en Fiat Dino uit die tijd maakten ze allen gebruik van hetzelfde 2.4 V6 Ferrari blok.

Op autoedizione staat er ook nog e.e.a. over:

http://www.autoedizione.nl/2010/08/05/onthuld-de-nieuwe-lancia-stratos-2010/
Over neppigheid gesproken:
http://www.autoedizione.nl/wp-content/gallery/stratos-2010/stra1.jpg
Kijk naar die kartonnen “velgen” links…
En de remmerij aan de andere kant, ik zie niet eens eens remklauwen…
Dus 1.000.000 voor gebakken lucht. <_<
@RickB:

Dat op dit model nog niet de juiste velgen liggen kan ik niet wakker van liggen. Ik verbaas me erover dat jij dat wel doet.

En aangezien men deze auto rond heeft zien rijden, ga ik er van uit dat er wel degelijk remmen op zitten. Ook al zie jij ze niet.
@Smokin:
Dat denk ik dus niet…
Denk dat dit een show model is en die rondrijdende een volledige test wagen is… misschien zit er achter dat kartonnetje gewoon een Ferrari remmerij?!
Ik vind het zeer teleurstellend. Ik had inderdaad gehoopt op een soort concurrent van evo en wrx. Een lichtgewichte rally auto met race allures!

Helaas, misschien moeten we eens een balletje opgooien bij Ford, over een nieuwe RS200 :D
@RickB:
Nu ga ik helemaal huilen. Die link laat een van de allermooiste (auto)achterste zien die ik ooit gezien heb! Simpel en elegant! Echt briljant!
@Karel:
Ach schiet op, als het een een achterkant was geweest van een Peugeot was die lelijk…
@Karel: Ach kom op, Alfa 8C achterlichten en de undertray van een 430 Scuderia inclusief de uitsparing voor de versnellingsbak. Wat onzin is op een Stratos, want die heeft (zou moeten hebben) een dwarsgeplaatste motor, dus de bak kan nooit naar achteren uitsteken.
@midasracer:
Maak daar maar Ferrari 458 Italia of 599 GTB achterlichten van ;)
@Dennis: oh zo slecht? De stratos is driemaal wereldkampioen geworden in de rally, zo slecht lijkt me dat toch niet hoor ^^
Ik vind dit na de Mini en de Fiat 500 de eerste geslaagde interpretatie van een classic.Voor mij mag hij/zij komen.

@lpj. Wat Dennis waarschijnlijk bedoelt is dat de Lancia een zeer snelle auto was maar alleen in handen van profi’s en dat de bouwkwaliteiten niet overweldigend waren.Dat neemt niet weg dat het een icoon is en respect verdiend.
@i-love-suv: kan best, maar toch wel verkeerde woordkeuze gebruikt dan ;) De stratos was maar met 1 doel gebouwd: winnen van het WRC, al de rest is bijzaak. En dat heeft hij 3 opeenvolgende jaren gedaan. Tot Fiat vond dat het tijd was om Fiat wat te promoten via de rally, ten nadele van Lancia :(
Ik blijf stiekem hopen op de komst van een nieuwe Stratos, die zal tegen de tijd dat hij uit is een waardige opvolger zijn van mijn Coupe.
Ik had stiekem gehoopt dat het op basis van de 458 Italia was gebouwd, maar je kunt ook niet alles hebben :(
Wat een lelijke auto. Alle proporties zijn zoek… Ik denk dat ze na de eerste auto gewoon gestopt zijn met bouwen…
…zegt de man op de brommer
Wat jammer, het ziet er namelijk erg mooi uit!

@ CBR 600RR, ik snap wel dat jij op zon simpele honda rijdt, je kunt beter een 749 kopen;)
Al 5 jaar bezig met het tot leven wekken van de Stratos? Een 5 jaar durende reanimatie? Nou ik zou zeggen: miskukt!
Als ze weer gaan racen is het prima…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).