Saab bevestigt middenmotor Corvette

Auteur: , 23 Reacties

Ehh, wacht, Saab bevestigt dat? Sinds wanneer werkt Saab aan Corvettes dan? Of heeft dat nog met de banden met GM te maken?

Daar lijkt het op. In een tijdschrift verkondigde een senior engineer van Saab namelijk dat ze een versnellingsbak hebben ontwikkeld voor “de middenmotor uitvoering van de Corvette” in de tijd dat ze nog onderdeel waren van GM. Saab had binnen GM een leidende rol bij het ontwikkelen van versnellingsbakken.

Alle huidige Corvettes hebben echter de motor nog gewoon in het vooronder liggen en ook de opvolger van de huidige Corvette zal gewoon een motor voorin krijgen. Een tijdje terug schreven we echter al over het plan van Corvette om de opvolger van de eerstvolgende Corvette te voorzien van een middenmotor, wat natuurlijk een stuk gunstiger is voor de rij-eigenschappen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt deze voorzien van een twin-turbo V6.

De versnellingsbak die Saab voor GM ontwikkelde is er één met een dubbele, natte koppeling. Hij zou een koppel van bijna 800 Nm aan moeten kunnen, wat iets minder is dan de huidige ZR1 levert, als je die tenminste goed in elkaar geschroefd hebt. Daar staat tegenover dat de C8 naar verluidt een stuk lichter moet gaan worden dan de huidige C6 (en diens toekomstige opvolger de C7) en dus minder vermogen nodig heeft voor vergelijkbare prestaties. En omdat we nog geen beeld hebben van een middenmotor Corvette, bij deze nog maar eens de heerlijke Stingray Concept.23 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Saab moet met z’n pootjes van de Corvette afblijven! (lijkt een imo een beter titel hehe).

Maar oke wtf? Misschien is dat natte koppeling wel goed :).
Leuke techniek van Saab, moeten ze zelf wat mee doen *mompelt iets met een aero-x*.
@Victor M:
Kom nou eens door met die Aero-x als je de techniek toch hebt.
Hierover kan je toch twijfelen, ze gaan niet anderhalf jaar geleden een versnellingsbak voor een wagen van modeljaar 2017 hebben ontworpen. Want de C7 is nog steeds niet in zicht, zal ten vroegste modeljaar 2011 of 2012 worden. Op de C8 zullen we dus nog een poos moeten wachten.
bedoelt men niet “toepassing van de motor vd corvette in een auto met middenmotor”… aka Spyker aileron?
@w0o0dy: denk je werkelijk dat Saab zo dom is om voor miljoenen een transmissie te ontwikkelen voor Spyker? Zal lekker veel opleveren…
@robbie: nee, maar heb ik ergens over exclusief voor Spyker gesproken? Gm zal de rekening betaald hebben want de ontwikkeling zal gestart zijn VOOR de overname van Saab door Spyker. Mogelijk wil Gm de zr1/cts-v v8 breed in de markt aanbieden voor allerlei sportwagens, waaronder types met middenmotor als klantenmotor incl moderne dcg-box… en heeft Spyker mede daarom die v8 gekozen voor de Aileron.
@atakan
Natte koppeling is veel zwaarder, niet goed dus voor een sportwagen.
@waverider: Ohh u doe dna maar droge :P
Ik denk niet dat Saab de rechten heeft op deze bak. Hij is in opdracht van GM ontwikkeld.
Er hebben al heel wat sites dit bericht overgenomen maar tot nu toe is de originele bron niet te vinden. Beetje speculatief dus…nog
Een middenmotor hoeft niet per definitie achterin te liggen, als hij maar tussen de assen in ligt. Dus voorin achter de vooras is ook een middenmotor…
@guzmann: waar die nou ook zit, zeg maar…
er zijn 2 plekken om te spreken van een middenmotor

1 achter de vooras maar voor het passagiersgedeelte
2 achter het passagiersgedeelte maar voor de achteras
Dus als er wel of niet een middenmotor in een C8 komt dan wordt dat wel of niet een V6 met wel of geen turbo.

Maar we weten in ieder geval dat ‘ie een versnellingsbak zal krijgen…
Ik moest ook direct aan Spyker denken. Er ging al een gerucht dat de Audimotor zou moeten plaatsmaken voor een Corvettemotor en als SAAB daarvoor al een versnellingsbak heeft liggen, dan is dat zeker interessant. Scheelt weer een slok op de borrel in ontwikkelingskosten. Zo’n auto kan natuurlijk ook een SAAB-jas aantrekken.
Ik vind een v6 in een Corvette echt niet kunnen, hoe veel vermogen die ook levert. Een v6 is in sportwagen echt not done in de USA, wat toch de grootste afzetmarkt is.
Een Corvette zonder die heerlijke v8 roffel kan simpelweg gewoon niet.
Als je zo graag een v6 wilt koop je maar een camaro.
@VIP: “Een v6 is in sportwagen echt not done in de USA”

Buick Grand National.
@ rutgertje: nou dat weet i k nog zo net niet! Vrijwel alle ‘Intellectual property’ én alle poppetjes zijn in Zweden gebleven…

Saab kreeg de laatste GM-jaren idd meer R&D budget voor dit soort dingen. En de XWD, 2.0 TwinTurbo motor etc. Kan in ieder geval zien dat de kennis in huis is!

Müller heeft ook gezegd dat ‘veel mensen verbaasd zullen zijn wat er in de achtertuin van Saab te vinden is’. Dit valt daar wel onder denk ik dan…
@Brammer: Feit blijft wel dat een V6 in een Corvette not done is :p
@Brammer
De Buick was me even ontschoten, die heeft in de USA idd een legendarische status.
Feit blijft dat een Corvette zonder v8 roffel gewoon niet kan.
helemaal mee eens asjeblieft gm geen v6 , snik snik.maar de concept ziet er wel zwaar gelikt uit wat een kanon om te zien.
Het origineel had toch echt een 6-cilinder (in-lijn).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/df/53_Corvette.jpg
Mooier is ie nooit meer geworden, alle 300 polo wit met rode bekleding en een zwart dakje, tegenwoordig onbetaalbaar.
http://www.youtube.com/watch?v=VBm7CbRXoOo

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).