Rijtest & video: Volkswagen Scirocco R en R-Cup

Auteur: , 48 Reacties

Waarom met de Cup versie rijden als je de straatvariant nog niet hebt gereden? We gingen dus op een dubbelmissie, in de omgeving van het pittoreske Oscherschleben.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk dan de video hier! ]

Ja ja!

Het was inderdaad wat ver naar het Oosten rijden, in de Golf R die we voor de gelegenheid hadden geleend. Maar pas toen we de volgende ochtend de omgeving verkenden, drong het door: dit is voormalig Oost-Duitsland. Lege fabriekshallen gemixt met herenboerderijen maken een desolate indruk. Tussen de dorpen door slingert een slecht onderhouden stuk asfalt, maar wel met vele mooie bochten, lekkere rechte stukken en mooie hoogteverschillen. De ultieme rijdersomgeving voor het ochtendprogramma, de middag stond namelijk gereserveerd voor het circuit. Gezien de deplorabele staat van het asfalt gaat het instelbare onderstel van de Scirocco R van de stand Sport op standje Comfort, geheel tegen de principes. Normaal komt het niet eens in me op om zo’n concessie te doen, het hele leven staat tenslotte gericht op zo hard mogelijk die plakkaten asfalt onder de wielen door te laten roffelen. In dit geval lijkt het echter ook nog eens sneller om voor de wat zachtere setup van het onderstel te kiezen. In de sport-stand wordt de Scirocco door dikke bulten regelmatig opzij gegooid en er lijkt soms decimeters meer weg nodig. Ik schrijf met nadruk lijkt, omdat het vooral een gevoelskwestie is. Het geeft simpelweg meer vertrouwen om iets van de slechte staat van het asfalt te laten wegfilteren.

Volkswagen Scirocco R en R-Cup

Onwillekeurig dringt de vergelijking met de Golf R zich op. Het duo is duidelijk familie en ze doen beiden een graai uit de bak met componenten die ons als zo bekend is. Louter(?) op papier is de Golf 5 pk sterker, maar dat lijkt vooral een marketingtrucje. Beide kemphanen delen de sterkste versie van het 2.0 TFSI blok en hebben dus directe brandstofinspuiting en een dikke turbo die het feestgevoel van de viercilinder verder moeten verhogen. In de Scirocco R staan er daardoor 265 pk en 350 nm ter beschikking. Dat is weer goed voor de obligate op 250 km/u begrensde top, maar ook voor een sprint naar de 100 in 5,8 seconden. Zonder Autowiki te raadplegen weten jullie dan meteen al dat dat fors langzamer is dan de Golf R (die slechts 5,5 seconden over hetzelfde kunstje doet). Zijn dat dan 5 hele bijzondere extra paarden in het vooronder van de Golf R? Neen! In tegenstelling tot de Golf R heeft de Scirocco de aandrijving alleen op de voorwielen. De extra tractie van de bijgeschakelde achterwielen zorgt voor een fors snellere sprint, in ieder geval vanuit stilstand. Of dat op hogere snelheid stand houdt durf ik te betwijfelen: de Golf moet toch ruim 100 kg extra meesjouwen en dat is geen kattenpis.

Volkswagen Scirocco R en R-Cup

De Scirocco R voelt ook lichtvoetiger en ook wat beweeglijker in de kont. Met het gas los duikt de voorkant van de auto lekker de binnenkant van de bocht in, hoewel onbedaarlijk onderstuur ook tot repertoire hoort. Zolang het wegdek droog is, is tractie ook geen probleem. Zelfs in kortere bochten lijken de banden zich vast te klauwen in het asfalt. Waarna een snelheidsrush ontstaat die onbeperkt door zou kunnen gaan. Zeker op de bochtige provinciale wegen met zo nu en dan een mooi lang recht stuk is de Scirocco R snel genoeg om het continu spannend te houden. Toch kies ik voor de weg terug. Het is niet alleen de lunch die roept, maar ook de Scirccco R-Cup. Het volgende hoofdstuk staat in het teken van een kennismaking van deze cupracer op het circuit van Oscherschleben.

Volkswagen Scirocco R en R-Cup

En toen ik dan onder het toeziende oog van de marketingmanageresse (stom woord manager, waarom is daar geen vrouwelijke variant van) mijn spijkerbroek uittrok om een racepak aan te trekken, schoot het toch door mijn hoofd. Laatste keer op het circuit hadden we dat moment. Met een toefje onderstuur waardoor we even een pilonnetje aantikten. Dat leverde wel gaaf beeldmateriaal op, maar het doet natuurlijk wel afbreuk aan mijn status als “driving-god”. Ik nam me dan ook heilig voor dat me dat niet weer zou overkomen.

Volkswagen Scirocco R en R-Cup

Gelukkig was Volkswagen Motorsport AG al zo goed geweest om iets aan de gewichtsbalans van de Scirocco R-Cup te doen. Op de plaats van de achterbank was nu eens een keer wat te zien. In veel andere racers is er vooral loze ruimte, maar de Scirocco R-Cup rijdt op aardgas. En daar is een forse tank voor nodig. Het vaatje (maat biervat uit Asterix-en-Obelix) zag er stevig en goed vastgesnoerd uit en toch ook wel alsof het van een licht materiaal gemaakt was. Door mijn uitzinnige vreugde over het feit dat ik weer eens wat rondjes op het circuit mocht boenderen, ben ik verder vergeten te vragen hoe het zat met gewicht, maar dat mag de pret verder niet drukken. Wel weet ik dat er totaal 22 kilogram aardgas aan boord kan, wat gelijk is aan 35 liter benzine.

Volkswagen Scirocco R en R-Cup

Volkswagen Scirocco R en R-Cup

In ieder geval is de Scirocco R-Cup eigenlijk heel milieuvriendelijk doordat deze op bio-aardgas zijn rondjes rijdt. In vergelijking met reguliere brandstof leidt dat tot een reductie van 80% van de uitstoot van C02 (jeweettog hoe giftig dat is). Terwijl ik naast de baan stond en de plakken rubber mij om de oren vlogen en mijn ogen prikten van de remstof, snoof ik toch maar weer eens een teug adem binnen. Ik voelde het. Meer zuurstof en meer kracht, alsof ik een turbo-boost kreeg. De Scirocco R-Cup heeft dat ook. Normaal gesproken levert de 2.0 turbomotor 225 pk aan vermogen. Echter de coureur heeft de mogelijkheid om met een knop op het stuur 10 seconden lang 50 pk extra te krijgen. Heel handig om in te halen, tenzij die irritante voorligger dat bij het opkomen van het rechte stuk ook iedere keer doet. In een race mag de “push-to-pass” functie slechts een beperkt aantal keer worden ingezet, maar wij hadden een onbeperkte “voorraad shots”.

Volkswagen Scirocco R en R-Cup

Met de Scirocco R-Cup wil Volkswagen een relatief betaalbare raceklasse neerzetten, hoewel het woord relatief hier natuurlijk weer alles bepalend is. Zolang je de Scirocco niet plat rijdt, is het racen in de R-Cup wel goedkoper dan het warmstoken van je huis met 50-euro biljetten, maar voor gewone stervelingen is het nog steeds niet weggelegd. Het is een kweekvijver voor talent, maar ook een raceklasse waar oude rotten nog eens los kunnen gaan. Zoals de Zweed Slim Borgudd, die niet alleen in de Formule 1 reed, maar ook faam verwierf als drummer van de popgroep ABBA. Of Martin Brundle, die ook zijn best deed in de F1. En Jan Lammers wiens quote ik volledig onderschrijf: “Als ik nog een keer de kans krijg, wil ik graag weer rijden!”48 reacties

Wauw, nóg een Volkswagen rijtest! :D
@SCscreamGT2: huh, de laatste (Golf R) was een paar maanden geleden?!?
oeioeioei die oranje is echt lekker! ben benieuwd!
moet nog ff paar min wachten voordat het filmpje begint :(
Bij ons in de straat staat ook een nieuwe VW Scirocco 2.0 TFSI met die propellor velgen. Ik neem altijd iets gas terug als ik d’r langs rij :)
Vet filmpje, leuk gemonteerd!
Vind dit persoonlijk een van de beste rijstesten van autoblog op het gebied van beelden en geluid! Erg netjes gedaan! En wat een wagen is het toch zeg!!
AAAH jammer dat ie nog heel was. goed filmpje!
Goh, na de Golf R en Leon Cupra R nu de Scirocco R. http://www.deviantart.com/download/92817874/Yahoo_Bang_Head_Emoticon_by_WhiteDragon1983.gif
Drie keer bijna dezelfde auto, en toch elke keer weer een nieuwe test van AB.
VAG heeft zijn PR veel te goed voor elkaar…
@Citrofiel: my words. :)
@Citrofiel: klopt, nu wachten op de Giulietta GTA…?
@autoblogger: Dat duurt denk ik nog wel even. De DS3 Racing is dichterbij. :twitsed:
@Citrofiel:
Als ik uitgenodigd zou worden voor dit soort event, zou ik niet lang moeten twijfelen hoor! :D En de Scirocco R zal wel een tikkeltje anders rijden hopelijk, die AWD op de Golf R vernietigt de pret.
Maar voor lezers geldt idd nieuwer is beter. :P Dus voor mij eigenlijk ook. ;) DS3 RACING YESSSS!!
Nou, wat ik eigenlijk bedoel is dat ik vind dat er iets te veel rijtesten worden gedaan met auto’s waarin al eerder is gereden, maar dan een sportversie oid van… A8 W12, X6m Falcon, slr roadster, AC Schnitzer ACS7, al die insigia’s
@SCscreamGT2: ah, op die manier. Net zoals de R8, R8 V10, R8 spider, etc;) Ik zou anders eens gaan klagen bij de fabrikanten, ze maken gewoon veel te veel auto’s!
Zonder foto van de voorkant kom je niet geloofwaardig over Wouter ;)
@ Wouter

Geef maar toe je hebt de muur wel geraakt :lol:
Was er heilig van overtuigt dat je de muur ging raken.
En dan is er in eens een stukje film er uit geknipt en laat je in de pits niet de voorkant zien ;)
@GOD: ik dacht hetzelfde :P
@GOD: Precies, wij willen bewijs :)
Auto is nog heel.. Jaja en laat die voorkant dan eens zien want je ging recht op die muur af! :lol:
Hé, da’s grappig. Wouter gaat in op mijn reactie in de video. Er is maar één conclusie mogelijk: Wouter kan in de toekomst kijken! :shock:
Grr, dat moest dus :twisted: zijn. Ik wilde die reactie snel typen voordat mijn verbinding naar de AB.nl-server weer wegviel, maar het was al te laat… Ben benieuwd of deze er nu door komt of dat ik weer 5 minuten moet wachten. Ik post deze om :31.
@autoblogger; volgende week Polo GTI?
@Wouter Congratz met je iPhone 4, die HD camera doet duidelijk z’n werk
@wouter; waar heb je dat oranje hoesje voor de iphone 4 vandaan?
@Arthur: Wanneer je een iphone 4 hebt kun je er een gratis via apple krijgen,had hem zelf in 2 dagen binnen
@Olivier: ja weet ik maar je kunt alleen maar de zwarte bestellen en ik wil graag een ander kleurtje
@Arthur: In de Apple stores verkopen ze diverse kleuren. Niet meer online te koop dus je zult ebay op moeten (of iemand uit de states hem laten opsturen)
@Olivier: Via het Bumper program kan je alleen geen oranje bumper kiezen. Waarschijnlijk omdat apple oranje om een zwarte 4 vind vloeken :P

(zelf heb ik dus een zwarte genomen).
Euh, muurtje geraakt Wouter? :p
Weer een leuke test van AB!
Iphone 4= geil, scirocco r= geil.. Leuk filmpje jongens!
Dat hele gedoe rondom CO2 (1e foto op rechtse Scirocco) ben ik k*tsbeu. Iedereen die een beetje kritisch is, beseft dat het allang niet meer om de opwarming van de aarde gaat. In tegendeel: laat die aarde maar opwarmen, want we zijn toch enkel geinteresseerd in kortetermijnwinsten…
Iphone… wat doe je verkeerd.
Aan het “sluitnaadje” van de motorkap te zien heeft hij de muur best goed geraakt.
Raikonen doet toch ook niet geheimzinnig over het slopen van zijn Citroen en die heeft echt wel betere driving skills dan jij en ik…..dus kom op Wouter wees een echte vent en laat gewoon zien wat er gebeurt is.
VW en racen.. dat is geen goede combinatie:-).
je had em bijna gemold :p
Het wordt tijd dat er ff een foto komt van de voorkant van de auto volgens mij heb je de muur aardig gezoend want ik dacht te zien dat de motorkap niet meer netjes aansloot!
op het eind met die iphone klinkt hij net als piet paulisma
Lekkere bak zeg!
Werkte die knop nog een beetje voor die 50pk extra? of gebruikte Wouter die net voor de grindbak soms? :D
@ Wouter

Ik geloof er niks van. Shot eruit geknipt en in de pit film je alleen de zij- en achterkant. Volgens mij heb je die muur wel geraakt;)
[email protected]

Dat ding is een stuk korter aan de voorkant vriend.
Wees een vent en post de crash video gewoon, kan de beste overkomen.
@wouter….had ze gewoon in de waan gelaten bij AB ;-).

Lijkt me helemaal niks, een Cupversie op aardgas met boostknop. Beetje een WTCC-we-rijden-een-treintje-gevoel.
Lelijk eendje
Mooie wagen zeker in dat blauw of in het gifgroen!
@wouter: kom op, wees een echte man en laat aan heel autoblog zien wat er met de voorkant gebeurt is ;)
Prof. Dr. Vliegwiel
Zo dwars de baan over en de muur in! Zal wel weer ff duren voordat VW AB uitnodigd bij dit soort evenementen. Die 100% was toch net ff te veel!
zijn we gelukkig even af van die volswagen rijtesten
hele mooie auto.. scirocco r is zeker dik.. ik snap dat er mensen zijn die niet van volkswagen houden die hem afkraken, puur een questie van smaak

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).