Gespot in Londen: Supercars

Auteur: , 35 Reacties

Voor erg veel supercars gaat ondanks het design nog steeds het vorm-volgt-functie principe op aangezien er maar weinig in esthetische zin elegant zijn. Wat gebeurt er vervolgens: ze komen op locaties waar ze voornamelijk gezien worden, in plaats van dat de verfijnd uitgebalanceerde rijeigenschappen tot hun recht komen. In het centrum van Londen is het vrij normaal, maar nog steeds maakt het heel veel indruk.

Bugatti Veyron 16.4 in rood met zwart

Dit is de supercar waar we al jaren mee worden doodgegooid: de Bugatti Veyron. De auto volg een recept dat veel mensen met veel geld aanspreekt, waardoor de auto relatief populair is (mijn buurman heeft er overigens geen). Hoofdzaken voor dit succesje zijn enkele opvallende waarden.

Het maximum vermogen van 1.001 pk is een symbolische 1.000+ pk, een echte mijlpaal.
Met 16 cilinders in W-vorm verslaat het motorblok elk ander blok op papier, maar in werkelijkheid is het een compacte motor. Een dergelijke opstelling is niet van essentieel belang voor de prestaties, maar het blijft beter in het geheugen hangen dan elke willekeurige V8 of V12.
Een topsnelheid van 407 km/u is net boven de magische grens van 400 km/u, welke slechts door enkele andere concurrenten wordt behaald
De acceleratie van 0-100 in 2,5 seconde vernietigt elke andere waarde, zelfs al is deze in de praktijk nauwelijks van belang.

De naam “Bugatti” zelf is natuurlijk al tweemaal eerder beroemd geworden. Eerst door auto’s als de snelle Type 35 uit de racerij, de kolossale Type 41, en de beeldschone Type 57. Daarna door de EB110, een ongekend snelle supercar, die letterlijk ongekende prestaties levert. Ook niet onbelangrijk is het comfort dat de auto te bieden heeft. De zee van ruimte in de cockpit maakt het een comfortabele reisauto. Het is haast een super-GT, zittend in je lederen troon hoef je niet erg hard te werken. De automatische zevenbak doet zijn werk voorbeeldig.

Bugatti Veyron 16.4 in rood - Foto Jim Appelmelk

Bugatti Veyron 16.4 in rood - Foto Jim Appelmelk

Bugatti Veyron 16.4 in rood - Foto Jim Appelmelk


Ferrari Enzo

Er is een select gezelschap van supercars die de wereld beroerden bij hun introductie. Dan heb ik het niet over de Gumpert Apollo of de Ascari KZ1, die ondanks hun prestaties wat betreft bekendheid nooit verder zijn gekomen dan bij echte liefhebbers. Dan heb ik het over machines van grote, bekende merken, die indrukwekkende prijzen vragen voor hun machines. De Ferrari Enzo trad in de voetsporen van de 288 GTO, de F40, en de F50, en wordt daarom ook wel eens F60 genoemd. Net als de F50 werd de auto uitgegeven als gelimiteerde oplage in een “niet afgerond aantal” van 349 stuks, maar de vraag naar de in Nederland €909.770 kostende machine was zo enorm dat de oplage werd uitgebreid met 50 stuks. Ten slotte kwam er nog één exemplaar bij, dat werd geveild ten bate van overlevenden van de Tsunami in 2005. Dit bracht €950.000 op.

Het afgebeelde exemplaar was een leuk afwisseling op de “zomercollectie”, dat wil zeggen: Lamborghini’s, Bugatti’s, en getunede BMW’s en Porsches uit Arabische landen en emiraten. Achter het stuur zat iemand die zich niet kenbaar wilde maken. Volgens insiders zou het om ondernemer en politicus Alan Sugar gaan, het kenteken zou een subtiele hint kunnen zijn. Of het hem ook daadwerkelijk is, is niet bekend.

Ferrari Enzo - Foto Jim Appelmelk


Koenigsegg CCXR “Special One” van Ana Al-Thani

Ik ben me bewust van het feit dat hij is een aantal keren is gepost, maar ik kan het toch niet laten… Het was een jaar of twee geleden dat ik samen met een andere spotter bij het Amstel Hotel een smurfblauwe LP640 tegen kwam, niet wetende wie er in reed. Of, om precies te zijn, niet wetende dat Ana Al-Thani, lid van het koninklijk huis van Qatar was. Later dook er nog een smurfblauwe 599 GTB Fiorano op aan de Köningsallee in Düsseldorf, in Qatar werd een Koenigsegg CCXR gespot in die kleur. Die heeft de zomer doorgebracht in onder andere Londen. De auto stond meestal voor The Lanesborough geparkeerd, één van de bekendste hotels in Londen. Kamers variëren in prijs van 375 tot 1.900 pond per nacht, maar verhalen willen dat veel rijke Arabieren hele verdiepingen afhuren.

De CCXR zelf is één van de weinige in serie geproduceerde fabriek-af auto’s met meer dan duizend pk. De K’Egg heeft daar echter geen zestien cilinders voor nodig, geen acht liter slagvolume, en óók geen vier turbo’s. De K’Egg heeft wèl acht cilinders, met een totale inhoud van 4,7 liter, en geholpen door twee turbo’s. Op benzine levert dit blok de 806 pk, zoals dat ook in de CCX en CCR het geval was, voor de haast onbruikbare 1.018 pk heeft dit Eitje echter wel E85 (85% ethanol) nodig.

Koenigsegg CCXR

Koenigsegg CCXR

Koenigsegg CCXR

Koenigsegg CCXR

Koenigsegg CCXR

Koenigsegg CCXR

Koenigsegg CCXR

Koenigsegg CCXR


Lamborghini Murciélago LP670/4 SV #266

Ook met deze auto is Autoblog de laatste maanden al doodgegooid, dus probeer ik het kort te houden. De opvallende smurfblauwe kleur duidt erop dat het een auto is van de Al-Thani familie, voor zo ver ik heb begrepen rijdt hier een neef van Ana in. Een leuk detail is het “serienummer”, #266/350, dat direct volgt op het serienummer van “ons eigen” matzwarte exemplaar op NL platen.

Lamborghini Murciélago LP670/4 - Foto Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP670/4 - Foto Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP670/4 - Foto Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP670/4 - Foto Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP670/4 - Foto Jim Appelmelk


Mercedes-Benz SLR McLaren, Coupé en Roadster

De SLR is alweer een oude auto geworden, aldus de rijke toeristen uit het verre oosten. De coupe zag het levenslicht al in 2003, de Roadster kwam in 2007. Dit jaar werd een enkele Roadster ingevlogen uit Abu Dhabi, de twee coupé’s komen uit Engeland. Wil je nog enigszins met de tijd meegaan, dan heb je toch ècht een SLR 722S Roadster nodig, zoals te zien is op de eerste afbeelding. Helaas ontbrak een SLR Stirling Moss, wellicht zien we dat volgend jaar.

Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster - Foto Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren combo - Foto Jim Appelmelk


Porsche Carrera GT

Porsche heeft veel liefhebbers. De Carrera GT hoeft al helemáál niet te klagen over aandacht. Door spotters is de auto geliefd om het woeste geluid dat de jankende V10 middels de twee uitlaten uitstoot, door (goede) rijders is de auto geliefd om zijn waanzinnige prestaties. In de tabel met snelste rondetijden op de Nürburgring staat de auto tamelijk hoog genoteerd, wat door het feit, dat vrijwel elke snellere auto niet zo massaal geproduceerd is, al helemaal bijzonder is. Met 1.270 verkochte exemplaren kan dit een verkoopsucces genoemd worden. Net als de SLR gaat de Carrera GT alweer vrij lang mee. In 2004 werd de auto gelanceerd, in 2006 verliet de auto het toneel weer. Het afgebeelde exemplaar uit Qatar, voorzien van de formeel verplichte “Britse” kentekenplaat, is dus al ten minste vier jaar oud. De auto heeft één van de vijf basis kleuren GT Silver. Een donkerdere grijsmetallictint, Seal Grey, was ook beschikbaar, net als Guards Red, Fayence Yellow en Basalt Black. Er zijn enkele exemplaren in andere kleuren geleverd, zoals het witte exemplaar dat jullie ongetwijfeld al lang kennen uit dit filmpje.

Porsche Carrera GT - Foto Jim Appelmelk

Porsche Carrera GT - Foto Jim Appelmelk

Porsche Carrera GT - Foto Jim Appelmelk

Met dank aan Willem voor de volgende foto’s.

bugatti veyron

bugatti veyron

ferrari enzo

ferrari enzo

porsche cgt

Morgen is er meer te zien over de supercars in en uit Londen…35 reacties

Die 2 SLR’s met die Veyron :O
Lekkah lekkah.
Die Veyron in die kleurencombinatie is gewoonweg fantastisch! En doe mij ook maar die Carrera GT! Wederom, schitterende foto’s
Aaaaaaahhhhhhhhhhhhh een verkrachte slr op de 3e slr foto :O
lijkt me te gek om al dit tegelijk te zien en te horen.
Doe mij die Carrera GT maar!!! :o
I just had a crisis !!
Leuk stuk Appel! En graag gedaan voor de foto’s :)
Geen fan van de Enzo, maar de eerste foto van dit artikel is een pareltje!
The Lanesborough is trouwens fantastisch, heel ingetogen en persoonlijk. Daarnaast zit restaurant Apsleys in het hotel. Volgens mij zit die vent uit Qatar daar nu al ruim 2 maanden aangezien die Koenigsegg daar al zo lang staat.

Prachtige foto’s trouwens appeltje!
Onze eigen LP670-4 SV ja, waar we ons voor dood zouden moeten schamen… Maar 350 gebouwd, ga dan een nog grotere tuinbank op een LP640 zetten, en maak die matzwart.
Lekkere foto’s Jim, hallelujah!
De Koenigsegg heeft geen turbo’s. =\ Het zijn twee compressoren (superchargers) aangedreven door de krukas. Belangrijk verschil.
I have a cunning plan….

We gaan supercars, onder de super rijken, verkopen als stadsautootje.
Daarna gaan we ze uitlachen omdat het volledig onpraktisch is en ze in ons plannetje zijn gestonken.
Doe mij de GT maar.
Ik weet van de eigenaar van deze Nederlandse LP640 SV http://farm5.static.flickr.com/4140/4742225388_1a27863a8d.jpg dat hij geen serie nummer heeft.. er zijn meer autos dan 350 gemaakt. Deze was eigenlijk bestemd voor het Lambo museum.
wreed :D heb vandaag ook nog prachtige auto’s gezien ik rij op de 31 kijk in mijn spiegel ineens een sls amg en toen was ie al voorbij wat een geluid en vlakbij papenburg ook 1 dit keer een witte alleen geen foto’s :”(
Te gekke stad met te gekke auto’s….genieten!!!!
geef al deze auto’s maar :)
tja mooi nummerbord siigar!
Zo’n zelfde McLaren SLR coupe heb ik in NL onlangs nog gespot:
http://www.autojunk.nl/2010/06/een-paar-bijzondere-autos-bij-gala-mercedes-slr-mclaren
Zeker een leuk stukje over Londen :).
Die SLR cabrio hierboven staat overigens wel in een behoorlijk mooi rijtje geparkeerd met die witte Bugatti ervoor!
Appeltje weet tenminste wat echte supercars zijn!
Veyron, Enzo en carrera GT zijn de klassiekers van de toekomst.
Dat de Veyron zo geschikt is voor een beetje toeren komt de spotters ten goede! iedereen doet maar of het een golf onder de supercars is maar er zijn er echt niet meer als 400 gebouwd.
Doe mij maar zo’n Carrera GT in Basalt Black!
Gelukkig heb je geen foto’s van die FAB Design SLR 750 “Desire” op foto 3 van de SLR reeks genomen.
Die heb ik zeker wel! Ik heb ze hier alleen niet geplaatst, speciaal om anderen het te besparen. Nou… eigenlijk voornamelijk omdat het al eindeloos vaak gepost was. Hij si onooglijk, maar daardoor juist weer erg leuk. Een SLR vind ik sowieso al een heel slecht design, zonder dat het functioneel is.
Fr€d€r!k_EE8
wow die rood/zwarte veyron die zijn ruiten zijn zwart gemaakt,tot de voorruit toen?!
Hier in belgie moet je dat niet riskeren,niet toegestaan bij wet.
Wat is die Carrera GT toch mooi !!!
Mooie foto’s, mooie wagens, mooie spots…
En wat blijft die Carrera gt toch mooi…. Jammer dat er geen geluidbandje bij zit… Die wagen klinkt gewoon goddelijk!
Heerlijk om eindelijk weer eens spots met engelse kentekens in Londen te zien :)
Het valt mij wel op, veel van die auto’s hebben een niet engels kenteken(Arabisch, Luxemburgs) Is dit normaal in hartje London?
@ kjeld

sjeesussss…….wat een wagen !!!
Michiel vervliet
Het kenteken van die Enzo is über!
Een Enzo… Leuk… Kan dat ding niet mooi vinden helaas. Maar die CCXR! Wow… Ik wil echt gewoon zo’n ding… Dat ontwerp klopt zo goed, alles zit zo ongelooflijk goed op zijn plek! En dan die deuren.. en dat vermogen, die velgen…wow! Had ik al gezegd hoe graag ik er een wil? Ik kan echt uren naar zo’n ding kijken… Ze weten bij Koenigsegg zelfs hoe ze een achterspoiler moeten maken: passend bij het design van de auto! Daar kunnen VEEL fabrikanten nog iets van leren! Daarnaast blijft het design van de Carrera GT ook geweldig goed… Maarja, naast een CCXR valt alles in het niets;) Zelfs de LP670-SV vergeet je even (Heel even dan;))
hey allemaal,

ik ga in de herfst vakantie naar london en ben sinds kort hellemaal gek van mooie grote, dure auto’s……
ik weet dat er in de regent street een ferrari winkel zit!!
maar waar kan ik die dure auto’s vinden??

kan iemand mij helpen met het liefst wat namen van straten in london….

alvast bedankt

daan
13 jaar

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).