Video: 10 minuten lang Pikes Peak!

Auteur: , 27 Reacties

Niemand rijdt sneller naar de top van Pikes Peak dan Nobuhiro "Monster" Tajima. Hij won dit jaar voor de 5e keer en inmiddels is er een geweldige video van deze klim beschikbaar.

De heuvelklim van Pikes Peak (4721 meter naar de top) vond een paar weken terug plaats en de winnaar was wederom Tajima. Hij won de race voor de vijfde keer, ditmaal in een Suzuki SX4 AWD met 3.1-liter twin-turbo V6. Die machine is goed voor een vermogen van maar liefst 897 pk! Ja, je leest het goed. Met zoveel power rijdt hij met gemak langs enorme afgronden en gaat driftend door het gravel. De sponsor van Tajima, Falken Tires, heeft (eindelijk) een video vrijgegeven van de winnende run. De 12,42 mijl werd afgetikt in 10 minuten en 11,49 seconden, bijna een halve minuut sneller dan de nummer twee. Filmpje!

PS: Voor de old-school Peakers, check deze video van Ari Vatanen in een Peugeot 405 Turbo 16 GR (1988).27 reacties

Escudo ! de cheatwagen uit gran turismo :P
@revstars-net: je weet toch wel dat dit niet de escudo is?
Deze is op basis van een sx4 en de escudo op basis van een vitara.
escudo zat trouwens ook in gt3, daar kon je hem opvoeren naar iets van 1800 pk ofzo :)
@g40freak: ja dat weet ik, dit is de opvolger, maar blijft een Escudo voor mij ;)

Machtig ding !!
Jemig, bijna 1 PK per KG….tsja, dat is vragen om de beste tijd ! ;-). Hebben ze geen verschillende klasses, zodat het nog een beetje ‘spannend’ kan worden / blijven ?
Wat een zalig goed filmpje!
wil die dood ofzo en de mensen langs de kant ook? :P mijn god
-edit: dank u, is toegevoegd aan artikel-
@jp:

thanks man, ik vond de kwaliteit op autojunk al zo jammer..
dit is een stuk beter!
From now on that’s how you drive!
Ik weet niets van rallyrijden dat geef ik toe, maar het lijkt er op alsof meneer driftend niet altijd het snelste door een bocht gaat. Id at wel de snelste manier? Of gewoon de enige manier?
@911GT2: Ooit DIRT gespeeld? Ja, je kan er alleen driftend doorheen… ;)
Ben niet erg te spreken over de cameraposities. Het geeft misschien spectaculaire beelden met zo’n lage positie, echter krijg je niet echt een goed idee van de snelheid omdat je het zelf ook nooit zo meemaakt. Geef mij maar beelden vanuit de auto.
Is dit niet dezelfde Pikes Peak Hillclimb waar de GT3 cup 5 minuut nog iets over reed?
@Vankonten:

nee dat was 11minuten en een half
het record in de 2WD klasse
jammer dat er geen plaatjes\filmpjes van de andere concurenten bij zitten,. ik zag alleen een Austin Healey op 4.50 staan.
@tvrspeedsix & vanKonten:

nee andere parcours. Dit is het snelste van het snelste.

Die van Ari Vatanen’s record run in de Pug vind ik qua afschrikwekkendheid nog erger. Handje tegen de zon enzo. Near miss @ 150 kph met je wiel bijna in het ravijn. Ziek.

Monster Tajima is overigens ook een held. De man is in de 60, en dan nog zo rijden. Epic.


@Ikke: Pretty much, 4wd is full throttle (goeie 4wd dan :D Niet die veilige quattro bullshitvan tegenwoordig. Voor rally 4wd moet je tegenwoordig bij de Jappen zijn)
Wat zijn eigenlijk de vereisten voor deelname? Je moet een bestaande auto gebruiken (en die zover ombouwen dat ie er niet meer op lijkt)? Anders kun je net zo goed een F1 achtige wagen nemen als uitgangspunt lijkt me. Maar het gaat wel retesnel, alleen waarom gebruiken ze geen luchtrem met een hydraulische spoiler a la Bugatti! Dan kan ie nog later remmen op het gravel gedeelte lijkt me. Tof filmpje verder, maar vanuit de cockpit is spectaculairder, mede daarom is Vatanen een held, die reed tenminste zonder zonneklep/zonneband ;)
@ 911GT2

zonder meer de snelste manier om over een ondergrond met weinig grip (gravel, sneeuw, ijs enz) door de bocht te gaan, de reden is simpel, als je op normaal wegdek uit een bocht komt kan je pas vol gas als je genoeg grip hebt, als je dat niet hebt dan ga je ondersturen of oversturen (de auto gaat dan dus niet de kant op die jij wilt)
Omdat je bij gravel pas heel laat in de bocht weer voldoende grip zou hebben als je de bocht normaal zou nemen zou je dus tijd verliezen.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de langere remweg die je nodig hebt op gravel om tot een snelheid te komen dat je met de grip van je voorwielen normaal een bocht in zou kunnen draaien.

Met een 4 wiel aangedreven auto als deze zorg je dus dat de neus van de auto zo vroeg in de bocht als mogelijk de kant op wijst als waar je heen wilt, je hoeft dan dus ook niet te wachten tot je op een snelheid komt dat je voorwielen genoeg grip hebben om in te sturen. Zodra je de neus van de auto de goede kant op gericht hebt en je ver genoeg de bocht in bent kan je dus al vol op het gas, wat er voor zorgt dat je harder de bocht door kan.
Ziet er super uit maar voor het geluid
kijk ik deze toch liever..
http://www.youtube.com/watch?v=Q8AzQolK_84
@lemans: Vet geluid, maar jammer van die Deutsche voice-over.
@lemans: Pour vouz: waarom heet deze concept Pikes Peak?
zie de link niet.
http://audicars.files.wordpress.com/2008/04/audi-pikes-peak-quattro.jpg
Wat een lefgozert die Arie! Op sommige punten slechts decimeters van het ravijn. En dat handje! Geweldig!
En is dat publiek suicidaal ofzo?

En dat een auto die ongetwijfeld trickier is dan de hedendaagse.
Als er nog een groep B rallyklasse was geweest dan had je zulke auto’s als de Suzuki gehad. Ben wel is benieuwd hoe die dan zal vliegen bij de rally van Finland :P
Hele filmpje met mn mond open zitten kijken… Prachtige beelden! Maar schrok me rot toen de camera een pion raakte:P
@Cantago: inderdaad, rond 8:30. schrok me ook te pletter. wat gaat dat ding krankzinnig hard zeg.
@Jurrian: 8:21 idd. Niet alleen krankzinnig hard, maar ik verbaasde me ook hoe precies de coureur zijn wiel in de apex kon plaatsen, gewoon op de centimeter! Misschien dat ik het onbewust ook kan als je het filmt, maar het viel me wel op!
@Cantago: Tjah, en dat op die leeftijd, die vent is toch iets van 60 inmiddels? hij heeft iig er al vaak genoeg geoefend. Maar alles bij elkaar erg knap inderdaad, hij doet het niet alleen in die grote wijde bochten, maar ook in de lastige kleine haarspeldbochten en vlak langs ravijnen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).