De bierfiets is nu toch verboden

Auteur: , 42 Reacties

Na een aantal incidenten met de bierfiets, overwoog de gemeente Amsterdam vorig jaar om de rijdende kroeg te verbieden. Zover is het toen niet gekomen, maar gisteren is het doek dan toch gevallen voor de bierfietsen. De kantonrechter in Amsterdam bepaalde dat de bierfiets niet aan de wettelijke eisen voldoet en daarom in heel Nederland niet meer de weg op mag.

Voor fietsen op meer dan twee wielen gelden bepaalde afmetingseisen. In de Regeling Voertuigen is bepaald dat deze niet breder mogen zijn dan 1,50 meter. De uitspraak werd gedaan in een zaak die draaide om een ongeval met een bierfiets op 23 mei vorig jaar op de Amsterdamse Buiksloterweg. Een bierfiets van 2,20 meter breed raakte toen een viaduct en hierbij raakte drie mensen gewond.

De verhuurder van de bierfiets kreeg een boete van 1500 euro opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk omdat hij onvoldoende instructies had gegeven. Als de uitspraak in hoger beroep stand houdt, is het definitief gedaan met de bierfietsen (in hun huidige vorm).

Helaas toch even een andere activiteit uitzoeken voor de vrijgezellenfeesten. Het goede nieuws is dat je als automobilist in Amsterdam niet meer achter zo’n trage bierfiets hoeft hangen in de smalle straatje van onze hoofdstad. (via: trouw)42 reacties

zag er afgelopen vrijdag nog een rijden in h’sum
fietsblog.nl is bezet ;-)
Een bierfiets van 2,20 meter breed ‘raakte toen viaduct’ — die zin begrijp ik niet..
Ah, ik lees het stukje in Trouw: Daar raakte een bierfiets van 2,20 meter breed een viaduct.
@L=Fred: Het woordje “een” was inderdaad weggevallen, excuus hiervoor, maar ik maak me een beetje zorgen over het feit dat je vervolgens de hele zin niet meer begrijpt. ;)
@Dennis: lol – moet het biertje geweest zijn, dat net even teveel was ;-)
Aan de andere kant, hoe breed was die viaduct, dat een fiets van 2.20 er niet door kon…
Dat is jammer want zo’n bierfiets is echt dikke lol.. Vorig jaar hebben we dat nog zelfs als teamuitje gedaan! :D
Olééééé, weer een nieuw wetje erbij….ffs

Maar niet getreurd, hoe meer wetten, hoe creatiever de burgers worden…dat wordt dus een bierfiets van 1.50 breed, maar dan 15 meter lang… ;-).
ach vette onzin, dat ongeluk kwam doordat een of andere muts de hoogte niet kon inschatten van die viaduct. Zolang de bestuurder de BOB is heb ik er geen problemen meen. vanmorgen op de radio vertelde een verhuurder dat hij zijn fietsen ging aanpassen na 15.0 breed.
Blijkbaar geen nieuwe wet maar een bestaande… Ben ik de enige die een fiets van 1.50 meter best wel breed vind?…
Oh god zij dank heb ik het nog meegemaakt voor de wedstrijd Nederland-Brazilie. Wat een pret heb ik toen beleeft op zo’n FIETS.!
Ze zouden ze helemaal moeten verbieden! Zo’n dingen zijn een gevaar op de weg, door hun traagheid en natuurlijk door het volk dat er op zit. Daarnaast vallen ze vaak mensen lastig (ze zijn dan ook dronken hé).
@Esprit_de_Flandre: Openbare dronkenschap is al een paar jaar verboden hoor. Alleen moet je het wel heel bont maken wil oom agent er wat van zeggen.
Hoezo was dit ding eigenlijk ooit toegestaan?
Probeer maar eens in een kleinere Suzuki Alto met 1 open flesje bier op de passagiersstoel langs oom Agent te komen in een controle…

Je mag wel met 8 dronken vrijgezelle apen een gevaarte zo groot als een T4 door de stad sturen?
Blijkbaar moet die rechter het wetboek nog een keertje goed nalezen. Fietsen mogen namelijk niet alleen maximaal 1,5 meter breed zijn, ze mogen ook niet meer dan 3 wielen hebben. Dus wettelijk gezien is de bierfiets helemaal geen fiets; maar wat het dan wel is….
Begreep vandaag dat het wel verboden is maar dat het gedoogd zal worden. Je zult er dus niet mee aan de kant gezet worden automatisch…
Nou… ben ik ook blij dat ik er afgelopen maand nog heb op gezeten… haha… was echt fun! Alleen vonden de auto’s achter ons dat idd iets minder :-p

Maar ik dacht gehoord te hebben op de radio dat dit bericht nog niet bevestigd was…
Daar gaat onze jaarlijkse JOVD activiteit!
@potver: dat van die drie wielen wist ik nog niet: hoe staan de skelters bij de verschillende verhuurbedrijven dan te boek?
Ik vind het eigenlijk wel relaxed dat we die waarschijnlijk niet meer terug zien. Ik vond het voornamelijk heel irritant, een stel van die trieste would-be sjonnies met 5 km/u op de straat. In Düsseldorf kom je ze ook nog geregeld tegen, dan denken ze echt dat ze onwijs grappig zijn etc.

Normaal ben ik niet zo’n azijnpisser, maar nu vind ik het wel gerechtvaardigd ;-).
Ik word persoonlijk een beetje dol van die regeltjes-cultuur in Nederland. Langzaam worden wij toch wel erg beperkt in ons bestaan indien alles zo nauwkeurig wordt opgevolgd.
Een 2,20 meter is inderdaad erg breed voor een fiets en zorgt voor wat verkeershinder. Maar het is niet alsof wij massaal met een bierfiets naar ons werk forenzen. En ik heb geen idee hoe dit ooit is voorgelegd aan de kantonrechter. Indien zij dit zelf heeft gedaan, betuigd dat toch wel van erg weinig eigenverantwoordelijkheid. En een betuttelende omgeving helpt dit nog meer in de hand.
Een voertuig op de openbare weg, met een mega biervat geinstallerd, bestuurd door mensen die dat vat met zijn allen proberen leeg te zuipen.
Wonderbaarlijk dat het nu pas verboden is.
@ hij die zichzelf god noemt.

De bestuurder van zo’n fiets moet nuchter blijven.
De krachtvoorziening van zo’n voertuig, die zuipt zich inderdaad vol met de 30 of 50 liter bier.
Serieus, hoeveel verkeersdoden vallen er elk jaar door zo’n bierfiets? 0.
Jammer eigenlijk…. Zou dit eigenlijk nog mogen in België?? Dat zou ik wel eens willen weten…
Ook leuk voor de verhuurder van die bierfietsen… zijn ze meteen een bron van inkomsten kwijt..
@Dimglor:
Hier bij ons in Barvaux(ardennen)geen probleem,zeker tijdens de verlofperiode zie je ze praktisch iedere avond hier bij ons in het dorp.
Wel sommige keren erg luidruchtig,niet altijd even aangenaam als ze s’avonds of s’nachts langs je huis voorbij rijden.
@Imom: Bedankt voor het antwoord ;)
Kan mij wel levendig voorstellen dat je deze soms liever niet ziet (hoort) passeren ’s avonds laat… :)
Heb er nog nooit achter gehangen. Blijf dan ook meestal mooi braaf in België (julie met julie strenge geflits) en blijf al zeker weg uit de steden met de wagen.

Maar het leek me wel ene enorm leuk idee, zou het ook wel willen hier.
Misschien eens proberen om er met de studentenkring eentje naar hier te krijgen.
Dus deze mag ook niet meer?
Image Hosting by imagefra.me
je kan toch ook een tandem maken van 15 fietsen? dan ben je er ook
Nu maar hopen dat ze mijn 1-persoons bierfiets niet gaan verbieden :D
@robbie:

http://www.7go.nl/an50/bierfiets.jpg

Tja… wat denk je zelf? ;)
Wat een onzin, maak er gewoon van: de bestuurder van de bierfiets mag geen alcohol drinken en moet minimaal 18 jaar zijn om deze te besturen ofzo… Houd daar streng toezicht op, want bij ongevallen als dit gaat het echt niet om de breedte maar onverantwoord gedrag door jongeren met alcohol op.
@Dimglor: http://www.feestfiets.be/ In sommige steden worden ze echter ook niet meer toegelaten, maar dat is lokaal.

@8C_Competizione: dit is reeds zo (hier in Belgie toch)
Beginnen we toch de bierboot!
Hopelijk verdwijnen die trieste dingen nu ook echt van de straat. Ik zie echt niet wat zo’n ding op de straat te doen heeft. Als je je kansloos zat wil zuipen doe dat lekker binnen waar mensen er geen last van hebben.

Vind die fietsen echt te kansloos. Goed, mensen die zichzelf bewust zat zuipen en er dan cool over lopen te doen zijn ook het laagste volk wat ik ken :)

En ja, ik drink wel eens (geen bier) en nee ik ben nog nooit zat geweest. Zie het hele nu niet in je zat zuipen.
Mooi , opzouten !!!!!!!!!!!
electromotor er in, aan laten drijven door een dynamo welke word aangedreven door de fietsers, registreren als een electrische bus, buschauffeur er in en klaar. toch?
maak gewoon een bierfiets met één kant en gewicht aan de andere kant… dan is 1,5 meter makkelijk haalbaar.
gewoon subsidie aanvragen ..
zeggen dat het “traditie” is ..
een religie erom heen bouwen ..
een NL vlag in de fik steken ..
ministers dood wensen ..

dan moeten met zijn alle “respect” hebben voor de bierfiets ..
volgens de rechter ..
Daar komt deze kantonrechter in hoger beroep niet mee weg. Het enige fietserige aan de bierfiets is de aandrijving: trappen door mensen. Zoals hierboven al gezegd: een fiets mag niet meer dan 3 wielen hebben en daarbij maximaal 1,50 m breed zijn. Een bierfiets is een langzaam vervoermiddel dat niet op auto- en snelwegen mag komen, iets als een landbouwtrekker. De maximum breedte is dan 2.20m, precies wat de in eerste instantie verboden bierfiets mat.

Dat de berijders dronken kunnen zijn speelt geen rol zolang de bestuurder maar nuchter is. Net als bij auto’s.
@martinus, 8C Competizione, oxymoron: Zelfs als de bestuurder nuchter is, als de rest dronken is, wat altijd het geval is, is het openbare dronkenschap, en dat is ook verboden. Daarnaast kan je al een boete krijgen als je met een geopende alcoholische drank over straat loopt, zelfs als je nog niet dronken bent.

Als het door zijn vier wielen niet onder de noemer fiets valt, dan is het nog altijd zo traag als een fiets, dus is er sowieso een speciale regeling voor nodig.

De bierfiets is dus niet wettelijk, en wordt gewoon gedoogd. Wanneer een rechter het verbiedt past ie gewoon de wet toe. En nee, ik pleit niet voor kneuterigheid en star de wet tot op de letter volgen, maar die dingen zijn een gevaar in het verkeer. Dat er nog geen doden gevallen zijn is geen bewijs van het tegendeel.
Toch jammer, vind het echt een gaaf ding!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).