Top-10 oorzaken van auto ongelukken

Auteur: , 51 Reacties

Wanneer je in je auto rijdt, heb je al snel de neiging om je veilig te voelen met zo'n metalen kooiconstructie om je heen. Onterecht en tegen beter weten in, want er zijn ontelbare praktijkgevallen die keer op keer bewezen dat er van die constructie weinig tot niets overblijft wanneer het een keer goed mis gaat. Je kunt zelf nog zo voorzichtig zijn, maar je hebt het niet altijd zelf in de hand.

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, luidt het gezegde en de het hoeft niet altijd het gevolg te zijn van je eigen handelen. Toch leert de praktijk dat het in veel gevallen wel aan je eigen handelen ligt.

Autoverzekering.nl maakte een top-10 van ongelukken veroorzaakt door de chauffeur. We zijn dol op top-10 lijstjes.

10. Slechte wegen: Wegen zijn niet altijd in opperbeste staat. Hier moet je op berekend zijn en je rijgedrag op aanpassen.

9. Roekeloos rijden: Met opzet verkeersregels negeren en agressief rijden zorg voor veel ongelukken en ergernissen.

8. Overschrijding snelheidslimiet: Het is een open deur, maar hoe sneller je rijdt, hoe langer het duurt voor je weer stilstaat en hoe korter de reactietijd is die je je kunt permitteren.

7. Afleiding van de bestuurder: Met andere dingen bezig zijn dan met het verkeer, zoals: make-up, scheren, iets zoeken in je tas, etc.

6. Drugs- en medicijngebruik: Onder invloed rijden van drugs of medicijnen heeft een nadelige invloed op de rijvaardigheid.

5. Alcohol: Rijden onder invloed van alcohol heeft een nadelig effect op de rijvaardigheid.

4. Achterom gluren: Het achterom kijken om naar iets dat zich buiten voordoet (bijvoorbeeld een ongeluk) leidt vaak tot ongelukken.

3. Eten in de auto: Mensen eten achter het stuur en proberen geforceerd te voorkomen dat ze op hun kleding morsen.

2. Audio installatie: Rommelen met de audio installatie, zoals een ander cd-tje of een andere radiozender.

1. Mobiele telefoon: Gebruik van de mobiele telefoon, zowel handheld of handsfree, zorgt nog altijd voor de meeste ongelukken in het verkeer.51 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
11.Je opperveilig voelen in je SUV met ik weet niet hoeveel airbags en denken dat je de overige weggebruikers de baas bent. Gevolg: je neemt meer risico’s en een ongeval ligt dan sneller op de loer.
@Jan: Want jij hebt een SUV en spreekt uit ervaring? :)

Ik erger mij vooral aan het niet gebruiken van richtingaanwijzers op ronde punten en bij het veranderen van rijstrook. Laagstaande zon vind ik ook gevaarlijk. Kan volledig verblindend zijn soms.
@PCCB: Daar erger ik me dus ook aan, ook fietsers die geen hand uitsteken.

@zdev: lijken mij allemaal oorzaken
@Jan: Idd, en wijk dan eens uit met je SUV, rollen maar! Veel SUV-rijders kennen wss de elandtest niet!
zag laatst ook nog een goeie… op de snelweg in Frankrijk, met flinke regen en een wegdek wat het vooral extra doet opwaaien. Komt er ineens een zwarte Range Rover zonder verlichting uit de wolken ‘tevoorschijn’. Met flinke snelheid over de linkerbaan natuurlijk. Het niet voeren van correcte verlichting dus…
En dit heeft vast een link met de wens van Eurlings om ook handsfree bellen in de auto verboden te maken…
Zijn jullie hier voor of tegen? Poll via http://twtpoll.com/r/tsn7zd
En op een gedeelde eerste plaats: in gesprek zijn met je mede-passagiers. Als je daarop net zo geconcentreerd bent als op je mobiele telefoongesprek, ben je er nog niet. Want vaak heb je ook het fatsoen om naar je gesprekspartner te kijken.

Zolang je met meer dan één persoon in een auto kan zitten, blijft het communicatiegedeelte onveilig.
Sorry hoor, maar nalezen voor het bericht gepost wordt is misschien erg handig?

-edit: inderdaad! fouten zijn aangepast-
10. Slechte wegen: niets aan te doen
9. Roekeloos rijden: moet je niet doen
08. Overschrijding snelheidslimiet: Alleen als het rustig is op de weg
7. Afleiding van de bestuurder: n.v.t
6. Drugs- en medicijngebruik: n.v.t
5. Alcohol: ééntje kan altijd
4. Achterom gluren: huh? :roll:
3. Eten in de auto: n.v.t enkel drinken
2. Audio installatie: Stuurwiel bediening 8)
1. Mobiele telefoon: carkit :roll:
Punt 1, 2, 3 en 4 vallen onder punt 7. Raar lijstje.
Het enige punt waar ik tot nu toe last van heb gehad: Saaie wegen. Snelwegen zijn niet leuk om te rijden, mijn gedachten fladderen alle kanten op of ik raak juist in een soort trance… :P Dat zou zomaar eens slecht af kunnen lopen… Als ik geen haast heb neem ik liever binnenwegen.
Valt roken onder druggebruik? Anders ook een vermelding waard volgens mij.
mooi lijstje maar wel allemaal waar opzich :)
en wat dacht je van (als je auto maat hebt) je linker voet op de dashboard en je krant lezen… heb ik vaak genoeg gezien hoor :) (zelf ook wel is gedaan toen ik ng in kuwait woonde :P)
@spykerboy: wow, stoere jongen!!!
nummer 4 geldt denk ik het meest voor mannen die naar een lekker ding aan het staren zijn
@adil: precies, komt vooral in de zomer voor… omdat het zicht dan beter is kleven er minder risico’s aan een beetje afleiding, lijkt me ongevaarlijk toch?
Ja duh! 1, 2, 3 en 7 vallen ook onder 8 (afleiding bestuurder).

En nummertje 8 (overschrijding snelheidslimiet) zal zelden de oorzaak van een ongeval zijn, behalve als je door de snelheid de bocht uit vliegt of een andere weggebruiker je snelheid onderschat. Meestal zal de werkelijke oorzaak van het ongeval iets anders zijn.

En als de snelheid werkelijk de oorzaak van het ongeval is, valt het toch onder roekeloos rijden (nummer 9)?
Ik mis slecht anticiperend vermogen en trage reactiesnelheid door ouderdom, laag IQ en/of vermoeidheid.
“Autoverzekering.nl maakte een top-10 van ongelukken veroorzaakt door de chauffeur.”
->
10. Slechte wegen

Juist, dat is allemaal de chauffeur zijn schuld!
Slechte wegen, gaat dat alleen over het wegdek of ook over onoverzichtelijke situaties, gevaarlijke kruispunten, slecht geplaatste borden, te krappe bochten, drempels, te hoog gras, bomen die te dicht op de weg staan, etc?
@zdev: Dat is dan toch een medeoorzaak? Iemand die goed kan rijden zal zich wel redden bij de zogenaamde slechte wegen. Het is dan eerder het tekort aan ervaring of gewoon onkunde als je daar de fout in gaat.
Fr€d€r!k_EE8
@ Jan,ja heb ik ook eens meegemaakt.
een zware mercedes vloog me voorbij in de gietende regen,toen ik net dacht dit komt hier niet goed en,idd een eindje verder hangde ie in de verlichtingspaal.

Dan denk je echt van dwaze aap!
@Alwood het niet correct voeren van verlichting, al dan niet door een defect, is ook iets wat mij vaak opvalt. Vooral de combinatie parkeerlicht/mistlamp schijnt populair te zijn.
Ach ja, ik kan meestal wel even wachten met bellen tot ik op de plaats van bestemming ben.
Laagstaande zon is ook een grote.
Nr.4 Achterom kijken; is dat niet vooral achterom kijken naar kinderen op de achterbank die aan het klieren zijn, hun gordel niet aan hebben of op een andere manier de aandacht willen trekken? Dat zorgt ook vaak voor ongelukken.
en vrouwen in’t verkeer…;-)
Jammer dat de percentages er niet bij staan.
Audi/BMWs zonder de pinker optie..
twijfelen in het verkeer
Ik zag laatst een idioot rijden in de stromende regen, uiteraard zonder licht, dat is echf levensgevaarlijk, en vooral omdat het net avond begon te worden, dus je ziet helemaal niks. En dan gaat die gek ook nog veeeel te hard rijden op een weg waar 5 rotondes elkaar op 100 meter volgen, ik denk dat die man een deathwish had, maar goed..
Ik mis “masturberen achter het stuur”
Vooral ’s avonds komt dit volgens mij veel voor
Roken is ook slecht in de auto. Heb zelf al een paar keer gehad, dat ik bij iemand in de auto zat, en die liet zijn peuk donderen, en ja, als die dan onder je stoel rolt, komen er rare situaties.

Ik rook zelf ook in de auto, maar heb nooit zulke stommiteiten.10. Slechte wegen: Eventueel gaten ontwijken ofzo (sport onderstel)
09. Roekeloos rijden: Niet echt..
08. Overschrijding snelheidslimiet: Bijna altijd, maar wel alert, en wanneer het ook kan. Dus niet binnen bebouwde kom etc.
07. Afleiding van de bestuurder: Nope
06. Drugs- en medicijngebruik: Nope
05. Alcohol: Helemaal niks
04. Achterom gluren: Waarom zou ik…
03. Eten in de auto: Soms als ik bij de McDonalds ben geweest ofzo
02. Audio installatie: Afstandsbediening en spraakbediening ;)
01. Mobiele telefoon: Telefoon via bluetooth @ autoradio ;)
Onzin lijstje dit. Niet alleen staan een boel dingen er dubbel in (achterom gluren, radio, eten is allemaal “afleiding v.d. bestuurder”) maar waar zijn zaken als vermoeidheid, nachtblindheid en idiote A-stijlen? “Slecht wegdek”, ook zo’n mooie – je moet als bestuurder zeker een wals voor je auto knopen zodat je altijd een mooi wegdek hebt? :D. ’t Is een onzinnig lijstje, en dat is ’t (zou Dik Trom zeggen).
5 en 6 lijken me hetzelfde.

En 1 t/m 4 valt ook onder 7.

Typisch een lijstje van een verzekeringsmaatschappij
Waarom achterom gluren als je een spiegel hebt, zelfs met achteruit rijden gebruik de spiegels.
CRXdelSOL, potentieel nummer 1 gevaar zal bij jou wel zijn dat je zo’n oude bak rijdt? Of niet?
Kijkend naar de top 4 kun je de conclusie trekken dat onoplettendheid de hoofdoorzaak is van ongelukken.
Als we nummertje 1 opdelen in handsfree bellen en handheld bellen, zien we de een dan binnenkomen op 2 en de ander op 3? Of staat handheld bellen op 3 en zien we handsfree bellen niet meer terug in deze top10-die-eigenlijk-een-top5-is?
1. Niet opletten… Als je wel zit op te letten gebeurt er niets….
Emerald_Green_Jag
Ik denk dat de veiligheid enorm zal toenemen wanneer de airbarbag in het stuur wordt vervangen door een scherpe pen. Mensen denken dan wel drie keer na voordat ze roekeloos of intimiderend rijden (bumplerkleven is overigens ook een oorzaak van ongevallen!).
1. Overdreven snelheid
2. Paniek – geen ervaring
3. Alcohol
4. Overmoed

De rest is BS!
Onder 7 valt ook orale seks? Die scoort hoog bij eenzijdige gevallen met twee personen in de auto, waarvan minstens één man als bestuurder.
Svenska Aeroplan AB
Nou, als ik dit lees dan denk ik dat ik maar met een touringcar op vakantie ga…
;)
2. mp3 op SD kaartje + stuurwiel bediening,.. weinig kans dat r dan iets gaat gebeuren
12. Denken dat je alles mag flikken: rechts inhalen, extreem laat invoegen, bumper kleven, totaal geen respect hebben voor andere weggebruikers, met je Groen Links gedachtengoed te hard rijden naar je War Child meeting.

Precies: de Renault Espace rijders.
13.Mensen zonder inzicht of idd die mensen die denken dat ze alles mogen.Ben buschauffeur en wordt af en toe echt gek van die halve zolen die geen rekening met je houden.
Er is eigenlijk maar 1 oorzaak, en dat is de attitude van de mens in het verkeer.
Raimond de Graaff
Wat dacht je van de auto zelf met al die piepjes, led-jes en beepjes? Ik heb een auto die me zelfs nog waarschuwt dat mijn automaat in z’n neutraal staat met een constante beep-beep-beep. Met als gevolg dat ik mijn auto nooit in z’n neutraal zet wanneer ik ergens lang stil moet staan of wachten. Of een auto die ook beept wanneer de achteruit-gang is ingeschakeld… ik knalde pardoes tegen een laag parkeerpaaltje omdat de beepjes van de parkeersensor mij al lang niet meer alarmeren door al die andere beepjes! Ik heb meerdere malen gevraagd bij de dealer of ze die beepjes niet uit kunnen schakelen, enkel de waarschuwingen bij echte gevaarlijke situaties wil ik horen. Maar nee, die beepjes en led-jes zijn niet uit te schakelen en leiden mij intzettend af tijdens het rijden of parkeren.
My Statement Blog: Rijbewijzen zullen in de toekomst overbodig zijn | Formula Student Mechanical Drivetrain
[…] [9]       Dennis Oosterwolde ,Top-10 oorzaken van auto ongelukken, http://www.autoblog.nl/archive/2010/08/19/top-10-oorzaken-van-auto-ongelukken […]

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).