Video: Jay Leno ontmoet opnieuw de McLaren MP4-12C

Auteur: , 57 Reacties

Hij heeft het testmodel gereden en lijkt bij iedere nieuwe onthulling uitgenodigd. Jay is er dan ook zeker van: hij wil krijgt een MP4-12C. Nog even en hij staat in oranje naast zijn McLaren F1.

Hoewel de ontwerpers bij McLaren echt niet stil hebben gezeten, is het design niet heel spannend. Je kan de auto hierop bekritiseren, maar zó spraakmakend was het uiterlijk van de “F1” ook niet. Voor de looks moest je indertijd toch bij Lamborghini (Diablo) of Jaguar (XJ220) wezen. De McLaren had geen opklaplampjes, spraakmakende achterlichten of nooit eerder geziene lijnen. Een beest van een motor zat er wel in.

De motor is misschien ook wel het belangrijkste onderdeel van deze nieuwe McLaren. Volledig binnenshuis ontwikkeld, ontzettend sterk en hij klinkt ook aardig. De MP4 vecht in een lagere klasse, maar lijkt daar net zo te gaan huishouden als zijn ‘daddy’. Jay Leno, Jenson Button en ik zijn onder de indruk. Vanuit het niets een 1300kg, 600pk/600Nm, 322km/u supercar ontwikkelen is knap. Laat Gordon Murray maar jaloers zijn.

Deze McLaren F1 dus.57 reacties

tja, de mp4-12c zal ongetwijfelt goed rijden, maar de looks van een 458, de verschillende types lambo enz. zijn toch beter…

tis voor het oog een supercar die al een aantal jaar op de markt is.
@JPM: Chassis is bij dit soort auto’s maar een klein deel vh gewicht en de Ferrari v8 zal flink lichter zijn dan de v8 met twee turbo’s en alle leidingwerk van de McLaren Mp4. Bovendien moet de dcg-box sterker zijn dan bij Ferrari ivm het hoge koppel…..
De P4 kan je moeilijk een looker noemen maar hij is tenminste ook niet zo hondslelijk als de 458.

Als ik nu iets zou kopen in die prijsklasse zou ik spijtig genoeg voor de SLS gaan omdat die mooier is, al zou ik de hele tijd spijt hebben dat ik de MP4 niet gekocht had.

Op zich, toch liever de Mp4 kopen en zalig rijden, en dan kan je als je erin zit nog genieten van de looks van een SLS.

Het is lang geen F1 opvolger al hoop ik dat hij wel zo kwalitatief en gebruiksvriendelijk is.

Ze hadden (met het ook op amerika) geen beter “ambasadeur’ kunnen vinden voor de MP4-12C.
Ik vind die mp4-12c (Waarom noemen ze hem eigenlijk zo….) best wel een mooie auto.. Hij is niet zo uitgesproken, maar voor mij hoeft dit ook niet…
Liever zo’n mp4-12c dan een 458 of de oude McLaren F1..
@Jochempie: Jij mag van mij alle MP4-12C’s hebben…..de F1 is voor mij ;)
@Ralph: het koppel zit daar inderdaad onderin. Maar het koppel is lager in vergelijking tot een turbomotor.

@406_v6: Deal.

@w0o0dy: lineair is makkelijker te rijden inderdaad als je de aandrijving op de achterwielen hebt. Ik zie niet wat het maximumaantal toeren met de kracht van een motor te maken heeft?
@Jochempie:Lineair??? Nochtans is de mens voorgeprogrammeerd om logaritmisch te denken zeker in het geval van besturingen.
Mag je eens een besturing gaan zoeken van vliegtuigen, bouwkranen,… die lineair zijn. (een beetje is heel precies, veel is heeeeeeeeel veel)
@Jochempie: een auto met veel koppel tot hoog in de toerem hoeft minder te schakelen of kan met een korte(re) overbrenging toch dezelfde snelheid halen… kortom sneelere tussenacceleratie en beter bruikbaar op het circuit… this thing has power everywhere!
Op de persfoto’s was ik er geen fan van, maar nu vind ik hem steeds vetter.
De styling van de MP4-12c is bewust ingetogen omdat men denkt dat er nogal wat mensen zijn voor wie een Ferrari of Lambo (god forbid een Spyker of een SLS) veel te opvallend en schreeuwrig zijn… Het was dus een project-goal dat de auto bescheiden zou ogen (voor een supersportscar dan..)
Was gister bij de Ring en daar kwam een witte voorbij,, echt ongelofelijk hoe dat ding rijdt/klinkt.. Een heel bizar geluid en ongelofelijk snel door een bocht, ongeveer evensnel als een gt3rs! Offtopic: nieuwe m5/sls cabrio reden daar ook: Ziek geluid kwam daaruit zeg! Zeker ook uit de M5!
@TimoBac: Waarblijven de filmpjes?
Een heerlijke auto om te zien en te horen. De voorspoiler lijkt een beetje op die van de 458 met die zwarte delen. Zouden ze ook beweegbaar zijn? Een andere leuke kant aan deze auto zijn de turbo’s, hierdoor zijn ze erg gemakkelijk te tunen. Ik wacht met smart op een gepeperde versie van deze auto. Zal erg leuk zijn om wat ringtijden mee neer te zetten.
Meest begeerlijke sportwagen in de klasse.. stompzinnig snel, altijd koppel, dcg-box, goede aerodynamica, fraaie details… toppertje denk ik.
Haha wat slecht. Jezelf in 1 zin noemen met twee mensen die er WEL in hebben gereden en daarom onder de indruk zijn.
van 1900(zei ie dat nou?) tot 8500 toeren en al die tijd meer dan 500NM koppel voorhanden… tja, dan is turbo’s gebruiken niet echt nadelig meer tov atmosferisch… en dat is heel knap.
@w0o0dy: Dat was het toch al niet. Net alsof je koppel bij lage toeren hebt in een atmosferische auto. Daar is een turbogat niets bij.
@Jochempie: twee dingen… 1: naast turbogaten is de ontwikkeling van koppel van belang. lineair is beter en daarom waren armosferische motor heel lang beter voor sportwagens. 2: hoeveel turbo motoren ken jij die af fabriek meer dan 7500 toeren draaien?
Packaging is het belangrijkste bij een McLaren. De F1 bijvoorbeeld had evenveel opbergruimte als een Ford Fiesta, terwijl het geen grote wagen is. Bij deze nieuwe hebben zelf volledig hun ac systeem ontwikkeld zodat ze geen packaging compromissen moesten maken. De T.25 van Gorden Murray is trouwens ook een oefening in packaging, alsook het productieprocess dat 5 maal minder plaats inneemt dan traditioneel.

Ik zou de motor zelfs onderaan het lijstje zetten van wat de McLaren bijzonder maakt. Vanuit F1 is McLaren een chassis bouwer.
@Jochempie; Weleens in een auto gereden met een flinke motor? Een oude Amerikaan of Mercedes bijvoorbeeld? Koppel zat onderin. Het is maar waar en hoe je de motor op afstelt.
De auto is een gok voor McLaren zoals Dennis al heeft gezegd, of het project slaat aan en dan zit er een toekomst in voor McLaren road cars of het flopt en verliest McLaren het decennia lang gespaarde geld.

De prestaties spreken voor zich, maar ik kan hem niet waarderen, waarschijnlijk omdat ik weet wie die auto heeft gebouwd, en die personen spreken mij niet aan.

Zit deze wel in de categorie 458, Gallardo en SLS? Ik dacht dat deze een klap duurder was, zeg 400k in Nederland?
@Jochempie,

koppel in lage toerentallen. Riep daar iemand AMG 6.2?
@ Bullet/Hupke: Beide McLaren’s, zowel de F1 als de nieuwe MP4-12C hebben heel unieke en eigen vormgevingsideeën en zijn beiden uitgerust met een heel uitgebalanceerd koetsontwerp. Ze zijn ook allebei inderdaad niet uitgesproken aggressief gestyled, maar dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van het ontwerp.

Het is overigens toch ook wel heel bijzonder te noemen dat McLaren alles in huis (dan wel exclusief voor zichzelf) heeft kunnen ontwikkelen.
@Niels940:

Forms follow function’s is altijd leuker dan functions follow forms zoals bij de SLR.

De MP4 heb ik nog niet live gezien kan er niet over oordelen, maar op de foto’s ziet hij er eerder ingetogen uit en niet echt mooi.
Maar de 458 heb ik al wel live gezien en die vind ik echt lelijk.
De F1 is in mijn ogen op wat oldtimers na een van de mooiste wagens ooit. En samen met de SL55 amg (R230 mk1) en de CLK black series (nuja neem de mooiste van de hele hoop CLK’s eruit) en de CLS en de Aston DB7 de mooiste van de laatste 25 jaar.
Opmerkelijk trouwens dat de McLaren 1362 kg weegt met een carbon-fibre chassis, tegenover 1380 kg voor de Ferrari 458 met een aluminium chassis ontwikkeld door Alcoa.
@JPM:

Niet opmerkelijk, want het is gebleken dat een 458 veel zwaarder is dat dat Ferrari opgaf.

http://www.autoblog.nl/archive/2010/07/27/ferrari-458-italia-200-kg-zwaarder-dan-aangegeven
Ik denk dat dat allemaal wel meevalt, ze werken beide met een double-clutch variant dus dat zal hooguit een aantal kg verschillen.
De Ferrari is langer, breder en hoger. Het is werkelijk een wonder hoe die auto zo licht kan zijn met een aluminium chassis.

Misschien plukken ze eindelijk de vruchten van het Millechili project, ik dacht dat Alcoa daar ook bij betrokken was.
@JPM: de Ferrari 458 heeft een superdunne huid. Slechts 1 mm dik! dat helpt behoorlijk. Toch komt die auto op 1485kg kerb weight…. Deze Mp4-12c weegt rond de 1260kg dry, (de 458 zit op 1380) dus reken er maar dat de MP4-12c op ruim minder dan 1400 komt ready to run. Daarmee is de auto dus een flink stuk lichter. Autocar noemt zelfs 1535kg als “weight as tested” voor de 458.

Overigens zal die carbo-tub niet heel veel schelen… deze weegt 76kg (heel licht) maar die van de 458 zal onder de 150 zitten…

Anyway, hoger koppel, dus zwaardere koppeling(en), zwaardere versnellingsbak, zwaardere aandrijfassen, ga zo maar door… Onderschat trouwens het gewicht van de turbo’s en de uitlaatspruitstukken en pijpen voor twee turbo’s niet… je zit zo aan 50kg extra incl de intercoolers etc….

@bereboot: heb je daar bewijs van? Ik vond alleen geruchten dat Cosworth (owned by Mahle) bij de ontwikkeling betrokken is geweest…
“Well I have Chassis No. 15…”
– “OK.”

pwnd!
Tcoh jammer dat de motor niet atmosferisch is, ze hebben de makkelijke weg gekozen met de turbo, dit en de matige styling maken dat de 458 toch de benchmark blijft.
Als daar straks een scuderia van komt dan word deze MC xlvnog wat naar het 2de plan verwezen qua prestaties.
@Hupke:
Er is een verschil tussen het ventileren van je persoonlijke mening over een auto en het beoordelen van het interieur of exterieur design. Dat laatste gebeurd op basis van feitelijkheden. En dus niet op grond een van te voren positieve of negatieve ingenomen positie tegenover het merk of product in kwestie.

Form follows function is een fraaie term, maar is niet in meerdere of mindere mate van toepassing op de McLaren ten opzichte van de SLS die je noemt. Beide auto’s zijn vormgegeven door een team professionele automotive designers, niet door engineers (function) die denken de body er “even” bij te kunnen doen. Zoals wel vaak het geval is bij (sport) autofabrikanten met een beperkte productie. Beide auto’s moeten aan gelijke wettelijke eisen voldoen, etcetera.

Hoe ingetogen het ontwerp van de McLaren is hangt maar net af met welke andere sportauto je hem vergelijkt. Of er nu wel of niet sprake is van ingetogenheid, deze doet verder sowieso geen afbreuk aan, dan wel goeds voor, de kwaliteit van het afgeleverde ontwerp. Met andere woorden: een goed ontwerp valt of staat niet met een agressief vormgegeven interieur en exterieur. Wel met juiste proportionering van de volumes, lijnvoering en surfacing.
Superauto! Mooie lijnen en het zal ongetwijfeld ook geweldig rijden.

OffTopic: Ik vraag mij af waarom een superrijke multimiljonair als Jay Leno ALTIJD en ALTIJD in dezelfde verwassen jeansblouse loopt. Tuurlijk moet ie zelf weten, bla bla bla… vind het toch zot.. ieder filmpje weer..
@Freewarefreak:


“Ik vraag mij af waarom een superrijke multimiljonair als Jay Leno ALTIJD en ALTIJD in dezelfde verwassen jeansblouse loopt”.

Mss. wordt hij gesponsord door een denim-fabrikant? :mrgreen:

Noem het anders ‘excentriek’…
wat zou beter zijn die nieuwe noble n600 (geloof ik) of deze MClaren? Misschien ooit nog eens een mooie rijtest voor AB?;)
De motor is misschien ook wel het belangrijkste onderdeel van deze nieuwe McLaren. Volledig binnenshuis ontwikkeld, ontzettend sterk en hij klinkt ook aardig.””

Voor de honderdduizendste keer Autoblog: DIE MOTOR WORDT GEMAAKT DOOR MAHLE GMBH!!!!
Ziet er niet spannend uit ??

Een audi r8 is nog saaier maar geen woord verkeert er over … Soms zou je toch denken dat heel de vag groep de pers omkoopt …
Ik heb dit toch écht liever dan een 458…
En dan heb ik het alleen over het design.
Nog een korte video.. InsideLine mocht ook even gluren
http://www.youtube.com/watch?v=d0d0Re2b7GU
FrankypankyV8
@w0o0dy:

Op .32 sec.

“I like it. I’ll take two”…Als dat geen typisch Aziatische reactie is, ROFLOL!!!!

;)
Waanzinnig gave auto, zeker omdat het een masterpiece in opbouw betreft; alles zelf gemaakt, alles in eigen hand. Kan niet wachten tot de eerste tests verschijnen. Overigens heeft deze nieuwe versie minder PK’s dan de oorspronkelijke oer-McLaren.
@Megakix: toch denk ik dat deze de F1 het snot voor de ogen rijdt… veel koppel over een breed toerenbereik en check de topsneheid… dit ding heeft een korte overbrenging en trekt dus veel sneller naar 300 dan die F1.
Het design blijft voor mij nog steeds vlees noch vis. Je mag ervan uitgaan dat de prestaties en handling top zijn. Het komt immers van een gerenommeerd bedrijf als McLaren. Maar je wilt toch wel wat meer hebben dan dat alleen. Je wilt van een auto op zoveel meer vlakken genieten dan alleen op een circuit. Je wilt thuis kunnen zitten en gewoon van die auto genieten als het stilstaat, en dat lukt mij niet met deze auto (tenminste…ik maak even voor de beleving de stap van foto’s naar mijn fantasie)

Ik zou in dit geval toch voor een 458 gaan of een GT2/3 of een SLS, en dan accepteer ik de (mogelijk) mindere prestaties ten opzichte van deze auto. Maar desalniettemin met genoeg prestaties om nog steeds een grote glimlach op mijn gezicht te toveren.
De (relatieve ingetogenheid) van de auto spreekt mij juist enorm aan.

@Rick: Ik vind de 458 en deze mp4 juist wel op elkaar lijken (niet op de vergelijkingsmongool manier) omdat ze beide een heel “clean” design hebben. Geen rare frutsels erop, maar gewoon gelikt en gestroomlijnd.
http://www.jamesallenonf1.com/2009/11/brawn-name-could-disappear-and-cars-run-as-silver-arrows-next-season/

James Allen en ongeveer 10.000 andere bronnen melden dat die motor NIET door Mclaren gemaakt wordt. Google eens rond.
@bereboot81: sorry maar dat is niet eens in de buurt van bewijs… verder kopieert iedereen info van elkaar online, maar ook bij uitvoerig zoeken heb ik geen enkel tastbaar stukje bewijs gezien… alleen maar geruchten.
De motor is zeker wel van Mclaren. Of ie ook echt gebouwd wordt door McLaren weet ik niet, maar hij is “in-house” ontwikkeld.
Dit is al een stuk minder vaag…
“The engine has been developed in partnership with Ricardo.
And according to a Finnish car magazine, the engine is manufactured by (the help of) Menard Competition Technologies.*
Let’s forget about the early rumors, the Mahle and the AMG rumors are bullshit, they predicted a 6.3L AMG-based engine, so it was complete rubbish (AMG is the subsidiary of Daimler, which is now an enemy, not a close partner anymore, and the engine is 3.8L), also no German connection, as Mahle is German. The McLaren engine is a British product.

*For the record, amongst other serious things MCT made the Superleague Formula V12 engine.

http://www.insideline.com/features/2011-mc…first-look.html
En deze is ook aardig… Zo’n beetje iedereen hier kwijlt over de 997 GT2 RS. Als McLaren gelijk heeft, als ze zeggen dat deze MP4-12c onder de 10 sec op de 200km/u zit dan is deze auto dus net zo snel…. Nou remt de GT2 RS wel extreem goed (300-0 in 6,6 sec in 275meter) maar de verhalen over de remmen van de Mp4-12c zijn dat het ding achterlijk hard remt….
James Allen is autoriteit op het gebied van racen en autoinfo. Bovendien goede maatjes met Mclaren perschef Matt Bishop. Daarnaast is het wel duidelijk op 10.000 andere google paginas dat niet Mclaren, maar Mahle die motor maakt.

Das toch wel meer betrouwbaar dan wat jij meldt, en geeft in ieder geval de suggestie dat het in eigen huis ontwikkelen van de motor zoals jij braaf overtikt van de Mclaren webzijde, zeer discutabel is.
@bereboot81: die authotiteit is niet al te consequent in zijn teksten dan…. op zijn eigen site staat ook dit:
“It is powered by a engine built for McLaren by Ricardo.”

Beetje verder kijken voor je met veel overtuiging iets de wereld in slingert…
Beetje verder kijken voor je met veel overtuiging iets de wereld in slingert…””

Dat kan ik ook tegen jou zeggen. Kennelijk is er wel overeenstemming dat Mclaren die motor NIET zelf ontwikkeld heeft.

Maargoed, blijf gezellig eigenwijs en ontken je ongelijk de hele dag door zou ik zeggen. Beetje laf zo maar het is jouw leven.

Voorlopig is het ook vanuit Mclaren nog een hoop geblaat, kan niemand de auto nog testen en vergelijken en zien of die motor nu echt bizznizz means, so to speak.
OngetwijfelT. Hoewel ondertussen al wat jaartjes ouder en het idee toebedeeld hierboven te staan blijkt het me toch nog steeds te raken dat sommige mensen niet eens zo’n simpel woord kunnen spellen. Fuck man, ik ben op m’n 15e gestopt met school maar zelfs ik maak dat soort fouten niet. What the hell vreten jullie toch uit? Hebben jullie dan echt geen greintje respect voor taal? Te triestig voor woorden gewoon.

En die McLaren is een bummer, verschrikkelijk saaie auto als je het mij vraagt. Het zal ongetwijfeld wel heel fijn rijden en zo, maar qua looks vind ik het echt een misser van formaat.
Spelling is geen forte van Autoblog, en daar zijn ze trots op! :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).