Ook in Parijs: Nieuwe Lotus Seven en 2 hybrides

Auteur: , 31 Reacties

Het kan niet anders of Lotus heeft van alle merken die over een maand aanwezig zijn in Parijs voor de autoshow de allergrootste stand. Want het merk heeft namelijk 7 primeurs om met ons te delen! We weten inmiddels al dat de Evora S en Evora met automaat te bewondere zullen zijn evenals de Exos T125, maar dat is nog lang niet alles! In juli hoorden we dat er 4 conceptcars zouden staan en iedereen dacht dat het de 3 hierboven genoemde auto's plus de nieuwe Esprit zouden zijn. Dat klopt dus niet. Het zou gaan om de nieuwe Esprit, een moderne variant van de legendarische Lotus Seven en ook nog eens twee hybride modellen (een Panamera concurrent en een coupe).

Dat er naar alle waarschijnlijkheid een (concept) Esprit (met Lexus motoren?) zou staan in Parijs dat wisten we inmiddels wel, maar over die andere 3 modellen had niemand mij nog iets verteld. Laten we eens kijken wat er bekend is.

Nieuwe Lotus Seven
Voor de mensen die niet weten wat een Lotus Seven is, denk: Donkervoort, Caterham etc. Oftewel een sigaar op wielen. Een auto die zo puur was om mee te rijden dat er tegenwoordig nog legio (slappe) aftreksels van gebouwd en verkocht worden. Deze moderne variant van de Seven zou volgens de geruchten een stukje zwaarder worden dan zijn legendarische voorganger en ook een stuk comfortabeler. Ook schijnt deze auto niet door Lotus zelf ontwikkeld en gebouwd te worden. Het zou gaan om een Spaans project dat Lotus heeft overgenomen. Het eerste dat toen direct bij mij naar binnen schoot was: IFR Aspid! Die komt uit Spanje en lijkt op een sigaar op wielen, alleen zit er een dak op. Het zou zomaar kunnen dat IFR niet in staat bleek om de Aspid zelf op de markt te brengen en dat deze deal met Lotus ze uit de brand moet helpen. Ik ben benieuwd!

Hybride hatchback & coupe
Ook zou Lotus in Parijs maar liefst 2 hybride conceptcars presenteren. Het ene model zou een hatchback zijn die zou moeten concurreren met auto’s als de Porsche Panamera en Fisker Karma. En de andere zou een Coupe zijn die later nog wordt gevolgt door een cabrio. De aandrijflijn is er eentje die we kennen van de Evora 414E Hybrid en Giugiaro Proton Emas Concept. Oftewel een range-extender systeem, waarbij de verbrandingsmotor louter als generator dient. Die motor zal dan de “Omnivore” range extender zijn van Lotus zelf.

Productieversies van deze auto’s zullen sowieso nog enkele jaren op zich laten wachten en het zou mij ook niks verbazen als beide hybridemodellen voornamelijk bedoel zijn om de technieken en mogelijkheden van Lotus Engineering onder de aandacht te brengen. Die partij heeft immers ook die “Omnivore” motor ontwikkeld en enkele jaren geleden verbaasde Lotus de wereld ook al met de APX Concept. Die was toen ook louter bedoeld om de wereld te laten zien waartoe Lotus Engineering toe in staat was. (via: autoweek.com)31 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Die Aspid is wel errrug vet hé, beetje lange overhang voor en beetje maffe koplampen, maar voor de rest helemaal goed, hebbe, hebbe, hebbe!!!
Zo’n “slap” aftreksel (7 replica) heb ik ook in de schuur staan. Wegenbelasting 20 euro per kwartaal, verzekering 50 euro per jaar en alles en iedereen aan gort rijden. Leuk speelgoed!
@mcx: zeg ik dat jij een slap aftreksel heb? Nee, dat zeg ik niet. Ik zeg hoogstens dat er slappe aftreksels van de Lotus Seven bestaan. Ik suggereer nergens dat alles een slap aftreksel is. Anders had ik het woord “slap” namelijk niet tussen haakjes gezet…

Of wou jij soms bewegen dat alle Lotus Seven klonen die ooit gebouwd zijn beter zijn dan het origineel?
beetje lelijke koplampen maar verder ziet ie er wel strak uit.
Wat een lelijk hok, maar dat telt niet. Rijplezier telt bij die auto’s
fantastisch… Nóg mooier (in mijn ogen) als ze de koplampen een kwartslag draaien (zodat ze horizontaal komen te liggen)
Euh typo?!..

“plus de nieuwe Esprit zouden zijn. Dat klopt dus niet. Het zou gaan om de nieuwe Esprit”
@mardec: nee, iedereen dat: 2x Evora, T125 + nieuwe Esprit. En uiteindelijk blijkt het Esprit + nieuwe 7 + 2x hybride te zijn.
Ze weten zeker dat ze niet gewoon wat D8’en aan het opkopen zijn bij Donkervoort?
Denigrerend stukje over de vele kitcars die zijn gebaseerd op de Lotus 7. Waarschijnlijk heb je deze auto’s nog nooit in het echt gezien, dus doe me een plezier en schrijf alleen over auto’s waar je verstand van hebt. Ik heb vorig jaar in Stoneleigh vele merken gezien die een brilliante auto showden. Tuurlijk zit er kaf onder het koren, maar als je o.a. Westfield en Dax slappe aftreksels noemt, spoor je niet.
@midasracer: denigrerend? Sorry hoor! Volgens mij lees je niet goed…

Ik zeg dus NIET dat het allemaal slappe aftreksels zijn, ik probeer hoogstens te zeggen dat er slappe aftreksels tussen zitten.
@robbie: Oh ja, noem er dan ns een paar? Ik ken ze niet. Zelfs aan de onderkant van de markt zoals de Locost, Robin Hood en Haynes roadster zijn het bovengemiddeld goed rijdende auto’s die er niet vreemd uitzien. Afwerking en detaillering is natuurlijk aan de bouwer van de auto. Maar als je alles netjes doet, heb je in Engeland al voor pak em beet 5000 euro een lotus 7 lookalike sportwagentje voor de deur staan waarmee je heerlijk op de track days te keer kunt gaan. Voor een Catherham ben je minimaal het 5-voudige kwijt.
@midasracer:
Klopt, ik bouw momenteel zelf een Caterham R500 (maar dan met de 2.3 Duratec die normaal gesproken in de CSR260 zit) en eet al maanden droog brood.
Maar het zal het allemaal waard zijn:
http://www.youtube.com/watch?v=CJvwSfWWhF4&feature=related
@JanJansen: Ha mooi man! Dat droog brood eten zal nog wel een tijdje doorgaan als je bij de belastingdienst je BPM af mag tikken. Niet AL je bonnetjes meenemen he?
@JanJansen: Nog een tip om niet met zo’n enorme kentekenplaat op de snuit rond te rijden kreeg ik laatst van een taxateur te horen. Ik dacht dat je een boete kunt krijgen (90 euro!)als je met een sticker of een kleinere plaat op de neus rondrijdt. Dat schijnt niet zo te zijn. De enige officiele eis in de Rijksverkeerswet is dat een kenteken van 20m af leesbaar moet zijn. Er wordt niet gesproken over de officiele kentekenplaat. Dat is hoogstens een APK afkeurpunt. Dus als je de plaat op je auto van 20m af kunt lezen, mag een agent je geen bekeuring geven. Altijd prettig om zo’n bromsnor dat in te kunnen wrijven. Overigens nog nooit problemen gehad met mijn kentekensticker. De politie is er tot nu toe coulant over.
Bij de Aspid hebben ze wel heel erg in detail naar Donkervoort gekeken.
@L=Fred:
Nee dat hebben ze niet.
De Aspid heeft een spaceframe, 2(!) remschijven per voorwiel, een hoogtoerige supercharged Honda V-tec (395bhp) met quaife sequentiele 6-bak, volledig digitaal dashboard en 0-100 km/uur in 2,8s
Een Donkervoort ziet er mooier uit, maar onderhuids niet echt vernieuwend.
@JanJansen: Vind je ‘m dan niet lijken op de Donkervoort? Het zou het tweelingbroertje van de D8 GT kunnen zijn.

Qua techniek ben ik een nitwit en geloof ik je op je woord.
Robbie, zullen we even ophouden over slappe aftreksels en andere smerige dingen…
Caterhams zijn gewoon erg leuk, punt!
http://www.youtube.com/watch?v=X14KaB9ceOU
@JanJansen: zeg ik dat een Caterham een slap aftreksel is? Volgens mij moet je eens beter gaan leren lezen…
@robbie:
Blijven we wel een beetje netjes?
Bovendien, als al twee mensen het verkeerd interpreteren…
@JanJansen: Donkervoort onderhuids niet vernieuwend… ehm volgens mij mag je gaan zorgen dat je leert hoe die auto’s in elkaar zitten. Die Hts’ers lopen er niet voor niets…. chassis compleet opnieuw ontworpen voor meer stijfheid, variabele frequentie demping, onderhuidse aerodynamica, kevlar/ carbon frame voor de vooruit, titanium ophanging ligt klaar maar wordt nog niet gebruilt ivm kosten….
vernieuwing zat.
@w0o0dy: Dat werd tijd ook. De tijd dat ik er rond liep, verlijmde hij puur alu panelen op (zwakke) frames. Ik als vliegtuigbouwer ageerde hier tegen aangezien puur aluminium de sterkte van papier heeft. Zinloos dus. Het was veel beter om vliegtuig aluminium te gebruiken, maar dat wilde hij niet (volgens mij had hij ook geen verstand van de diverse alu soorten). Ook niet dat frames van binnen werden behandeld met Dinitrol (schadeauto’s hadden vaak van binnen gecorrodeerde buizen). De frames waren ook niet optimaal, er zaten zwakke punten in. Dat leverde weer ruzie op met mensen van de TH Eindhoven die er aan gerekend hadden enz. enz. VWB de aerodynamica is de interne neusspoiler slim, maar daar zat ook nog veel ruimte in voor verbetering. Een Donkervoort kostte toen al meer dan het dubbele dan een Caterham, tegenwoordig het viervoudige. Dan moet je van goede huize komen om zo’n auto te kunnen verkopen. Van wat ik er van meegemaakt heb, was het het toen niet waard (ik mag hopen nu wel). En Caterham heeft ook niet stil gezeten met o.a. inmiddels sandwich platen voor alle rechte delen.
Ik vind dit een schande, het zou de naam 7 niet mogen dragen.


Colin Chapman ontwikkelde de Lotus Seven met de bedoeling om een drivers car zonder compromis op de markt te zetten.

Hij gebruikte zo weinig mogelijk onderdelen, en die hij gebruikte probeerde hij zo effectief mogelijk te gebruiken. 1 Onderdeel 2 functies geven was hij niet vies van.


Met de huidige materialen en technologie. Zou de motor op z’n minst ook dragend onderdeel van het chassis moeten zijn, net als de volledige aandrijving. En wat zou ik als ik er 5 min. over nadenk nog allemaal kunnen bedenken?
Proton en Toyota mogen er dan de plak zwaaien, de werknemers zouden beter moeten weten.
Dit is gewoon een Seven om geld uit te slaan die niets toevoegt aan het de huidige wagens. Gewoon een andere stijlicoon, een fashion statement. (hij zal wel hard gaan maar er is niets vernieuwend aan)
@ Robbie

Ow, had hem niet direct door :-)

Oef toch een nieuwe Esprit :D
AB Bitchfight.
Blogger heeft andermans kinderen geslagen.. :roll:
Hmm die koplampen… weet je waar die op lijkt?

http://pablochiste.files.wordpress.com/2009/12/jar_jar.jpg
De techniek die IFR gebruikt in de Aspid is op een aantal punten erg bijzonder, o.a. de dubbele remschijven en de gebruikte honingraat alu/kunststof sandwichconstructie voor de body. Het is daar in Spanje al twee jaar doodstil, maar als de Aspid er alsnog komt met behulp van Lotus kan het alleen maar interessanter worden. Goed nieuws, hoewel het voor mij, net zoals de meeste Lotussen, een te krap autootje blijft.
petje in beemer
@Harie lol je bent me net voor.
Het was namelijk precies wat mij als eerste te binnen schoot toen ik die koplampen zag.
Mesa like vwerrywerry much!
OT: Leuke creatie jammer van de koplampen.
Hier zal Klassiekerrally niet blij mee zijn… Zwaarder, comfortabeler, hybride. Zeg maar dag tegen Lotus zoals wij het kenden…
Wat een lelijk hok, het lijkt wel een grafkist met vleugeldeuren!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).