We maken steeds vaker bezwaar om politie te irriteren

Auteur: , 110 Reacties

Mensen die in het verkeer een overtreding begaan, maken steeds vaker bezwaar en gaan hierin ook steeds verder. Gevolg is dat de politie alsmaar meer tijd kwijt is aan overtreders die bewijzen willen zien. In drie jaar tijd is het totale aantal verzoeken om bewijsmateriaal verdubbeld naar 15.000 per jaar. Aanvankelijk vroegen mensen slechts de flitsfoto op. Die kan de politie nog vrij snel en eenvoudig overleggen, maar tegenwoordig vragen mensen om de akte van beëdiging van agenten, ijkrapporten van flitspalen en er wordt zelfs om apk-papieren van politieauto's gevraagd, aldus Armando Jongejan, informatiemanager bij het korps Noord-Holland Noord.

Het mag allemaal, want volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) hebben burgers het recht om de overheid te controleren. Volgens Jongejan is het merendeel van de mensen die bezwaar maken er enkel op uit om de politie te frustreren. Het kost vaak drie kwartier per verzoek.

Martijn Hurks, beheerder van de website flitsservice.nl herkent het beeld dat Jongejan schetst. Op zijn website wisselen tienduizenden bezwaarmakers wekelijks informatie uit. Het overgrote deel hoopt een fout te vinden, of dat de politie de wettelijke reageertermijn overschrijdt.

Twee jaar geleden had bezwaar maken beduidend meer effect, maar tegenwoordig leiden bezwaren minder vaak tot een succes. Tussen 2008 en juli 2010 daalde het aantal gewonnen bezwaren bij het OM van 20 naar 18 procent. Bij de kantonrechter daalde het percentage successen van 16 naar 14.

13 van de 26 korpsen hebben eind juli 325.000 euro subsidie ontvangen. Hiermee kunnen websites worden ontwikkeld waarop mensen zelf via hun DigiD en het boetenummer documenten kunnen opvragen. Echter het KLPD, waar zowat de helft van alle Wob-verzoeken binnenkomt, doet hier nog niet aan mee. Het KLPD wil wel, maar heeft meer tijd nodig. De korpsen Noord-Holland Noord en Kennemerland zijn respectievelijk in februari 2009 en januari 2010 al met zo’n systeem begonnen via mijnpolitie.nl. Sinds die tijd is het aantal verzoeken gestabiliseerd.

Wat vinden wij hier van dit stukje burgerlijke ongehoorzaamheid? Feitelijk is het indienen van loze bezwaren pure verspilling van ons belastinggeld. Aan de andere kant is het één van de weinige manieren om je te verzetten tegen de vele controles die er enkel op uit zijn om de schatkist te vullen en de verkeersveiligheid nul komma nul vergroten. Persoonlijk heb ik er een dubbel gevoel bij. Wel vind ik op deze manier bezwaar maken een hoop gedoe en vooral zonde van mijn eigen tijd, maar ik ben benieuwd naar jouw mening. (via: trouw)110 reacties

Goh. zielig zeg. beetje politiemensen pesten.

Shiit. zij doen ook hun werk. wil je anders allemaal sjonnies op straat?

Egt erg.
Het is overdreven om met 200 kilometer per uur over snelweg te gaan, maar om continue 100 tot 120 te rijden is verschrikkelijk.
Mensen die harder dan normaal rijden worden gelijk ‘sjonnies’ genoemd. Overigens is het vaak zo, de mensen die dat het hardst roepen rijden zelf in een auto die niet eens boven de 120 uit komt!!

Oftewel ik vind het prachtig om de politie zo te sarren, ze kunnen beter een keer ‘echt’ werk doen.
We willen allemaal wel met 200km/h over de volle snelwegen denderen. Maar als we dan gepakt worden gaan we zitten janken als kleuters.
Wees gewoon sportief. Als je gepakt wordt gewoon betalen. Je weet dat het niet mag en toch doe je het. Ik dacht dat het verschil met kleine kinderen was, dat we onze eigen fouten onder ogen kunnen zien.
Ja ik doe het elke keer als ik een onzinboete krijg. Nou is elke keer wel overdreven. Dat is er meestal 1 per jaar. Maar als je op een lege 80km/u weg geflitst wordt met 86 km/u, dan vraag ik zelfs de diploma’s op, die van de BOA en van de intypjuf. Deze laatste bekeuring is geseponeerd vanwege tijdgebrek. Als iedereen die de laatste tijd geflitst is op de A2 dat ook doet, wordt de politie helemaal gek. En dat is toch wat ze willen? Anders hadden ze op de A2 wel preventief en zichtbaar duidelijk gemaakt dat men er 100km/u moest. en niet sneeky dag in dag uit foto’s maken. Het spreekwoord luidt dan ook “wie kaatst kan de bal verwachten”
je moet ambtenaren pijn doen waar je ze het meest raakt ..

door ze arbeid te laten verrichten ..
Wel, dit is ook mijn stijl. Let op:

– Bezwaar maken
– Bezwaar verworpen: In beroep gaan
– Uitnodiging zitting
– Uitnodiging afwijzen i.v.m. bv. verblijf buitenland
– Bevestiging uitstel ontvangen
– Nieuwe uitnodiging ontvangen
– Wederom uitnodiging afwijzen i.v.m. bv. verblijf buitenland
– Etc.
– Etc.

Dit duurt al met al een jaartje en heb ik met meerdere bekeuring gedaan. Simpel, het meeste is copy-paste en kost een postzegel. Het geeft me een goed gevoel dat de kosten voor de overheid de boete (lees: belastingaanslag) overstijgt.
@philipzuidijk

Nee tig bekeuringen die nergens op slaan zijn niet irritant..

De politie is er niet meer om je te beschermen, maar om je kaal te plukken.
Is niet hun eigen schuld, dat zijn de orders van hogere hand, ze WILLEN wel wat doen aan de criminaliteit, maar ze MOGEN dat niet omdat dat minder geld oplevert.
ik vind het meuai! het is niet pesten en janken als kleuters, maar gewoon achtergrond informatie opvragen.
En mijn bovenstaand relaas ga ik uitbreiden met alle tips. Ik pik het steeds minder. Legaal rellen dus.
’t Is het KLPD i.p.v. de KLPD…
@Emile_Benz: Het dienst??? Volgens mij is het nog steeds de dienst. Er moet dus gewoon de KLPD staan, want de D staat voor dienst. Het is toch ook: “De NS rijden niet op tijd.”
@RobTWo: het korps landelijke politiediensten…
@RobTWo: Ga jij ff gauw terug naar school! ’t is het KORPS Landelijke Politie Diensten. Het is een korps die Diensten “levert”…
En NS is de naam van 1 instantie (niet meerdere), dus NS is enkelvoud, ookal staat de S voor spoorwegen.
@W0o0dy: Precies. En Dennis heeft ’t ook aangepast.
Ik heb het ook wel eens gedaan. Alleen bij sommige kleine boetes. (5-10km/h te hard)

Politie an zich heb ik geen moeite mee. Ze dragen bij aan een veiliger en beter Nederland en doen ook alleen maar hun werk. (Alleen de FlitsBollah’s, daar heb ik weinig respect voor. Ik vind dat zulke gluiperds, ergens laag in de bosjes met zo’n lasergun.)
Prima dat dit gebeurd. Het ‘werk’ van de politie is tegenwoordig toch alleen maar een beetje bekeuringen schrijven..
En terecht! Die mensen doen dat vast niet om de politie te irriteren maar om eens die principiële zeik ambtenarij de kop in te drukken!
Elke keer om een scheet een boete geven wordt je ook stontziek van!!! :x
Oog om oog tand om tand toch?
Moreel gezien zijn verreweg de meeste boetes onterecht.
Dan kunnen de politie en de politiek de mond vol hebben van veiligheid maar het is symboolpolitiek. Er zijn hogere prioriteiten. Meer dan terecht dat burgers zich verzetten tegenover een overheid die zich niet dienstbaar maar irrationeel opstelt, en tegenover agenten die zich verschuilen achter ‘ikmdoe ook maar mijn werk’. Zoals ik schreef, het is moreel verwerpelijk gedrag, maar ik heb nog nooit een agent betrapt op gewetensbezwaren als hij een boete van 60 euro uitdeelt voor 5 minuten te lang parkeren of iemand flitst voor eennpaar km te hard op de snelweg. Ze zouden zich de pet van de kop moeten schamen.
stontziek = STRONTZIEK ;)
Lekker efficent werken ook bij de politie, per bezwaar de stukken er bij zoeken en dan 45 minuten bezig zijn. Zeker 3 keer koffie halen en een paar keer socializen met collega’s.
Als je dan zo nodig ergens moet gaan controleren doe dan je huiswerk en leg de gegevens voortijd in een digitaal dossier vast, bezwaar dat bij die controlle hoort? Geen probleem, bestand omhoog uitprinten niet gevraagde documenten de prullenbak in, brief met tekst fragmentjes, envellopje en klaar! Kan iedereen in 10 minuutjes lijkt me als je voortijd maar je zaakjes maar op orde hebt.

Nouja hopelijk lezen ze niet mee. Zo wel? Voor 1% van de kostenbesparing mag het ide over genomen worden ;)
Als al die 10.000 mensen die laatste geflitst zijn op de A2 nou eens ALLEMAAL bezwaar in gingen dienen dan werd het nog eens leuk :-)
@Rob : wat je denk ik vergeet is dat we zo uiteindelijk nog meer belasting moeten gaan betalen om die ambtenaren te kunnen betalen. Ze stoppen heus niet met het geven van bekeuringen voor snelheidsovertredingen… en ik denk ook niet dat we dat echt zouden willen…

@lincoln : dus hoe meer je ze laat werken hoe meer belasting je moet betalen. (want dan gaan ze zeuren om meer mensen op hun afdeling en die krijgen ze dan ook van hun evenzo luie begripvolle baas).
@Menno: Wat heb jij met belasting.. Je praat er zo veel over.. :?
wat is er ECHT aan de hand ..

ze gaan binnen 2 weken tjenken om meer geld ..
er komt binnen 2 weken weer een mega schandaal in de openbaarheid ..

alvast meelijden kweken ..
want ze hebben het al zo zwaar omdat ze af en toe moeten werken

btw .. bezwaarschriften behandelen is hun werk ..
heeft nix met “burgelijke ongehoorzaamheid” te maken ..
Best asociaal vind ik het. (en zonde van mijn geld)
Stuur dan elke keer als je een mierenneuk boete krijgt een brief naar de verantwoordelijken voor dit beleid of, nog slimmer, de mogelijk toekomstige verantwoordelijken voor dit beleid (daar heb je tenminste een grotere kans dat ze het lezen). Dan heb je een kans om het beleid te veranderen. Met zo veel en lastig mogelijk bezwaar maken heb je een mooie kans om de regels op bezwaar maken te verscherpen…
@Menno: Bullshit. Slechts het systeem omver rellen heeft effect. De kosten de pan uit laten rijzen is de enige oplossing die misschien werkt. Ik zorg ervoor dat de mij gegeven boete (lees nogmaals: gelegaliseerde diefstal) de overheid minimaal hetzelfde bedrag aan kosten oplevert.
De mensen die zo trots zijn op alle manieren waarop zij het proces vertragen, staan er waarschijnlijk niet bij stil dat de kosten die gemaakt zijn door verschillende instanties gewoon doorberekend worden in de boetes (waarschijnlijk vanwege hogere administratiekosten). Persoonlijk vind ik de boetes al hoog genoeg. Ik betaal dan liever maar een keer dan dat de boetes over een x aantal jaar onbetaalbaar zijn geworden.
Ik vind het een beetje kinderachtig om de gevolgen van je handelen niet te accepteren…
de politie in zijn algemeenheid is sinds guusje ter horst (zonder hoofdletters) een seksistisch en racistisch instituut ..

het is een burgerplicht dit te stagneren en te frustreren ..
@jeroen: er woorden geen kosten gemaakt .. door wie dan ??
@ Menno, Ik denk dat het niet veel uitmaakt dat er een paar extra ambtenaren nodig zijn om de onzin bezwaren te behandelen, of anders toch maar thuis zitten en uitkering trekken.
Haha ik doe het sinds de invoering van de “administratiekosten” ook. Laat ze maar extra werken voor die €6,-

Jammer dat foto’s alleen nooit op glossy paper komen :)
ik wacht ook nog steeds op response van mijn bezwaar dat ik vorige zomer opgestuurd heb.
Dus: Alle mogelijke wettelijke en vertragingstactieken toepassen opdat het ze geen of zo min mogelijk stuivers oplevert.
Het systeem frustreren gaat echt geen zonden aan de dijk zetten. Het enige resultaat is meer arbeidsplaatsen bij de overheid (gunstig voor het aantal uitkeringen) en hogere administratiekosten (ongunstig voor je eigen portomonee, suckaas). Wake up & smell the coffee mensen!
Mogelijke oplossing: bij bezwaar en geen succes kosten doorberekenen. Dan denk je wel 2x na voor je in bezwaar gaat zoals Rob beschrijft.
en als iedereen nou eens gewoon weigert te betalen ..

wat dan ??

dan heb je altijd van die bange debieltjes die denken dat het dan nog meer gaat kosten ..
sukkeltjes die werkelijk geloven wat balkenende ze vertelt ..
99% van de NL bevolking ..

gaat niet lukken dus ..
@lincoln:
Simpel knul: verhoging (+10 euro), 2e verhoging (+20 euro) en uiteindelijk deurwaarder incl. bijbehorende kosten. (bedragen in geval van een boete van 44 euro)
Men nemen een ladder een spuitbus. Pakken de auto en rijden naar de flitspaal midden in de nacht. De rest kan jezelf wel invullen. Dit doe bij elke flitspaal die op je route ligt en klaar. Fuck the police!
Ga eens boeven vangen. Hoezeee voor burgerlijke ongehoorzaamheid! Dus iedereen lekker bezwaarschriften indienen. Vandaag in het nieuws een man van 72 download 200 kinderporno films en wordt vrijgesrpoken omdat hij te oud is! De politie moet zijn prioriteiten weer kennen i.p.v. 6 km hard te bestraffen
buiten het feit dat het een fundamenteel recht is zo min mogelijk belasting te betalen en nu wel een beetje algemeen bekent is dat boetes gewoon een belastingmaatregel is ..
en terecht!Ik zou er nog geld voor over hebben om agentjes hun job moeilijker te maken maar ik ben dan ook tegen fascisme mijn probleem zeker?
Zoals de wegmisbruikers aflevering waar een bewoner van kanaleneiland de politie zijn auto uit schreeuwde nadat hij toegaf geen rijbewijs te hebben en geen andere papieren. Rood rijden, stuk achterlicht, geen gordel, te hard rijden, doorrijden na aanhouding, bedreiging van agent.

De boete 120 euro.

Ja voor de politie moet je respect hebben. Zijn veredelde belastingophalers!
…en door dit soort gezeik betalen we nu bij iedere onvrijwillige bijdrage aan rijks graaimeester ook nog eens 6 euro aan administratiekosten. Goe gedoan jochies!
Te hard is te hard, simpel.
Kun je de boel wel gaan lopen frustreren, uiteindelijk lost het niets op. Max snelheid wordt niet alleen bepaald door veiligheid. Ook geluid en milieu zijn zaken waarna gekeken wordt.
Ik ben het met de meeste schrijvers eens dat veel controles, met name die op snelwegen, maar voor een ding bedoeld zijn…….

Wie zijn er verantwoordelijk voor de controles? politie? nee, zij zijn slechts uitvoerend. Als we iets willen veranderen zullen wij als Nederland zelf keuzes moeten maken.
ok ok ok allemaal, begrijp me niet verkeerd… ik heb al een paar rij-ontzeggingen gehad maar om nu nog meer geld te steken in die gasten door ze extra werk te geven lijkt me ook niks. denken ze dadelijk nog dat ze belangrijk werk doen !

@bosnia_love: blijkbaar denk ik zoals iedereen dat ik teveel belasting betaal en die overtredingen zijn voor mij gewoon hetzelfde als belasting betalen.
Er lagen vorige week maar liefst 2 onzinboetes voor 6 en 8km te hard in de bus. Ik geloof dat ik ook maar eens wat bewijzen op ga vragen.
Het cliché “ga maar liever boeven vangen” is toch echt aan de orde. Ik kan me er (helaas) echt kwaad over maken.
En probeer maar eens een gestolen fiets aan te geven of een autospiegel die voor de 3de keer van je auto is getrapt…. dan kijken ze alsof ze water zien branden…”Daar kunnen we niet aan beginnen meneer”
De omgekeerde wereld. Onbegrijpelijk dat de overheid dit beleid voert waardoor de politie streeds minder respect krijgt.
Wat misschien ook nog wel een idee is om alles wat flitst en radart enz bij een aparte afdeling bij justitie onder te brengen. Heten ze ook geen politie meer en vallen ze niet onder dezelfde noemer als de “echte” politie die wel probeert “echte” boeven te vangen in plaats van een beetje krantje te lezen in zo’n flitsbusje.
beetje triest eigenlijk. In plaats van dat deze mensen hun fouten aanvaarden, gaan ze als een klein kind wraak nemen.
Kinderachtig…en dat voor volwassen mensen!
Sorry, maar was het niet zo dat ze zelfs de wet hebben aangepast om de 6 euro administratiekosten in rekening te kunnen brengen?

Ik vind het namelijk nog altijd vreemd dat je administratie kosten kan rekenen voor een dienst waar je niet om gevraagd hebt..

Dus als ze dan toch al extra kosten rekenen… dan moeten ze er maar wat voor doen ook. Bovendien, voor het opvragen van het filmnummer die je nodig hebt om je foto op te vragen rekenen ze ook weer kosten.

Zie het CJIB maar als een goedverdienend bedrijf van de staat.
@Rupert: Volwassen mensen? Waar??
Voor onzin boetes doe ik het ook. Zeker nu die fucking administratiekosten erbij zijn gekomen, als ze mij willen naaien dan naai ik terug. Soms is een boete ook gewoon te belachelijk voor woorden, laatst nog: 3 km/h te hard na correctie, zonnige dag, geen verkeer niks aan de hand.
@Rupert

Fouten? Ik rijd nooit “te hard” de overheid vindt soms van wel, dat is dan maar zo en ik betaal gewoon. Alleen die administratiekosten is wat raar doet me ook denken aan een bepaalde reclame.
nogal kansloos, want 3x raden waar belastinggeld vandaan komt. als je de politie echt wilt “irriteren” moet je je gewoon aan de wet houden, hebben ze geen fuck te doen, gaan ze misschien nog eens echte boeven vangen.
Grappig, ik zou liever juist de politie willen machtigen om boete onder de 100 euro automatisch af te schrijven. Is voor mij minder werk en voor hen. Die enkele boete af en toe valt in het niet bij de totale kosten van autorijden.
Doet me gelijk even hieraan denken.. Dat je zo mooi onder een boete uit kan komen:P http://www.autoblog.nl/archive/2008/01/31/rechter-bepaalt-waarschuwen-voor-flitsers-is-toegestaan
Nog 2 weken geleden boete aangevochten van niet ibv rijbewijs BE a 250 euri ..voorkomen.. gewonnen !! :)
@Rob USA: Op basis waarvan heb je dat weten te winnen dan? Goede argumenten of een foutje van de politie? ;)
Ik betaal die 8 euro administratie kosten nooit, ik maak namelijk met het betalen van de acceptgiro zelf ook administratie kosten ter waarde van 8 euro, die bereken ik gewoon door..
grappig. het is dat ik nog geen boete binnen heb gehad, maar anders zou ik ook wel bezwaar maken ja. :)
Als ik aangehouden wordt moet ik mijn autopapieren laten zien, mijn rijbewijs, mijn verzekeringspapieren en krijg ik een stortvloed aan vragen over me heen. Niet meer dan redelijk dat ik zelf ook even eea mag controleren.

Bovendien worden er door de heren flitsers zo vreselijk veel fouten gemaakt dat de helft van de boetes sowieso onterecht is.
Mocht ik een boete krijgen dan ga ik ook bezwaar maken. Wat Kan mij die 3ton subsidie schelen? In Arnhem hebben ze recent na lang beraad een reeds gekochte “drugsboot”(á 9 miljoen euro) toch maar niet in gebruik genomen. 3 ton waar hebben we het over?
Mijn god, straks zit er dus een administratieve afdeling bij de politie al deze bezwaren te behandelen, terwijl deze ook door wijken hadden kunnen surveilleren en de veiligheid hadden kunnen vergroten.
Sorry hoor maar ik heb dit stuk, en sommige comments van een aantal users hier met grote ogen en open mond zitten lezen. Hoe dom, kortzichtig en wraakgeil kan je wezen?
Laten we wel wezen. Als je dan toch zoveel tijd en energie in iets wil gaan steken, werk dan een uurtje over, heb je je boete ook verdient en heb je tenminste zekerheid, toch?
Of richt een politieke partij op die als one issue heeft om de maximum snelheid te verhogen (dit werkt ook met anti islam, dus waarom hier niet voor?).

En als laatste: enig idee waarom het aantal controles wordt opgevoerd? Juist ja de overheidsuitgaven stijgen voor de politie, mede omdat deze kortzichtige idioten een harde piemel krijgen van het nutteloos frustreren van een overigens prima werkend systeem, en deze moeten worden betaald toch?
@joop538: haha, ik begrijp waar je op doelt, maar de PVV heeft toch duidelijk méér punten dan jij in je koppie kunt onthouden…je blijft steken in ‘agentenstandpuntjes’ joh…oneliners, die het wellicht lekker doen in jouw milieu, maar geenzins getuigen van een breed inzicht in politiek, laat staan die achterlijke godsdienst, de Islam.
Ik zie een aantal commentaren van mensen staan die vinden dat je de boete zomaar moet betalen en dat dat bij het spel van hardrijden hoort. Daar ben ik het niet mee eens.

Ik ben zelf 2 weken geleden vrijgesproken, door de agent zijn eigen schuld. Meneer dacht even mijn verklaring anders op te schrijven zodanig dat ik de overtreding bekende, iets dat ik nooit gedaan heb.
Ik had alles klakkeloos kunnen betalen, maar doordat ik alles opgevraagd had heb ik dankzij Flitsservice een aantal dingen gevonden waar ik het niet mee eens was.
De rechter blijkbaar ook want die sprak me vrij.

Ik vind het mijn goed recht om de mensen die mij controleren ook zelf te controleren, ze maken gewoon fouten.
“Volgens Jongejan is het merendeel van de mensen die bezwaar maken er enkel op uit om de politie te frustreren”

Volgens TDI-goeroe is het overgrote merendeel van de snelheidsboetes boetes bedoeld om de argeloze bestuurder te frustreren.
Hehe :-) Dit is wel weer een mooi topic voor een heftige discussie. Het heeft wel iets ironisch om te zien dat het bij een aantal mensen bijna meer verontwaarding oproept als je de regels en wetten volgt (WoB) dan de overtreding zelf…

Volgens mij kan je het niemand kwalijk nemen, gebruik te maken van de ruimte die er is, dat doet iedereen bottom line wel (of het nou gaat om uitkeringen, subsidie, belasting). Bovendien, dit is naast 1x in de 4 jaar stemmen onder het mom van “invloed uitoefenen” één van de weinige manieren om je ongenoegen over wetten/regels te uiten dus ik vind het wel begrijpelijk. En als grote jongens met vormfouten e.d. vrij worden gesproken van celstraf, laat de ‘gewone’ burger daar dan ook maar eens van profiteren.

En wees vooral ook blij met de mensen die dan te lui, te gemakzuchtig, teveel geld hebben of gewoon graag geld naar de overheid over maken, om bezwaar te maken en het niet doen.
Ik maak altijd een euro teveel over, dan heb ik in ieder geval die 6 euro administratie kosten eruit omdat ze dat geld terug MOETEN storten.
Laat de ‘jeukjochies’ op deze sita maar even voor wat het is…kijk, krijg je een nietszeggende boete, en zie je oompie agentje met zijn schrijfblokje een paar standaardzinnen stamelen, dan móet en mág je hiertegen ageren. Als je het té rechtstreeks doet, dan zwaait oompie agent met zijn onafgemaakte schoolnivo je pardon 2x op de bon (machtsmisbruik). Bewandel dus elke weg die nodig mocht zijn om oompie agent zijn IQ-vaardigheden te trainen door ze af-en-toe achter een bureautje te zetten, met een asgrauwe verbeten tronie typend over alweer een mekkerende automobilist…
@joop538:

Als het inderdaad een zoals jij zegt “prima werkend systeem” was had je inderdaad een punt. Maar het is helemaal geen prima werkend systeem, integendeel. Het is uiterst selectief, vaak verkeerd, storingsgevoelig etc.

In meer dan de helft van mijn gevallen bleken er fouten gemaakt te zijn door de politie, reden genoeg om iedere “vermeende overtreding” onder de loep te nemen.
Mag dat?
Ja, dat mag.
Want als je staande wordt gehouden door een Wout, probeert hij jouw ook altijd het gevoel te geven dat je met goed lullen onder je prent uitkomt.
Om daarna te eindigen met sorry u krijgt toch de bekeuring.
En die administratiekosten, waarom moeten wij in hemelsnaam hun administratie betalen?
Da’s een teken van een slechte organisatie
Voor iedereen die er van overtuigd is dat politie en politiek er alleen op uit zijn om de ‘argeloze hardwerkende burgers’ te irriteren, frustreren en kaal te plukken: Get A Life.

Dat de overheid niet altijd even soepel werkt en voor alles wel een belasting weet te verzinnen is inmiddels wel duidelijk. Maar dat verhaal over hardwerkend, argeloos en al dat soort met zelfmedelijden overgoten termen is ook wel een tikje sneu aan het worden. Ja, er moet meer gedaan worden tegen criminaliteit en zogenaamde echte misdrijven, maar omdat een ander iets erger doet dan jij, zou jij maar niet bestraft moeten worden? Klinkt een beetje als de kleuterschool: “Maar hij deed het ook, en veel erger”.

Of zien jullie zelf niet de ironie van een opmerking als: “het overgrote merendeel van de snelheidsboetes is boetes bedoeld om de argeloze bestuurder te frustreren”? Even los van het taalkundige niveau, wordt hier volgens mij openbaar toegegeven dat je eigenlijk geen idee hebt hoe hard je ergens mag rijden, hoe hard je rijdt, niet fatsoenlijk een gelijkmatige snelheid vast kunt houden dan wel dat je het niets interesseert hoe hard je mag.
Voor de eerste drie punten: Leer eens autorijden, als snelheid namelijk al te moeilijk is maak ik me zorgen over de rest.
Indien het de laatste is: zit dat niet zo zielig te doen over een regelmatige tik op de vingers omdat je te hard rijd en blijkbaar tegelijkertijd de omgeving niet goed genoeg in de gaten houdt. Als je dan toch zo’n goede bestuurder bent die boven de regels staat, is het in de gaten houden van de vangrail/geparkeerde auto’s/containers/aanhangers/palen toch een fluitje van een cent?

Als je een bekeuring krijgt en je weet dat je het bestrafte feit inderdaad hebt gepleegd omdat je of niet op zat te letten, of het je gewoon niet interesseert betaal hem dan gewoon. Dan hebben de mensen die het wel op juiste gronden niet eens zijn met hun bekeuring ook nog een reële kans op een eerlijke, weloverdachte beslissing over hun beroep.
@joop538:

Ik heb met open mond van verbazing jouw post gelezen. Jij bent zeker ook zo iemand die echt nog denkt dat de politie er is voor onze veiligheid. Doe je ogen eens open man! De politie is niks meer dan een verdedelde belastingophaler (geworden).

Ja, het is de schuld van de politiek dat dit zo is gegroeid, maar dit ontslaat de petten er niet van hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ze zouden moeten weigeren om onzinboetes uit te schrijven (zoals sommige helden ook gedaan hebben). “Ik doe alleen maar mijn werk” is echt een nonexcuus.

Het behandelen van alle bezwaarschriften gaat dus niet ten koste van de veiligheid, maar ten koste van nog meer boetes. Hoe meer ze daarmee bezig zijn hoe minder bonnen er geschreven worden.

Vroeger dacht je bij het zien van een agent: “ik ben veilig”. Tegenwoordig denk je: “wat doe ik fout?”. Een fundamentele verkeerde verandering.

Ik ben binnenkort toe aan mijn 100e bezwaarschrift. Tijd voor een feestje :-). Ik ga soms nog verder door schadevergoeding te eisen (en te krijgen) als ik bij de rechter win. Dit moet je mij niet aanrekenen, maar die blauwe idioten die denken dat het nodig is om mij te bekeuren voor iets dat niks is.
@Locutus:

Tegenwoordig denk je: “wat doe ik fout?”.
Goh, wat vreemd dat je zo denkt.

Ik ben binnenkort toe aan mijn 100e bezwaarschrift.
Aaaah. Oké. Duidelijk. Het ligt dus toch écht aan jou…
hihi… Jongejan
Heel simpel en rechtlijnig… zij verwachten dat we ons heel erg strikt aan regels houden, zelfs als die onzinnig (A2) of overdreven zijn (70 bij wegwerkzaamheden waar maanden niemand werkt). Dan is het logisch dat zij zich ook aan de regels houden. Aangezien niemand dat objectief kan controleren is er de WOB en kun je het zelf checken. Aangezien 14% van de bezwaren overeind blijft voor de rechter is er kennelijk bij 1 op de 7 boetes iets aan de hand waardoor de rechter de bon in de prullenbak gooit… best veel eigenlijk. Een paar procent zal foutlopen door lui zoals Rob, maar 5 tot 10% van de metingen/ boetes die gewoonweg niet terecht zijn blijft er dan vast wel over.. procentueel meer fouten dan overtredingen per 100 weggebruikers dus…geeft te denken.
In Duitsland zit de foto er direct bij… zou hier toch ook simpel toe te voegen moeten zijn.
@Sharp:
Ja whatever keep on dreaming. Dat ik een bezwaarschrift moet schrijven betekent nog niet dat ik iets fout heb gedaan. Vertel mij anders even waarom een rechter (meestal iemand de WEL nadenkt) mij vaak in het gelijk stelt. Blijf jij maar lekker braaf betalen, maar ik doe dat niet zonder slag of stoot.
iedereen zou voor elke boete bezwaar in moeten dienen, gewoon omdat het kan.. de politie heeft het recht je op te schrijven wanneer “hun” dat schikt, wij hebben het recht de politie te controleren,
ik ben ook al diverse malen onder boetes uit gekomen, ter waarde van een flinke vakantie naar een warm land.. dus het was het waard!!!

ik heb standaard diverse bezwaarschriften op mijn pc staan, enkel beetje text aanpassen, envelop met postzegel, en dan heb je iig weer enkele weken uitstel. want betalen doe ik niet voordat ik bericht heb. anders ben je je geld zoiezo kwijt. dan maar het risico dat de boete hoger wordt, de verschillen heffen elkaar op
@Locutus:
Het is inderdaad heel waarschijnlijk dat jij minimaal 100 keer een bekeuring krijgt en eigenlijk nooit wat verkeerd doet…..
@team009.nl:

Precies.
@team009

het gaat meer om de zeikboetes, als jij op een 100 weg met 107/108 geflits wordt doe je dan iets verkeerd?, of je nu met 100 crashed of met 108, dat maakt geen bal uit. dus ze doen het al niet om de veiligheid., maar gewoon omdat het kan.
kijk rij je 149 waar je 100 mag doe je wel degelijk wat verkeerd., maar dan nog zou ik bezwaar indienen., om de zelfde reden dat de politie je flitst met 108, gewoon omdat het kan!

en dan hebben we het nu even over parkeerboetes, ik heb in breda gehad, ik wilde een brief afgooien bij een ex baas van me, die woonde 20 meter van de plek waar ik me auto neerzette.. ik liet de motor draaien en ben welgeteld 10 seconde weg geweest, ik draai me op bij de deur van me baas en die kankerlijer al bij mij auto staan met zijn bonnenboekje, en dan nog afvragen waarom mensen bezwaar indienen? of agressief zijn tegenover die lijers
@team009 en Sharp:
Tuurlijk doe ik wel eens dingen verkeerd, jij niet? Voor sommige dingen die ik verkeerd doe (in de ogen van de petten) krijg ik een boete en voor sommige dingen die ik niet verkeerd doe (in de ogen van de wetgever) krijg ik boetes. Dat betekent nog nog dat ze verkeerd ZIJN. Stel dat de wetgever gaat bepalen dat je niet meer mag ademhalen. Stop jij daar dan ook mee?
@Locutus:

Wacht even….nu trek je dus zelfs een parallel tussen een verkeersboete en het recht op leven?

Het wordt steeds leuker met jou….
Uiteraard doe ik ook dingen die wettelijk verboden zijn zoals te hard rijden. Verschil is dat ik in 9 jaar welgeteld 1 keer een bekeuring heb gehad en die gewoon betaald heb, omdat ik wist dat ik te hard reed. Ik reed 58 waar je 50 mag, dat is gruwelijk chagrijnig. Maar je weet hoe hard je mag en je weet hoe hard je rijd.

Als een agent mij een boete zou geven die wettelijk gezien niet terecht is ga ik absoluut in bezwaar. Alleen kan ik me slecht voorstellen dat jou dat inmiddels bijna 100 keer is overkomen. In Nederland leven we in een land waar bepaalde wetten gelden, daar dien je je aan te houden en anders op de blaren te zitten. Dat jij het met bepaalde wetten niet eens bent (daarin ben je niet de enige) betekent niet dat jij je er niet aan hoeft te houden. Een bezwaar teken je aan tegen de in jou ogen niet wettige bestraffing of het niet begaan hebben van een strafbaar feit, niet tegen het bestaan van de overtreden wet.

Voor de volgende dodelijke zin alvast mijn excuses, omdat hij nogal vaak onterecht door betweterige agenten wordt gebruikt. Als iedereen/veel mensen maar gaan doen wat zij verstandig achten wordt het een grote puinhoop. Om dat te voorkomen is een veel landen een wet uitgevonden.
@sharp: jij begrijpt duidelijk niet wat een analogie is. Ignore modus gaat aan.

@team009: dan is dat het verschil tussen ons, want ik accepteer niet klakkeloos wetten die in mijn ogen onterecht of soms zelfs idioot zijn. En dat je weet hoe hard je mag en hoe hard je gaat is ook redelijke onzin, want met alle regeltjes is het praktisch onmogelijk te weten hoe hard je ergens mag. Jaja je moet de borden lezen dat begrijp ik wel, maar ik let liever op de weg dan op de borden en mijn snelheidmeter. Het verkeer en de omstandigheden bepalen zelf wel hoe hard je er kan. En nee, binnen de bebouwde kom rijd ik echt niet te hard als ik weet dat er zomaar kinderen kunnen oversteken. Kwestie van je gezonde verstand gebruiken ipv alleen maar volgens de regeltjes leven.
@Locutus:

Ik begrijp niet wat een analogie is? Ik heb toch duidelijk de term “parallel” in mijn comment gebruikt.

Maar goed, om die zwakke analogie van jou dan maar een navolging te geven…

Voor sommige dingen die ik verkeerd doe (in de ogen van de petten) krijg ik een boete en voor sommige dingen die ik niet verkeerd doe (in de ogen van de wetgever) krijg ik boetes. Dat betekent nog nog dat ze verkeerd ZIJN.

Een dief, een pedo, een moordenaar zullen er ook zo naar kijken. Maar dat is anders. Toch? Dat bedoel ik.
@Frank
Als je 108 rijdt waar je 100 mag doe je wettelijk gezien iets verkeerd inderdaad. Dat het ongevaarlijk KAN zijn ben ik van harte met je eens. Dat betekent alleen nog niet dat het mag.

Als je een wet maakt en hem niet handhaaft kun je beter de hele wet niet maken. Dat er een snelheidslimiet bestaat lijkt me zinnig (alhoewel niet leuk). Er zijn namelijk altijd mensen die niet begrijpen dat 160 op sommige momenten niet handig is. Je kunt dan zeggen dat bij 100km/h je pas bij 110km/h gaat bekeuren, alleen gaan dan de mensen zeuren die ‘maar’ 111km/h reden.
En nogmaals als je auto rijdt ben jij en alleen jij diegene de snelheid van de auto bepaald……
@Locutus:
Het is heel flauw en agent-ish wat ik nu ga zeggen, maar er zit best een kern van waarheid in:
Als jij geen tijd/aandacht hebt om én op de weg én op de verkeersborden én eventueel dus ook nog op flitsers te letten rijd je te hard of ben je niet in staat fatsoenlijk met een auto deel te nemen aan het verkeer.
200 km/u rijden moet met daarvoor geschikte wagens voor gekwalificeerde chauffeurs op daarvoor geschikte plaatsen gewoon kunnen. De politiek moet met de technologie mee, niet andersom.
@team009: dat ben ik dus ook niet met je eens. Je kunt wetten ook gebruiken als kapstok. Als er dan iemand 110 rijdt waar het echt gevaarlijk is kun je iemand beboeten. Betekent niet dat de politie dat ook moet doen als je 130 rijdt waar het niet gevaarlijk is. Het gaat om het doel: veiligheid en niet om het middel: regels opvolgen. Helaas is het doel nu geworden: geld ophalen.
@team009: Alle tijd die je onnodig besteedt aan het bekijken van andere dingen dan de weg is verkeerd besteed. Een ongeluk kan in een fractie van een seconde gebeurd zijn. In die fractie kijk jij net naar een bord of je snelheidsmeter maar sta ik al op de rem.
@Sharp: zolang ik niemand kwaad doe of hinder is het inderdaad niet verkeerd. Dit is bij de voorbeelden die jij noemt wel anders.
@Locutus:

Mooi, je hebt begrepen wat ik bedoelde. Begrijp je nu ook dat er verschil zit tussen een verkeersboete krijgen en opdracht krijgen om je zelf van het leven te beroven?
Dat flitsen vaak niet de juiste manier van handhaving is ben ik van harte met je eens. Alleen is eindeloos bezwaar maken niet alleen de onjuiste maar ook nog eens een volstrekt zinloze manier om jouw ongenoegen over de regels danwel de handhavingsmethode te uitten. En zadel je onder andere ‘hardewerkende burgers’ oneigenlijk op met jouw onvrede over de situatie.

En als op borden letten onzin is, schaf ze dan allemaal af, iedereen bepaald dan voor zichzelf wat veilig is. Dat zal een vekeersparadijs worden zeg! Op het moment dat je informatie opneemt van een verkeerdbord is dat het enige wat je op dat moment ziet natuurlijk? Sorry hoor, maar als je niet tegelijkertijd een verkeersbord en het verkeer in de gaten kan houden hoor je niet een auto.

Regeltjes zijn er wat mij betreft ook niet alleen voor de regeltjes en moet je er af en toe creatief mee om gaan om het autorijden leuk te houden. (Ik ben verre van heilig). Alleen moet je dan niet zo te zeuren als je een keer een boete krijgt voor dingen die je moedwillig fout doet.
@team009.nl:
Ik mis die echte Bromsnor die naast me ging rijden toen ik idd te hard reed en streng met zijn vinger op de snelheidsmeter wees.
Ik knikte, stak mijn duim op en minderde vaart.
Dat maakte veel meer indruk op mij dan welke boete dan ook

Verder ben ook ik geknecht, heb mijn rijbewijs absoluut nodig voor mijn beroep dus rijd ik net als de rest 45 km per uur door Rotterdam heen, angstig om me heen kijkend of ik niet ergens geflitst wordt.

Ik vraag me alleeen af of dit de algemene verkeersveiligheid wel ten goede komt.

Ik vind Parijs of Londen gewoon prettiger rijden.
Afgezien van de Parijse kamikaze motorrrijders dan.
Prof. Dr. Vliegwiel
Het ligt een beetje aan de boete. Rij ik te hard dan doe ik dit meestal bewust en neem ik het risico dat ik hiervoor extra moet betalen. Enige tijd geleden reed ik achter een KLPD Volvo toen mijn linker koplamp het begaf. Het bordje “Politie volgen” ging aan en ik kreeg een bekeuring voor mijn kapotte lamp. Ter plaatse vervangen is onmogelijk en een dealer bezoek noodzakelijk. Had meneer de agent niks mee te maken, regels zijn regels! Mijn auto is goedgekeurd door de RDW en voldoet dus aan de wettelijke eisen. Het is dus blijkbaar geen wettelijke eis om terstond een lamp te kunnen vervangen aan een voertuig, terwijl een andere wet wel eist dat je verlichting het doet. Beetje krom en gezien oom agent mijn lamp kapot zag gaan en enige coulance t.a.v. de wetgeving had kunnen tonen, reden genoeg om in beroep te gaan. De officier van justitie was het overigens met mij eens en de boete is vervallen.

Overigens zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat flitspalen niet bijdragen aan de verkeersveiligheid. Sterker, op veel trajecten waar flitspalen zijn gezet is het aantal ongelukken toegenomen. Indien de politie een bijdragen wil leveren aan de verkeersveiligheid moeten ze water gaan uitdelen langs de weg. Bijna alle ongelukken worden veroorzaakt door een te laag cognitief vermogen, welke weer wordt veroorzaakt door een te lage vochtbalans.
wordt tijd dat Wilders aan de macht komt !
– snelheidsovertreding tot 8 km worden niet meer beboet
– meer politie die weer echte boeven moeten gaan vangen
– de maximum snelheid op lege autowegen verhogen tot 150 km/uur

tot die tijd maak ik overal bezwaar tegen !!
Helemaal eens met Team009.nl.
Je hebt je gewoon aan de regels te houden. Nu zeuren mensen over dat je maximaal 80 mag, maar als je er 90 van maakt, wil men 100 kunnen rijden. Dan blijf je maar verhogen en verhogen. En op een gegeven moment gaat het mis.
Er zijn zeker mensen die bovengemiddeld goed kunnen rijden en die misschien wel een hogere snelheid aankunnen. Maar er zijn er ook genoeg, waarbij de huidige maximumsnelheiden zelfs nog gevaarlijk kunnen zijn. En daar moet je ook rekening mee houden!
@henri:
Kennis van de huidige stand van zaken zou geen kwaad kunnen. Tot 100km/h wordt er momenteel bekeurd vanaf 7km/h te snel. Vanaf 100km/h is dat vanaf 8km/h te snel. Bij 127km/h is er dus nog niets aan het handje. Bij het merendeel van de auto’s rijd je op je teller dan al 130km/h.

En als Wilders aan de macht komt verdwijnen alle problemen als sneeuw voor de zon, dat snapt een kind. Wilders, eigenlijk de nieuwe Obama…
Het aantal gewonnen en succesvolle bezwaren daalt met 2%, maar de toe/afname van het aantal bezwaren wordt niet gemeld. Ik neem aan dat deze groter zijn naar mate van het verzoek tot meer informatie(100% meer), dat wil zeggen dat de politie slechter is geworden.

Dus dhr Jongejan probeert hier het feit weg te halen dat de politie een stuk minder efficient te werk gaat, anders werd er niet steeds meer gewonnen in dat soort zaken.
En zelfs bezwaar indienen helpt soms niet, zelfs al heb je onbetwistbare bewijzen. “want de politie heeft altijd gelijk”
Onlangs zijn de € 6 administratiekosten geintroduceerd. Lijkt mij logisch dat dat is om de opgelopen kosten voor bezwaarprocedures te dekken.

Iedereen die het bezwaarmaken toejuicht, moet zich realiseren dat de boetes/administratiekosten alleen maar hoger worden.

Wij betalen alles zelf, mogelijk met z’n allen, maar uiteindelijk komt het uit de zak van de burger.
@Citrofiel:Op basis van goede argumenten.
Had te maken met trekkende voertuig (Chevy Van G30 )+laadvermogen+laadvermogen van dubbelassige aanhanger+ wat geluk +hoop onduidelijke regelgeving+ hoop bla bla = gewonnen ! :)
@Sharp: ik begrijp inderdaad wat je bedoelt. Jammer dat je mij niet begrijpt :-(

@team009:
Blijf jij maar op de borden en op je snelheidsmeter kijken dan, dan blijf ik op de weg letten. We zien vanzelf wie er een overstekend kind gaat aanrijden en wie niet.

Daarnaast zeg ik niet dat borden onzin zijn, goed lezen is ook een vak. Ik zeg dat regels kapstokken moeten zijn om onveilige situaties aan te pakken. Je moet niet de regels handhaven omdat het de regels zijn, dat is pas onzin.
@Locutus:

Ik begrijp je wel, maar of ik er begrip voor heb is een ander verhaal…
Iedereen maakt verkeersovertredingen.

Het maakt niet uit achter wie je aan rijdt, maar binnen 15 km kun je hem of haar wel op een overtreding betrappen. Het zij te hard rijden, over een doorgetrokken streep rijden, niet (tijdig) richting aangeven, niet volledig tot stilstand komen bij een stopbord etc. etc.

Het is aan de verkeershandhavers om hier uit te filteren wat belangrijk is.

En zolang men bekeuringen uitdeelt van 3 km te hard, of op plaatsen waar een blind paard geen kwaad kan doen is er imho sprake van willekeur.

En dat mag niet volgens onze wetten.
Wat piepen we toch allemaal weer hard.

Als je op een autoweg voor 4km/u te hard een bekeuring krijgt dan heb er al 4 kado gehad van het CJIB. Je bent dan met 108km/u op de foto gezet en voor de liefhebbers: op de km-teller van je auto is dat al snel 110km/u. Er is dus heus wel wat speling.

Op bijvoorbeeld de A2 staan 1001 borden met de aanduiding van de maximumsnelheid. Als je dan nog te hard rijdt dan ligt het toch echt helemaal aan jezelf maar “Locutus” let op de weg en niet op verkeersborden….. Hoe heb jij ooit je rijbewijs gehaald????
EN beste Locutus: wat goed en fout is in het verkeer, dat is in dit land voor jou bepaald. Niet mee eens? Ga in de politiek of emigreer.

Ik vind dat iedereen van zijn rechten gebruik mag maken dus dien lekker bezwaarschriften in, lekker het ambtelijk apparaat op de proef stellen om vervolgens te concluderen dat je er zelf ook lekker wat tijd in hebt gestoken en de nodige frustratie.
De boetes worden gewoon hoger als men niet uit de kosten komt en binnen een paar jaar is alles digitaal aan te leveren door de overhedenn of digitaal beschikbaar. Dan mag je lekker ZELF de informatie opzoeken via je DigiD: leuk joh!

Mijn punt is: als je een rijbewijs haalt dan wil en mag je dus meedoen aan een “spelletje” met regels en waar in andere gevallen men moord en brand brult als iemand zich niet aan de spelregels houdt, is dat in het verkeer blijkbaar anders. En dat terwijl dit een veel dodelijker “spelletje” is dan een avondje Monopoly spelen…..

Ronduit kinderachtig om te gaan janken als je op je vingers wordt getikt omdat je niet volgens de regels “speelt”. Vraag je dan eerst maar eens af wat je eigenlijk te zoeken hebt in een auto!
Voordat dei 6euro administratie kosten ingevoerd waren kon je ook al bezwaar maken. Maar dat deden blijkbaar teveel mensen waardoor de politie hiervoor al vooraf kosten in rekening brengt. Vervolgens zie jij dat je 6euro administratie kosten moet betalen voor een dienst waar je niet om gevraagd hebt (” Uw snelheid is gecontroleerd “) dus maak je bezwaar om ze tenminste te laten werken voor hun centen.
Inmiddels komen agenten niet meer toe aan hun werk (wat was dat ook alweer? flitsboetes uitschrijven toch?) dus moeten er nieuwe agenten aangenomen worden.

Word het dus toch veiliger in NL, niet in de achterstandsbuurten of bij de supermarkt om de hoek, maar op een stukje 5baans A2.

Leve de Konigin!!!
@locutus
volledig met je eens!
mijn pa kreeg ooit 3 prenten op een dag. geflitst op 3 verschillende plaatsen in 3 verschillende gemeentes op exact hetzelfde tijdstip en dezelfde datum. sindsdien dien ik altijd bezwaar in, kleine of grote prent. die 3 prenten zijn overigens kwijtgescholden.
Laten we eens de politie echt gaan sarren.
Als iedereen zich deze maand nou eens aan de snelheid houdt, dan zijn er geen inkomsten meer voor deze maand, dit gaat ze echt een hele hoop geld kosten, misschien kunnen ze dan de flits-sukkels niet meer betalen.
sluit me aan bij Ron. Als je hard gaat rijden moet je toch betalen, en je besteelt de medeburger als je bezwaar aantekent. Als iedereen een maand netjes de snelheden rijdt zien ze misschien in dat controles niet het juiste middel zijn. En bovendien, dan verminderen ze die wel omdat het niet uitkan.
2 weken geleden reed ik 40km te hard en kreeg een boete bepaald door officier van justitie €430 vandaag reed ik bewust 40km te langzaam wordt ik weer aangehouden . Ik probeerde het uit te leggen maar oom agent kon er niet om lachen, ik had gezegd dat ik zo lamgzaam reed ter composatie van de eerdere bekeuring . Maar mijn vriend kon mij niks maken want ik reed immers niet te hard er ontstond alleen een file en ik reed voorop .Jammer voor de mensen die achter mij reden .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).