BBC verliest rechtzaak tegen Ben Collins aka The Stig

Auteur: , 39 Reacties

Vandaag was het dan eindelijk zover. De BBC en HarperCollins (een uitgever) stonden tegenover elkaar in de rechtzaal. De BBC probeerde in deze (achter gesloten deuren gehouden) rechtzaak te voorkomen dat uitgever HarperCollins een boek op de markt zou brengen waarin Ben Collins uit de doeken zou doen dat hij The Stig is (of was). En daar was de BBC niet blij mee, maar nu lijkt het erop dat Ben Collins gewoon zijn verhaal kan vertellen. Of toch niet?

De rechter heeft HarperCollins en Ben Collins dan wel in het gelijk gesteld, maar de BBC claimt nog steeds dat Ben Collins een geheimhoudingsverklaring heeft getekend. En als een gevolg daarvan zou hij niks mogen vertellen over zijn werkzaamheden voor TopGear. Maar aan de andere kant, als de opbrengst van het boek hoog genoeg is zal de uitgever maar wat graag de eventuele boete willen betalen gok ik zo.

HarperCollins heeft inmiddels laten weten dat ze blij zijn met de uitspraak en dat het boek van Ben Collins op 16 september zal uitkomen in het Verenigd Koninkrijk. (via: telegraph.co.uk)

Publisher HarperCollins said in a statement that a 33-year-old racing driver named Ben Collins “has a great story to tell about his seven years as The Stig, which will appeal to a wide audience beyond just motoring enthusiasts.”

Calling it a “victory for freedom of speech,” HarperCollins said the book will be published in Britain on Sept. 16.

PS Overigens claimt James May plotseling ook dat hij The Stig is ;)

“Obviously I’m now going to have to take some legal action of my own, because I have been the Stig for the past seven years, and I don’t know who this bloke is, who’s mincing around in the High Court pretending it’s him.”39 reacties

Some say he can’t be fired…

Yet he was.
Bij TopGear zijn ze overigens niet zo blij met dit hele verhaal ;)
(dooddoener van het jaar)
http://transmission.blogs.topgear.com/2010/08/27/the-stig-he-is-ours/
Some say confidetiality clauses don’t apply to him, all we know is, he’s called Ben Collins
Wie kan het nou wat schelen wie de stig is? Het is een leuk grapje om het geheim te houden, maar een rechtzaak gaat toch echt nergens over! Ik vraag me trouwens ook af hoe je in hemelsnaam een boek vol kan schrijven over je werkzaamheden als “the stig”!
Some say, his face is upside down
and.. That he likes to play with ducks..

All we know is that he is called Ben Collins
Graag gedaan voor de tip ;-)
@Robbert89: Welcome to the club…:(
Wat doet BBC nou moeilijk zoeken ze toch een andere mystery Stig! Gaan de mensen weer opnieuw raden :)
Oplettende lezer van Autoblog weten allang dat meneer Collins The Stig is. Hebben we daarom met minder plezier naar seizoen 15 gekeken? Dacht het niet!
haha, james may… :D
ik hoop echt dat alle top gear fans hem gaan boycotten!!!
Ik mis misschien iets, maar die Ben Collins had een droombaan en nu verkloot ie alles door een boek te willen uitgeven waarin die alles uit de doeken doet. De gedachte die bij mij opkomt is dat het een ordinaire geldwolf is en ik zou het persoonlijk dan ook niet erg vinden als dat boek een gigantische flop wordt……
@sab993s:

Collins een geldwolf? Misschien, ik ken zijn contract niet. Maar weet wel dat hij al 7 jaar TG deed. Is zijn contract in die 7 jaar eens aangepast (op het financiële succes)???

Wil jij mij dan even uitleggen waarom Collins niet mee zou mogen profiteren van de winsten uit TG?
Prachtig dat James May het nu al loopt te klieren, maar aan de andere kant.. wat voor boeiends kun je mogelijk te vertellen hebben als je 7 jaar anoniem in een overall hebt gewerkt :S
waarom moeten dit soort types die een ware held zijn altijd er met het geld vandoor? sjonge jonge irritant ventje, ookal was je de stig nu wil ik je niet meer ook.

je bent misschien wel een held voor 100 miljoen mensen en dan verpruts je dat magische voor een boek met wat informatie en vervolgens ben je een niemand meer.

mafkees
@ frankypankyV8
CONTRACT!!!!
Mooi dan moeten ze de witte Stig laten wegvlooien en de zwarte Stig die boven water is gekomen, heropvoeren. Of een rode Stig invoeren of zo…
Kan alles terug beginnen.
Ik koop het boek niet omdat Ben niet echt iets zinnens heeft te vertellen buiten z’n Stig optreden.
Wat kan hij nu meer vertellen dat hij met mooie auto’s heeft kunnen rijden. Het resultaat hebben we op TV gezien.
Next Stig please,…
@FrankypankyV8: Allereerst spreek ik alleen mijn vermoedens uit (geef ik ook duidelijk aan geloof ik) en weet ik de waarheid ook niet. En uitleggen?? Als meneer Collins een geheimhouding heeft getekend bij de BBC en dan nu toch buiten hun om een boek gaat uitbrengen? Ik weet niet hoor maar in mijn boekje klopt dat niet helemaal.
Hij blijft maar gewoon een zeer makkelijk vervangbare medewerker en hij persoonlijk is niet verantwoordelijk voor het succes van de Stig. (dat is degene die hem bedacht heeft) In mijn ogen wil hij meer dan waar hij recht op heeft.
“De gedachte die bij mij opkomt is dat het een ordinaire geldwolf is”. Dat is ook precies het beeld dat de BBC nu naar voren wil brengen in een poging om hem zwart te maken. Beetje natrappen naar een ex-collega die ook wat voordeel wil halen uit een programma dat anderen inmiddels miljoenen heeft opgeleverd. Wat dat statement uit die blog dat ze “alles willen doen om de identiteit geheim te houden” is nu een beetje onzin natuurlijk, the cat is out of the bag…
Eigenlijk zou James May nu ook een fake autobiografie over dat hij de stig is moeten schrijven en nog 5 of 6 andere mensen, om de nodige verwarring en humor te scheppen. :P
Het is gewoon jammer! Voor het grapje zou het leuk als de naam anoniem was gebleven.
Meneer Collins ruikt geld en dat is lam. Laat hem lekker zijn mond houden. Het leuke aan de stig is nu juist dat je niet weet wie er achter het vizier zit. We weten dat nu dan wel. Toch vind ik dat de BBC dan op zijn minst zou moeten delen in de opbrengsten van dit boek.

Mooie actie van James May ook!
@Kees: Waar het op neerkomt is dat hij alleen maar rondjes heeft gereden voor Top Gear als een door het programma bedacht persoon, voor de rest heeft hij helemaal niks bijgedragen aan de show en in mijn ogen heeft ie dan geen recht op al die miljoenen waar jij het over hebt. Het bewijst in ieder geval van bar weinig integriteit als je een geheimhoudingsclausule hebt getekend en nu opeens een boek wilt schrijven waarin je je identiteit wilt bekend maken. (al weet iedereen het nu al)
Nog een video, inclusief reactie van James May :D
http://www.youtube.com/watch?v=MDGuKESKLX8
Ik zeg contractbreuk! :D
Tja, de man heeft geld geroken. Een contract met 6 cijfers is moeilijk te weigeren denk ik…
anonymous coward
Gewoon de witte stig in een oude jag vanaf een vliegdekschip zn zwarte voorganger achterna sturen, en een seizoenetje draaien met de ‘groene stig’, die, je raadt het al, in plaats van zo snel mogelijk, een aantal supercars zo zuinig mogelijk gaat lappen…

Eind van de serie natuurlijk wel ff de rooie stig introduceren die dan weer gaat als de brandweer..
Echt tragisch verhaal dit. Op de site van de BBC staat het treffend: ‘a harmless secret’. En dat is het. Iedereen wil het weten, maar eigenlijk is het toch prima zo? Want niemand heeft er toch baat bij de identiteit van de Stig te achterhalen? Ik vind het bijzonder sneu, een mysterie opgehelderd wat eigenlijk helemaal niet nodig was.
Some say he doesný get paid and that he eats bunnies for fun, al we know is…
Even los van alle funny quotes, wat voor mongool ben je dan? Stel je heet Ben Collins, bent coureur (of stunt driver) voor beroep en oh ja, je mag The Stig spelen en dus met de vetste wagens op deze aardkloot rondrijden. Je moet alleen effe je mond houden. Dan doe je dat toch?! En als je dan zonodig een boek of iets wil uitbrengen dan doe je dat toch nadat je ontslagen bent?
N E K S C H O T. Toch triest dat je een geheimhoudingsverklaring tekent en van de rechter kennelijk mag incalculeren dat je die zo kunt afkopen. Wat heeft zoiets dan nog voor nut!? Zielig mannetje zeg ik dan op mijn beurt.
@Racert,

Ooit is er een liedje over geschreven.

http://www.youtube.com/watch?v=HFv6aQNnmzc
@Robbert89: true, maar volgens mij hoefde die gast niks meer voor het geld te doen. Ik bedoel, anders ben je geen coureur.

Maar idd geld doet een hoop. Zelf zou ik het toch anders hebben aangepakt.
Wat een afschuwelijke kaft…
*introductie van Jeremy Clarkson tijdens Top Gear*

“Some say, he has the ability to solve mathematic problems faster then a super computer…”

*gelach en gegniffel van publiek*

“…and he automatically repels rodents, just by saying the word: ‘Lightbulb’…”

*nog meer gelach en luider gegniffel van publiek*

“All we know he’s called THE STIG!!”

*willekeurig persoon uit het publiek*

“He’s Ben Collins you idiot!” :mrgreen:
Hehe fantastische reactie van James May :D
En maar blijven volhouden dat Collins de Stig is hahahaha goeie grappemakers!!!
Ik ga dta boek dus ook niet kopen. Geen interesse naar, en al zeker niet als het van zo’n figuur afkomt.

Jammer dat ’t zo moest eindigen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).