In China gebouwde Volvo’s blijven in China

Auteur: , 32 Reacties

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat het Zweedse Volvo onlangs is overgenomen door de Chinese autobouwer Geely. Voor de nieuwe eigenaar is het dan natuurlijk heel verleidelijk om de Volvo's lekker goedkoop in eigen land te produceren en van die gedachte worden nogal wat mensen zenuwachtig.

Denk aan de werknemers van Volvo in Zweden en België, maar bijvoorbeeld ook de toeleveranciers. Mocht de productie naar China verplaatsen, dan staan er ineens behoorlijk wat banen op de tocht. Daar zullen de aandeelhouders van Geely niet heel lang wakker van liggen, maar gelukkig zijn ze bij Geely niet op hun achterhoofd gevallen.

Je kunt je namelijk wel voorstellen dat er niet veel van Volvo’s goede imago overblijft, wanneer het een Chinees product wordt. Zelfs wanneer de Chinezen erin zouden slagen om het kwaliteitsniveau van Volvo te handhaven.

Om alle twijfel weg te nemen, heeft Geely topman Li Shufu in een verklaring aan zijn Westerse werknemers benadrukt dat zij zich geen zorgen hoeven te maken. Volvo verkent weliswaar de mogelijkheden om in China Volvo’s te bouwen, maar die zijn dan voor de lokale markt.

Dear employees,

We can guarantee you that Volvo Cars will remain a Swedish brand, incorporated in Sweden, as a wholly owned subsidiary of Geely Holding Group. The headquarters and the Volvo board will be based in Sweden and will follow Swedish corporate rules and regulations. We also intend to preserve Volvo Cars’ existing manufacturing facilities in Sweden and Belgium, while exploring opportunities to manufacture Volvo vehicles in new production facilities to be built in China for the local Chinese market.

Best regards,

Li Shufu
Chairman
Zhejiang Geely Holding Group

Begin deze maand schreven we nog over de plannen die Geely voor Volvo heeft. Er moet een serieuze Volvo-concurrent komen voor de Mercedes S-klasse en BMW 7-serie. De huidige S80 legt als alternatief voor de Duitse vlaggenschepen onvoldoende gewicht in de schaal. (via: usatoday)32 reacties

“Zelfs wanneer de Chinezen erin zouden slagen om het kwaliteitsniveau van Volvo te handhaven.”

Verwonderlijk dat dit als mogelijkheid genoemd wordt… ;)
De Chinese invasie is net een tumor. Je zult verstand staan hoeveel Chinezen er in Europa gaan wonen en wat ze allemaal hebben ingenomen/overgenomen.
@bananaflip

En het zou niet kunnen omdat het chinezen zijn!
Wij europeanen kunnen dat alleen natuurlijk??
kinderachtig!
als ze nou in china gewoon de 940/240 weer in productie nemen… Net zoals VW en Landrover die oude modellen lang blijven produceren in ‘goedkope’ landen. Ook leuk voor tweedehands onderdelen ;)
Leuk, zo’n briefje. Ziet er wat nep uit. Ben het met BananaFlip eens!
the-budel-guy
dat ze die meuk ook daar houden (niks mis met volvo)
Volvo staat voor kwaliteit, waarschijnlijk ook de Volvo’s die in China worden gebouwd. Daar is niks mis mee.

Misschien wel leuk om een S80 supergoedkoop te importeren
Het produceren van auto’s in China om ze vervolgens naar de EU te halen is echt niet meer zo rendabel. De reden dat er zoveel productie van Europese merken in China plaatsvindt, heeft voornamelijk te maken met de zware importheffing die China heeft op auto’s. Door daar te produceren, wordt dus driedubbel kosten bespaard: de in Azië geproduceerde onderdelen hoeven minder ver verscheept te worden, de geassembleerde auto’s hoeven niet meer naar China verscheept te worden, en er hoeft geen importheffing meer betaald te worden. Daarbij is de markt in China groot genoeg om alleen voor de lokale vraag te produceren, en is exporteren dus geen (financiële) noodzaak.
Sure!
ik zie de dag nog komen dat de Chinezen de VAG-groep over nemen…
“we also intend”…..daar zit een mogelijkheid in om af te wijken.
Svenska Aeroplan AB
‘Chinese invasie is net een tumor’???
Wat een onzin!

Is gewoon een feit dat een ‘economische supermacht’ niet het eeuwige leven heeft. Nu is dat de USA (‘de Amerikaanse invasie is net een tumor’???????), daarvoor was het Rome, daarvoor was het Engeland, Spanje, Rome, etc…

En nu is het dus tijd voor China.
Niks meer, niks minder.

Volvo wacht gewoon af totdat het algemeen geaccepteerd is dat er Europese auto’s in China geproduceerd worden, en zitten dan vooraan. Slim!
@Svenska Aeroplan AB:
tja, en wij staan erbij en kijken ernaar, denk je nou werkelijk dat die chinezen ons zo goedgezind zijn als bijvoorbeeld de amerikanen die ons al een halve eeuw militair uit de wind houden? Moet je eens kijken hoe het in afrika gaat, (bijvoorbeeld in zimbabwe) wordt helemaal leegeroofd door chinezen, geen onvertogen woord over democratie, mensenrechten en meer van dat soort westers geneuzel. Aan de andere kant gebruiken ze de grondstoffen nochtans wel weer om ipods voor ons te maken, dat dan weer wel…
@Svenska Aeroplan AB: je vergeet de nederlander..de VOC mentaliteit waar j.p.balk om schreeuwde..alles grijpen wat je kan en de rest verbranden.
Svenska Aeroplan AB
@ Bananaflip: waarschijnlijk komt 90% van wat jij bezit ook uit China, vrind! Check je Tommy Hilfiger shirtje, je I-phone, je Sony Vaio laptop, je tv en ga zo maar door…

Slaat dus werkelijk nergens op!

PS: nee, ik been geen Chinees…
;)
Geloof er nniiieeeeeetttsss van
Best wel een goeie beslissing lijkt me zo… Maar hoe lang zal het zo blijven?
Wat is er eigenlijk afgebeeld; een V60????
Met een Volvo (of SAAB) model het opnemen tegen de LS/7/A8/S? Te hoog gegrepen, ze leren ’t ook nooit. Idem voor PSA/Renault/Lancia/Alfa.
Ik vind het oprecht jammer voor het merk, maar wat is er nu nog Zweeds aan? Ze staan meestal op een Ford platform, met een Ford motor, en gemaakt in Vlaanderen, en met een Amerikaanse of Chinese eigenaar…….wie wil daar nou nog zo’n “premium” prijs voor betalen?

Toch ben ik positief: nu zijn het (te dure) verbouwde Fords. Hopelijk begaan de Chinezen niet dezelfde blunder. Het kan alleen maar beter worden…….
Ze mogen de Volvo V60 gelijk een facelift geven want die lampenunit zien er niet uit.
@ mettje, yep dit is de V60.

Nu maar hopen dat de Geely Chairman zijn woord houdt.
Beetje Verward
“Zelfs wanneer de Chinezen erin zouden slagen om het kwaliteitsniveau van Volvo te handhaven.”

Goede kans dat “die” Chinesen een betere kwaliteit leveren dan de europese werknemers. Want auto’s ontwikkelen moeten ze misschien nog leren: gedisciplineerd werken kunnen ze. Beter dan de bleekneusjes hier.
De Japanners maakten vroeger ook alleen maar goedkope auto’s. Tegenwoordig zitten daar ook pareltjes tussen. De Chinezen werken hard om de kwaliteit op te schroeven.
Als je een Zweedse auto komt wil je ook dat die uit Zweden komt; een chinees product heeft bij lange na nog niet dezelfde kwaliteit. Wellicht dat dit juist goed voor SAAB is?
@wirbel010:

Wat een troep wordt hier toch af en toe gepost. Hoeveel producten worden nou in het buitenland geproduceerd terwijl het hoofdkwartier in een ander land staat. Met name in China wordt er veel geproduceerd. Pak je willekeurig 25 producten in je huis en je ziet dat de meeste producten toch weer in Aziatische landen geproduceerd is. Dat is puur omdat de productiekosten voor hetzelfde product daar 3x lager ligt. De kennis wordt meegenomen naar deze ontwikkelingslanden en daarom zal een product helemaal niet zo gek veel slechter zijn (of helemaal niet) dan als je het hier zou produceren. Een matrijs hier voor een kunststof product kost 120.000 euro, eenzelfde matrijs kan je daar voor 30.000-40.000 euro laten produceren. Tel na de winst.
Overigens heb ik het wel uitsluitend over producten die in het Westen zijn ontworpen. De producten die daar ontworpen en geproduceerd zijn, zijn inderdaad van mindere kwaliteit, maar Nintendo, Sony, Apple, Volvo, BMW en noem maar elk willekeurig ander merk zal niet voor niets China gekozen hebben. Zij hebben hun kwaliteitsstandaarden en daar zullen ze, ook in China, aan moeten houden.
Als men hier op autoblog eenmaal over Chinezen of Chinese automerken heeft, dan is het meteen negatief, zelfs de auteurs schrijven vaak negatieve berichten…

Volvo is eenmaal overgenomen door de Chinezen en de Chinezen weten dondersgoed hoe ze verder moeten gaan, de Chinese markt ligt open voor Volvo, Ze zullen daar zeer veel Volvo’s verkopen, vanwege het goede imago van het merk en de lage arbeidskosten die de Chinezen kunnen handhaven en nergens op de wereld, zonder dat dat ten koste gaat van kwaliteit, dus dan niet meteen opmerkingen maken over slechte kwaliteit, imago, of Chinezen kunnen geen auto’s bouwen etc… gewoon onzin…
Nu valt me het euro kwartje. Daarom heeft die nieuwe Volvo zo’n lelijk hangende koplampen met twee afzonderlijke puist lichten. Dat is Chinees design waar de Chinezen dol op zijn. ah ha!
@tarquesh:

Laat dit nou net geen Chinees ontwerp zijn, maar nog van de tekentafel komen van de vorige eigenaar ford.
ben jij er ook zo eentje die de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt?
Valt wel tegen he dat dit ontwerp gewoon in Zweden getekend is.lelijk he
@Svenska Aeroplan AB

Je doet net of Europeanen die notabene kolonieen bezaten, het beste voor hadden met de Afrikanen.
Valt me wel op dat veel mensen bang zijn voor de Chinezen, is dit misschien door een slecht geweten?
@wirbel010

Wat een onzinnige opmerking, slaat werkelijk nergens op.
w.s leef je in een andere wereld. weet je al hoeveel autofabrikanten inmiddels hun auto’s in andere landen fabriceren?
China is wat dat betreft geen uitzondering als zij dit zullen doen.
Maar ja jij hebt natuurlijk weer angst voor het onbekende he, en vertoon je ook inmiddels al kuddegedrag.
Wat mij opvalt is dat veel lieden een verschrikkelijke arrogante westerse houding hebben, t.o.v Chinezen.
inmiddels heeft de praktijk geleerd dat Chinezen veel slimmere handelslui zijn dan wij westerlingen, ja het is hard om te accepteren,maar dat is gewoon een feit.
verder is 90% van onze producten thuis uitgerust met materialen vervaardigt in China.
Vooral duitse auto’s worden nog altijd verheelijkt, terwijl aziatische auto’s kwalitatief veel beter zijn en Europese auto’s eenheids worsten zijn, VAG groep.
Ik denk dat gepaste bescheidenheid ten opzicht van Chinezen wel wat meer op zijn plaats zou zijn.
Want van de Europeanen hoeven ze in elk geval niets te leren.
en tonen zij aan met hun communistisch systeem dat het economish beter werkt dan ons westers systeem.
Het is voor velen moeilijk te verteren blijkbaar.
Als je anderen altijd belachelijk maakt.
We worden zowel links als rechts voorbijgestreefd door de Chinezen.
Wie het laatst lacht, lacht het best.
Elke wereldmacht verliest ooit zijn glans, de Amerikanen zijn op hun retour, Engeland was ooit een wereldmacht. Nu is het de beurt aan de Aziaten.
ik heb geen slecht geweten en ben daarom ook niet bang voor Chinezen, Chinezen gaan ons echt niet koloniseren,ze hebben Europa en Amerika hard nodig om handel te drijven.
Als ze willen hadden ze Amerika nog verder de afgrond kunnen storten door de vele dollars die ze in hun bezit hebben in omloop te brengen.hebben ze niet gedaan omdat Amerika de grootste afzetmarkt voor ze is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).