Spa-Francorchamps in de financiële problemen

Auteur: , 60 Reacties

Voor veel racefans is Spa-Francorchamps absoluut een van de favoriete circuits van de Formule1-kalender. Al sinds 1925 worden er Grand Prixs gereden, en de woorden 'Eau Rouge' klinken petrolheads als muziek in de oren. Toch ziet de toekomst er niet zo florissant uit voor het Belgische circuit.

Bij de race van afgelopen weekend waren 52.500 betalende bezoekers aanwezig, terwijl het break-even point voor de organisatie op 65.000 lag, aldus hln.be. Overigens was dit niet de eerste keer dat er tegenvallende bezoekersresultaten waren, in 2008 kwamen er ook slechts 52.000 man naar Spa, hetgeen tot een verlies van 4 miljoen euro leidde.

Het contract met Bernie Ecclestone loopt in 2012 af, en daarna moet blijken hoe levensvatbaar Spa nog is. Hierbij hangt alles af van de financiële huishouding van dat moment. Overigens werd het circuit in 2006 ook al eens van de kalender gehaald, toen het circuit vertimmerd werd.

Met vele nieuwe circuits in nieuwe landen, die gretig bij Bernie op de deur lopen te kloppen, is het de vraag hoe levensvatbaar Spa nog is. Een typische compromis-optie is om er tweejaarlijks een GP te organiseren. Vergane glorie?60 reacties

edit: dank u, is inmiddels gefixt!
@Suprageex: ja lol :p
ga je dit zien als je veel rookt?
edit: check!
indien spa verdwijnt, verdwijnt ook een brok F1 historie. en voor mij zal t gedaan zijn de F1 wagens te slepen na de zoveelste crash!! :-(
Spa is legende en zoiets kun en mag je gewoon niet laten verpauperen. Als de F1 er niet meer gaat komen dan zullen er een boel inkomsten misgelopen worden. Dit circuit is uniek op de wereld en daar zullen alle overgecalculeerde nieuwe circuits nooit aan kunnen tippen.

@tist: F1 geschiedenis? Het gaat mij meer om alle andere klasses die daar het gehele jaar overheen rijden.
de ticketen zijn ook te duur :s voor mij toch , kben vorig jaar wel geweest met het nieuwsblad , dan kreeg je korting
Er valt veel meer omzet te halen uit dat GP gebeuren
bij Spa, maar leg dat die belgen maar eens uit.
Je omzet stopt niet na een duur kaartje.
Nuja, ik vind het spijtig, maar dingen veranderen nu eenmaal.
Ik bedoel de wagens veranderen ook dat de sport een beetje dynamisch blijft, en vooral rendabel, er is niets zo slecht dan de helft van de tijd zwaar geld verliezen, dat maakt het nog dood. En ik vind Spa een heel leuke GP maar als er een geweldig circuit voor in de plaats komt ergens in het oosten, is het mij niet gelaten.
Maar er zijn circuits die ik eerder zou overslaan dan Spa.
(en op zich zolang ze van Monaco en Silverstone af blijven vind ik dat ze het nog F1 mogen noemen maar Silverstone is ook niet veilig)
Tsja, wel een petitie tekeken http://www.autoblog.nl/archive/2009/10/25/petitie-red-spa-francorchamps-van-de-ondergang
maar daar geen vervolg aan geven.
Jammer dat de sheiks uit Abu Dhabi en Bahrein eigen banen laten aanleggen waar geen hond komt kijken en niet hun geld stoppen in iets prachtigs als dit.
Misschien wat manieren bedenken om het aantrekkelijker te maken. Voor mensen van veraf kun je bijvoorbeeld kaartjes maken met overnachting tegen gunstige prijzen.
Volgens mij is Bernie het probleem. Die strijkt te veel geld op en maakt de hele F1 kapot. Neem Turkije nieuwe baan, maar er komt geen hond. Gaan die niet kapot dan? “raar”
@zonda: dat weet ik niet hoor of daar geen hond komt
http://www.youtube.com/watch?v=wnkSvAJ9F4Y
@m power: jammer dat ze het niet normaal laten zien hoe die hond verpletterd word :( had dat eigelijk wel willen zien :P
@zwerverroodbaard : je hebt helemaal gelijk, ook andere klasses zijn belangrijk. maar naar mijn bescheiden mening overtreft geen enkele andere grand prix de F1… het geluid, de snelheid, de technologie en heel het circus errond.
Zou echt zonde zijn als dit circuit zou verdwijnen uit de F1. Stuk historie gaat dan verloren.
maak er gewoon een openbaar circuit van zo als de nurburgring
Er moet gewoon een belg in de f1, als Petrov nu is wa slechter zou presteren…
De sfeer blijft geweldig in Spa! Ben nu al 3x geweest van donderdag tot zondag en het is elk jaar weer een gezellig feest op de camping(les combes)! Het maakt niet uit of je Frans, Duits, Belgisch, Engels of Nederlands bent iedereen komt voor hetzelfde en dat is gezellig bier drinken en feesten ’s avonds en overdag naar de races kijken met dit jaar op de vrijdag en zaterdag ook weer leuke tussenprogramma’s! GP2, GP3, Formule BMW en Porsche cup.
Maar ik denk dat de sponsoring een groot probleem is in Spa, waar de Grand prix in Abu Dhabi bv. dik gesponsord wordt door vele investeerders.. Volgens rtlgp:
‘De organisatie vreest dat, na afloop van het contract in 2012, de Grand Prix het moet doen met minder financiële steun van de Waalse regering. “Het is noodzakelijk om de impact van dit evenement op de financiën van de Waalse regio te verminderen”, zo liet de Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, aan het Franse persbureau AFP weten.’ Maar naast de steun die ze elk jaar ontvangen van de Waalse regering leiden ze alsnog verlies…
@frederic: In 2007 waren de staanplaats weekend tickets 105 euro en draaide ze ook nog verlies + bijna geen extra bezoekers.. De eerste keer dat ik ging in 2005 waren ze 157 euro en dit jaar heb ik 145 betaald. De camping die wordt ieder jaar wel duurder! In 2005 betaalde ik 60 euro voor een weekend(Les combes) en dit jaar 160 euro.. Plus dat je gewoon zelf je bier + eten moet meenemen! Wij bbq’en gewoon 3 dagen en bakken onze eigen hamburgers aan het circuit op een wegwerp bbq(/pannetje dit jaar omdat er veel wind stond), dat kan/mag allemaal op de staanplaatsen en zegt niemand iets van. Een halve liter Jupiler koste 5euro! En een 0,5L blik Schultenbrauw van de Aldi maar 0,49
@astonpower: Ik had dat verwacht van Schumacher, dat vele weer naar Spa zouden komen omdat hij weer mee racet..Maar dat was blijkbaar ook niet het geval.
Misleidende titel misschien? Als de F1 organisatie niet lekker loopt hoeft het gehele circuit toch nog niet in de problemen te zijn? Ik ga er binnenkort maar eens naar toe. Lijkt me erg gaaf.
niets duurt eeuwig
Voorheen was Ecclestone zelf de organisator van de GP op Spa. Na 2003 hebben de Waalen het zelf in eigen hand genomen via een wurgcontract met Ecclestone. Hierin staat dat ze per jaar 14 miljoen euro moeten betalen, zelfs als ze besluiten een jaar geen GP te houden op Spa. Hoe dom kun je zijn !?
Ecclestone kan de pijn verzachten door de voorwaarden te wijzigen, maar hij is het voorlopig niet van plan.
Ze moeten de F1 kaartjes over het algemeen goedkoper maken,
dan komen er veel meer mensen naar de F1. neem als spa maar een voorbeeld, ben verschillende keren geweest weekendje staanplaats kost 150 euries en dan zit je nog met je reet in de blubber. nog maar niet te spreken over de tribune kaarten. voor een normaal mens is het niet te betalen. hopelijk blijft spa nog lang op de kalender
Persoonlijk vind ik het niet gek dat er niet genoeg bezoekers komen. Ik ben dit jaar naar de GP van Spa geweest maar wat een fucking bagger zooi is het daar zeg.

Om te beginnen is het circuit totaal onbereikbaar. Ik woon 65km van Spa maar had om de heenweg al 3+ uur nodig om er te komen met het OV en op de terugweg ben ik 5 uur onderweg geweest. Dit is gewoon niet normaal. OV regeling is kut. Op zaterdag waren er bv geeneens speciale bussen en moesten we met de normale lijnbus! Op zondag waren er wel speciale bussen maar dit waren er veel en veel te weinig. Het punt waar de bussen stoppen is ook waardeloos. Je moet nog zeker 45minuten lopen naar het circuit. Dat is gewoon idioot. OV hoort bij dit soort events nagenoeg voor de deur te stoppen. Ik ben ook naar Suzuka geweest en daar stoppen de bussen dus voor de ingang van het cicuit.

Het circuit is niks beter. Als je naar je plek wil heeft dat niks met met naar je plek wandelen te maken maar het lijkt meer een bergbeklimming. Het grootste gedeelte van de paden zijn niet geasfalteerd maar modderige bende vol met losliggende stenen. Sommige mensen konden dus ook niet fatsoenlijk naar hun plek komen. Dat is gewoon te achterlijk voor woorden. Je zou verwachten dat ze de boel gewoon zouden asfalteren. Kan nooit veel kosten en zou veel problemen oplossen.

Als je er dan bij bedenkt dat je minimaal 150 euro voor een kaartje kwijt bent dan vind ik het niet vreemd dat veel mensen liever niet gaan. De bereikbaarheid is waarschijnlijk veruit het grootste probleem.

Maargoed het is België he, dat volk is nog te achterlijk om hun eigen veters te strikken dus het is niet echt verrassend dat ze al die overduidelijke problemen gewoon niet oplossen.

De race is veder echt vet en het zou jammer zijn als die zou verdwijnen maar ik kan met zekerheid zeggen dat ik nooit meer naar de GP van Spa ga tenzij ze de bereikbaarheid en de faciliteiten verbeteren.
@sjaak1234: Logisch toch, met het OV. Wat ik niet begrijp is dat de circuits moeten betalen om het F1 circus er naartoe te halen, Ok, doordat het circus langs komt verdien je een beetje geld+ sponsoring maar dat is dus niet genoeg. Heel dat FIA sucks.
@sjaak1234: OV SUCKS!!!! Zou je zo onderhand moeten weten.
Maak er alleen gebruik van als ik bijv. naar A’dam centrum moet.(en misschien in de steden zelf)..tram, metro enz…
@sjaak1234: wanneer hebben de intelligente Nederlanders voor het laatst een F1 Grand Prix georganiseerd?
@sjaak1234:
Tja dat je moe wordt van een helling is nu eenmaal het resultaat van een leven in een overstromingsgebied…
Hopelijk blijft Spa bestaan, in mijn mening één van de diamantjes in het F1! Het probleem is gewoon die Waalse regering, hopelijk zien zijn ook het probleem in en proppen ze wat meer geld in dat circuit…
Nee het is geen vergane glorie het ligt ook helemaal niet aan het cirquit zelf. Er is maar 1 ding waar de schoen h’m wringt… De kaartjes zijn te DUUR! (zeker NU geven mensen daar hun geld niet aan uit en daarnaast kunnen ze ook thuis op een 42″ tv scherm kijken)
@sjaak : wat betreft OV heb je helemaal gelijk. de rest is prietpraat en bewijst dat je niet echt weet waar de klepel hangt. ten eerste : het merendeel van de paden zijn wel geasfalteerd want ik rij erop om wagens weg te brengen.
ten 2e : die bergbeklimming is net de charme van het circuit ten opzichte van een kunstmatig aangelegde weg zoals de Gp van pakweg Bahrein.
ten derde: de belgische bevolking is niet verantwoordelijk voor een privé organisatie die het circuit uitbaat.
ten 4e en tevens ten laatste: het heraanleggen van wegen die de toegang zouden verbeteren van en naar het circuit is maatschappelijk gezien niet verantwoord voor dat 1 weekend dat spa echt overrompeld wordt + het zou de eigenheid van het dorpje en de streek totaal wegnemen.
toch bedankt om te willen komen kijken!
Dat Spa niet rendeert is al langer bekend, helaas. Ik hoop dat het niet zover komt dat het circuit geen deel meer uitmaakt van de F1-toer. De nieuwe circuits zijn mooi, maar qua spektakelwaarde is Spa nog altijd één van de toppers. Op dit circuit wint de beste rijder en niet noodzakelijk de beste auto. Het circuit heeft een unieke ligging en het verloop is véél minder voorspelbaar dan dat van het overgrote deel van de nieuwe circuits.

Het is ook logisch dat circuits betalen om deel te nemen aan de F1. Ik las dat het F1-weekend omgerekend voor ongeveer €30mio netto-inkomsten zorgt. Dus na aftrek van onder meer die ‘entry fee’. Het blijkt nu dat dit niet volstaat om op jaarbasis goeie cijfers te behalen. Maar da’s al een ouder verhaal.

Hoewel sjaak1234 zich beledigend uitlaat over mijn land en diens inwoners, merkt hij terecht op dat er bijzonder veel verbeterd kan worden aan de infrastructuur op en rond het circuit. Het circuit is eigendom van het Waalse gewest en moet het dus telkens hopen op Waals belastinggeld, wil het investeren. Laat er nu een grote oppositie bestaan in het door links gedomineerde zuiden van België, wat ieder topic over het circuit fel gecontesteerd maakt. Bijzonder jammer. Persoonlijk denk ik dat er veel meer privékapitaal zou kunnen betrokken worden bij de heropleving van Spa. Infratructurele verbeteringen zou nieuwe mogelijkheden kunnen openen voor economische activiteiten als horeca (er zijn nauwelijks hotels rond het gebied), merchandise, circuitdagen, etc. Maar hiervoor moet je de politiek meekrijgen, en eerlijk gezegd wordt dat een moeilijk te overwinnen obstakel.
De echte reden van de financiële problemen is de PS, Parti Socialiste, de partij wiens clientelisme en corruptie in het algemeen Wallonië arm houdt en elke Vlaming daardoor duizenden euros per jaar kost, zuigt ook elk jaar weer het circuit en diens omgeving leeg. Wat een belachelijk land toch, maar als Nederlander zou je beter wat medelijden hebben met ons arme Vlamingen. Wees blij dat jullie geen ontwikkelingsland te onderhouden hebben.
Gertzondersamson
– feit: Spa is (1 van) de beste circuits in de wereld
– Monderniseren kan charme kapot maken. Vervoersproblemen zijn er ook omdat dit circuit om een minder dicht bevolkt deel van België bevindt. geen vergelijking dus met Zandvoort of het kapotgebouwd japan met hun Suzuka. Infrastructuur rendeert dus niet voor die 2-3 weekends per jaar (24h, F1 en nog een andere pensenkermis ofzo).
– F1 op tv bied héél veel, waardoor mensen minder dan het F1 circus zelf gaan
– Belgie ligt overhoop, maar dat komt omdat je 2 taalgebieden moet verenigen. Nederland kan nog geen regering maken in 1 taalgebied. (tenzij je dat klompenfries een andere taal noemt).
– Bernie Ecclestone denkt enkel naar de mooiheid van het circuit, in de zin van hoe het op tv komt, hoe de celebs verzorgd worden etc. Een goeie race is niet belangrijk, kijk maar naar Valencia, Singapore,.. en Abu Dhabi was ook saai vorig jaar.
In tegenstelling tot Sjaak1234 heb ik wel een positief F1 weekend gehad een paar jaar geleden op dit prachtige circuit. Campings om de hoek en met de fiets naar het Circuit. En dan lekker relaxt F1 kijken. En een bergbeklimming? zeker nooit naar Oostenrijk geweest. wat een bull sh*t zeg. een kleine stijgingspercentage. nou dan wordt je moe. Maar goed.

Waar het echte probleem zit is de belachelijk hoge toegangsprijzen. in 2006 moest je voor de goedkoopste kaarten 150 eu betalen. Dan mog je wel overal zitten, maar zat je wel in de blubber….belachelijk veel geld. een kaartje naar de DTM/WTCC is vele malen goedkoper…races zijn spectaculairder ook.

Tevens als Spa van de kalander afgaat ga ik geen F1 meer kijken…tevens in het nieuwe regelement voor 2013 willen ze wss 1.6 turbo 4 in lijn motoren schroeven…F1 gaat DOOD!!!
@CAFAN: Je kunt ook gewoon een goedkoop, maar comfortabel stoeltje kopen om aan het hek van het circuit te zitten.. En als je dan net als wij ook nog zo’n schilder afdekzeil van 1 euro koopt en aan het hek vast knoopt kun je er ook nog met zijn alle droog onder zitten;)
@tist: “het merendeel van de paden zijn wel geasfalteerd want ik rij erop om wagens weg te brengen.”

Ik denk dat sjaak1234 de wandelpaden naar de toeschouwersplaatsen bedoelt. Waar dus geen auto’s rijden.

Ik weet het niet zeker hoor, ben er nog nooit geweest. En als ik de prijzen hoor, denk ik niet dat dat ooit zal gebeuren. 150 voor de goedkoopste plaats is te veel. Niet moeilijk dat ze niet genoeg bezoekers hebben.
Ik stel voor dat we giro 555 openzetten voor het behoud van de grand prix op spa. Verzuipende talibanstrijders kunnen me weinig boeien, dit wel.
Succes vermoordt zichzelf, toen Ecclestone aantrad was het F1 circus een zootje, de man heeft er iets van gemmakt, salarissen van rijders zijn meer dan fatsoenlijk te noemen; maar ja toen had Bernie het grote grote geld geroken.
En de sukkels trapten er nog in ook.
Geen gezeik iedereen rijk, dacht Bernie die miljardair is geowrden.
’t is een soort Koning Midas, de sport zal hem een rotzorg zijn.
Ieder land zet zichzelf op de kaart als ze een F1 wedstrijd organiseren, voor twee uur althans.

En de constructeurs staan erbij en kijken ernaar, want zij zijn het die de terreur van Ecclestone hebben veroorzaakt.

De man wordt dit jaar fucking tachtig jaar oud; wat verwachten jullie nou van een tachtigjarige?
IK hoop het echt niet dit circuit maakt deel uit van de familie van ons elk jaar gaan we naar de spa six hours met de mannen ,ik ga nu al vanaf mijn 8 erheen :)
En laatst weer weekendje 1000 km spa en ik ga er wel vaker heen dus ik hoop echt dat het niet verdwijnt.
Mensen toch, Bernie Ecclestone heeft zelf vorige weekend verklaard tegen de Belgische pers dat Spa voor altijd een F1 piste blijft. In het slechtste geval zie ik die gast dat nog zelf kopen om het dan door te verkopen met grote winst. Dit circuit zal ongetwijfeld de meesten onder ons overleven.
@Iedereen: Oke dus OV zuigt? en? bij zo een groot evenement moet je gewoon extra bussen en treinen laten rijden. Dat is logisch en dat is precies wat in bv Nederland bij alle grote concerten en festivals ook gebeurd. Je eigen vervoer is trouwens niet veel beter want zo’n 20km vanaf het circuit word het wegenstelsel gewoon 1 grote bottleneck dus zelfs met je eigen vervoer schiet je geen meter op. Ik kwam net bij uitgang een R8 tegen die net wegging en toen ik een uur of 2 later eindelijk de bus in kon kwam dat ding weer langs zetten. Om even aan te geven dat er gewoon geen goede bereikbaarheid is.

Dan kan je zeggen: Ja het is niet rendabel of het is slecht voor het dorpje als je een grote toegangs weg gaat aanleggen maar dan moet je ook niet zeuren als je je evenement kwijt raakt. Mensen willen nou eenmaal fatsoenlijk op een event kunnen komen.

En de paden zijn wel degelijk grotendeels niet geasfalteerd. Bv alle staanplaats gedeeltes waar ik ben gewoon daar was een groot deel zonder asfalt. En dat je op moet passen om je enkels niet te verzwikken heeft geen reet met charme te maken. Ik kom om een goede GP te kijken, ik wil dus makkelijk en snel op mijn plek kunnen komen. Niet creperen om ergens aan te komen. Dat is geen charme maar gewoon kut.
Ik vind Sjaak wel erg negatief.Ben 3 jaar geleden een heel weekend geweest en op vrijdag /zaterdag kon ik de auto in de buurt parkeren en op zondag was het vanaf de parkeerplaatsen op ca 5 km afstand (die wel duur zijn) met het ov prima geregeld. Je moet wel op tijd op het circuit zijn ( huisje in de buurt gehuurd). Helaas is het wel een dure hobby, zowel de kaartjes als de consumptieprijzen, maar ja dit vergeet ik mijn leven niet meer. Vond het toppie. Ik denk alleen dat 1 raceweekend een heel jaar explotatiekosten niet goed kan maken. Dus liefhebbers, laat je gezicht eens meer zien op Spa, er zijn leuke race-evenementen genoeg.Oa vorig jaar Dutch Supercar Ch. een leuk evenement waar je ook in de boxen kunt kijken.
Ik vind het klimmen juist wel de charme van het circuit. Ik ben daar nou 2 jaar geweest met de 24 uur en ik vind t prachtig om daar écht in de ardennen te zitten met een kampvuurtje. Het geeft sfeer, dat is het. Een kale lap asfalt of een grandstand hebben dat niet. Wel is het OV een probleem, maar ook de kosten van een kaartje voor de F1. Maar dat is hierboven allemaal al uitgelegd. Hopen dat t goed komt
Best wel jammer… Spa Franchorchamps blijft nog altijd 1 van de mooiste circuits op de f1 kalender…. hebben we dan eens iets in België waar we trots op kunnen zijn…..
Ga al jaren naar de f1 in Francorchamps.De jaren dat er niet gereden werd in Francorchamps was echt triestig voor een f1 fan zoals ik.Ben dit jaar nog gaan kijken maar met twijfels ,zou ik wel gaan.Toch ben ik gaweest enik moet zeggen het is en blijft de max.Maar mijn conclusie:Als er morgen geen gp meer is in Belgie kan het me geen barst meer schelen.
Geert Schoots
Volgens mij is Spa het enige circuit waar de tribunes aardig gevuld zijn dus blijkbaar vinden genoeg mensen het prima om zoveel geld te betalen.

Als je echt veel bezoekers wilt krijgen dan moet je vanaf de start van de verkoop gewoon een vastgesteld aantal sta-plaatskaarten gaan verkopen en vervolgens elke dag de prijzen verlagen tot maximaal 5,- op de donderdag voor de race. Dan zorgt de schaarste, tijd en korting op aanschafprijs wel dat er genoeg volk komt, extra inkomsten uit parkeren en consumpties pak je dan gewoon extra mee…
Het probleem is niet de Waalse regering of de hoge entree prijzen, maar de belachelijke hoeveelheid geld de Bernie eist van de organisatie. Op Spa, maar bijvoorbeeld ook in Canada, komen veel meer toeschouwers af dan op de wedstrijden in andere zandbak. Alleen hebben ze in de zandbak een Sjeik die wel even 15 miljoen overmaakt naar de rekening van Bernie, terwijl de de Westerse overheden hier (terecht) geen zin in hebben. Als Bernie met minder genoegen zou nemen zouden alle westerse circuits ruimschoots rendabel zijn.
Ik hoop dat Spa kan overleven zonder zo’n afgrijselijk attractiepark te worden als de Nürburgring…
f1 spa bezoeker
ik heb de gp vorig we te spa beleefd. Op zondag rustig en zonder snelwegfile met de auto heen. Vanaf de afslag, 15′ aanschuiven tot parking (10 eur), frisse wandeling van 20 mins. Vette en slecht gebakken bakje friet voor 5 eur waar je 10 min voor moet aanschuiven. Ticket gold 9 (onoverdekte tribune uitkijkend op de start) voor 400 eur. Alle tribunes naast me + de onze zaten tjokvol. En dat snap ik dus niet. Met al die volle tribunes schat ik dat voor dat we alle hotels id buurt vol zaten. Ook de vip ruimte (tickets om en bij 2000 eur) zat tjokvol. M.i. Heeft de organisatie dus efficient gewerkt. Indien aldus dit f1 event niet rendabel is dan moeten er tribunes bij, duurdere plaatsen, en de kosten omlaag (ik vermoed dat de fee aan de fia de grootste kost is). Ook moeten de bezoekers nog meer aangespoord worden om ter plekke uit te geven. Ik ken de oplossing niet, maar met alle dure tickets uitverkocht snap ik niet dat het event onrendabel is. Getuigt van een slecht business plan.
Ik denk dat Spa in hetzelfde rijtje past als Monaco. Ik denk dat dat twee circuits zijn die de F1 nog een beetje cachet geven. Ik ben van mening dat je in een F1 seizoen die races gewoon MOET zien. Is het niet voor de spektakel op het circuit dan is het wel voor de ambiance. De rest geldt als opvulling van zo’n F1 seizoen.

Daarom denk ik dat de F1 en Spa niet zonder elkaar kunnen. Zoals ze niet zonder Ferrari of Monaco kunnen.
Ik ga ieder jaar wel een aantal keren naar spa en volg F1. Toch ga ik niet naar de Belgische GP. Waarom? Gewoon te duur. Bovendien mag je niet in het paddock komen, wat bij andere races wel kan. Maar wanneer de GP zou verdwijnen, wordt F1 minder leuk. Altijd goede races op Spa.
Het zijn prutsers die met staatssteun zich nog een beetje recht weten te houden.

Woon op nog geen 60km van het circuit. Ik heb nog nooit ergens reklame gezien voor de F1.
Ach ja, Spa, het is het mooiste circuit. Helemaal niet kunstmatig zoals de meeste omlopen van tegenwoordig. Maar ja het ligt in de Walen, dus allicht dat het niet rendabel is! Vraag is inderdaad maar of de Walen nog willen bijpassen als ze geen geld meer krijgen van hun Noorderburen. Het is immens jammer ja, maar kom, zeg nu zelf, de F1 is toch zó achterlijk geworden dat het vervangen van Spa door een of ander debiel circuit van een sjeik er nog wel bij kan. Belachelijke reglementen (ivm met auto’s, kwalificatie, banden met een groen randje, niet meer tanken tijdens de race, versnellingsbak ten ongepaste tijde wisselen -x plaatsen op de grid…) Waar is de tijd dat er nog echt geracet werd op echt coole ciruits? Hockenheim is ook een draak van een circuit geworden. Waar je vroeger nog zalig rechte stukken had waar eens goed doorgepeerd kon worden heb je nu niets meer. Monza? In plaats van de ovaal mee te nemen, nee hoor nog een haarspeldbochtje erbij… De F1 verloochent keer op keer haar machtige geschiedenis en het is een schande! Als Spa verdwijnt ten voordele van een wat artificieel in elkaar geflanste oliedollar omloop zijn we weer een stapje dichter bij de totale ondergang van deze oh zo mooie sport!
Iedereen die kritiek heeft op het Waals gewest, de organisatie en de rest van België dient zich ervan te vergewissen (om het op zijn Vlaams te schrijven) dat het Bernie Ecclestone en zijn veertig rovers zijn die de slagersrekening voor dit evenement voor de organisatie opmaken.
Ik kan mijzelf dan ook in de mening van nomar vinden.

Om een voorbeeld te geven : Red Bull Racing heeft zojuist een succesvolle proef op een of ander nieuw F1 circuit in fucking Zuid Korea uitgevoerd.
Geen traditie en geschiedenis voor de F1 – niet lullen, maar zakken vullen – blijkt het motto te zijn; fans en die-hards zijn nutteloze beeldbuisvulling geworden.
Bernie is overigens goed voor 2.4 miljard. Miljardair dus.
Ik ben het helemaal eens met Rick-Dos: de circuits van Francorchamps en Monaco zijn de eye-catchers van de kalender. Mocht een van die twee wegvallen, dan draai ik mijn rug naar de F1.
Weer een gevalletje Victor Muller dus.
Autoblog geven jullie het even door aan Victor? Alvast bedankt.
@espritdeflandre: mss beetje laat maar toch: ik bedoel wel degelijk de wandelpaden voor toeschouwers. deze zijn voor het merendeel geasfalteerd. soit maakt niet uit :-) t blijft een geweldig circuit!
Ik ben zelf ook 2 jaar terug op Spa geweest en ik vond het hartstikke geweldig! Die sfeer is onbeschrijflijk ( ook buiten de races om ) en zou het dan ook zonde vinden als Spa zou wegvallen. Je gaat de race op tv anders bekijken zodra je eens bij een race bent geweest.

Er waren ook al geruchten dat ze het een tweejaars evenement willen gaan maken om zo kosten te kunnen dekken. Alhoewel ik F1 heel leuk vind, moet ik toch met lede ogen aanzien hoe het racen op plaats 2 wordt gezet en de knaken op 1. Alles draait om geld!

It’s a shame!

1 ding snap ik echter niet op Spa dit jaar; Waarom klagen over te weinig inkomsten als ze enkele tribunes hebben weggehaald? Dit jaar wilde ik ook gaan maar de tribune bij Bruxelles was er niet meer…?
Zolang de het waalse gewest geld pompt in dit circuit, zal het wel op de kalender blijven zeker. Ze hebben juist een volledig nieuwe pitboxstalling gebouwd waar heel de vrachtwagen in kan. Ook het restaurant op de 1′ rechtse bij de start is van Bernie!!!
Ik vind het belachelijk dat in dit stom klein land het enige wat mij genoegen brengt de formule 1 in Spa Francorchamps is en nu willen ze dat ook nog afschaffen, doe die luirikken van de regering ook eens belastingen betalen, dat zal ons al veel vooruit helpen, en trouwens daarvoor heb ik gebouwd in Francorchamps!!!Shame on u FIA

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).