Roze vrouwentaxi’s voor Mexico City

Auteur: , 21 Reacties

Na het legitimeren van het homohuwelijk, abortus en het verbieden van plastic winkeltassen heeft de burgemeester van Mexico City -Marcelo Ebrard- ook roze taxi's toegestaan in zijn stad.

Wat? Ja precies: roze taxi’s. Susana Sánchez uit het nabijgelegen Puebla exploiteert 35 speciale taxi’s die alleen vrouwen meenemen. Twaalf jaar geleden probeerde ze hetzelfde concept in Mexico City te lanceren maar dat faalde jammerlijk. Nu mag ze alsnog heer roze vrouwentaxi’s in de stad gaan inzetten. Susana begon trouwens ooit met haar roze vrouwentaxi’s nadat ze door een man was neergestoken tijdens haar werk. Overigens kennen we ook al een vergelijkbaar initiatief uit Turkije.

De taxi’s worden door vrouwen gereden en nemen dus ook alleen vrouwen mee. De chauffeuses krijgen een veiligheidstraining en er wordt ze ook één en ander geleerd over vrouwenrechten. Veel vrouwen hebben problemen in het openbaar vervoer van Mexico City, en naast maatregelen om de Metro vrouwvriendelijker te maken is er voor vrouwen die problemen liever uit de weg gaan nu dus ook een speciale taxiservice. Wat vinden jullie van dit soort initiatieven? Emancipatie of juist discriminatie?21 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
t zelfde idee als dat er vrouwenparkeerplaatsen zijn..is dat nodig?
Helaas leven we in een wereld waarin mannen niet van vrouwen af kunnen blijven. Kan me voorstellen dat in een land als Mexico het iets erger is.
Ik herken een opel corsa B? Dat ze daar nog steeds mee gaan rondrijden…
discriminatie?
Niks nieuws. In de Verenigde Arabische Emiraten zie je dit al langer. Vrouwelijke taxi-chauffeurs in semi-roze taxi’s die alleen vrouwen meenemen.
Is dit echt nodig?
Alleen voor vrouwen of ook voor mannen die niet lastig willen worden gevallen door andere mannen?
Vrouwenparkeerplaatsen?!? Die zijn toch 2x zo groot?
Discriminatie. Je zou eens moeten durven een taxidienst in te richten die alleen mannen meeneemt, of alleen blanken. Dan sta je direct op de brandstapel. Maar omdat het hier gaat over een ‘zwakke’ bevolkingsgroep, kan het allemaal.
@Esprit_de_Flandre:

Lees jij überhaupt de artikelen wel?

“Susana begon trouwens ooit met haar roze vrouwentaxi’s nadat ze door een man was neergestoken tijdens haar werk”

Nog los van het feit dat vrouwen zich onveilig voelen.

@Merry,

Zet eens een ander plaatje op! Dat gedonder over ‘religie’ van jou is strontvervelend!!!
handrem trekken is fijn!
vrouwen achter het stuur, bloed aan de muur!
Hoe bedoel je, emancipatie en gelijke rechten?
vrouwen willen altijd gelijke rechten….als het hen uitkomt.
Triest dat ze dit kennelijk nodig hebben in Mexico-stad
tjah het zal vast nodig zijn omdat er een paar gekken zijn die niet van vrouwen kunnen afblijven. gelukkig hebben we dat hiet (nog) niet nodig.
In Bangkok rijden er hopen roze taxi’s. Het fleurt wel het straatbeeld op.
Overal waar religie nadrukkelijk aanwezig is hebben vrouwen het moeilijker.
Spijtig dat het nodig is, maar op zich een goed initiatief.

@Merry: Religie weet ik nog niet zo zeker in mexico-city…tis daar gewoon een gigantisch criminele puinboel.

@Esprit de Flandre: Way to miss the point…

@Jochempie: Mexico, he :P
Als iemand die in Mexico woont (hoewel niet Mexico-Stad), kan ik me goed voorstellen dat ze taxi’s voor vrouwen hebben. Ze hebben daar ook metro-stellen alleen voor vrouwen. Het is jammer, maar soms wel noodzakelijk.

@Jochempie, ze rijden niet alleen met Corsa B’s, ze verkopen ze zelfs nog steeds. Alleen heten ze Chevrolet Chevy. De Mexicaanse automarkt is interessant te noemen. Op z’n zachts gezegd.
@bozewolf en FrankypankyV8: Ja, ik lees de artikels wel degelijk. Denk je dat er nog nooit een mannelijke chauffeur is neergestoken/beschoten/overvallen? Mijn punt blijft staan. Maak iets enkel toegankelijk voor mannen, blanken of hetero’s, en je bent onverdraagzaam uitschot. Tenzij je de katholieke kerk bent natuurlijk, dan mag dat allemaal.

Akkoord, het is erg dat vrouwen niet veilig zijn in die stad, maar een vorm van ‘apartheid’ is geen oplossing. Het verlicht het probleem op de korte termijn, maar het wordt niet opgelost. Zodra ze uit de taxi stappen, zijn ze weer loslopend wild. De oplossing ligt in een grootschalige mentaliteitsverandering en gedragsverandering tov. vrouwen, en ja, dat zal nog wel minstens 10 jaar hard werken zijn. Minstens, want als het er echt ingebakken zit, zal het nog een generatie duren.

Bon, van mij mogen die roze taxi’s rondtoeren als voorlopige verlichting, als ze maar niet vergeten het probleem ten gronde aan te pakken. En dat gebeurt soms nog wel eens…
@Esprit de Flander

Helaas hebben agenten die in bepaalde wijken komen ook kogel en steekvrije vesten nodig. Helaas zijn in grote steden andere veiligheidsmaatregelen nodig voor benzine stations. Gelukkig zijn voetgangers en fietser bescherm tav de wet tov auto’s. Gelukkig wordt een overval op een invalide nog altijd zwaarder bestraft als op iemand die nergens last van heeft.

Feit is dat de samenleving zo is en hulde aan een vrouw die het verstand en ondernemingsdrift heeft om hier een (deel)oplossing te bieden. De vrouw lost niet het probleem op maar een middel om er minder mee te maken hebben. Weet niet of jij wel eens verhalen hebt gehoord van taxi chauffeurs en hoe die met vrouwen omgaan (vooral ’s nachts) en hoe taxi chauffeurs worden beroofd/bedreigd etc.

Andere optie zoals in de VS, doe er een groot stuk ijzer en plexiglas tussen en je houdt nog steeds een groot deel van de gevaren:) Vind dit een nettere oplossing!

Succes met de mentaliteits verandering trouwens ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).