Video: Autocar test de Ariel Atom V8

Auteur: , 51 Reacties

De machtige Ariel Atom en z'n nieuwe hoogtoerige 3.0 V8 is een deathwish-op-wielen, als je de specificaties zo leest. Daarnaast is het een vierwieler met een bijzonder hoog prijskaartje: 182.750 euro. En wat willen we 'm graag! Maar helaas, er worden er maar 25 van gebouwd en ze vallen net buiten ons budget. Dus voorlopig moeten we het doen met deze rijtestvideo van Autocar.

Je kan kiezen uit 482 of 507 pk, er kan een top van 322 km/u mee gehaald worden. Omgerekend heb je 922 pk per ton tot je beschikking en in 2.3 tellen zit je op de honderd. De sequentiële zesbak wisselt van verzetten in 40 milliseconden. Inderdaad, dit zijn cijfertjes om van te schrikken & watertanden tegelijk. Je gelooft ons niet? Bekijk de onderstaande video en je komt er vanzelf achter: dit wil jij ook!

Met dank aan Traxxas & Svensson voor de tip!51 reacties

Deathwish schrijf je zo…
beest
Gaaf maar ik had misschien toch een andere geluidje verwacht, ok, je hebt een 3.0 ipv 6.3. Ik had er meer van verwacht,
@The360box:

Wat voor geluid had je precies verwacht dan? Er zit een flat-plane krukas in dus het zal grotendeels als een opgepepte 4 cilinder motor klinken. Het aanzuiggeluid is trouwens wel fantastisch, dat moet gezegd worden, maarja wat wil je met 8 individuele throttle bodies.
@Svensson:
Ik zal wel de enige zijn die het niet weet, maar wat is een “flat-plane krukas”???
En die krukas moet dan de reden zijn dat het klinkt als een opgevoerde japanse buikschuiver?
@g40freak: Deze motor bestaat toch uit 2 aan elkaar gekoppelde bike motoren toch?

Verklaart het geluid in ieder geval.
@SimonMc: heb net ook ff beetje zitten goochelen en ben een stuk wijzer geworden.
@g40freak: Simpel gezegd, een flat plane krukas heeft minder massa maar ook minder balans en moet extra gebalanceerd worden.

Minder massa in je krukas betekent dat de motor sneller toeren kan maken. Inertia enzo.
@bozewolf: maar als je je blok maakt van 2 inlijn 4 cilinder motoren(zoals de atom dat heeft), filtert dan de een de trillingen niet weg van de ander?
@g40freak:

Voor zover je het het nog niet inmiddels zelf al had gevonden: Een flat-plane krukas is een krukas waarvan de bevestigingspunten op één plat vlak liggen (vandaar de naam), dus op dezelfde “as” of 180 graden ertegenover. Aan de andere kant heb je ook V8 motoren met een cross-plane krukas, waar de bevestigingspunten op 90 graden van elkaar liggen.

Qua geluid komt het erop neer dat het 1e type lijkt op een dubbele 4 cilinder lijnmotor (zoals bij Ferrari V8-en en deze Atom V8), terwijl het 2e type zorgt voor een meer roffelende sound, zoals je dat bij Amerikaanse en Duitse V8-en hebt.

Als je nog meer info wil hebben, moet je maar eens googlen naar “flat-plane crank” of “cross-plane crank”.
Hier het volledige rijverslag van Autocar. Ook opmerkelijk hoe goed bruikbaar het vermogen is. Minder intimiderend dan het in eerste instantie lijkt, volgens Matt Prior dan.

http://www.autocar.co.uk/CarReviews/FirstDrives/Ariel-Atom-V8/252682/
Het leuke aan een “gewone” atom is dat je ‘m flink op zijn staart kunt trappen en tegenlijk nog redelijk beschaafd kunt rijden. Bij deze zal je je altijd een beetje moeten inhouden om niet achterste voren tegen een boom te belanden, waardoor je juist het gevoel krijgt dat je er niet alles uit kan halen. Daarom heb ik toch liever een normale atom dan deze.
.
Lulverhaal, ik weet het, ik vind ‘m namelijk veel te eng…
ongelofelijk
wat een auto
-edit: check!-
OT: Wat een ge-wel-di-ge machine… ongelooflijk! Volgens mij schijt je 7 kleuren als je het gaspedaal indrukt.
“utterly, utterly briljant.” :)

Maar ik ben het ook met Tom B. eens: Geef mij maar de 300. Zeker voor dat geld.
is het normaal niet de bedoeling met zulke “go-karts on steroids” dat ze veel plezier leveren voor WEINIG geld? Voor dat geld koop ik me wel een Lambo, akkoord die gaat niet dezelfde rijervaring bieden, maar kom…
Behalve de “cijfertjes” krijg je eigenlijk bijzonder weinig auto voor je geld. Een dik blok in een frame… Verder vind ik hem er ook gewoon echt niet uit zien.
Zou ik ook wel eens willen uitproberen op een circuit. Kopen zou ik hem echter niet, er bestaan voor die prijs andere supercars waar de deuren wel zijn inbegrepen.
een 300pk Atom 3 is al zo’n beetje het snelste wat je ooit tegen zult komen op een track-day… imagine someone turns up in this (and actually can drive it properly).
Ben je lekker aan het trappen met je GT3 RS, GT2 (RS), GT-R of caterham r500… komt dit voorbij jagen alsof je in een GTI’tje onderweg bent… volgens mij ga je dan heel erg twijfelen aan eigen kunnen en je auto, lol.

Ziet er overigens veel minder beestachtig uit dan ik had gedacht en toch… dit is ongeveer Caparo T1 snel? (ok misschien niet in high downforce bochten op een droge baan als de banden op temperatuur zijn, maar toch…)
De supersnelle bak is trouwens goed vergelijkbaar met de pneumatische versnellingsbakken van WRC/Rallycross kanonnen. Sneller dan een DCG-box…. damm!
Als je die fabeltjeskrant Dude ziet met zijn baardje en die dode muis op zijn trui dan denk je toch niet dat hij de meest spannende straatauto gaat beoordelen! Wat een anticlimax
Wouter we willen dit apparaat dwars zien met rokende banden en gillende motor! Wanneer komt de video?
…en toch zou ik de “normale” versie kizen vanwege het betrouwbare K20 blok :)
beest van een auto..! Zou er graag in keer in willen rijden. Er zijn trouwens vandaag al heel wat pk’s voorbijgekomen is me opgevallen:P
Widow Maker
Darwin Award Nominator
@sacha: haha ja inderdaad. Je moet wel ballen van staal hebben om hiermee een rondje willekeurig circuit te doen.
Ik heb nog nooit in iets gereden wat ook maar op verre afstand in de buurt komt, maar ik weet wel dat ik veel te weinig vertrouwen heb in mijn eigen kunnen om dit te rijden. Oke, rijden lukt iedereen wel, maar hem gebruiken zoals hij bedoeld is zullen maar weinigen beheersen.
an error occurred, please try again later

mmmm k*t

blijf het wel een vette auto -> motor met 4 wielen vinden
Dramatisch filmpje weer, je krijgt totaal geen indruk van de snelheid of het geluid of whatever.. beter pakt top gear deze auto even voor het nieuwe seizoen, dan krijgen we tenminste spektakel te zien!
Svenska Aeroplan AB
‘It revs to 10.600’…
Lekker!

Geweldige auto, wat een ervaring moet dit geven. Afgelopen weekend heb ik gereden in een Westfield Turbo, 600 kg/ 220pk/ 0-100 in 4,4 sec. Dat is serieus angstaanjagend snel! En dan is dit nog een klap sneller!!! BI-ZAR…
Nothing else on the planet. Dat somt het wel aardig op denk ik, de sjeiks zullen al opgelijnd staan met hun chequeboek. Moeten ze alleen uitkijken dat hun jurken niet verstrikt raken in de wielen of luchtinlaat.
Wat een ding, ik zou er wel een automodelletje van willen hebben. Dat is voor mij genoeg, ik zou niet met zo’n auto de weg op durven. Ik zou stijf staan van de stress.
Wat een geweldige circuitauto ! Ik zou wel eens een drag willen zien tussen de Veyron en deze Atom ! Ze ontlopen elkaar niets tot ca. 200 km/h (en vervolgens duikt de Veyron weg in de ‘eerdere toekomst’…).
Had ‘m sneller verwacht:

http://www.youtube.com/watch?v=Uut5e-spybc&translated=1
@Megakix:

Dat is een Atom Supercharged 300 en in die video spelen ze gewoon wat met elkaar. Zet een Atom V8 500 tegenover de 430 en het is einde verhaal natuurlijk.
@Megakix
Ze ontlopen elkaar weinig…. aldus de fabrieksopgaven en daar zit de adder. Je maakt mij niet wijs dat een Atom V8 met straatlegale banden sneller optrekt dan een F1 wagen op racebanden (zie Honda en Toyota F1 tests van Car & Driver en Road & track). Iets met grote korrel zout.
O ja, en waarom is deze eigenlijk zo ongeloofelijk veel duurder als een “gewone” atom 300?
Moet nog steeds grinniken als ik terugdenk aan Clarkson’s rijimpressie met de ‘gewone’ Atom.
@OllieBommel: http://i51.tinypic.com/wtg03d.jpg
deze bedoel je?
hoe kan ik trouwens een plaatje hier neer zetten?
i.p.v een link?
Dat weet ik niet. Ik weet niet eens zeker of die V8 wel uit twee motorblokken bestaat (kan best hoor). Zou ook best kunnen dat het een balans voordeel oplevert, al zie ik niet in hoe 2 inlijn-4’s samen anders zijn dan een gewone V8.

Het gaat hier specifiek om de krukas iig. Het is verder ook geen heidense klus om een vlakke krukas verder uit te balanceren. Als je toch een 3.0 10krpm V8 aan ’t bouwen bent kan dat er ook nog wel bij.
Meeste auto’s met flat plane crankshaft klinken toch fijner (de F430 die eerder voobij kwam bijvoorbeeld).
King!
Ik vind die V8 uit de atom anders echt waanzinnig klinken, maar het kan dus beter want volgens mij trekt hij hem nergens vol gas helemaal door. Eigenlijk moeten ze Chris Harris hem even op silverstone laten uitlaten en om een beetje perspectief te bouwen zou je er eigenlijk een GT2 RS naast moeten hebben
Hij is zeker mooi, ook met het gecoate frame. Maar hij geeft aan dat de voorkant vrij licht aan voelt en soms niet veel zekerheid geeft. En dat vind ik jammer want dat heeft de 300 juist wel.
Ook vind ik door de luchtinlaten de lijnen van de auto wat verpest.

De originele blijft toch m’n droomauto, maar er is ongetwijfeld een markt voor deze ;)
Ultra snelle waardeloze auto maar vooral die kleurstelling.
BRONS? Gatver!
hoe zou hij zich verhouden tot de nog veel duurderde Caparo T1? vergelijkbaar vermogen en prestaties. even een test graag….!
@rider:

De Caparo T1 heeft zo’n 100pk extra vermogen en heeft veel betere aero vergeleken met de Atom V8, dus op een circuit denk ik niet dat de Atom dicht in de buurt kan blijven..
Know fear, know you’re boundaries but also dare to punish it… Then you can have LOTS of fun with this thing! :twisted: En toch betwijfel ik waar ik meer lol mee zou hebben: een BMW 1000 RR/Ducati Desmosedici RR motorfiets OF deze Ariel Atom V8 vierwieler met zijn beperkingen qua earodynamica, gewichtsverdeling, en wegligging(+ remmen?)…
900 pk per ton is gewoon, euh, tsja, debiel
Met een Atom V8 kom je alleen nog maar korte rechte stukken tegen
Je testament opmaken lijkt me ook geen overbodige luxe :shock:
is het niet een nieuw record
van 0 naar 100 km/h in 2.3 seconden voor een straat legale auto?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).