Video: de Superbus van Wubbo Ockels rijdt!

Auteur: , 50 Reacties

In 2007 begonnen we met het berichten over de superbus uit de koker van ruimtevaarder Wubbo Ockels. Sindsdien hebben we regelmatig updates geplaatst over het megalomane miljoenenproject. Laatst nog kregen we foto's te zien toen de bus bij een spuiter stond. De verf lijkt opgedroogd, want Wubbo heeft zojuist de eerste rij-beelden op het web geslingerd.

De Superbus is bedoeld als alternatief voor de Zuiderzeelijn. Gewoon een mannetje of 25 aan boord en dan met een snelheid van plusminus 250 km/u heen en weer pendelen tussen Amsterdam en Groningen op een aparte baan. De bus heeft een lage luchtweerstand en is volledig elektrisch. Goed voor de CO2tjes, want die stoot ‘ie niet uit. Deze maand werd de ruimtevaarder geëerd met een eigen glossy (de WUBBO) omdat het in oktober alweer 25 jaar geleden is dat Ockels de ruimte in werd gelanceerd.

Maar goed, hoe staat het nu met de Superbus? Komt ‘ie er ooit nog? Het eerste ritje met de bus al gedaan. De beelden -voorzien van Wubbo-quotes- staan op Autojunk.


Met dank aan Eetze voor de tip!50 reacties

aha… beetje jammer.
CO2 stoot ie niet uit nee. Maar de kolencentrale die ‘m oplaadt gelukkig wel.
@sacha: En elke passagier heeft zijn/haar eigen Gullwing! Een SLS AMG bus. :P
inderdaad, CO2 niet, maar wat als die accu versleten is? waar blijft dat allemaal dan?
gewoon een auto dus ..

alleen wat groter ..
10X onhandiger ..
50X on-economischer ..

geen wonder dat er alleen staats-legale witwasserijen in wilde “investeren” ..
wat hadden we dan met Wubbo moeten doen, hem in de ruimte laten zweven? Was misschien wel goedkoper geweest.
Oh nee, dit wordt het helemaal, ‘Wie Neerlands bloed en zo…’
@ W.Ockels ..

en nu dit is afgerond .. wat nu ??

gaat u nu een stoomtrein uitvinden .. of een gloeilamp ??
@ sacha

Natuurlijk niet, groene stroom van Eneco!
Wat is dat ding lelijk zeg! En moet dit snel gaan? Want zo ziet het er niet uit…
Wubbo heeft nog wat werk te verrichten.
Harder dan 50 ging dat apparaat niet, nog 200 per uur erbij te gaan….
Die is de komende jaren nog wel onder de pannen!
Hij staat wat hoog op z’n wielen :s
daar zal ik nooit instappen !
levensgevaarlijk met zo’n ding 250 km/u rijden…
die Wubbo wil zeker dat we allemaal naar de maan vliegen.

wie weet hoeveel belastinggeld hier in zit ?
ik vroeg al af waar me belasting centen waren
Waarom ziet dat ding er zo lelijk uit? En waarom ziet ie er ook niet zo degelijk gemaakt uit?
Dit gaat van ze lang zal ze leven geen 250km/u halen.
Te groot
Te zwaar
Actiradius?
Vragen vragen!
Waarom staat hij zo hoog op z’n wielen? Het lijkt me sterk dat deze bus offroad capaciteiten nodig heeft. Die bus kan minstens een halve meter omlaag als hij de 250 km/u wil halen.
Het lijkt me sterk, maar misschien heeft meneer Ockels een lesje aerodynamica nodig.
@VIP: Zal wel nog verlaagd worden, het lijkt me onwaarschijnlijk dat hij zo zal rondrijden…
‘Goed voor de CO2tjes, want die stoot ‘ie niet uit.’ Als dit al niet door de elektromotor kwam dan was het wel de snelheid die niet hoger ligt dan stapvoets, moet iedereen meetrappen of gaat dit ding echt niet harder?
Hou dat Woggles ding weg van de weg, en als hij echt in dienst gaat, kunnen wat mij betreft OV-slopers niet snel genoeg opdagen. Minder capaciteit en ruimte dan een bus, zelfde enorme draaicirkel, moet eigen baan krijgen, en ziet er ook nog eens niet uit.
@HDM:

Het draaicirkel van dit Wubbo-dinges lijkt mij een stuk groter, dan die van een bus…

Waarom geen bestaande bus zodanig stroomlijnen, zodat deze sneller kan? Een beetje bus (een 6 cilinder van 6.8 a 7.7 Liter) haalt met gemak de 150 km/u!
will it drift???
Op zich is 25 personen per “trein” niet eens zo onrealistisch, dat doet de NS ook op die dure hoge snelheidslijn tussen Rotterdam en Schiphol :-)

Voordeel van Wubbo’s idee is dat er ook gewone auto’s over het aan te leggen “spoor” kunnen rijden. Maar al met al lijkt het me een doodgeboren kindje. Het ritje Amsterdam – Groningen duurt daarvoor weer veel te kort, dit alles alleen voor wat regenten? Een eventueel tekort aan woonruimte in de hoofdstad kan bij Zaandam wel opgelost worden.
Mocht het de innovatieprijs niet winnen, dan wel eentje voor godsgruwelijke afzichtelijk verschijning.

Gooi er wat ontwerpers tegenaan, a.u.b.
Guys wat zijn jullie zeikerig zeg. Dit is iets heel bijzonders. Toon wat respect voor de jaren werk wat in dat bus is gegaan. Ter info het zijn de eerste rondjes met de superbus.
Ik heb misschien mijn twijfels of het gaat rijden op Nederlandse weggen maar dit zal een export product kunnen worden.
@respect:

bij de kweekschool van Geely of BYD doen ze dit in de kleuterklas ..
binnen 1 maand ..

respect my ass ..
“Gewoon met 250 km/u op en neer pendelen tussen Pyongyang en Kim Jong-il op een aparte baan.” Kansenoudere.
Snap niet dat ze al die camouflage er rond hebben gedaan? Iedereen weet toch al hoe die eruit ziet.. Binnenin erg mooi afgewerkt trouwens! Heb er een 2-tal maanden geleden ff ingezeten.

Vet project, al zie ik het zichzelf niet terugbetalen.
Ik sluit me aan bij respect want in drie jaar zoiets ontwikkelen, geen enkele grote autofabrikant die dat na doet. zeker niet voor zo weinig geld.
@ lincoln: tja als je alles kopieert dan gaat het nou eenmaal sneller
met dat muziek lijkt het een concept uit de jaren 90 ;p
“There’s only one earth”.
Zucht. Hippie-shit.
“You only live once”.
Dus neem het er lekker van. Net zo’n one-liner waar je niets aan hebt.
Verder kan ik zonder zo’n bus ook prima met 250KM/h tussen Amsterdam en Groningen op en neer. Als al die koekblikjes niet in de weg zaten ;)
Bangla Bangers prototype zeker.
Echt dat ding ziet er niet echt doordacht uit.
Hoe gaat de RDW (of de daarvoor bedoelde instelling) een dergelijk voertuig goedkeuren?

Ding ziet er niet echt high tech uit. Snap ook niet waarom dat ding elektrisch is, daar maak je het voertuig alleen maar onnodig zwaar mee (ivm accu’s) en de CO2 wordt alleen maar verplaatst naar de kolen/kerncentrales en accu producerende landen. Wat een farce. Ach men gaat nog wel achter de oren krabben over een paar jaar als al die accu’s vervangen moeten worden en we er qua CO2 netto nul, nul mee opgeschoten zijn.
Haha, hollanders die engels proberen te praten. het blijft lachen!
25 mensen in 1 bus? Dat is nog minder rendabel dan de Concorde… Een normale bus kunnen met gemak 40 a 50 man in, en als het nodig is kan de capaciteit verdubbeld worden met staanplaatsen als het druk wordt. Dat kan met deze bus ook niet.

Steek het geld liever in een spoorlijn over de afsluitdijk, daar heb je veel meer aan.
dit snap ik helemaal niet, een aparte laan voor een bus? zoiets bestaat al, maar dan veel handiger lijkt mij: een trein!!


in belgië is dit ook zo, opeens begint men het land vol te leggen met aparte buslanen… Dat is toch niet de bedoeling van een bus?
@ MARS:
Jammer dat je weer niet weet dat de maximumsnelheid van een auto niet afhankelijk is van de massa, maar van de weerstand die de auto ondervindt. Dit is de rolweerstand en de luchtweerstand. De rolweerstand is constant en de luchtweerstand varieert met de snelheid. (F=1/2*rho*Cw*A*v^2). Massa heeft er bijna geen reet mee te maken.

Waarom ze zo iets maken? Gewoon: omdat het kan!
Weliswaar revolutionair, maar helaas totaal onpraktisch. Om er een aparte baan voor te maken op de afsluitdijk, dat is weer echt ongelooflijk overdreven en oneconomisch. Voor bijna hetzelfde geld leg je er een spoor aan en dat is veel nuttiger, kun je er nog goederen over vervoeren ook :)
250km met dit ding? Wie gaat t besturen? The Stig?
In eerdere foto’s van dit voertuig is te zien dat er een gewone motor in zit, ik dacht een V8. Pas in een later stadium wil men overgaan op een electrische aandrijving. Dus op dit moment niet echt CO2 neutraal en gewoon een subsidieslurpend project. Maar ik zie dit liever gesubsidieerd dan een of ander vaag kunstwerk.
Wie straks met spoed van Amsterdam naar Groningen wil (waarom eigenlijk? Alle grote kantoren/bedrijven verdwijnen alweer uit Groningen) kan de alternatieve Zuiderzeelijn nemen: trein van Amsterdam via Lelystad naar Zwolle en vandaar door naar Groningen. Reisduur met intercitysnelheden hoogstens anderhalf uur. En dan stopt hij ook nog een paar keer onderweg. Er wordt al aan gewerkt. Waarom dan nog deze superbus?
Of “alle” grote kantoren verdwijnen? Geen idee. Krijg alleen hier het “hoofd boven het maaiveld uitsteken”-gevoel bij. In dit land, hebben politici het constant over innovatie, maar als er iemand dan daadwerkelijk probeert te innoveren moet hij met de grond gelijk gemaakt worden. “wat denkt hij wel niet?”.

Laat hem eerst dat dingen bouwen, als dan bewezen is dat het ding niet werkt kun je nog altijd beginnen met zoiets. Hoewel ik denk dat die kennis ook in andere zaken gestopt kan worden.

Nederland kennisland, laat me niet lachen. Dankzij types zoals hier zinkt Nederland weg, maar dat komt door de Nederlander zelf.
Is er iemand om Wubbo tegen zichzelf te beschermen?
Laat Wubbo maar gaan, zie de Ecolution. Hij is echt goed bezig! http://www.ecolutions.nl/
Wel grappig dat er weer een heel blik prutsers tevoorschijn komt met een mening over Ockels, een man die meer bereikt heeft in zijn leven dan jullie allemaal bij elkaar. Als die bus onder zijn supervisie gemaakt is kan je er van uitgaan dat hij redelijk doet waar hij voor ontworpen is. Of hij echt gaat rijden hangt natuurlijk van meer zaken af.
@prinzpilz:
donder op man ..
wockels is een wandelend milieudelict ..
heeft in zijn leven 100X meer energie verbruikt dan de gem. NLer ..
en heeft nog nooit wat opgeleverd ..

gewoon een terminaal subsidie project dus ..
@lincoln: Wat heeft zijn energieconsumptie te maken met of Ockels wat heeft bereikt.
Heb college van Wubbo gehad, sustaineble Development.
Moet zeggen dat je na zijn colleges er toch wat anders op kijkt.
Neen, ik ben niet gebrainewashed, en ik ben ook geen hippie.
Maar met de zin “We only have 1 Earth” heeft hij me toch aan het denken gezet. Het klopt wel…
Als we het hier verkloten, dan is er geen uitweg meer. En met de cijfers die we hebben kan het heel simpel worden bewezen dat we goed opweg zijn om ze om zeep te helpen.

You live only once is het egoistischte dat je kan zeggen…
Je kleinkinderen ook, en je achterkleinkinderen ook.
En wat voor een leven wil je ze geven?
En nog een kleine opmerking.
“Zo’n ding wordt in de kleuterklas gemaakt”
Zo’n ding wordt aan de TU-Delft gemaakt…
Volgens mij niet echt te vergelijken met een kleuterschool.
mooi, mooi…. in het jaar 5089 ofzo zou die wel passen, dus nog even op stal zette xd
Al ben ik een enorme fan van Okkie. Het lijkt me dat als je het aantal zitplaatsen in een gewone stadsbus verdubbelt. Dat je er dan ook 2x zo snel bent!!
Wat een raar ding zo. Moet nog heel wat aan gebeuren lijkt me.

http://www.ottopalla.net/wp-content/uploads/top-gear-stretch-limo.jpg
Dit ding was vetter
Ockels is niet zelf op het idee gekomen voor de superbus zoals hij in het introductie filmpje vandaag wel beweerd.
Het hele idee kwam van iemand anders via een berichtje aan hem indertijd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).