Ferdinand Piëch stelt toekomst VAG veilig

Auteur: , 18 Reacties

Ferdinand Piëch. De absolute baas in Europa's autoindustrie. De Godfather van het VW-concern. Il capo di tutti capi. In Wolfsburg gebeurt niets als Ferdinand Piëch dat niet wil. Als je een probleem met hem hebt, berg je dan maar. En deze miljardair (en tevens kleinzoon van Ferdinand Porsche) heeft ervoor gezorgd dat zijn imperium afgeschermd is voor zijn inhalige kinderen. Waarvan hij er 12 heeft. Bij 4 verschillende vrouwen. Dat doet zelfs Ruud Gullit hem (nog) niet na! Mede daarom verdient Piëch de titel 'autoblog-pimp van de week', en hebben wij bijpassende hoed op zijn schedel gephotoshopt.

De inmiddels 73-jarige Piëch heeft zijn belang in VW en Porsche overgedragen aan twee stichtingen in Oostenrijk, “Ferdinand Karl Alpha” en “Ferdinand Karl Beta.” Dit om te voorkomen dat zijn vele nazaten het bedrijf in stukken opsplitsen en de miljarden die dit oplevert te cashen. Dit levert voor het VAG-concern een belangrijk stuk stabiliteit voor de toekomst op.

We kunnen ons allemaal nog de poging van Porsche herinneren om VW over te nemen. Uiteindelijk beet Porsche zich stuk op het te grote VW, en werd de overname omgekeerd. Wat precies de rol van Piëch achter de schermen is geweest is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Wel is duidelijk dat Porsche-topman Wiedeking met een leuke bonus de laan werd uitgestuurd en de rust wederkeerde.

Via zijn belangen in Porsche heeft Piëch het grootste belang in het VAG-concern, dat de ambitie heeft om in 2018 de grootste autofabrikant ter wereld te worden. Momenteel staan ze derde, achter Toyota en GM. De kroost van Piëch is uiteraard niet zo blij met deze zet, volgens berichten zouden sommigen van hen al een advocaat in de arm hebben genomen om uit te vlooien hoe ze een maximaal rendement uit papa’s erfenis kunnen halen.

Concreet wordt de verkoop van aandelen Porsche door de nieuwe constructie nagenoeg onmogelijk gemaakt. Een verkoop van aandelen is pas mogelijk als de commissarissen en minstens negen van de twaalf kinderen voor stemmen. Zoals het een goed echtgenoot betaamt krijgt zijn vrouw Ursula na zijn overlijden de meeste zeggenschap in de stichting.

Zo ziet u maar weer: voor genoeg geld gaat iedereen over lijken, dus als je zo (invloed-)rijk bent als Piëch, dan loont het zeker om je zaakjes financieel goed dicht te timmeren. Mo’ money, mo’ problems, zullen we maar zeggen.

Ferdinand & Ursula

Bron: Focus18 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Fijne kids heb je dan
Got my mind on my money,and my money on my mind.
Pimp,Pimp,hoerree!!

OT: Verstandige keuze Piëch.
idd wees maar blij met zulke kinderen. “volgens berichten zouden sommigen van hen al een advocaat in de arm hebben genomen om uit te vlooien hoe ze een maximaal rendement uit papa’s erfenis kunnen halen” dat is toch van de zotten
dit kan uitdraaien op failliet …
zal de tijd dan eindelijk aangebroken zijn ? xD
Geweldige hoed! ;)
Tsja, twaalf kinderen bij vier verschillende is ook niet erg handig, maar als die kinderen allemaal en enkel (?) op je geld uit zijn dan zou ik ook wat maatregelen treffen.
Sir_smokalot: “De kroost van Wiedeking” lijkt mij “Het kroost van Piëch” te moeten zijn.
-=edit: oeps, inderdaad=-

En dat de kinderen nu al proberen het onderste uit de kan te krijgen is toch niet zo vreemd? Pa is niet direct de aangenaamste, en dan nog een smak aandelen nalaten waar je niets mee mag doen behalve er veel successierechten over betalen? Aan de andere kant zijn ze vast allemaal goed terecht gekomen.
Terecht wat hij doet.
Een erfenis is een erfgoed, iets dat je moet beheren en laten groeien niet iets dat je moet opmaken of opgebruiken. Je zou er niet van mogen profiteren, al is het tegenwoordig moeilijk om er nog iets mee te doen met de belachelijke hoge succesierechten die je moet betalen.

Ik kan begrijpen dat mensen veilig stellen dat hun bedrijf na hun dood veilig verder kan blijven bestaan zeker als je inhalige kinderen hebt.
ik vind het niet meer dan terecht dat hij dit doet, hij handelt in het belang van het bedrijf, hij zorgt ervoor dat er een stuk zekerheid is in de toekomst. Al zou ik de kinderen die nu al een advocaat in de arm nemen meteen onterven.

Daarbij krijgen die kinderen volgensmij al meer dan genoeg na zijn overlijden.

Een detail ontbreekt overigens nog in het stuk, zijn vrouw zou wanneer zij hertrouwt na zijn dood ook alle zeggeschap in een keer verliezen.
“Zoals het een goed echtgenoot betaamt krijgt zijn vrouw Ursula na zijn overlijden de meeste zeggenschap in de stichting.”

Tot het moment dat ze opnieuw trouwt; dan is het over en uit met ‘Uschi’
Ook als ze voor zijn dood scheiden.
De buitenechtelijke kinderen krijgen minder dan de echtelijke; daar zal ’t ‘m welin zitten.
Natuurlijk wil Ferdinand na zijn dood door regeren (wat toch wel de ultieme arrogantie is).
Toch jammer dat hij dat doet. In de toekomst zal er een moment komen waarop Alpha en Beta een blok aan het been van het concern worden. Dus nu verkopen die hap aan het concern, of weg geven aan een goed doel, je kinderen, de staat etc, maar niet zo vast leggen, dat is niet netjes.
daar hebben ze bij BMW geen last van ..
want oma Quandt gaat 280 jaar worden ..

OT .. tuurlijk trap je je vermogen in stichtingen ..
en vooral in dit geval ..
de Duitse staat heeft al genoeg aandelen in VAG ..

heeft helemaal nix met (hebberige) kinders te maken ..
Piëch is de schepper van de Porsche 917. Al maakt ‘ie van VAG een koekjesfabriek; ik vind het een genie.
De laatste ‘nazist’ van Duitsland…en die Ursula mag hij ook in een stichting onderbrengen; Stichting Wanhoop… ;-)
@Megakix:
Jaloers, omdat Ursula weet dat ze op een goudmijn zit? :P
Weet niet hoe het in Duitsland is, maar in Nederland kan je niet je kids onterven. Je krijgt hier, hoe dan ook, je kindsdeel.

Verder moet de beste man zelf weten hoe ie dingen vast legt.
@bj: Voorbehouden deel voor de nalatenschap voor de kinderen door erflater: *1/2 van het volledige vermogen als het gaat om een enkel kind, *2/3 van het volledige vermogen als er twee kinderen aanwezig zijn (dus 1/3 each), *3/4 van het gehele vermogen als er 3 of meer kinderen zijn. De rest, daar kan vaderlief mee doen wat ie wil (althans toch volgens Belgisch recht, ref. BW). Ik weet natuurlijk niet hoe het verloopt volgens Nederlands recht, maar dit geeft een indicatie.

OT: goed plan, dan gaat het mooie VAG-concern toch niet verloren!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).