Gespot: Tesla Roadster (Sport) Signature 250

Auteur: , 33 Reacties

Vriend en vijand werden verbaasd met de komst van de Tesla, inmiddels alweer twee jaar geleden. Het is een auto met voorstanders en tegenstanders. Mensen die milieuvriendelijk rijden belangrijk vinden, en liefhebbers van innovatieve ontwikkelingen op het gebied van auto's, vinden de auto te gek; soundlovers en (te) conservatieve autoliefhebbers moeten er weinig van hebben.

Auto’s liefhebben bestaat uit vele elementen. Niet alleen de lijnen van de auto zijn belangrijk. Ook de reputatie van een merk, de prijs en waarde van hun producten, en de prestaties van hun machines doen een duit in het zakje. Er is nog zeker één veel besproken eigenschap onder autoliefhebbers: het lekkerste geluid. Is het nou de Carrera GT, de 430 Scuderia, de Gallardo, of juist de beschaafde, gedempte, maar kenmerkende grom van de powerplant achterin de Veyron?

Tesla Roadster Sport Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Sport Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Sport Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Sport Signature 250 - Foto Jim Appelmelk

Één auto kan de titel voor het lekkerste geluid in ieder geval op zijn buik schrijven: de Tesla. Deze naam is ontleend aan de eenheid van magnetische veldsterkte, B, relevant bij berekeningen aan elektriciteit en magnetisme. Bovendien werd de Tesla voor het eerst aan het publiek getoond in 2006, het jaar van Nikola Tesla, 150 jaar na zijn geboorte. Voorheen waren namen van elektrische auto’s ook al knipogen naar wetenschappelijke termen, denk maar aan de General Motors EV1 (eV is een handige eenheid voor elektrische energie). Die auto werd niet erg succesvol, want na 1.117 exemplaren viel het doek. De Chevrolet Volt (eenheid van spanning) zal de auto opvolgen, maar heeft wel een verbrandingsmotor aan boord om in elektrische energie te voldoen. In Australië zal de auto worden verkocht als Holden Volt, in Engeland als Vauxhall Ampera (Ampère is de eenheid voor stroomsterkte), en in de rest van Europa als Opel Ampera.

Om terug te komen op de Tesla: dit is een geboren klassieker. Al zijn er voorheen reeds enkele pogingen gedaan om een volledig elektrisch aangedreven auto op de markt te zetten, de Tesla krijgt het voor elkaar om wereldnieuws te zijn. Het geheim zit onder andere in het feit dat het geen truttige Prius-plus is, maar een èchte sportauto met open dak. Voor een auto die grof genomen een ton kost en onpraktisch is, is het een opvallend succesvolle auto. De Signature 250 is een gelimiteerde oplage van 250 stuks, volledig bedoeld voor Europa. Deze versie is voorzien van – afgezien van badges en een plakkaat met het productienummer en een handtekening – herkenbaar vormgegeven lichtmetalen velgen en een koolstofvezel dak dat blank gelakt is, dan wel in een kleur.

Tesla Roadster Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Signature 250 - Foto Jim Appelmelk
Tesla Roadster Signature 250 - Foto Jim Appelmelk

Tijdens de Maarten Memorial heb ik nog een stuk meegereden, wat ik gefilmd heb. De acceleratie is indrukwekkend!

Hiervoor ben ik veel dank verschuldigd aan mijn chauffeur, Jeroen, en aan Johan, die de videocamera mee had genomen.33 reacties

Een mooie auto…
als ik de de term tesla hoor denk ik nog altijd aan Red Alert (classic) :P, wel jammer dat ze die ene versnelling eruit hadden gehaald.
@tvrspeedsix:
C&C RA3 heeft nog steeds de tesla coil en troopers hoor ;)
ontopic:
Ik zou deze auto wel willen hebben, maar dan wel al 4 of 5e voor “erbij”
Het lijkt mij zo ontzettend gaaf om eens in zo’n auto te mogen rijden. Ben er ooit één tegen gekomen, geweldige auto!
@Bob: Mij ook, stiekem ben ik toch wel een soundlover, maar als ik dan zo het filmpje zie vind ik het toch ook wel gaaf dat zo’n apparaat zo ontzettend snel optrekt..
Maar als je echt milieubewust bent en je er in verdiept, rij je zo’n auto niet. In het productieproces is genoeg energie verspild voor een hummertje of twee.
Wat dan wel weer goed is tenminste, is dat de batterijen in Japan met redelijk strenge regels zijn gemaakt. D’r zijn auto-accu fabrikanten waar de natuur om de fabriek heen gewoon afsterft.
Neemt helaas niet weg dat de batterijen deels uit niet-recyclebaar en giftig materiaal bestaan, en het recyclen voor zover mogelijk nog eens een heel energie-intensief proces is.
@Dev: Dat verhaal, ik weet welk rapport je bedoeld, gaat niet over de accu’s die de Tesla gebruikt. De Tesla heeft namelijk een batterij aan laptopaccu’s ipv het soort accu wat de Prius gebruikt. Ik zeg niet dat die niet slecht zijn voor het milieu, alleen kun je over de li-ion accu’s niet dezelfde claims doen zonder bewijs.
@Dev:

Dit hoor je heel vaak, maar heb je hier ook harde feiten van? Ik zou namelijk niet kunnen zeggen uit welk stadium van het productieproces die 2 hummers komen?

Verder vind ik het innovatieve idee van de Tesla wel tof, maar denk toch dat volledig elektrisch niet de toekomst van de automotive gaat worden.
@K.:
Het is een lastige vraag om te beantwoorden. Maar het is heel erg arbeids-intensief en je kunt zelf ook wel beredeneren dat accu’tjes maken niet een kwestie is van een C&C machine op een blok metaal zetten net als een verbrandingsmotor.
Om even een idee te geven, een batterij van een Tesla bestaat onder meer uit Lithium metaal oxides, kwik , cadmium, zeswaardig chroom, polygebromeerde difenylether als vlamvertrager.
Dit zijn geen materialen die even uit afgegraven erts gewonnen kunnen worden.

Als gevolg is zo’n Tesla behoorlijk prijzig. Maar natuurlijk gooit een overheid er een hoop bonusjes op om het aantrekkelijker te maken. Zo koop je als het ware de vervuiling af, wat mij een tegenstrijdig idee is. Als je zoveel kunt uitstoten als je maar wil, tegen een prijs, dan heb je niet het beste voor met het milieu.

Een begrip waar je komende jaren nog wel wat over zal horen is “cradle-to-cradle”, oftewel, van begin tot eind van een productieproces wordt een product bekeken. Als de overheden dit eenmaal gaan hanteren als methode om de vervuiling van een product te bekijken, dan krijgen we een werkelijk beeld.

Sorry voor de langdradige post.
@Dev: Van begin tot eind van het leven van een product had ik eigenlijk moeten zeggen :).
@Dev:

Oke, het is inderdaad een energievretend proces, maar ik snap ook wel dat ze dit vanuit de overheid willen promoten. Dat is niet omdat het nou zoveel beter is, maar meer om het feit dat dit een innovatieve gedachten is, in de richting die we in de toekomst toch wel op moeten.

Het cradle to cradle proces ken ik, meen dat Ford ooit eens zo’n auto heeft gemaakt, met daaromheen ook het cradle to cradle productieproces. Maar dat is wel erg lastig te realiseren. Betekend 0% verlies, wat in mijn ogen vaak onmogelijk lijkt!
Schakelt deze auto?
Want daar lijkt het wel op.
Elektrische wagens moeten toch helemaal niet schakelen?
hun motoren kunnen van 0-13.000rmp en geven (kunstmatig)altijd evenveel kracht. Hier kan ik even niet bij.
Gratis parkeerruimte hartje centrum is schaars, dus als dit de truc is…

OT: gassen verspreiden zich over de hele ruimte na een tijdje, verplaatsen heeft dan weinig zin.
Lekker genuanceerd bericht dit.

– Een Tesla is milieuvriendelijk. Dat is op z’n minst twijfelachtig. Zie onder andere Dev (rapport dust to dust)

– Als je niet van deze auto houdt dan ben je conservatief. Ook een vreemde claim, het kan ook zijn dat je het nut van een auto met een actieradius van 5 km, die bijna altijd op steenkolen rijdt en zeer veel energie kost om te produceren niet de juiste innovatie vindt (ja, ik overdrijf).
vreemd, de hendels aan het stuur zijn dezelfde als in mijn eerste auto,Opel Astra F van 1994 (en verder gebruikt in de Corsa tot 2006 ofzo.

Toch wat connecties met GM mss?
Klinkt toch heel apart!
mooie platen! alleen ik zou niet snel een tesla kopen. ik zou alleen al gek worden van die zoem haha.
@Appeltje: geen dank, dank voor het plaatsen van de video is weer totaal van mijn kant noodzakelijk :D

Hoe de acceleratie van de eruit als je buiten de auto staat kun je in de volgende video zien:

http://www.youtube.com/watch?v=2rMDHbaHcxI)
Heb toch liever een ‘normale’ Elise :-)
Geluid is best tof.
Klinkt als supercharger zonder motor.
Na wat door ontwikkelen wordt dit een topperje.
Mooi product.
Heeft toch wel wat hoor, zo’n gezoem. Wel heel andere ervaring weer… die monsterlijke traploze acceleratie maak je denk ik niet in veel andere auto’s mee… heb je toch iets van 500 pk voor nodig denk ik, en dan nog moet er geschakeld worden, en in deze auto niet…
He zo klinkt mijn xbox360 ook!
het verwonderd mij nog altijd dat je op autos die zoveel geld kosten nog altijd koplampen ziet met olievlekken.. afgrijselijk gewoon, aston martin heeft daar blijkbaar ook veel last van :/
Is de naam niet ontleed aan Nikola Tesla?
Een Kroatische-Servische-Amerikaanse uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige.Nikola Tesla staat vooral bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en van alle andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet. Tesla’s grootste verdienste was dat hij het wisselstroomprincipe veel verder ontwikkelde en bijna alle benodigde infrastructuur om een op wisselstroom gebaseerd en betrouwbaar elektriciteitsnet op te zetten zelf uitvond. Tesla was al bij zijn leven een bekend en beroemd geleerde maar verloor veel prestige door bizarre onbewezen technisch-wetenschappelijke beweringen op latere leeftijd. Hij werd in de VS het toonbeeld van de gekke geleerde.
@toyotaprius ja maar ik denk dat je niet de eerste bent om die link te leggen…
Hoewel het geluid een groot deel van de sensatie is vind ik dit toch een mooi stukje techniek.
Overheden willen ons doen geloven dat electrische auto’s noodzaak zijn om onze planeet te redden…
Tesla laat zien dat om daaraan te voldoen je geen misvormde hi-tech auto hoeft te rijden.
Misschien is juist daarom deze combinatie van een een ‘bestaande’ sportwagen met een doeltreffende electrische aandrijving zo populair.
Ik had er een gekocht als de mileage goed was.
En ik maak me wat zorgen over de levensduur van de accu’s en de afschrijving.

Als iemand me kan overtuigen dat een 1e generatie Tesla zijn waarde houdt en de accu’s goedkoop te upgraden zijn koop ik er eentje!
@zdev: en ik wil dan gratis een ruitenwisser aan de binnenkant omdat ik zelf het motorgeluid er bij moet pruttelen…
Best wel mooie wagen en toch wel nog redelijk spannend voor een elektrische wagen… Heb jammergenoeg nog geen exemplaar mogen aanschouwen…
@ Neal

Dat klopt dat zijn GM hendels.
En dat heeft te maken met het feit dat dit een lotus elise afgeleide is.

In de tijd dat de elise op de markt kwam had GM een aandeel in lotus. Zie dus ook de opel speedster.

Deze hendels zijn om de zelfde rede, ook in een susuki te vinden.
Ja de Tesla is snel…Maar, er is meer aan een auto dan snel optrekken. Mijn autoliefhebbershart klopt niet sneller van deze Tesla (ofwel lelijke Lotus Elise copy).
En toch mis ik het lichte gewicht… En het allerbelangrijkste, het idee dat je in een complexe machine zit, met beukende cilinders, zoemende brandstofpompen en razende turbo’s! Dat geeft je toch een bepaald gevoel dat zo’n plank met wielen en accu’s je voorlopig niet kan geven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).