Huh wat!? Winterbanden zijn nu al schaars?

Auteur: , 73 Reacties

Als ik ergens nog niet mee bezig wil zijn, dan is het Koning winter. Toch ging gisteren bij mij thuis de verwarming weer voor het eerst aan. Niet eens voor mijzelf, maar vrouwlief had het koud. Terwijl ik nog in de ontkenningsfase zit, bereikt ons het bericht dat winterbanden nu al schaars zijn. Huh!? De herfst is net een week geleden begonnen.

Autobedrijven worden momenteel al geconfronteerd met een schaarste aan winterbanden. Volgens geluiden uit de branche raken de magazijnen van grote bandenboeren nu al leeg en vissen autobedrijven die nog niet besteld hebben achter het net.

Een mogelijke verklaring voor de vroege schaarste is dat de productiecapaciteit van banden een paar jaar geleden bij het uitbreken van de economische crisis is teruggebracht. Dit gecombineerd met een stijgende vraag naar winterbanden, aangezien we de winter van vorig jaar nog niet vergeten zijn.

Daar komt bij dat bandenproducenten in november alweer overschakelen op de productie van zomerbanden, om in het voorjaar bij de bandenwissel niet opnieuw in de problemen te komen. Tevens worden nu vooral de meest gangbare maten geproduceerd, dus afwijkende maten zijn nog lastiger te krijgen.

Wellicht dat de paniek door de branche een beetje wordt aangedikt, want de bandenbusiness spint er natuurlijk garen bij wanneer iedereen nu zwaar overstuur naar z’n bandenboer rent voor een setje winterbanden. Frank Brilman van Bandencentrum Bourgonjen kent de geluiden, maar ervaart nog geen problemen:

De industrie roept dat, ja, en heeft daar natuurlijk belang bij. Feit is dat ik nu nog in alle maten kan inkopen, maar als er eenmaal sneeuw valt en de vraag toeneemt, kan dat snel afgelopen zijn. Ik heb al heel veel gekocht en verkoop elke dag wel een paar setjes. Alles hangt uiteindelijk af van hoe streng de winter wordt. Als het een zachte winter wordt, zal ik maar zestig tot zeventig procent kwijtraken. Als het een strenge winter wordt, dan verkopen we alles uit, net als vorig jaar. Dan is het bal, ja.

Als het dit jaar weer net zo’n winter wordt als vorig jaar, dan is een setje winterbanden geen overbodige luxe. Maar daarover blijven de meningen verdeeld: de klassieke “het-nut-van-winterbanden-discussie“. (bron: autokompas)73 reacties

heb gelukkig nog setje liggen op stalen velgen
@bj:
een hele goeie beslissing
Hartje herfst.. Nu al winterbanden. Lol indeed! Misschien wel handig als je verhuist naar Antarctica maar in Nederland nog niet.. Maarjah!
@atakan:
je bent straks te laat.
Met winterbanden lach je iedereen uit! (Bij veel sneeuw en/of regen onder de 7 graden dan dus he)
Hallo, ik heb eigenlijk een vraag, een vriendin van mijn moeder was net thuis, ze werkt in een Jaguar garage, en ze vertelde me dat ze net brochures hadden binnengekregen van een GLOEDNIEUWE Jaguar, ze wist jammergenoeg niet hoe deze hete, maar het ging in ieder geval over een facelift van de XJ, XF of XK, ook een andere koetswerkvariant van deze wagen was uitgesloten, het ging dus wel degelijk over een splinternieuw model.

Weet iemand welke dit kan zijn? Want ik kan er echt niet opkomen…
@Sven2:
Het laatste totaal nieuwe model is de XJ en de XF krijgt binnenkort een update. Verder zou het me verbazen als er een echt nieuw model is waar niemand weet van heeft. Anders heeft de marketing afdeling behoort gefaald.
Vorig jaar gewoon doorgekacheld met de zomerband
ze lagen er nog niet lang op en maatje 155 breed is in ieder geval niet slecht om in de sneeuw te rijden

dit jaar met een ander auto en ook andere banden 195 breed word dit jaar toch wat voorzichtiger rijden
@Bart_V:
je hebt veel geluk.
heb je behoefte aan verstand-ig advies ?
Het is weer tijd voor wieldoppen…
HaHa en iedereen me voor gek verklaren toen ik in augustus een setje conti wintercontact’s ging halen
@st33fie: is gewoon slim, doe ik ook altijd, veel goedkoper meestal ook nog is.
@Jipp: Inderdaad, net als gare accu’s in de lente/zomer vervangen ipv. herfst :)
@st33fie: maar de banden-boer vond je vast heeeeeeel slim ..
in de zomer kopen, meestal met korting is nog interesanter!

Daarbij zijn winterbanden in winters met veel sneeuw ed echt een must! Je rijdt er beter door en je hebt meer grip op de weg, ook al heb je brede banden.
wees er snel bij ..
op = op ..
bestel nu ..

ach jee .. doe is effe rap “marketinggezeik” toevoegen bij de tags ..
Eerste helft 2010: De productie van rubber steeg met 9%. De marktprijs voor rubber steeg met 121%.
Een setje winterbanden is toch wel fijn hoor! Maar om ze nu te kopen? JE had ze in de zomer moeten kopen, lekker goedkoop;)
Als daadwerkelijk, zoals de weermannen en weervrouwen beweren, La Niña is losgebarsten kan het indien het koud wordt nog wel eens erger gaan sneeuwen en ijzelen als vorig jaar. Wordt het een warme winter dan zullen er bakken met regen naar beneden komen.
Ik kan dit verhaal bevestigen vanuit België. Eind augustus heb ik die van mij besteld (vooraan 225/45 17 en achteraan 245/45 17) en de bandenboer bevestigde inderdaad mijn grote gelijk. Courante maten (zoals die voor) zouden wel nog te krijgen zijn (met onbekende wachttijd) en niet-courante (zoals achter) zouden zo goed als niet meer te krijgen zijn indien besteld in de echte winterperiode.
mijn setje ligt al klaar

heeft er vorige winter ook onder gezeten en perfecte grip (:
tuurlijk knullies ..

in oostelijke en noordelijke landen zijn ze ruim voorhanden ..
gewoon het hele jaar door ..
liggen miljoenen banden op een klant te wachten ..

en in mini-staatje nederland zijn ze nu al uitverkocht ..

hoe naief kan je zijn ..
@lincoln:
ik wist niet dat jij zo naief was/bent.
de “het nut van winterbanden discussie” vind ik nogal onzinnig, het is toch een feit dat een winterband de grip verhoogt op glad wegdek?

Dan kan je toch aannemen dat dit de remweg verkort en de wegligging verbeterd? Wat is daar nou niet nuttig aan?
@Ikke: sommige, die het nog nooit hebben gebruikt, en die niet ecomomisch nadenken, denken dat het duurder is, wat onzin is, je rijd op 2 sets banden dus gaan ze 2 keer langer mee. Ook snappen ze niet hoe de wegligging kan verbeteren.

Ik weet iig dat ik geen winter meer rij zonder winterbanden, al helemaal als je minimaal 2 keer op wintersport gaat.
@Jipp: zozo .. da,s een knap stukje “economisch denken” van je ..

of ben je gewoon constant dronken ??
@lincoln:
jipp is echt niet dronken.
wat economie.
heb je het over de uitvoering van je autootje ?
is dit de zelfde lincoln van november 2010.
ben jij dronken ?
@Ikke: inderdaad op glad wegdek hebben winterbanden tot wel 30% voordeel. Echter op droog en nat wegdek hebben ze tot wel 10% nadeel (langere remweg, aquaplaning). Als nu 90% van de winter droog of nat wegdek is, heb je met winterbanden dus een feitelijk veiligheidsnadeel. De discussie is in zoverre onzinnig dat je van te voren het aantal sneeuwdagen niet weet, en er heel veel marketing bla bla is (veiliger vanaf onder 7 graden is wel de ergste) die sommigen voor zoete koek aannemen.
we gaaaaaaan er allemaaaaaal aaaaaaaaaan!!! pff wat een geneuzel. *stiekem wel blij dat hij een setje op voorraad heeft*
@Laue:
gaaaaaaaan dan met die banaaaaaaaaaaaaaan.
Winterbandjes liggen klaar, nog even wachten op de echte kou en ik schroef ze er weer onder !
En wederom wordt de aloude marketingtruc toegepast: creëer schaarste, ook wanneer deze schaarste slechts een illusie is.
@topless:
illusie ?
ga maar lekker topless de greppel in met je zomerbandjes.
niet echt, want het is een illusie.
toch maar even nadenken.
Mickkleijwegt
winterbanden zijn nu ook minder hard nodig want veel mensen hebben ze nog. en een tekort is zeker niet te merken want ik breng ze elke dag weer volop naar autobedrijven
@Mickkleijwegt:
misschien moet je ander werk zoeken.
per jaar wereldwijd meer dan 1 miljoen auto`s erbij.
elke auto 4 bandjes
dat is 4.000.000 bandjes /jaar.
grapje.
ze slijten ook nog.
schatting bandjes/jaar wereldwijd.
800 MILJARD rubberbomen. !!!
Denk je dat je de enige bent op de wereld.
dat is zo ernstig bekrompen denken.
Winterbanden liggen in de schuur en hier geen losertwieldoppen :)
Alleen amateurs rijden met winterbanden in de winter.
@majinstar: Zal is tijd worden dat alle bmw rijders en niet te vergeten mb rijders de winterbandjes er onder gooien.HEb bar veel van deze vehikels vast zien staan.Achterwielaandrijving= gewoon nadelig in de winter
@majinstar: de auto skills komen boven in de sneeuw, gelukkig heb ik wel een voorwiel aangedreven auto.
@majinstar:
tuurlijk,daar is majinstar weer.
achterwiel aandrijving.
jij doet je auto in de schuur als het september is.
jij gaat weer rijden/bewegen als het juni is.
nou snap ik dat je echt niets van iets weet.
Hier zitten ze er net een weekje onder. 225/40-18 op bbs lm reps. Ook in de winter rijden we in stijl rond. :-)
Winter = winterbanden, Zomer = zomerbanden & daarmee basta.
@AlpinaB3:
BASTA.
ik buig voor U Alpina.
RESPECT
Ja echt ideaal de winterbanden kopen in de zomer. je koopt dan oude troep, vandaar dat je korting krijgt. Er staat altijd een 4 cijferige code op een band (bouwjaar en week). Moet je maar eens opzoeken, die je in de zomer koopt zijn minimaal 1 jaar oud.
@Mc: Ik bedoel: eerst week en dan jaarnummer. dat staat bekend als de DOT code. ALtijd handig om te checken, weet je zeker of je geen overjarige zooi koopt.
@Mc: Nog een reden om ze in de lente op te roken :D
@Mc:
Logisch ?
neen, je schiet een schot in het duister.
je mist.
jammer.
een band gaat makkelijk 20 jaar mee.
je moet dat ding onderhouden.
hoe veilig je auto ook is.
ALLES valt/staat met je sloffen
denk nou even na.
F1, het gaat om de banden.
inter-mediair, slicks.
Be SLICK Man.
als je het niet voor je zelf doet doe het dan voor jou of mijn kinderen
@Mc,

Ik als niet-autorijder, vraag me dan af wat de leeftijd van een band uitmaakt?
Rubber van banden en met name rubber van winterbanden bestaat uit vrij flexibel en zacht rubber. Hoe ouder een band is, hoe meer flexibiliteit verloren gaat. Je ziet dat ook bijvoorbeeld aan oude fietsbanden, in de zijkant van je fietsband komen dan allemaal scheurtjes. Zo erg zal het bij winterbanden niet snel voorkomen, maar hoe ouder hoe meer ‘uitgedroogd’ zo’n band is. Maar uiteindelijk gaan de jaren wel tellen voor een winterband. Want vaak doe je toch wel 2 of 3 jaar met een setje, al is dat natuurlijk afhankelijk van hoeveel en hoe je rijdt. Dus als je al banden koopt van 2 jaar oud en je rijdt er 3 winters mee, dan heb je 5 jaar oude banden onder je auto. Dan ben je natuurlijk al wat flexibiliteit van je banden kwijt..
@Mc:
een keurige analyse.
wij hebben ook nog 1 setje liggen van een opel sintra maar ff kijken of we een voor de mondeo kunnen krijgen :P
Raar dat ik die geluiden in Duitsland niet hoor.
En volgens mij is de markt voor winterbanden net iets groter dan in NL.
@TweetyV6:
net iets ??
het is verplicht om winterbanden te rijden in Duitsland.
Daar houd een hele grote industrie zich mee bezig.
In Duitland gaat het echt niet om 1 piepklein bandenhandelaartje.
daarom heb ik ze er al vanaf april onder liggen!
@stokvis:
wat leg je er in april onder.
je poes ?
gelukkig waren ze in de lente goedkoop toen we ze gekocht hadden…
@KaCh1ng: dat is wel erg slim ja :D
@KaCh1ng:
daar is een man die nadenkt.
en dan verstandig is.
Ik heb gister ook gelijk de verwarming op hoog gezet. ’t Vriest hier al zowat in vergelijking met de afgelopen vijf maanden op Mallorca. Das toch wel een verschil. :P
@Maurice:
dit is humor.
nou dennis, wij verschuilen ons niet achter de rokken van een vrouw.
leipeshitouwe0299
3 weken geleden de eerste winterbanden al om de velgen heen gedraait , werk zelf bij een bandenboer maar bij ons zijn ze in overvloed….
@leipeshitouwe0299:
grote klasse.
vraagje: moet ik winterbanden doen of gewoon gewone banden? maken winterbanden meer herrie en zijn dat van die dunne bandjes en merk je echt dat je meer grip hebt?
@Flamingo:
het is de meest belangrijke beslissing van je auto-carriere.
laat je vakkundig adviseren.
ik acht je daar toe instaat.
niet 1 adviesje van je buurman, mits hij Jonkheer Gijs van Lennep heet.
@Flamingo:
ze maken meer herrie.
maar dat hoor je niet als je in/op de sneeuw rijd.
@Flamingo:
meer grip.
ja, mits je een F1 autootje rijd.
hoewel.
Dit is de meest serieuse beslissing voor jou en je familie.
een winterband heeft een max.toegestane snelheid.
maar, wil jij onder slechte weersomstandigheden 180 km/uur?
dus rij je 60 km/uur in/op de sneeuw.
jij rijd en die zomerbandjes mensen glibberen van links naar rechts.
je ziet het voor je uit gebeuren.
jij bent echt blij met je winterbandjes.
GRIP GRIP GRIP.
baby/kindjes op de achterbank.
zoek naar betrouwbare info-bronnen.
niet mijn reactie`s.
neem er je voordeel van dat ik je misschien aan het denken heb gezet.
dat wil ik niet weten.
al vind je mij de grootste hufter van AB.
ik wens je een goede beslissing toe.
Hahaha hoor de bandenboer al (50x per dag) sorry mevrouw de winterbanden zijn schaars maar voor u heb ik nog wel een setje zijn alleen twee keer zo duur maar dan heb je ook wat! Bullshit schaarste speculeren die er niet is oud spel!
@creative25:
Bullshit to you too.
@mashell: Ik kan niet over alle banden spreken maar ik heb enkele jaren geleden de Michelin Pilot Sport getest tegenover de Michelin Pilot Alpin PA 2 en 3 (vooraan de 3, achteraan de 2, beetje aparte maten, op een sportieve wagen). Zelfde bandenmaten, dat wel, maar dat zijn 225 sloffen vooraan en 255 achteraan, dus geen ideale winterbandenmaten.

Remtesten gedaan op een drogend asfaltwegdek bij 6 graden celcius. Wat je dus doorgaans op een drogere dag in de winter of herfst mag verwachten.

De winterbanden voelden minder accuraat aan, maar remden wel 70 cm korter dan de zomerbanden bij een noodstop aan 100 km/u.

Binnenkort dezelfde test doen met PS2 vs PA3 en 2.
@wooter:
ik lees je verhaal.
wat je experimenteerd maakt mij echt niet uit.
maarrrrr, je schrijft: 70 cm korter.
bedoel je echt 70 centimeter korter ????
bij 100 km/uur.
een NOODSTOP bij 100 km/uur
dat moet een FOUT zijn.
wil je zo vriendelijk zijn om mij te reply`en.
als dat al door anderen gedaan is, prima.
als jij dat niet wil, prima.
als een ander mij nu lekker de huid gaat volschelden.
I deare you.
Als ik een domme fout maak ergens in een comment,verzoek ik je dringend om mij te berichten.
Als het fout is ten aanzien van veiligheid svp mij zo snel mogelijk op mijn vingers tikken.
wie kan me nu eens echt vertellen wat verplicht is???
ik woon aan de grens en koop mijn inkopen meestal zo:n 5 a 15 km over de grens.
ben ik nu verplicht om altijd in de winter met winterbanden te rijden???
wie helpt mij uit de droom???
bvd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).