Ex-GM baas werd absurd duur ingehuurd na ontslag

Auteur: , 22 Reacties

Toen GM failliet ging en president Obama met 50 miljard dollar belastinggeld een doorstart mogelijk moest maken, was één van de voorwaarden dat toenmalig CEO Rick Wagoner het veld zou ruimen. Fritz Henderson werd aangewezen als de nieuwe CEO en hielp GM door het faillissement. Toch was Henderson niet onomstreden, want hij botste geregeld met het bestuur en moest uiteindelijk plaatsmaken voor Ed Whitacre. Toch wilde het bedrijf graag een beroep blijven doen op de kennis en ervaring van Henderson die als sinds 1984 voor GM werkte. Henderson liet zich inhuren als consultant en verkocht zijn huid duur. Heel duur.

Fritz Henderson werd 6 maanden lang voor 5 uur per week ingehuurd en ontving daarvoor een bedrag van 59.090 dollar per maand. Dat contract is ten einde gekomen. Wanneer je dat op de achterkant van een sigarendoos omrekent naar een jaarsalaris bij een fulltime job, dan zou dat inclusief normale secundaire arbeidsvoorwaarden neerkomen op een basis jaarsalaris van ongeveer 6,5 tot 7 miljoen euro. Dat is dus exclusief toeslagen, aandelenregelingen en bijzondere bonussen die topmannen doorgaans genieten welke het basisloon nog eens verdubbelen.

Absurde bedragen als je het mij vraagt, maar je weet wat men zegt: “Iets is waard wat de gek ervoor geeft”. En Obama maar klagen over de graaicultuur bij de banken. Het gebeurt evengoed recht onder z’n neus. Nemen we Henderson iets kwalijk? Ik niet, want ik zou waarschijnlijk hetzelfde doen. (via: jalopnik)22 reacties

Als ze je eerst ontslaan en toch hard nodig blijken te hebben dan kun en wil je wel heel wat vragen. Blijkbaar vonden ze hem het waard, die paar uurtjes advies… :?
Ehm… Dat is toch niet zo heel absurd? Grote bedrijven keren hun topmannen sowieso miljoenen uit, exclusief regelingen. Als ‘zelfstandige’ mag je je uurloon in loondienst ongeveer x 3 doen, dan kom je op je ‘externe loon’. In loondienst zou hij dus zo’n 2-2,5 miljoen per jaar hebben verdiend. Lijkt me zelfs absurd weinig voor zo’n functie. :)
Netjes. Als je ergens legaal geld kan onttrekken moet je dat maar doen. Je leeft maar één keer en het is ieder voor zich, in dat soort regionen.
Da’s een berichtje van eind februari: http://www.autoblog.com/2010/02/22/gm-ceo-whitacre-earns-9m-year-henderson-consultant/
En ik sluit me aan bij Plague, zo heel veel vind ik het eigenlijk niet eens.
@Danny:
Hmmm, je hebt inderdaad gelijk. Scherp!

Bron voor dit artikel Jalopnik zit over het algemeen ook bovenop het nieuws en had het gisteren pas op de site staan. Waarschijnlijk omdat het contract onlangs is afgelopen. Zelf was ik het bericht nog niet eerder tegengekomen. :?

Maar goed, ik blijf het veel geld vinden voor een bedrijf die met overheidssteun overeind gehouden/geholpen is.
Jeetje, wat een jaloezie maak ik hier uit deze tekst! Doe ff normaal en zet mensen niet op tegen anderen. Want ookal zou je dezelfde hebben gedaan als Henderson, dan nog vind ik dat jij zo’n tekst niet mag/moet plaatse. Wat bereik jij hiermee Dennis, info geven? Ik dacht van niet! maar ach…zoals zij zeggen: jaloerse types (als jij Dennis) herken je aan hun daden en woorden.
er zijn landen waar je dit soort bedragen vangt als externe sjoelsteenpoetser van de sjoel-vereniging voor mensen met een kunst-gebit ..

geen haan die daar naar kraait ..
@lincoln: externe sjoelsteenpoetser…waar kan ik solliciteren ;)
@JH: hoe weet jij dat ik NL bedoel ??
Lekker voor die man, en omrekenen naar jaarsalaris? Waarom is dat relevant? Misschien doet die man in 5 uur wel meer dan een ‘onkundige’ CEO in 1 week.
59k$ per maand is 600k$ per jaar – geen 6 miljoen :(
@sput: Lezen is ook een vak.
Wanneer je dat op de achterkant van een sigarendoos omrekent naar een jaarsalaris bij een fulltime job, dan zou dat inclusief normale secundaire arbeidsvoorwaarden neerkomen op een basis jaarsalaris van ongeveer 6,5 tot 7 miljoen euro.
Wat een slechte omrekening naar jaarsalaris… hoe bedoel je stemmingmakerij op deze manier. Hij is voor dat bedrag INGEHUURD. Daar zitten alle secundaire arbeidsvoorwaarde, toeslagen, vakantiegeld etc. etc. al in verwerkt.

En nu realistisch omgerekend:

59090 * 8 (40-urige werkweek) * 12 maanden = 5672640 dollar = 4060873 euro. Dat is dus al maximaal 4 miljoen euro. Haal er voor het gemakt nog 8% afwezigheid af door vakantiedagen en ziekte, dan kom je uit op een totaal salaris van ongeveer 3.75 miljoen euro… Dan moeten nog arbeidsverzekeringen worden betaald en weet ik wat voor onkosten die nog meer heeft gemaakt.

Uiteindelijk aanzienlijk minder dan in het verhaal… maar nog steeds bijzonder / absurd veel en zeker gezien zijn positie.
Het omrekenen naar jaarsalaris had beter achterwege gelaten kunnen worden vanwege de onduidelijkheid die het veroorzaakt.

Duidelijk is wel dat het redelijk schandalig is om zo om te springen met je bail-out geld.
Niets raars aan, dennis is raar hier. Een vrij gangbaar tarief voor de functie en eisen, zelfs wat aan de magere kant. Inderdaad stemmingmakerij hier op ab.nl
Pay up, suckers
Hoop accountants hier of niet
@E34M5touring: Minimaal 1.
Das iets van 3000 euro per uur, gelukkig zit ik daar nog wel wat boven anders moet je volgens mij echt ieder dubbeltje omdraaien.
Raar dat niemand hier zich afvraagt waarom auto’s zo duur zijn. Deze knaap zal niet de enige zijn met zo’n giga salaris of uurtarief. Toen Lee Iacocca in de jaren 90 terugkwam om Chrysler te redden gaf hij zichzelf een salaris van $1.= , dat was pas een vent.
Het meest veelzeggende is om te kijken naar het uurloon: zo’n 2700 dollares.
Is veel maar vergelijkbaar met dat een topadvocaat. Kijk maar naar de uurtarieven bij de ontmanteling van Bear Stearns
Om het gelijk even in een kader te plaatsen, 5 uur consultancy per week zal ongetwijfeld een stuk meer dan 5 uur werken zijn voor hem. En bovendien, als iemand structureel miljoenen kan besparen voor een bedrijf, dan is hij het geld toch gewoon waard? Ik snap het probleem niet eigenlijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).