Vooruitgang! VW Passat rijdt zelfstandig door verkeer

Auteur: , 47 Reacties

De auto die u aan de rechterkant van dit bericht ziet is Leonie. Met Leonie zijn de afgelopen dagen een aantal tests uitgevoerd in de Duitse stad Braunschweig. En wat blijkt: Leonie is -dankzij heel veel technische goodies - in staat om autonoom aan het drukke stadsverkeer deel te nemen.

Dit is de natte droom van Google CEO Eric Schmidt. Hij merkte onlangs op dat het ronduit belachelijk is dat mensen nog zelf auto’s besturen en daardoor ongelukken maken. Computers zouden dat moeten doen. “Your car should drive itself. It just makes sense.”. Aldus Schmidt. Duitse onderzoekers aan de Technische Universiteit Braunschweig hebben inmiddels een Volkswagen Passat geprepareerd die in staat is om zónder bestuurder te kunnen rijden. In de recente tests wist de auto een snelheid van 60 km/u te halen, terwijl de persoon achter het stuur tijd had voor belangrijke zaken dan rijden en opletten.

Voor de zekerheid hebben ze wel een testpiloot achter het stuur gezet. Je weet maar nooit, zo krijg je van die Volvo-taferelen met botsingen en zo. De auto kon zich dankzij sensoren en lasertechniek prima redden op de tweebaans ringweg en ook kruisingen waren geen probleem voor de test-Passat aka Leonie. Dodelijk saai filmpje van de autonome testrit staat HIER. (Zo slaapverwekkend dat we geen zin hebben om ‘m te embedden.)

UPDATE: Google is alweer een paar stappen verder, CHECK!

Met dank aan alle tipgevers!47 reacties

Dat is dan de eerste Passat zeker die zich aan de verkeersregels houdt! :)
Ik las het gisteren al op Telegraaf.nl maar dit is niks nieuws hoor, auto’s die zelfstandig rijden. Op Discovery was er een programma over een wedstrijd tussen universiteiten met dit soort auto’s die zelf rijden, georganiseerd door Darpa.


Nou alleen nog een Harrier constructie erin en dan heb je de toekomst ;)
@Bumer: DARPA zal vast heel veel belangstelling hebben voor Leonie. Bewijst maar weer eens dat German ingenuity wint van Amerikaanse retardness. :D
@BaySideBlueBoy: Haha, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden :P
@Bumer: Inderdaad… heb dat ook gezien… Ze hadden toen een soort van stadje nagebouwd….. En er deed toen ook een Land Rover Discovery mee ;)
@Dimglor: Ha, die Land Rover Discovery was niks vergeleken bij dit zelfstandig rijdende bakbeest :)

http://www.ptgrey.com/newsletters/images/feb2008_oshkosh_terramax_truck.jpg
@Bumer: Juist! Ik wist dat er nog iets groters mee deed…. ik dacht eerst nog dat het een Hummer was.. maar ik kon het mij niet meer herinneren ;)
“Your car should drive itself. It just makes sense.”. Aldus Schmidt.

Echt, die computernerds halen alle plezier uit het leven. Hoogtepunt van hun dag is als ze weer een record hebben gebroken op hun PSP/PS3/Xbox…

Ik ga een politieke partij beginnen. De Partij Voor Plezier. Ga ik al die computernerds tot tweederangs burgers verklaren. Dat was vroeger ook zo. Zet ik ze ook allemaal het land uit. Heb ik ook mijn plezier.
@Rick-dos: ghehe :)
@Rick-dos : vind je dat echt? Als je erover nadenkt vind ik het maar logisch. Het enige object dat nu ongevallen veroorzaakt is hetgeen tussen het stuur en de bestuurderszetel. Als ALLE auto’s autonoom rijden dan verlaagt de kans op een ongeval dramatisch. De computer maakt namelijk geen fouten. Stel je voor : 180 km/h op de autosnelweg, op 10 cm van je voorganger. Stoplichten zullen niet meer nodig zijn op kruispunten, want het verkeer zal zich naadloos kruisen met elkaar zonder elkaar te rammen. De doorvoertijd word sterk verbeterd, want al die ouwe knarren die in de spits naar de winkel willen zullen er raken zonder een karavaan te vormen op weg daarheen.
Flitspalen worden overbodig, want niemand rijd nog te snel.
Het verkeer zal een groot netwerk worden van voertuigen die mensen vervoeren op de meest efficiente manier.
De toekomst word volgens mij zo: je stapt in en de auto vraagt waarheen. Je zegt “de winkel”, maar eerst langs mijn ouders” Vervolgens kan je van muziek genieten, krant lezen, vrouw lastig vallen… zonder je op te jagen in het verkeer. De auto kan je precies vertellen hoe laat je zal aankomen op je bestemming, elke keer….

lijkt me geweldig.

en het “betere bochtenwerk” doe je maar op een vrije dag op het circuit in een vinnige beemer… :)
@slakkegang: Zoiets bestaat al en het heet de trein.


Voor mij hoeft dit allemaal niet. Rijden is leuk en ik hou liever zelf controle over de auto dan dat ik op een computer moet vertrouwen. Als ik bij iemand in zit dan kijk ik ook altijd mee over de weg en wil ik weten wat er gebeurt. Na een half uur is dat erg saai. Klinkt trouwens allemaal leuk en aardig, maar het kan toch niet doorgevoerd worden als standaard. Wat te denken over mensen die net een auto kunnen betalen? Die kunnen de nieuwe technologie niet in de auto stoppen, want dat is te duur.
@slakkegang: Daarbij komt dan nog eens dat computers zeker niet onfeilbaar zijn, aangezien ze ook zijn gemaakt door mensen met menselijke fouten. De geschiedenis bewijst dit althans.
Niemand zit te wachten op deze technologie, op enkele enkelingen na misschien. Mensen willen nog steeds controle hebben over bepaalde zaken.

Moeten ze maar alle wegen afbreken en overal spoorlijnen gaan leggen. Leuk hoor – zo saai wachten in de auto.
“Your car should drive itself. It just makes sense.”. Aldus Schmidt.

Deze stelling gaat alleen op als je vervoer met de auto puur ziet als tussen a – b verplaatsen. Het gevoel van vrijheid en voldoening van het autorijden komt er echter niet in terug. Eigenlijk vind ik de ontwikkeling van de auto naar electronisch individuele monorail mobiel ook een zeer bekrompen gedachte.
In de jaren 70 van de vorige eeuw werden we steeds blij verrast met de toekomstbisie van de gebroeders Das over hoe onze mobiliteit in 2000 er uit zien. Zelfstandig rijdende auto’s, autokopters enz. Nu 40 jaar later is er eigenlijk nauwelijks wat gebeurd. Afijn, je kunt je ipod in een standaardje drukken of je Ipad aan de rugleuning vastmaken. Maar relaxt achteroverzitten en die dingen ook gebruiken dat kan alleen nog maar als je een chauffeur hebt, van vlees en bloed dan wel te verstaan.
Zeer mooi, maar valt het je niet op, dat telkens als er rechtsomkeer moet gemaakt worden, dat er een auto voor rijdt.. En zeker plaats genoeg laat voor 2 auto’s.. Volgens mij kan hij van ver afkomende wagen nog niet detecteren.. Maar het is alleszins al puik werk!
-edit: nutteloze bijdrage-
De voordelen zijn zo groot, dat het er zeker komt als de kostprijs ver genoeg daalt.
het moet anders wel handig zijn zoals in i-robot, dat je altijd de keuze hebt tussen zelf rijden/ de computer het werk laten doen. kan je nog altijd zelf een stukje scheuren maar je kan gerust met de auto naar café, kun je alvast je roes uitslapen onderweg naar huis zonder brokken te maken. of gewoon overnacht op reis vetrekken en wakker worden op je bestemming :)
met dank aan een Amerikaanse universiteit waarschijnlijk
http://www.darpagrandchallenge.com/2007/02/

dit is eigenlijk oud nieuws …

-edit: nutteloze bijdrage-
@pedro: ondertussen waren die DARPA jongens hier mee bezig:
http://www.autoblog.nl/archive/2010/10/10/google-heeft-reeds-zelfsturende-autos
slakkegang, computers maken inderdaad geen fouten, wel de softwaremakers en dat zijn .. mensen.
Laurens, jij hebt echt nog nooit in de praktijk gestaan.
Uw computer staat netjes binnen bij een gemiddelde temperatuur, vochtigheid en trillingsvrij.
En toch loopt die winkel af en toe nog eens vast, kan me niet voorstellen dat je veiligheids of confortinstellingen zo licht inschat.
Ofwel ben je echt dom.
Heb even elektrisch schema van alleen de motorbesturing van een huidige diesel doorgenomen.
Hou U vast, meer dan 200 connectors.
Corretie, connectie’s in stekkers en ground points.
Allemaal, en dit is praktijkpraat, wat heb je aan ABS(toch al een oud systeem)als er gewoon één rempomp of remblok vastzit.
Geen enkel ABS systeem detecteert dit.
Geen lampjes op het display dus alles ok.
ABS werking ???
lol dan kan je beter openbaar vervoer nemen… of een taxi huren !
captain, als je daar op rekent, mishien de laatste reis.
Ben, verstandige kerel.
Laurens, komaan man.
Laurens, je diesel weer niet op te starten of de roetfilter van die stoof verstopt?
AB, tijd had voor belangrijke zaken dan rijden en opletten.
Telefoneren misshien.
rene, spammer
Zo nieuw is dit toch niet? Herinner me een filmpje van Mitusbishi enkele jaren terug waarin een wagen van ze ook al autonoom kon rijden middels tal van camera’s en ander prul. Al was dat wel gewoon op een track, en niet in het verkeer. Niettemin, leuk gedaan. Maar ik stuur toch liever zelf.
knallo, goeiemiddag.
Petsmaster, zo’n hi-tech rommel werkt tot je garantie voorbij is en als je het daarna wil laten maken ben je arm.
knallo, jij was toch van die andere wereld of wereldvreemd?
Mijn Prius geeft zelfstandig gas, telt dat ook?
Het is niet raar dat auto-liefhebbers huiveren van dit soort technologie en vooral toekomstvisies waarin niemand meer zelf rijdt.

Maar jullie moeten niet vergeten dat grotendeels van de mensen in Nederland een auto puur als noodzaak ziet. Het is een handige vervoersmiddel waarmee je overal heen kunt. Er is maar een hele kleine groep die echt van het bochtenwerk en de pk’s geniet.
Relief, correct.
toyotaprius, normale taal is hier altijd welkom.
knallo, nog wakker?
@rene: Nog wakker alleen aan het werk…. Jij?
toyotaprius, auto’s en de technologie daarachter is niet alleen mijn werk, het is mijn leven.
@rene: Ok een die hard auto specialist, maar ben je dan ergens in gespecialiseerd? Merk, soort of type?
toyotaprius, gewoon huidige autotechnologie en heel algemeen, gaat trouwens niet anders meer.
En wie is die google gast om dat te zeggen? “It just makes sense”? Hoezo? Kun je het niet onderbouwen? Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom ik juist WEL zelf wil sturen. En daar kan die-meneer-van-google niet genoeg argumenten waarom wel tegenover zetten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).