Raadplaat: welke racer hebben we hier?

Auteur: , 67 Reacties

Tip: het heeft meer pk's dan de Veyron, weegt vier keer minder, en rijdt een Formule1-auto compleet zoek op een rondje Suzuka. Doorklikken = oplossing.

Laatste tip: het is een volledig virtuele auto, dus eigelijk hebben we er geen bal aan. Het gaat hier namelijk om de Red Bull X1 Prototype Car, die debuteert in het door uitstel geplaagde spel Gran Turismo 5.

Doel van deze exercitie was de volgende vraag: “If you built the fastest racing car on land, one that throws aside all rules and regulations, what would that car look like, how would it perform, and how would it feel to drive?

En dit kwam er dus uit: een racer, aangedreven door een gasturbine, die 545 kg weegt, een topsnelheid van 400 km/u haalt, en minder dan een meter hoog is. Het X1-prototype is het resultaat van een samenwerking tussen GT5-ontwikkelaar Polyphony Digital en Red Bull. Aerodynamica-specialist Adrian Newey en coureurs Sebastian Vettel en Sebastien Loeb hielpen mee met het ontwerp.

Red Bull X1 Prototype

Red Bull X1 Prototype

De specs:

* Engine: gas turbine, 1483bhp @ 15,000RPM, 527lb ft (714 Nm, red.)@ 12,000RPM
* Transmission: continuously variable, rear-wheel drive
* Top Speed: 249mph (400 km/u, red.)
* Weight: 545kg
* Length/Width/Height: 4750/2180/980mm
* Suzuka Lap Time: 1:11.540 (compare with Vettel’s 2009 F1 lap time of 1:30.833)
* Special Features: enclosed wheels, “fan element” to increase low
and medium-speed downforce (much like a vacuum cleaner)

Red Bull X1 Prototype

Red Bull X1 Prototype

Red Bull X1 Prototype

Met dank aan iedereen voor de tips!67 reacties

Caparo Look a like?
Als je gezegd had dat het een Mark II Caparo was had ik je ook geloofd. Grappig zulke dingen, net als de Nike in GT4, maar dat het niet echt bestaat is jammer en maakt het spel wel wat minder realistisch
welk spel? dat spel komt nooit uit!
@paulusrx7: Zullen we daar een weddenschap op afsluiten?

Als ie wel uitkomt krijg ik een exemplaar van jou, als ie niet uitkomt krijg je er één van mij.
@smokin:

zullen we het niet doen? ;)
@smokin: Slap gelul, kijk om wat voor rede ze hem weer anderhalve eeuw hebben uitgesteld… “We wilde de hackers geen kans geven, dus hebben we de firmware requirement aangepast…”
JEZUS! Kom op he! Dat had ook met een simpele game update kunnen verhelpen…
Spel zou in feite rond Forza 2 uitkomen, inmiddels is Forza 3 al uit, druk in ontwikkeling met deeltje 4 volgens mij, en GT5 is nog steeds niet uit! En denk eerlijk dat die natneus van een Jap hem nog wel een maandje uit durft te stellen, en wat geduld van de PS3 gebruikers vraagt…
@RickB: Wat is nu precies slap gelul?

Het enige wat ik zeg is dat ie uitkomt. Daar is weinig slap gelul aan. Ik had hem ook liever eerder gehad, daar niet van. Maar het is zeker geen bloatware.
@RickB: De firmware requirement is juist iets wat je niet met een simpele patch kunt oplossen.

Je moet dan immers een versie met een lagere firmware requirement op de markt brengen, en dat is nou juist het probleem. Die lagere firmware versie is te kraken, en dan kun je het spel illegaal spelen.

Gamers die een spel illegaal spelen zijn meestal niet zo heel erg trouw in het patchen van een spel, dus komt het er op neer dat GT5 illegaal gespeeld zou kunnen worden.

Overigens gaan de geruchten dat het niet de ontwikkelaar van het spel is die deze beslissing heeft gemaakt, maar was het een eis van Sony om de game een hogere firmware requirement te geven.
Dit is hetgeen waar ik al jaren op zit te wachten…die watjes mobielen van de F1 met dito rijders en hun immer annoying restricties….gewoon gáán, met de dood voor ogen…wie is werkelijk het snelst !!!! Wie heeft daadwerkelijk dé ballen!!! Go for it !
@Megakix:

Ze bestaan nog… Was al bang dat ik de enige was met zo’n idee
@ErikkNL: eeeyyjjjj (zoals de Fonz zegt…)
@Megakix: ‘Het is een volledig virtuele auto’. Net zo virtueel dus als de man die hem rijdt – of zijn ballen, for that matter.
Wel leuk dat ze al deze dingen erin verwerken. Het laat toch een visie van bepaalde mensen zien. Sommige dingen zullen misschien ooit nog wel eens voorbijkomen.

Zorgt er wel weer voor dat GT5 een beetje in beter daglicht komt te staan na het uitstellen…
Tja door dit soort grapjes wordt het spel telkens maar weer en weer uitgesteld. De makers proberen het spel steeds meer uit te melken, al blijft de Prologue wel de ergste vorm van oplichting..
Haha dat is wel erg onrealistisch. Dat ding zal nooit snel een bocht om gaan, waar zit de downforce op dat ding? Op de spoilers nauwelijks, hij maakt ook geen of weinig gebruik van ground-effects dus snel zal het niet kunnen zijn.
@JPM: Ik denk dat Newey daar vast wel aan gedacht heeft…
@Merry: Ik denk het niet aangezien zijn team momenteel in een ontzettend spannend gevecht zit om de titel en hij geen tijd heeft voor dit soort fratsen die toch niet bestaan. De naam Newey wordt hier meer als marketing begrip gebruikt dan iets anders.
@JPM:
de wielen zijn dicht gemaakt waardoor het vacium trekt aka stofzuiger
@Vivian Stans: Ga nog maar eens heel gauw op google zoeken wat bedoeld wordt met ‘fan car’.
@JPM: quote: Special Features: enclosed wheels, “fan element” to increase low and medium-speed downforce (much like a vacuum cleaner)
@JPM: enclosed wheels
@Vivian Stans: Ja ik kan ook lezen. Ik begrijp alleen niet hoe jij kan denken dat door de Enclosed wheels er een vacuum ontstaat. Dat meen je toch niet serieus?

Kijk eens naar de foto’s achter op de auto zit een grote ‘fan’ dat is het ‘fan element’ wat ze bedoelen. Die fan zuigt lucht onder de auto weg om voor downforce te zorgen. Daar hebben die enclosed wheels geen zak mee te maken. Die zijn enclosed omdat dat minder weerstand bied.

Dat fan element is gestolen van de Brabham Fan car ontworpen door Gordon Murray toen het team nog van Ecclestone was. Misschien moet je je eerst eens goed inlezen.
@JPM: mijn excuses…die komma is verd*mde klein:P
@JPM: en je denkt niet dat dit projectje ongeveer 2 a 3 jaar geleden begonnen is?
@Merry: We hebben het hier over een virtuele auto. Daarnaast gaat je argument niet op want ook 2 jaar geleden was Newey druk bezig om aan z’n geniale RB5 te werken. Mja als je echt denkt dat een F1 ontwerper 2 jaar bezig is met een ontwerp voor een racespel dan kan ik je geen ‘common sense’ meer bijbrengen.
@: kerel, die auto is al 3 jaar geleden ontworpen.. 2010..
En dat spel is dus ook al zo lang uit.. die auto is trouwens hartstikke goed qua downforce, behalve als je oppervlak eronder niet vlak is.. dan wat minder..
waarom koplampen op de ultieme snelheids duivel?
@monk: om te kijken of de auto de lichtdeeltjes inhaalt of niet xD
Hmmm… Wat heeft meer pk’s dan een Veyron en weegt vier keer minder maar heeft toch een lagere topsnelheid.. zie boven de oplossing :D
@Tinus: het antwoord, downforce ;)…
gewicht heeft weinig effect op de topsnelheid
@monk: Volgens de wetten van Newton niet 8)
@Tinus: Volgens de luchtweerstand wel, die werkt tot een derde macht en in Newton’s wetten (tot een tweede macht) gaan uit van een vacuum.:)
Aparte combinatie van PK en koppel. Is dat normaal bij een turbine motor?
@Stender:

Spijtig genoeg wel ja, dit is net iets anders als een V8 met een compressor erop. Maar let ook op de CVT, hij zal constant in de hoge toeren zitten dus waar koppel anders onontbeerlijk is is het hier minder belangrijk.
great, toevallig ben ik met iets soortgelijks bezig voor mn portfolio,…maar ziet er heel cool uit,…
@saba: onder portfolio bedoel je; “plaatjes voor in je portomonnaie” ? ;-)
@Megakix: nee?…
Zalig, dit is toch waar iedere ontwerper van droomt. Al hadden ze ook spoilers kunnen gebruiken die van vorm veranderen. Die technologie is al beschikbaar. Voor de rest chapeau zal wel veel show’kes geven denk ik.

Al zal RB wel hopen op een antwoord hierop, als in extra vertrouwen van sponsors en investeerders net zoals het aantrekken van nieuwe Ir.’s en vooral hoe reageren Mclaren en Ferrari hierop? (of andere teams die het aandacht meer nodig hebben)
gaap….zo kinderachtig
Ze kunnen het spel beter uitbrengen ipv zich met dit soort onzin bezig te houden.
@petruspaulus: het spel is al af, het wachten is op de firmware update,…
@petruspaulus:
de maker van het spel heeft wel meer dromen dan alleen het spel
Nog een half jaar wachten dus voordat we er allemaal in kunnen rijden! Polyphony Digital kan een dikke krijgen!
Het is dat ik de collector’s edition al heb gereserveerd, maar anders.. ;)
@Brutus: je kan er al in rijden hoor ;) Via GT5. die al een jaar of 3 uit is….
GT6 moeten we nog ff (heel lang) op wachten.. :(
dus GT5 wordt dus als nog een arcade
Hoelang nog tot ik met deze super snelle monster kan rijden
mg src=”http://www.gtpla.net/wp-content/uploads/2010/10/red-bull-x1-prototype-side.jpg” width=”450″ /
img src=”http://www.gtpla.net/wp-content/uploads/2010/10/red-bull-x1-prototype-side.jpg” width=”450? /
hier is veel meer info beschikbaar en coolere foto’s: http://www.gtplanet.net/gran-turismo-5s-red-bull-x1-prototype-revealed-wspecs/
Nu de vraag: Gaat het ook daadwerkelijk in die tijd rond Suzuka?
Ik heb ook een auto ontworpen, die doet het binnen een minuut en gaat 500 km/h. Kom op, toen ik lang geleden nog NFS Hot pursuit speelde (de oude) kon je een prototype Veyron (mod) er in doen, die deed elke bocht met 400.
@mrB: Ja dat kan hij wel degelijk.. Als goed coureur kun je dat soort tijden halen op de ps3..
Voor jij of ik is het hartstikke moeilijk, maar het is echt een t**ing snel ding!
@Vivian Stans: niet zo moeilijk hoor anders -> copy paste.

Ik word er alleen maar meer neergeslagen door over deze berichten, GT5 duurt echt veel te lang… Ik kocht zo’n 15 maanden geleden een PS3 omdat “GT5 over een paar maanden uit ging komen”. Gelukkig is er nog FIFA ondertussen!
Gelijk invoeren als nieuwe hoofdklasse.
Niks suffe regeltjes gewoon zo snel mogelijk dat rondje maken.
-edit: nutteloze bijdrage-
Zoo een auro uit een spel ik krijg er echt een harde plasser van super zeg. ……..
?
meer pk dan de Bugatti, 4 keer zo licht, minder dan een meter hoog en ‘maar’ 400/h?
Ja… alleen kan deze dus ook de bocht door…
En ja, de Concept GT by Citroen was ook al zo’n leuk maar volkomen nutteloos ding. Had liever het spel al kunnen spelen dan steeds van die ondingen erbij waar je weinig aan hebt.

Maargoed… desalniettemin… GT5 zou komen toen de PS3 uitkwam… ik geloofde het niet.. dus had nog geen PS3 gekocht.
Inmiddels nu dat GT dan werkelijk in de winkels aangekondigd wordt toch maar een pack besteld… nog maar 1,5maandje wachten…
Een gasturbine is in vergelijking met een standaard zuiger/cillinder moter enorm traag wat betreft gasreactie. Echt lekker ‘revven’ of na hard remmen snel weer op het gas is er niet bij…

afgeschreven die auto
Ik heb een idee: laat alle F1-teams zo een racer bouwen zonder regels(alleen enkele veiligheidsregelingen omtrent de monocoque) en laat ze daadwerkelijk bouwen!
Om vervolgens ze over een behoorlijk veilig maar snel circuit te laten scheuren (Spa, Monza,…)
En op die race de huidige puntentelling toepassen maal3.
Deze race gewoon meerekenen op het einde van het jaar bij de constructeurs.

Kleine teams die weten toch niet te winnen kunnen dan niet mee doen, of juist omgekeerd,kleine teams kunnen er de schade mee inhalen.

Dit zou echt de natte droom zijn van elke ingenieur! Bernie… je wil de F1 spannender maken, wel zie hier.
@vale46: Wow je stelt iets voor waar de hele F1 en het hele F1 circus en fans nu al ruim 10 jaar vanaf proberen te komen! Goed bezig.
Grappig want volgens mij had de GTBYCitroën ook een gasturbine want je had maar 1 versnelling, en hij ging veelste snel tov de tegenstanders, zal dit ook wel weer worden.
@The360box: in het spel had de “GT by citroen” een elektromotor en 1 versnelling zoals bij de Tesla Roadster. in het echt een V8.
hehe toevallig gisteren gelezen @ grantourismo.com
Klopt… en zelfs in Gran Turismo merk je dat die ene versnelling niet zo praktisch is op een circuit met krappe bochten en korte rechte stukken…
Heeft er niemand in de gaten dat GT5 al bijna 3 jaar uit is….?!

GT6 moeten we nog op wachten mensen.. GT5 is al dik 2.5 jaar uit :O

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).