Rijtest en video: Lotus Evora

Auteur: , 77 Reacties

Geparkeerd op een anoniem parkeerterrein, op een anoniem industrieterrein, maakt de Evora een lauwe indruk op me. Maar dat was alleen de eerste indruk.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in dat geval de video HIER! ]

Lotus Evora

Om nu te zeggen dat het daarna alleen maar beter werd is ook niet waar. Dat is wellicht het lot van deze Evora. Lotus kennen we als fabrikant van extreem lichtgewicht, extreem agiele, niet extreem krachtige, maar wel snelle sportautootjes. En ja het verkleinwoord wordt bewust ingezet. De Exige, Elise en Elan hebben/hadden één ding gemeen: ze zijn klein en licht. De Evora is dat niet, vergeleken met de Elise is er bijna een halve meter extra lengte en 500 kg extra ballast om mee te zeulen. Dat lijkt niet goed, maar met het heerlijke Nederlandse herfstweer is een beetje extra comfort niet overbodig.

Lotus Evora

De extra centimeters en kilogrammen maken de Evora natuurlijk wel een veel volwassener auto dan de andere hardcore producten van Lotus. De Evora is zelfs verrassend ruim voorin. Zowel de bestuurder (ik in dit geval) en de passagier (cameraman Patrick) zitten goed met genoeg ruimte. Helaas moest de rest van ons productieteam thuis blijven, want we hadden de Evora 2+0 mee. Voor een kleine meerprijs biedt Lotus ook de Evora 2+2, in welk geval de rest van het productieteam ook thuis had moeten blijven. In de 2+0 versie is de achterbank vervangen door een soort plank. Die is een centimeter of 30 breed en wordt geblokkeerd door de voorstoelen. Je kunt er dus prima een paar kranten kwijt. Of een paar stokbroden. Maar echte bagage is lastig, tenzij je heel lenig bent.

Lotus Evora

Qua ruimteaanbod roept de Evora dus wat gemengde gevoelens op. Dat gaat stug verder met de bouwkwaliteit en afwerking. Enerzijds zijn de materialen prachtig met leer op het dashboard en RVS paneeltjes waar de knoppen in gepositioneerd zijn. Anderzijds had de man die de verlichting van de knoppen ontwierp de avond ervoor er absoluut een paar teveel op, nadat hij zich vrijdagavond klem had gezopen op een whisky proeverij na een heftige vrijdagmiddagborrel. Elk licht was hem teveel en hij heeft de gehele werkdag dan ook besteed aan het zo veel mogelijk dimmen van de lichtjes. Het is hem gelukt en zijn zware hoofd kreeg daarmee de broodnodige rust die we hem allemaal zo gunnen. Enige nadeel is dat het voor de Evora bestuurder een tikkie onduidelijk is of een bepaalde knop nu wel of niet is ingedrukt. Maar goed: een kniesoor die daar op let.

Lotus Evora

En dan gaan we door met de afdeling performance. De sprint naar de 100 duurt 5 seconden rond en dat is comfortabel sneller dan zowel Cayman als Cayman S. En het is snel genoeg om ook hele hete hothatches van je af te houden. De topsnelheid is 260 km/u en dat is meestal net genoeg om oliegestookte Duitse zakensedans achter je te houden (en alle andere op 250 afgeregelde kanonnen). Maar een Cayman (S) zul je moeten laten gaan. En een Focus RS ook. Toch kan ik er niet over klagen, maar in hallelujah sferen rond de aandrijflijn ben ik ook niet. De 3.5 V6 geeft de Evora genoeg snelheid, maar heel inspirerend klinkt die niet. Bovendien komt de V6 uit de rekken van Toyota, niet het eerste merk waar we aan denken als het gaat over spannende motoren. Betrouwbaar zal het allemaal wel zijn, maar van een ritje in de Spider V6 (916) van een vriend kreeg ik al meer kippenvel op mijn armen.

Lotus Evora

Het topvermogen van 280 pk (en maximumkoppel van 342 nm) zijn ook al geen waarden voor een 3,5 liter groot blok waar ik van mijn stoel van val. Voor meer performance biedt Lotus sinds kort echter ook de Evora S. Dankzij de toevoeging van een supercharger schopt die het tot 350 pk en 400 Nm, maar daarvoor moet je wel 100 kg extra gewicht op de koop toe nemen. Het chassis kan de extra pk’s overigens heel gemakkelijk aan. Grip, tractie en balans zijn excellent. Vermoedelijk stuurt de Evora zelfs als een dolle in, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat niet lekker heb kunnen testen. Tijdens testperiode hadden we regen, regen en nog eens regen. En zeker geen droog wegdek om ten volle van de Evora experience te genieten. Uberhaupt bleek de Evora een uitdagende klant om onder echte gladde omstandigheden naar de limiet te rijden.

Lotus Evora

Een absoluut positief punt is het veercomfort. Vering en demping van de Evora zijn excellent. Dat is niet alleen fijn als je graag rust wilt hebben, maar bijvoorbeeld ook als je tempo wilt maken op hobbelige wegen. Bij veel andere sportieve auto’s moet je dan marge inbouwen voor een wegdribbelend voor- of achterasje, maar dat hoeft bij de Evora niet, die blijft onverstoorbaar zijn koers volgen.

Lotus Evora

Na het zoet is er echter ook weer het zuur. Koop het liefst een Evora voor bij uw tweede huis op een niet-perse-zonnige-maar-wel-droge locatie. De ruitenwisser is namelijk verschrikkelijk. Hij maakt de ruit goed droog hoor, maar ik kreeg flashbacks naar mijn eerste kilometers. En die legde ik af in een Fiat Panda (de originele). Ook met één ruitenwisser, met een motortje wat een vreselijk geluid maakte. Destijds geen probleem, want ik was allang blij niet meer in de bus te zitten. Maar in een auto die met Porsche moet concurreren valt het wel weer negatief op. En nu we toch op die toer zijn: Lotus levert alleen een audio/navigatiesysteem van Alpine. Een mooi staaltje vernuft met graphics van de ontwerper die destijds ook de graphics voor de Commodore64 deed.

Lotus Evora

Gelukkig kunnen we het verhaal blij eindigen, want er is een gebied waar de Evora ook excelleert. Dat zijn de looks. Wat een aandacht krijgt de Evora van voetgangers, medeweggebruikers, fietsers en andere voorbijgangers. Zeker in het lichtblauw metallic valt ie in de smaak. De mensen schatten het prijskaartje ook compleet anders in. De Evora 2+0 is er namelijk al voor 77.289,17 euro. Daarmee valt de Evora netjes tussen Cayman met en zonder S, maar een Nissan 370Z is een fors stuk goedkoper. Qua stuureigenschappen en looks is de Evora iedere euro waard, maar qua afwerking en motor niet. Aan jou de keuze wat je het belangrijkst vindt.77 reacties

Ziet er goed uit! Lotus Evora;)
Mooie bak,maar heeft niks meer te maken met de oer lotus.Qua wegligging niet te evenaren.
edit: dank u, is gefixed!

Super maar toch jammer dat jullie niet de Evora S konden testen! Die maakt het plaatje completer imo. Ze hadden bij Lotus beter kunnen opteren voor zo’n vette Pioneer Avic, top-of-the-bill. http://www.pioneer.fr/nl/page/products/NavGate/landing.html
al gezien op RTL Autoblog! een erg mooie rijtest!
Ik blijf die achterkant nogal vreemd vinden met dat kleine lichtje ernaast. Zelfde verhaal met de Mulsanne.

Je kan inderdaad een Porsche kiezen voor dat geld en dat je dan bijvoorbeeld een stille ruitenwisser hebt, maar in een Evora hoef je tenminste niet aan een soort touwtje te trekken om de deur open te doen.. :?

– Weer dat woord.. “Premium”.. Kan iemand mij dit uitleggen? Kan je dan gelijk ook ff uitleggen wat “VAG” en ‘bijtelling’ is? Bedankt. :)
@bosnialove: Premium is de algemene visie dat een product als superieur wordt beschouwd over een vergelijkbaar product door een hogere sociale status aan het product toe te kennen waarmee de consument zich wil identificeren. Dit bereikt een producent door een hoger dan gemiddeld marketing budget en is zichtbaar in een hogere prijs van het product in vergelijking met een substituut.
@JPM: Aha, duidelijke taal. Moest het toch even twee keer doorlezen om het te snappen. Bedankt. ;)
Leuke rijtest!

@JPM: Dus als Lada 100k voor een auto gaat vragen en het marketing budget opschroeft is het ook premium?
@Vince: door een hoger marketing budget kan men inderdaad de illusie wekken dat een product begeerlijker is dan de concurrent.
@JPM: Maar een stuk kwaliteit lijkt me zeker onderdeel te zijn van het totaal plaatje, net als design.
Pieter Autofans
Best negatief verslag als ik de tekst lees en video bekijk. Ik heb er zelf nog niet met gereden en ben blij dat ik men perceptie wat kan bijschaven. Lotus is dus niet foutloos. :)
Mooi (voor)laatste shot. Ik weet niet waarom, maar ik voel me toch altijd net iets meer aangetrokken tot een lotus dan een Porsche.
Ongekend lelijke auto. Vormt geen geheel, en zit er raar uit, a la Multipla. Ik vind dit maar niets. Wel een goed filmpje.
Wat een mislukt ontwerp. Erg jammer want de prestaties zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Als Porsche-hater zou zelfs ik voor een Cayman gaan.
wtf de ergonomie van porsche vs lotus kijk is naar het bedrag dat beide merken ter beschikking hebben en weet dat dit david tegen goliath is …
Zin om even je eigen Evora samen te stellen? ;) Klik!

http://www.lotusevora.com/en-gb/configurator/customize
Mooie bak, maar voor dat geld vind ik die minpunten toch echt niet kunnen en maar een zescilindertje. Ik zou voor een Audi S5 gaan in deze prijs categorie, heb je een V8 en top afwerking.
@b: hmm dan ga je voor een 2e hands s5 neem ik aan? ;)
Wat een gaaf eindshot op dat filmpje zeg!
Top filmpje! Kwam lekker volwassen over en ik kon eindelijk weer om Wouter lachen (stukje over het Toyota blok). Mooie eindshot ook.

OT, doe mij maar een Cayman als t moet.
crosscabouter
@birdboy: & @ chrizz: Welk eindshot bedoelen jullie? Die vertraging is geweldig inderdaad, maar het feit dat AB er zomaar een shot ‘ik moet even de weg vragen als man’ er aan het einde aan toegevoegd heeft, vind ik persoonlijk nog het mooiste.

@Wouter: kudo’s voor de rijtest en het commentaar!
Prima test, zo ver ik kan oordelen lijkt enige kritiek op zijn plaats, het is geen perfecte auto. Ik vond ‘m op het plaatje niet, maar laatst zag ik ‘m in real-life: WOW!

@Wouter / Autoblog: Hebbe jullie ‘m alleen in nat weer gereden?

Wat dan krijg je wellicht geen goede indruk van zijn core competenties. De engels blog / bladen, hoe dubieus ook, zijn overdeelt positief over de rij eigenschappen.
Bij zo’n auto verwacht je toch enige mate van geluid uit de uitlaat, maar niks, noppes, nada. Het lijkt wel een elektrische auto…
@Citrofiel: Toen ik AB refreshte en deze bovenaan stond, was het eerste wat in me op kwam ‘Tesla’, en dat alleen op basis van uiterlijk.
@birdboy: kijk, en dat is ECHT slechte reclame!
@Citrofiel: Snap je nu dat ik die sportuitlaat onder de Elise niet verkeerd vond? ;)
“en dat is comfortabel sneller dan zowel Cayman als Cayman S”
Zet hem naast de Cayman S en je zal snel ontdekken dat dit niet zo is…
mooi werk jongens ! en nu heb ik het over ab en lotus !
Mooi ding, maar zo te zien toch niet helemaal mijn auto… Gewicht/vermogen is toch wat raar voor een Lotus…
Geen geluid uit je Evora? Kreisiegg-uitlaatje plaatsen.
Lotus heeft deze wagen speciaal beschaafd gehouden :)
Who need a V8-V12 ;)

http://www.youtube.com/watch?v=YkE3iuhW2X0
http://www.youtube.com/watch?v=0sggEUWH-HA
@XiPHiAS: ja maar zo een kreissieg uitlaat kost al rap
€10 000 maar ja daarvoor kan je het geluid dan ook uitschakelen he
@XiPHiAS:
Dat is pas geluid!
@XiPHiAS: Zo, dat scheelt. Dat zou niet eens een optie moeten zijn. Dit hoort erop!
Geen mooie auto om te zien. De neus klopt niet. De bumper is te hoog opgetrokken, wat ‘m iets vierkants geeft.Wat weer vloekt met de ronde lijnen van de rest van de auto. Zwaarder dan een Lotus zou moeten zijn, nog steeds een matige afwerking, geen mooi motorgeluid en dan ook nog duurder dan een Cayman? Dan zou ik de Porsche kopen. Lijkt me ook een stuk waardevaster.
@midasracer: en hoe beoordeel je de afwerking? in het filmpje heb je alleen een paar knopjes gezien ;)
@patrick: Ik baseer mijn conclusies op bovenstaande tekst. Uiteraard heb ik de Evora nog niet in het wild gezien. Ik heb in mijn omgeving nog nooit een Lotus in het wild gezien, blijkbaar zal ik ervoor naar Lochem moeten.
Niets te melden over de versnellingsbak ? Alle andere testverslagen spreken over een haperende versnellingsbak. Niet van gemerkt Wouter ?
Geef mij maar zo’n Lotus, een boxter of cayman is zo saai.
Afwerking is weer typisch Lotus dus slecht en dat is jammer vooral nu ze de wat verwendere klanten willen binnenhalen.
De elise is voor mij veel te spartaans en op Zandvoort/Zolder zit ik toch nooit, dus is dit wel een leuke optie ehmm nog even verder sparen.
Prachtige auto om te zien. Toevallig ligt dat 280pk 3.5 blok ook in de Lexus RX350, die (met zijn 1950kg) in 8.0sec naar de 100 sprint. Ik heb nu een week gereden in de RX (leenauto) en vind het motorblok echt fantastisch. Leg dat ding in een auto die 700kg lichter is met rwd, moet wel dikke pret worden. Oftewel: nog even sparen en bestellen dat ding! (leuk weetje: RX350 kost ook 80.000)
in een lotus ga je toch niet lopen ouwehoeren over knopjes en een squeeky ruitenwisser?

als je comfort en luxe wil koop je maar een S5 of een porsche. Die zet niemand op de foto, of vraagt je naar motor of prestaties (want die info staat allemaal op de kofferbak)
Erg leuke test, zeer bijzondere auto! Op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland rondgereden zo te zien :)
Maar die kleur….wel apart, en opvallend….maar ehhh….soort lichtblauw? Mmmmm….

Idd een scherpe prijs, alternatief zou zo’n Audi TTRS kunnen zijn, zag ik laatst op parkeerterrein van de lokale AH (Duits nr bord). Zal wel goed zijn, maar deed mij niks.
BMW Z4 35i met sportpakket/fabriekstuning dan maar? Die kost iets minder.
Die Nissan 370Z is voor 56 mille idd een relatief koopje, maar ja, dan rijd je in een Nissan.
Wouter, ben je nog in Zierikzee aangekomen? Volgens mij was het immer geraudeaus… ;)
Vind het wel een mooie auto, ok lijnen vloeken wat maar de auto heeft wel wat. een zekere flair.. Maar wordt niet klinisch tegenwoordig niet onder karakteristiek geschaald?
Mooie auto waar Lotus hopelijk weer wat centjes mee kan binnenharken om nieuwe modellen te ontwikkelen. Ik vind de voorzijde nog een beetje saai, maar de achterzijde spreekt erg aan. Wordt vast een facelifter op los gelaten.
Lekker voor je lak die losse kiezelsteentjes op de Brouwersdam maar je kunt daar wel leuk glijden.

Vind de lotus van binnen wel een beetje simpel eruit zien, net een zelfbouw projectje met die 2 standaard recaro’s
what the fack *piep*
iets te laat, maar weer heerlijk droog!
hahaha piepje was niet echt op tijd :P

What the fuck .. *piep*

Maar wat een lelijk auto vind ik dit zeg.. Die neus is echt, echt niet mooi!
Prachtig eindshot!
Hmm havenhoofd van Willemstad(NB) waar de foto’s zijn genomen als ik het juist heb.
beetje te weinig identiteit vind ik,

vroeger was het in dit geval beter…

het lijkt wel een jappanner!
doe mijn maar een Boxster S, ik vind de lotus echt niks.
Ik hover al een tijdje op deze site rond, maar deze review is een opmerking waard. Dit is tot nu toe de beste review die ik hier heb gezien. Een goede balans tussen goed en minder goed/slecht, gecombineerd met een aardige dosis humor. Ga zo door!
@thyking: Trouwens: hebben jullie (autoblog) nog een foto van de ruimte achter de stoelen? Er werd in het filmpje een opmerking over gemaakt, maar we hebben het niet mogen zien. En ik ben toch wel benieuwd…
Svenska Aeroplan AB
Helemaal mee eens! Beste filmpje tot nu toe.
Alleen mistte ik ook een dik motorgeluid, maar blijkt dus dat het aan de Lotus ligt en niet aan het filmpje…

1 ding moet ik nog ff kwijt: WAT EEN INTERIEUR!!!
Mooiste interieur van het moment, hands down…
Kleurstelling, design, mix luxe/sportief, he-le-maal TOP!
Ik blijf het een mooie wagen vinden…
Jammer dat je die amper tegenkomt…
Trouwens ook een zeer mooi filmpje…
Vooral die laatste shot (slowmotion beeld van drift) was echt mooi…! :)
Mooie kleur, mooie velgen en een mooi interieur. Jammer dat de rest niet geslaagd is.
Net zo lelijk als Tesla. oohoho kopieer werk. not nice
Leuke rijtest, heb genoten en gelachen:D
De auto zelf wordt ik niet zo warm van qua uiterlijk,
maar was wel benieuwd naar zijn prestaties en bouw kwaliteit.
Ik vind ‘m nu toch wel minder mooi dan daarvoor. De oude/huidige Elise is mooier en echt typisch Lotus zoals ik Lotus ken.
De Evora is geen opvolger van de Esprit en toch vrijwel hetzelfde.
waar is deze rijtest gedaan ???
Wie heeft ‘m eigenlijk al in levende lijve gezien? Duidelijk nog niet veel want in het echt is het werkelijk een prachtige wagen. Een cayman is saaiere alsook lelijkere keuze
correctie: “DE saaiere…”
Heren ik heb genoten van deze review. Beeld leek beter (kwalitatief), geen staand gezwets over milieu-gelul, geen rtl 200% positief commentaar… Heerlijke auto en die twee zitjes achterin zou ik met liefde volstouwen met twee kinderzitjes….. “papa, heel hard rije” “Ja kids, nu gaat papa weer ff heel hard rije” :D
Jaaaaah eindelijk weer eens een Brits automobiel. toevallig zat ik laatst in jullie video bibliotheek te strunen naar intressante rijtesten van Britse autos maar helaas niet veel. Eindelijk een mooie Lotus!! Keep it up, enne volgende week een TVR????,als je tenminste durft Wouter ;) ???

Voor de rest echt wel genieten van het prachtige design, ligt wel in mijn straatje, If you know what i mean? :P. De bouw kwaliteit/funtionaliteit is weer typisch. Mijn vader rijd een Morgan en das het zelfde laken en pak. But who cares it just lives! Its got character! Zie laatste topgear aflevering:http://www.streetfire.net/video/top-gear-15×06-20100801_2044660.htm
Wat een vercshrikkelijk lelijk kleur zeg…
Smurfenmoiel! :D
Voor de rest spreekt lotus me zo niet aan.
Het einde van het filmpje, vertraagd wegslippen, very nice.
Leuk om te zien, mag vaker!
Wat voor cam wordt er nu gebruikt? :)
@vla: Voor een aantal stukjes heb ik de 550D gebruikt. Verder met een leencam, de sony V1 op 1080i
Een Britse auto, met stuurtje links ?
ik weet niet. ik vind het gewoon geen lotus.
ik was altijd echt gek op die auto’s, zo grappig klein dat je de auto bijjjjna onderschat.
ik vond ze gewoon ook echt mooie wagens, maar hiermee, ik vind het niets speciaals meer hebben.

hier in lochem staat er een lotus dealer, volgens mij 1 van de weinige of weet ik veel wat, maar is altijd leuk om langs te rijden of wat dan ook, leuke auto’tjes. maar ik zie nu al een hele lange tijd zo’n evora staan en dat vloekt gewoon met de mooie lotusjes die er al waren! teleurstellend
Sinds de Elise geen nieuwe Lotus meer gezien die me kan boeien. Vind ook de Evora het een beetje net niet. Vooral vanaf de portieren vind ik het geen mooi geheel. Lijkt nu meer op een merk dat heel graag wil maar het niet echt lukt..
.
tja zeuren over die knopjes, wisser en stomzinnige premium blabla.. uiteindelijk heb ik meer respect voor iemand die voor een onderscheidende auto gaat ipv weer de zoveelste A/S5, Cayman enz..
wouter, ik ken werkelijk niemand die “tractie” op zo’n manier zegt als jij doet 03:18. Nou ja vooral de bek die je trekt dan. Je manier van articuleren blijft toch wel een béétje vreemd :P
Sorry, maar de review van TG was veel beter, OK brits maar ook kritisch, én humoristisch en dat met de normaliter irritante Clarkson…

http://www.youtube.com/watch?v=ZHcLP0wvENQ
Leuke testvideo! Mooie auto, mooie stoeltjes, echte rijdersauto.
Hallo redactie, bij elk filmpje dat ik kijk krijg ik een reclameboodschap vooraf. Prima, kan ik allemaal begrijpen, maar kunnen jullie er SVP voor zorgen dat het VOLUME van de reclames ook aan te passen is zoals bij de filmpjes zelf? Ik durf laat op de avond geen filmpje meer te kijken gezien het door de woonkamer heenknalt en ik het niet zachter kan zetten! (ja ja, via het conf. scherm op je pc, maar dat is een bak werk, dus graag gewoon een volumeknop!).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).