ANWB trekt het infuus uit de Autokampioen

Auteur: , 71 Reacties

Het is zover, de zwanenzang van de dode boom van de Seniorenclub is een feit. De laatste editie van de Autokampioen zal half december verschijnen, en daarna is het schluss, basta, en einde verhaal voor het magazine met het hoogste fleece truien-gehalte. Ook het gratis blad Onderweg moet er per 4 november aan geloven, wat inhoudt dat er in 2011 geen ANWB-autolectuur meer verkrijgbaar is.

Reden voor de discontinuering is “gelegen in de tegenvallende advertentieverkopen, de teruglopende oplage van het automagazine en de keuze van de ANWB om haar leden via het internet en de sociale media te voorzien van de door hen gewenste auto-informatie.

Wij juichen het toe dat mensen worden gestimuleerd via internet en sociale media hun dagelijkse fix aan autonieuws te scoren, aangezien dit de informatievoorziening van de toekomst is. Jammer voor de papieren edities, maar laten we het positief bekijken: de Autokampioen heeft het wel mooi net zo lang uit kunnen houden als de gemiddelde leeftijd van hun abonnees (80 jaar). Waarvan akte.

De ANWB gaat proberen hun personeelsbestand van de Autokampioen zo veel mogelijk in te zetten voor de webredactie. Volgens ons moet dit he-le-maal goed gaan komen! Een interview met de hoofdredacteur vind je hier onder:

.

En nu graag 2 minuutjes stilte voor de Autokampioen:71 reacties

He verdikkie… Hoe moet ik er nou achter komen welke caravan het best geschikt is voor 65-plussers..?
@Bertus: dat kan je gewoon blijven lezen in de Kampeer & Caravan Kampioen ;)
http://www.anwb.nl/webwinkel/tijdschriften/kck,/KCK.html
@robbie: hehe. Het meest sneue dat je bij iemand thuis zou kunnen aantreffen dat is dan die bewaarcassette: “Alle KCK’s overzichtelijk bij elkaar in een speciale bewaarcassette? Met de bewaarcassette zet je alle oude KCK’s netjes in de boekenkast.”
Morgen in het nieuws; verkoop van wc-papier stijgt hard!
@autoblogger:

En ook van Autoblog Jaarboeken heb ik gehoord?
@Apache:
Opstartfoutje van ab.nl is dat. ze hebben ook een DVD. Die ik overigens nog niet heb. Hoe kan ik die krijgen?
@Laue: we gaan binnenkort een shop openen ;)
@autoblogger:
Ik kan niet wachten op een autoblog mok.
@Laue: Ik heb een dvd met rijtesten van AB… :oops:
De Waterkampioen blijft toch wel bestaan mag ik hopen…
waar kan ik nu met mijn vragen terecht?
@toyotaprius: op het internet natuurlijk ;)
………………………..(ook voor het eerst…..)
wauw, autokampioen is toch gewoon de NL versie van de duitse Autokampioen. die 5 artikeltjes vertalen was te duur?

Nouja, van mij mag Carros als eerste oprotten, opgeblazen kutblaadje.
Nu nog de Kampioen. Weg er mee!

Ik zit niet te wachten op een bejaardenblaadje met de beste caravans, campings, en campingtips.

Ik zit niet te wachten op de zoveelste aanbieding voor slobberwijn drinken in München.

Ik zit niet te wachten op bejaardenartikelen zoals rollators, scootmobiels en depend slips.

Ik zit niet te wachten op een suffe club die wil meepraten over gesubsidieerd OV. Daar moet je resoluut tegen zijn.

Ik wil gewoon een goede wegenwacht service en een sterke lobby voor de automobilist.
@zdev: als je er niet op zit te wachten dan koop/lees je het toch gewoon niet? Wat een drukte zeg. Als ik niet zit te wachten op een VW dan ga ik er toch ook geen rijden?
@Atenza: alleen jammer dat de Kampioen gewoon op je mat land (mits je ANWB-lid bent), zonder dat je daarom gevraagd hebt, en zonder dat je het kunt opzeggen…
@Atenza: is ook zo. Maar waar is dan die automobilistenvereniging die wel keihard vecht voor de belangen van de automobilist? Heel eenvoudig: meer asfalt, minder belastingen.
Kan er niet om rouwen. Autovisie is wat mij betreft HET nederlandse automagazine. Autokampioen is voor gepensioneerde Toyota Corolla rijders.
Filmpje is echt te hilarisch! roflol :)
Giuliettalover
TIP> Ik “lees” het blad van de ADAC.
Tis wel int duits maar eigenlijk een kopie van de kampioen. (of misschien wel andersom)
Vooral de sleezy advertenties ala Tell Sell achterin zijn NIET TE MISSEN!
Jammer,

van kleins af aan (en bedoel ik ook klein….) ben ik opgegroeid met Autokampioen, een abonnement die mijn vader nog steeds heeft (hij behoort nu wellicht tot de ideale doelgroep zoals hier geschetst)

En nog steeds lees ik het blad even door als ik bij mijn ouders ben of krijg ik het mee.

In de afgelopen jaren heeft de redactie hard geprobeerd om het tij te keren, maar het mocht uiteindelijk niet baten.

Weer een persoonlijke (jeugd-)icoon die in het archief van Museum van de 20e eeuw kan. Sinds gisteren ligt dat naast de Walkman…
@Jasper

Hier precies hetzelfde, ik denk dat m’n vader er inmiddels wel zo’n 40 jaar lid van is geweest.
Jammer, ik kreeg de Autokampioen al meer dan 10 jaar mee van een collega van m’n moeder, nadat haar man ze uit had gelezen. Misschien niet het meest spectaculaire blad, maar altijd leuk leesvoer.
Wat een fantastisch filmpje over die MS-DOS!
Alle bladen hebben het volgens mij moeilijk nu websites zoals AB zo populair zijn geworden. Ik heb ook een tijd lang de Autovisie gelezen, maar AB heeft simpelweg meer waarde en kost niets. Autovisie is overigens ook een deel van de Telegraaf groep geworden, zit nu vast een luchtje aan dat onafhankelijke blad. Jammer vond ik het wel dat GTO magazine verdween, omdat het echt mooi gemaakt was. De Autokampioen was vooral erg saai, bijna nooit gelezen.
@floryn: AutoVisie is al heeeeel lang eigendom van Telegraaf Tijdschriften Groep (TTG).
@robbie: Aha ok. Ik zag het laatst groot op de voorkant staan en dacht dat dat een nieuwe ontwikkeling was.
@floryn: AutoTelegraaf is anders altijd van een erg hoog niveau geweest. Dat is inmiddels niet anders.
@Atenza: M ja je zult wel gelijk hebben. Ik vertrouw de hele Telegraaf-groep simpelweg niet door die broddelkrant die erbij hoort.
@floryn: tja het is jammer voor autotelegraaf dat ze bij de telegraaf horen. ze hebben aut. last van het slechte imago van de normale telegraaf maar dat is geheel ongegrond
Goh, wie had gedacht dat internet de papieren magazines zou vervangen… Wat een stel kneuzen daar.
Heb ‘m een paar keer cadeau gehad voor m’n verjaardag. Ik weet nog steeds niet wat ik van de betreffende personen moet denken waar ik ze van kreeg. En ja één daarvan was mijn moeder.
Nooit gelezen.. voor mij blijft Top Gear Magazine NL toch het fijnste autoblad van Nederland :)
Vincent van Bruchem
Jammer dit. Op de redactie van Autokampioen leerde ik schrijven over auto’s. Ik genoot er van iedere dag en het bepaalde in grote mate het verdere verloop van mijn (zakelijke) leven. Niet leuk om dit te lezen. Goed, de lezersgroep van het blad heeft gemiddeld meer levenservaring dan de mensen hier, maar kom, kom: daarmee is het nog geen slecht blad. Er staan gedegen tests in, met liefde geschreven rij-impressies en ook de occasionverhalen zijn steeds ijzersterk. Voordat iedereen straks meekraait met de grote massa: koop eens een van de laatste nummer en lees dan eens echt goed. Misschien zie je wat een schat aan autokennis er uit het schap verdwijnt en vind je het stiekem ook best jammer. Ga daarna vooral maar weer verder met dode bomen bashen.
@Vincent van Bruchem: Ik heb geregeld de ANWB kampioen in de kiosk ingezien, maar kwam altijd naar buiten met de Autovisie, TopGear magazine, klassieker magazine of een Engels autoblad. Op de een of andere manier kon de ANWB Autokampioen mij niet boeien. Waar dat aan heeft gelegen? Ik kan de vinger niet op 1 zere plek leggen. Niet dynamisch misschien?
@Vincent van Bruchem: Er staat toch ook nergens dat het een slecht blad is? Dat zou ik niet eens kunnen zeggen, want ik heb ’t simpelweg nog nooit gelezen.
Die ouwe knakker die met DOS werkt. Wat een keauning.
Vier grapjes in één artikel over de gemiddelde leeftijd van de lezers van AutoKampioen is ook weer een beetje sneu. Hoeveel meer blij je moet zijn dat AutoBlog vooral door 17-jarigen wordt gelezen is ook maar de vraag natuurlijk ;) Tijdschriften lees ik zelden. AW leest lekker weg en leuk vanwege de vergelijkingstesten en TopGear vanwege de humor en toffe auto’s. Verder lees ik wel rijtesten op o.a autogetest.nl of de rijimpressies op autoweek.nl. Hier ook natuurlijk maar hier is de keus nogal beperkt (lees: vooral Duits en/of duur)
zo fijn blad was het ook niet.
heb er een paar liggen; maar ze zijn best kort en veel gelul over oude auto’s en financiele berekeningen.

TopGear + AutoReview + Autoweek blijven het beste. vind ik.
Er valt er hier nog altijd een op de mat, en ik lees ze wel door, maar doe mij maar Top Gear (Magazine) of Autoblog! wordt ik 10x vrolijker van;) Want zo mooi was het blad nou ook weer niet… Beetje oudbollig enzo ook.
De laatste tijd werd de AK altijd door iemand meegenomen van kantoor voor mij. Leuk om even door te bladeren, maar echt dodelijk saai om te lezen… Dan nog liever AW. En vér daarboven natuurlijk AB. ;)
het lijkt me sterk dat dat de auto-kampioen net zo kut is als autoblog ..

en de klanten-service is hier al helemaal om te huilen ..
heb al 100X opgezegd ..
fatsoenlijk respons .. ho maar ..
@lincoln: I’m not deaf. I’m just ignoring you.
@sir_smokalot: je kunt lincoln zijn ip toch altijd bannen, is ie van AB verlost.
@midasracer: Nee joh, lncoln is de reden dat ik hier kom. Zou ‘m gaan missen! :p
Genomineerd voor grappigste post met bijbehorend filmmateriaal en reacties ;)
Na lid te zijn geweest van AutoWeek ben ik opgestapt ben naar Autokampioen, hier stond destijds veel minder reclame in. Ik heb het altijd al één van de betere auto-tijdschriften gevonden. Zelf lees ik trouwens veel liever een autoblad dan dat ik lees van een computerscherm. Dus er is geen andere keus dan overstappen naar een ander blad (hoelang autonieuws- en tests nog op papier wordt uitgebracht).
Vind het eerlijk gezegd wel jammer, de pagina met grappige foto’s was altijd wel lol. Wordt het abonnement nu ook goedkoper van de ANWB ansich?
Nou, om eerlijk te zijn vond ik het wel een beetje suf blad. Een soort Libelle lezen bij Velderhof of zo. Een beetje niets-aan-de-hand tijdschrift met maar zelden iets waar je echt van opveerde. Ik denk dat ze dat bij de redactie ook niet meer zo goed wisten hoe je een blad nog wat leuke inhoud kan geven, als je net zo goed in een paar seconden online alles kan vinden. het zal tot de opkomst van internet wel leuk zijn geweest om iets dat op de deurmat ploft een beetje door de bladeren (maar meer deden we er ook niet mee).
Gaat lekker in de papieren tijdschriften-wereld. De KNMV (Motorrijdersvereniging)neemt afscheid van de Promotor.
http://www.nieuwsmotor.nl/persberichten/8367-knmv-neemt-afscheid-van-sanoma.html
Toch blijft het jammer.

De laatste 10 jaar was het niet veel meer, maar daarvoor zaten ze er net zo goed op als Autovisie (hoewel beiden in de jaren 80 om de oren werden geslagen door AutoSelect)

Vergeet niet dat voor de jaren 60 niks anders was dan de autokampioen. Dus een beetje eerbied voor de historie (en positie) van dit blad mag best wel.
@RP:
De Autoselect… mis ik nog tweewekelijks. Serieus jammer dat dat ter ziele is gegaan.
als ik op vakantie ben haal ik wel eens autobladen. Maar ik krijg er altijd meteen zoveel spijt van zodra ik het nieuws van 3 weken geleden voor mij krijg.
Sjoerd Reverda
Net als Vincent heb ik een tijd op de redactie van de Autokampioen mogen werken. Dood en doodzonde dat het blad moet verdwijnen. De mensen die het maakte waren stuk voor stuk gepassioneerd en bezitten meer kennis dan wie dan ook over auto’s. Ik ben heel benieuwd naar de uitvoering van het digitale portaal; ik heb er mijn twijfels over net als een deel van de redactie destijds al. Ondanks harde toezeggingen een jaar geleden is nu dus toch de kogel door de kerk. Je kon het eigenlijk al zien aankomen. Bijvoorbeeld ontslag van een broodnodige redacteur in faveure voor een aantal digi-media figuren..

Sterkte aan alle betrokkenen en bedankt voor de geweldige tijd.
@Sjoerd Reverda:
Het is helaas niet anders, maar bladen worden gewoon minder belangrijk. Het nieuws is vaak erg oud en er zit zeker geen fotogalerij en video bij… Overigens ab.nl zoekt nog redacteur(s)
AutoWeek heeft ook alleen nog maar nut vanwege de vergelijkingstesten. Op bv autobild.de, autozeitung.de, autoexpress.co.uk vind je die wel al
Eens met de ex-Autokampioen redacteuren. AK bevatte wel degelijk unieke (en ook nuttige) info die je niet in andere bladen aantreft. Voor mij zeer informatief, zeker als je van plan bent een auto aan te schaffen. Ook gebruikt, met dank aan de occasiontests met tips&trics en ANWB oordeel. AK deed meer dan alleen een autootje testen! Jammer van de beroerde papierkwaliteit de laatste maanden, maar dat valt te verklaren…
nou en ..

gaat er 1 weg ..
komen er 2 voor terug ..

zijn toch achterlijk veel NL-talige autobaden ..
of zie ik dat verkeerd ??
Het grote verschil tussen autokampioen en autovisie / top gear is vooral dat de laatste twee een aanzienlijk deel ‘droom’ auto’s bevatten, waar autokampioen zich meer richt op de gewone auto’s.
Dat is een keuze, ik lees geen autonieuws om goed ingelicht een andere aan te schaffen, nee, ik lees voor mijn plezier al 23 jaar autovisie. Om te dromen over een 911 turbo s of gt2 rs.
Maar ook autovisie gaat stop binnenkort, net als top gear magazine. Mensen veranderen, tijden ook.
is mijn vader de enige onder de 50 met een abonnement op de Autokampioen? ik vind het ergens wel jammer, ik las EN de autokampioen, EN autoblog…
Ik heb inmiddels al meer dan 10 jaar dit blad thuis, maar ook de AW.
Moet ook wel zeggen dat ik de Autokampioen steeds minder vond worden en het steeds minder waard vond ook in huis te hebben. Het aantal leuke en bijzondere artikelen daalde rap en ook de snelheid waarmee het nieuws kwam haalde het natuurlijk niet bij de wekelijkse bladen en het internet.

Toch ergens jammer van dit bijzondere en geschiedenis rijke blaadje!
Dit is wel heel verdacht; een week geleden zeg ik me abbonement op en nu steken ze er de stekker uit…
Wat ongepaste geenstijl-toon in dit bericht, beetje jammer. AK was geen concurrent voor AB, volstrekt andere doelgroep en schrijfstijl. Om dan makkelijk populair te doen, dan heb je het even niet begrepen.

Oh well, gezien de reacties heb ik het misschien wel niet begrepen want het sluit naadloos aan :)
Tijden veranderen… Toch vind ik het altijd leuk om tijdschriften te lezen.
Ik denk dat de redactie’s dat ook eens in moeten zien.
Autoblaadjes hoeven geen nieuws meer te bieden, althans, niet het mainstream nieuws. Een scoop van een auto in een tijdschrift heeft weinig nieuws, als de foto’s al 3 weken op internet circuleren.

Wat ik wel in een tijdschrift terug wil zien zijn verhalen zoals de reincarnatie van de Stratos, of een 4 pagina’s tellend stuk over een tuners als JD of DP.
Laat die mensen schrijven over wat hun drijft en waarom ze verslaafd zijn aan auto’s. Dat zijn mensen die vast wel wat boeiends kwijt kunnen.
Of een mooi vergelijkend stuk tussen 3 occasions.
En dan niet zo’n halve pagina waarin ze 3 marktplaats kandidaten met hun techniche gegevens vergelijken, maar omschrijf wat de zwakke plekken van een bepaald typen zijn.
Met een beetje schrijfstijl en wat mooie foto’s is dat leuk om te lezen en het geeft bovendien unieke stof wat niet op het internet terug te vinden is.
Ze hebben de pech dat Autoweek en Autovisie veel interessanter zijn. Die bladen blijven wel bestaan, vooral voor bijzondere autotests gaat er niks boven een papieren versie.
Heren,

Ik kan helaas niet anders constateren dan dat er vieze spelletjes gespeelt worden. Een Autokampioen met 37.000 abonnees (welk autoblad heeft dat??)is zeker rendabel te krijgen. Anders is er sprake van MISMANAGEMENT.OK de advertentiemarkt is vorig jaar down geweest maar trekt op automotive gebied weer aan. Ook de keuze “social media” 1:1 te vergelijken met print is een absoluut verkeerde gedachte. Ik zou de Autokampioenlezers aanraden de ANWB masaal genadeloos af te straffen met het onmiddelijk opzeggen van het ANWB lidmaatschap. Dan komt de klap van de boemerang van social media heel hard aan.

Je kunt je lezers niet straffeloos negeren…
Beetje sneu dat Ardiaan Huigen de schuld o.a. legt bij marktplaats. Ook diverse leden van de redactie geven internet de schuld.

Jammer dat de redactie niet inziet dat zij zelf schuld hebben!

Gek dat niemand Auto Motor und Sport leest.
Zelfs de heer Huigen niet want daar kan hij leren dat een blad heel goed kan concurreren met marktplaats en internet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).