Record: elektrische auto rijdt meer dan 600 kilometer

Auteur: , 47 Reacties

Waar een Audi A2 al niet goed voor kan zijn. Een elektrische versie is zonder te stoppen van München naar Berlijn gereden en vestigde daarmee een nieuw wereldrecord.

De elektrisch aangedreven Audi A2 kon deze trip maken dankzij speciale Lithium accu’s met een hogere capaciteit dan normale accu’s. De A2 is de eerste gewone personenauto die meer dan 600 (605 om precies te zijn) kilometer aflegt en schijnbaar nog gewoon met de verwarming aan ook. Daar komt bij dat er ’s nachts gereden is, dus de verlichting heeft ook gewoon haar werk moeten doen. De hele rit duurde ongeveer acht uur.

Geen gekke prestatie, en de energiebedrijven die het project financierden konden wel eens gelijk hebben met het statement dat dit een enorme stap voorwaarts is voor elektrische auto’s. Hét probleem is immers tot op heden voor veel mensen de beperkte actieradius door de beperkte accucapaciteit. (via Rhein Zeitung)47 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
hee bmw kan dat niet
Gemiddeld 75 rijden is nog niet helemaal wat menig consument verwacht, maar toegegeven: het is weer een mooie stap voorwaarts. Ik denk echt dat het niet lang meer gaat duren voordat electrowaggies echt bruikbaar worden voor alledag…
@MDA: kijk voor de grap eens op je boordcomputer wat jouw gemiddelde snelheid is op een snelwegtripje…

OT: zo te zien was de A2 zijn tijd ver vooruit, dat ze die spullen (batterijen & zo) zo kwijt konden.
@Simpson: Als ik dit soort stukken ’s nachts rijd (in duitsland), dan kom ik normaal gesproken op 100 tot 120 km/u gemiddeld uit. En ja, dat is met koffiepauzes en tanken etc.
@MDA: Idd, snachts ja, overdag kun je dan wel steeds 130 rijden denk je, maar komt je gemiddelde snelheid op 100 uit of iets dergelijks.
@Jipp: ik citeer het artikel: “Daar komt bij dat er ‘s nachts gereden is…”. Dus. En als het overdag was geweest, dan is 75km/u gemiddeld nog steeds een slag minder dan 100km/u gemiddeld.
@Jipp:
Overdag moet je veel vaker remmen en om weer op snelheid te komen ben je uiteindelijk meer energie kwijt, dan snachts met een paar led lichtjes aan! Daarnaast worden de accus zo ook beter gekoeld!
OF geldt dat niet voor elektrische auto’s?
@CSL: Het evenwicht van de redox-reactie wordt inderdaad beïnvloed door de temperatuur in de accu. Met warmte meestal aflopend naar de verkeerde kant.
Leuk kenteken voor een audi. :)
Mooi! De vraag is natuurlijk hoe groot het volume aan batterijen is en hoe zwaar ze zijn. Auto’s op electriciteit zouden een grote stap voorwaarts zijn naar meer autonomie en onafhankelijkheid van olie.
Elektrisch auto’s zijn geweldig! voor normaal woon-werk verkeer. Ze zouden elektrisch dan ook korting moeten laten geven als je daarvoor je normale auto thuis laat. Hoe meer km’s je maakt met je elektrische auto, hoe meer procentuele korting op de wegenbelasting tot een max van 100% korting.

Dan zou je een situatie moeten creëren dat de meeste gezinnen hebben, een kleine (luxe) elektrische auto en milleu onvriendelijk ding ernaast (bijv een (grote) station of sportwagen ernaast.).

Op deze manier heeft een elektrische auto geen tot amper nadelen.
De A2, zijn tijd vooruit.
75 km/h is wel een beetje aan de lage kant voor snelwegkilometers bij nacht. Maar nog steeds een redelijke trade off met bereik. Hoelang moeten deze accu’s laden?
Wat is het bereik met spits en versnellen/afremmen?
Hoeveel binnenruimte is er opgeofferd voor de accu’s?
Beetje Verward
-edit: nutteloze bijdrage-
Ik heb het al eerder gezegd op dit forum, de A2 is een van de weinige echt revolutionaire kleine auto’s. Maar dat heeft niets te maken met bovenstaand record. Dat had ook in een andere kleine auto gekund. Wel is het natuurlijk interessant dat de A2 een perfecte stroomlijn heeft en een zeer laag eigengewicht had (met benzinemotor 790kg). Ik hoop dat Audi terug komt met een 2e generatie A2, de auto zou in het huidige verkeersbeeld niet misstaan.
@midasracer: Gelijk heb je. De A2 is wellicht niet enorm aantrekkelijk, maar wel goed ontworpen.

Ik denk overigens dat ze ’s nachts hebben gereden zodat het minder druk is op de weg. Dan hoeft er minder geremd en opnieuw geaccelereerd te worden. Dit levert denk ik meer op dan de lampen verbruiken.
@floryn: hij is niet aantrekkelijk, maar mijn broertje heeft er laatst eentje goedkoop op de kop getikt met weinig km. Als vervanging van mijn oude polo waar hij in reed. Dat wagentje rijd ook nog eens best goed.
@midasracer: ik denk dat audi goed zou doen om een vernieuwde versie van de a2, uit de brengen, zou een geweldig model zijn voor een hybride auto!
@Jipp:
Zodat ie weer hoge ogen kan gooien bij de verkiezing “gaycar of the year” en zoals bij iedere audi standaard…gratis 8 c*ckringen erbij :)
Ik vind 75km/h 8h lang niet gek of zijn de rust pauzes niet meegerekend.
Er zal trouwens wel iets van 400-500kg aan accu’s meegesleurd zijn.
Beetje Verward
Grappig is dat. Als de een of andere Japanse hybride in beeld komt stikt het in no time van de opmerkingen dat het gewoon een lelijk misbaksel is. Dat het heel interessante techniek is doet niet ter zake.

Wanneer ik bij wijze van satire in dit electrische Audi geval hetzelfde doe (“lelijke wagen”) wordt dit gecensureerd door de heren “redactie”. Heel treffend.
@Beetje Verward: Het internet is nog nooit zo gecensureerd geweest. Ook bij reacties op krantenartikels of Youtube gebeurd dit. Je mag alleen zeggen wat zij denken. Maar ik vind het ook een lelijke wagen. En elektriciteit wordt nog steeds gemaakt door steenkool op te stoken!
Kijk, dit zijn pas afstanden! In plaats van die andere elektrohokken met een actieradius van 150-200 kilometer… ;)
Bloedirritant, die mensen die constant 40 (dus 30), 60 (dus 50) of 75 (dus 65) rijden in respectievelijk bebouwde kom (50!), B-weg (80!) en snelweg (120!).
@zdev: een gemiddelde van 75 haal jij ook als je overdag als het druk is op de snelweg, en al helemaal als je op b wegen rijd waar je 80 mag. Overigens is de minimumsnelheid op een snelweg 60.
Mwoah, een Tesla haalt misschien ook best een hoge actieradius als je er 80 mee gaat rijden. Maarja, wie gaat dat doen? (behalve de door zdev genoemde figuren)

Te langzaam rijden op de snelweg is wel echt gevaarlijk. Zelfs bij 90 op de teller word je al bijna ingehaald door vrachtwagens. In de nacht val je bovendien zo in slaap bij zulke lage snelheden…
@Sorcerer: Het is toch ook de maximale actieradius? Niet over de gemiddelde.

Bij maximale snelheid wordt toch ook niet gekeken naar acceleratie?
Nu wordt er dus degelijk bewezen dat vele op Autoblog het goed fout hebben met hun afkraken van electrische auto’s. ;) Op de markt dat bakkie. De audi A2 was en is inderdaad voorlopend in de autowereld. Ik begrijp niet dat Audi hem nu niet weer ongewijzigd op de markt brengt. Net als de Forfour trouwens.
@ Autogek123

Ik heb uitvoerig een elektrische auto mogen testen, en kwam tot de conclusie dat je alleen maar van laadpunt naar laadpunt rijdt.
Prima voor de kleine stukjes, maar lang leve de vloeistoffen motor.
@Faalhaas: De eerste brandstof auto’s kwamen ook minder ver op een tank dan de koetsen getrokken door paarden kwamen. Dat heet inovatie en vooruitgang boeken met nieuwe technieken. ;)
Entwicklung88
Grote stap voorwaarts wat betreft actieradius inderdaad.
Maar ben benieuwd wat zo’n elektrische auto zou mogen trekken, bij de Prius en Insight is dat ook nihil. Dat zal toch een groot nadeel blijven bij zulke auto’s.

Persoonlijk hoop ik nog altijd op een doorbraak met waterstof.. Zeker het maken en bij veel huishoudens geschiedt het opladen nog steeds via de ouwe vertrouwde, vervuilende energiecentrale. Oftewel, voordeel van die verminderde uitstoot is ook weer foetsie.
Tmax = 130 km/h, lijkt me voor dagelijks gebruik niet echt geschikt voor de Duitse autobahn eigenlijk.
@Griffin: ach, als je nagaat dat er op de Autobahn dagelijks mobiele kranen rondrijden die een top hebben van ong 70 km/h dan is 130 km/h een mooie snelheid.
Je HOEFT niet continue links te rijden in je e-waggie ;)
Goh, wat knap…
München – Berlijn is bergje af, dat fiets ik zelfs zonder batterij.
@Bert: Goh, wat knap… In hoeveel weken ?
@george: ligt er een beetje aan hoeveel van die zoomzoom a2tjes de linkerbaan bevuilen :)
Actieradius is niet het probleem bij elektrische auto’s, dit heeft LPG auto’s immers ook nooit in de weg gestaan. Het probleem is dat wanneer de accuutjes leeg zijn, je niet ff makkelijk gaat tanken. In plaats daarvan moet je een oplaadpaal regelen en tig uur wachten.

Kortom, we zijn nog geen stap verder. Een efficient accu wisselsysteem bij oplaadstations is de oplossing, maar dit schijnt vooralsnog niet mogelijk te zijn.
@Maarten: De echte oplossing zijn accupakketten die in 10 minuten volledig opgeladen zijn. Deze zijn al beschikbaar, Toshiba heeft dit jaar een laptop met z’n accu, maar je raadt de drempel waarschijnlijk al, het is gigantisch duur.
En waar willen we genoeg lithium voor alle auto’s vandaan halen? Juist, vergeet het maar! En ik rij met menig auto met het grootste gemak 600km. Even doorontwikkelen dus! (Of niet)
@Cantago: Lithium haal je in Chili,VS,China en Duitsland.
De mensen van ECE-Detroit Electric kunnen mischien eens bij de ‘buren’ langs gaan om een setje accu’s op te halen .
De ontwikkeling van hun elektrische wagens zou een serieuze ‘boost’ krijgen !
Een ‘range’ die dubbel zo groot is als die van de Nissan Leaf ….
Ja Audi ea. kwaliteit dus je verwacht niet anders
je kan zeggen wat je wilt maar dit is een wereldrecord! een keihard bewijs wat de concurrenten niet hebben
Mja is toch al niet mis… Is natuurlijk wel nog niet heel ver, maar het is toch al een begin…
Een simpele accu van een laptop met die van een electrische auto vergelijken? WTF***
Wat denk je wat een electrische auto voor output nodig heeft om de auto voort te stuwen? EN dan is dit nog zo’n miezerige A2!

Electrische en hybride auto’s zijn rode haringen!!!
Accu’s worden warm door (over)belasting bij lang gebruik en bij een hybride enkel kort als ondersteuning van dé benzine motor.

Hetzelfde rendement haal je met een benzine auto, check de VW Polo 3 Liter.

Hoe worden die accu’s gemaakt, waar komt de stroom vandaan?
idd. je denkt dat je ‘greon’ bezig bent maar ondertussen net zo lekker vervuilend bezig.
Electrische Audi A2??? Zowel een kleine verbrandingsmotor bij zitten.
Dat is een behoorlijke prestatie. Petje af…
Waarom gebruiken ze niet EEstore batterijen???
Meteen is al dat gezever van weinig ver rijden opgelost?
Als we met ons allen zo blijven denken dan gaat het de verkeerde kant op gaan (is het al).

http://en.wikipedia.org/wiki/EEStor ///dat zijn pas gegevens!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).