Pontiac sterft vandaag officieel, een terugblik…

Auteur: , 148 Reacties

Het was al geruime tijd duidelijk dat automerk Pontiac niet meer in leven is. Maar sinds vandaag is het officieel. Pontiac is niet meer. Dealers van het Amerikaanse merk, dat reeds in 1968 een verkoop van bijna 1 miljoen units wist te realiseren, hebben geen contractuele afspraken meer met GM.

Op 31 oktober 2010 lopen de overeenkomsten van GM met Pontiac dealers af. Vandaag. Na 84 jaar is het dus einde verhaal. Het was te verwachten, de downfall was al lange tijd in gang gezet. Een bekende huisvriend/commenter noemde het destijds terecht. Het merk had geen bestaansrecht meer, net zoals vele andere automerken waar de wereld niet echt op zit te wachten. De merknaam gaat even in de vriezer en komt vast ooit nog eens van pas, net zoals Spyker.

Pontiac is opgericht in 1926 door GM. De diverse merken van General Motors concurreerden met elkaar, maar konden de strijd met Ford’s goedkopere Model T niet aan. Er werd daarom besloten een nieuw merk op te richten tussen Chevrolet en Oldsmobile. Pontiac was born. Men maakte auto’s voor de arbeidersklasse. Na een flinke dip in de jaren vijftig besloot men het merk te verbinden aan de autosport. Vanaf dat moment werd elke Pontiac verkooppiek gedreven door snelheid. Het meest legendarische model was de GTO, een echte muscle car. De auto kwam tot stand toen enkele GM-ingenieurs een krachtige V8 onder de kap van de kleine Pontiac Tempest hadden gelegd. De letters stonden voor “Gran Turismo Omologato,” Italiaans voor “Ready to Race”.

De GTO werd in Amerika ook Auto van het jaar en Pontiac verkocht ruim 900.000 auto’s. Dankzij de GTO begon Pontiac weer te bloeien, 17 procent van de 5,4 miljoen auto’s en vrachtwagens die GM in de VS verkocht was een Pontiac (1968). In 1969 kwam de Pontiac Trans Am uit, met 335 pk was dit de krachtigste pony car uit die periode. Het merk was dat jaar wederom de nummer 3 qua verkoopcijfers in de VS. De Trans Am kennen we overigens uit Knight Rider, beter bekend als KITT.

Maar helaas, what goes up must go down. Dat was in het geval van Pontiac vooral dankzij een gebrek aan consistente strategie of leiderschap. Directieleden volgden elkaar in hoog tempo op, elk met een verschillende visie. Sommigen hebben zelfs geprobeerd om van Pontiac een luxe merk te maken. De strategie die uiteindelijk het merk echt naar beneden heeft gehaald is rebadging, een term die we vandaag de dag nog steeds veel voorbij zien komen. Men gebruikte minder krachtige en aantrekkelijke auto’s binnen het GM-concern als basis voor de modellen van Pontiac. Het merk heeft nooit meer terug kunnen keren naar de zestiger jaren, met supercharged verkoopaantallen.

Een dieptepunt was eind jaren negentig, toen Pontiac de Aztek introduceerde. Het was een poging om kampeer-liefhebbers te combineren met SUV-rijders, dat resulteerde uiteindelijk in een notering in lijsten zoals de 100 lelijkste auto’s aller tijden en de 50 slechtste auto’s ooit.

Afgelopen jaren heeft GM geprobeerd om het merk weer op te krikken met krachtige sedans, zoals de Pontiac G8, waarbij 50 Cent mocht helpen om het imago te verfijnen… Maar dealers misten een volledig aanbod van modellen, en de omgedoopte Chevy’s werden sowieso niet enthousiast ontvangen. In mei van dit jaar werd door GM de laatste Pontiac geproduceerd. Na dit weekend zal elke nieuwe Pontiac worden beschouwd als een occasion; een gebruikte auto van GM.

Tot slot nog een linkje naar de 10 beste Pontiac filmmomenten, geniet er nog even van! RIP.148 reacties

Pontiac heeft toch ook een paar van de meest lelijke auto’s aller tijden gemaakt. Zoals de Aztec, wat mij betreft het lelijkste vormsel dat auto genoemd wordt.
@JPM: heb je de tekst gelezen?
@autoblogger: Halverwege haakte ik af, hoezo?
@JPM: ..drol…eerst vragen ‘hoezo’…djeez
@autoblogger: Ah ik lees het al, excuus.
jammer want ze hadden wel een paar mooie modellen …
Op de Firebird na… Nou en?
Pontiac… dalijk gaan we ook nog rouwen om de dood van Saturn.
@TWJ: Waarom niet?
@autoblogger: Omdat het niet meer dan gerebadgede Opels zijn? Als het goed is is Saturn binnenkort toch dood en begraven, en voegt zich bij het illustere rijtje Plymouth, Oldsmobile, en (bijna) Mercury. Good riddance.

Met Pontiac heb ik nooit zoveel gehad, behalve met de Trans Am. Leuke auto, en Neil Young heeft er nog een schitterend nummer over gemaakt.
Hieronder trouwens een filmpje van een opgevoerde Trans Am, die niet zo’n lekkere versnellingsbak heeft:

http://www.youtube.com/watch?v=hJtJUVyEyYY
Brrr die Aztek laat een Rodius mooi lijken:
http://thehopkinsonreport.com/wp-content/uploads/2008/12/2002-05_pontiac_aztek.jpg
Dit is natuurlijk de überpontiac:
http://www.showbits.net/wp-content/uploads/2006/04/kitt.jpg
@Pallas: Ik ben een tijdje bevriend geweest met een U.S.A. Marine die gelegerd was op de legerbasis van Frankfurt. Dat is zo groot als een heel dorp met een McDonalds, bioscoop, mall, etc op de basis. Die mariniers hadden daar ook gewoon allemaal een eigen appartement op die basis. Ben daar toen eens een weekend gaan chillen met hem, wou de U.S.A. cultuur wel eens meemaken. Nou jonguh je wilt niet weten hoeveel soldiers zo een Aztec hadden. Die stonden daar bij bosjes op die basis. Overal waar je keek. Zeker in de aanbieding.. ;)

Echt wel oneerlijk als je die prijzen zag.. alle auto’s die ze wilden kopen werden gefinancierd door The Army, dus super kei-gunstige voorwaarden en ze mochten die auto’s belastingvrij kopen. Want die stonden dan in Duitsland gewoon op US Army plates.
de trans-am was cool en een icoon. Voor de rest, tja welke rest.
saab gaat mogelijk het zelfde lot tegenmoed , jammer van pontiac was een historisch merk met rijke geschiedenis
ik haat dit aaaah ! dit is onrecht!! jmp is en lul
@pontiac: Sorry, ik wilde de Vibe ff aan je laten zien. Maar de foto denkt daar anders over.

http://images.passionperformance.ca/photos/0/5/05905_2009_Pontiac_Vibe.jpg
Spijtig, maar het was te verwachten. GM zit zelf in probleematische situatie. Dus moet het afstoten wat niet rendabel is.
Eigen schuld, net als met Mercury. Je hebt niks aan merken die vooral modellen hebben die je elders in het concern al vind met een andere grille en logo
@Atenza: oei…dat wordt een tobber voor VAG
Toch wel jammer, de Solstice is naar mijn mening nog steeds een van de mooiste auto’s van de jaren 2000+
Ach echt zonde is het niet.

Voor de mensen die wat series volgen. In Breaking Bad rijd de hoofdrol speler in een aztek. Bijzonder lelijke auto als je het mij vraagt. De stekker eruit en nooit meer inpluggen die hap.
De laatste jaren waren ze toch ook gewoon niet te pruimen (design) dus vind het niet zo gek dat het failliet is.
De Sunfire was ook al zo’n gedrocht uit de tijd van de Aztek

http://www.edmunds.com/pictures/VEHICLE/2003/Pontiac/100163716/2003.pontiac.sunfire.9108-E.jpg

http://www.edmunds.com/pictures/VEHICLE/2003/Pontiac/100163716/2003.pontiac.sunfire.9170-E.jpg

of de iets oudere Firebird

http://www.edmunds.com/pictures/VEHICLE/2001/Pontiac/100001648/2001.pontiac.firebird.9119-E.jpg

En begin jaren de 90 de ‘prachtige’ reïncarnatie van de Kadett; de Pontiac Le Mans

http://www.edmunds.com/pictures/VEHICLE/1993/Pontiac/18081/1993.pontiac.lemans.9005-E.jpg
Die achterkant van de Sunfire lijkt wel erg veel op de achterkant van de gefacelifte CL-klasse.. :P
@bosnialove: Ik zou eerder zeggen een Hyundai coupe
@ML Benz: Mwoah, toch eerder de nieuwe achterkant van de CL-klasse. :D
@bosnialove: jongen, moet jij om deze tijd niet in je bedje liggen ?..jemig, hoezo CL-klasse???…slaap lekker knul.
@Atenza: Dat van die Kadett wist ik nog niet. Maar ja, ze hebben het zelf gezocht, bij GM.

http://0.tqn.com/d/cars/1/7/z/l/pontiac_matiz.jpg

Ongelofelijk hoe ze een merk zo de grond in kunnen boren. Rebadgen/gedeelde ontwikkeling kan en mag gerust, maar alleen als je hetzelfde niveau behoudt (PSA 107-C1/ Toyota Aygo), of het verhoogt (Seat Exeo). De Matiz hadden ze al bij Chevy, dus waarom dan nog een Pontiac-versie?
@Atenza: Heb nog wat doorgezocht. De Kadett die jij toont is zelfs nog een opgekuiste, gefacelifte. Oorspronkelijk hadden ze hem ook gewoon zoals hij als Opel was.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Pontiac_LeMans_Hatchback.jpg

De lelijkste auto ooit, één van de redenen waarom ik nooit een Opel zou willen, en dat durven ze dan LeMans te noemen.
@Esprit_de_Flandre: Doe mij maar een Nexia!
@Esprit_de_Flandre: ik vond de facelift lelijker, vandaar. Ik had het namelijk over lelijke Pontiacs. Die Matiz was er trouwens niet voor Noord-Amerika dus niet echt relevant vind ik
@Atenza: True, G2 was alleen voor Mexico merk ik nu. Maar de G3 (Daewoo Aveo/Kalos) was wel voor de Amerikaanse markt. Ook zo’n miskleun voor een merk dat ‘sportief’ wil zijn.
@Esprit_de_Flandre: die was ook een ‘beetje’ jammer ja
R.I.P. zou ik zeggen, ik lig er echter geen moment wakker van. Totaal geen inspirerende auto’s ontworpen en gemaakt
Ondanks dat ik het verschrikelijk lelijke auto’s vond, is het toch zonde dat er weer een Automerk sterft.
Pontiac was een van de weinige merken die “gemaakt/bedacht”is. De meeste merken zijn ontstaan uit productie/familie bedrijven e.d.
@Laue: Mercury en Edsel zijn volgens mij ook bedacht om binnen het concern te passen. Verder schiet ook mij niets te binnen.
@floryn: Lexus, Infiniti, nieuwe Mini,en vast nog wel meer.
De modellen uit ’74 en ’78 waren super!
Mag ik iedereen met een beetje liefde voor American Muscle hierbij van harte uitnodigen om dit topic helemaal tot de rand toe vol te plempen met foto’s van zijn/haar favoriete Pontiac? Ik ben benieuwd.

Hierbij een in mijn ogen goed gelukte niet originele GTO door Chip Foose
http://www.cartype.com/pics/6607/small/foose_camaro_rs_69.jpg
@w0o0dy: Sorry vriend zeer mooie auto maar das een Camaro RS geen GTO en jullie vergeten The Judge een special edition die wordt beschouwd als een van de meest gezochte muscle car met TOERENTELLER OP DE MOTORKAP Geniaal
@E34M5touring: oops, verkeerde gelinkt… het was deze…
http://farm3.static.flickr.com/2429/3924224686_8c4cc6ed86.jpg
@w0o0dy:

Da’s een Firebird, geen GTO.
@E34M5touring: Checkt mijn post 21:56 dat bultje zal de toerentelles wel zijn.
@w0o0dy: Chip Foose GTO niet goed gelukt? …Damn.. als ik deze auto zie word ik helemaal week…
@Freewarefreak: ehm… Hierbij een in mijn ogen goed gelukte niet originele GTO door Chip Foose

Ik vind die wagen echt zeer fraai. Goede combi van origineel en Chip Foose details die de auto mooier en specialer maken. De man is een genie in mijn ogen…. (yeah yeah yeah, i know and i even have a t-shirt)
Nu lincoln nog..
Als je begrijpt wat ik bedoel..
Of word dit gezien als een doodsbedreiging..
zo is het niet bedoeld..
@jip:

het af laten sterven van Mercury koste FoMoCo 1.5 miljard dollar ..
@wooody

Die is inderdaad niet helemaal origineel.
integralechubasco
ik vond de fiero altijd al een fantastische auto om te zien (in its days), alleen hij was niet vooruit te branden met zijn v6je… iets van 160km/h max in 1984… staat me bij…
http://www.cartype.com/pics/1094/full/pontiac_fiero_84.jpg
@integralechubasco: Fiero: Natuurlijk de basis van duizenden kitcars:
http://img.worldcarfans.com/2008/5/medium/9080528.019.1M.jpg
integralechubasco
@Pallas:
AAAARRRGGGH!!
integralechubasco
@Pallas:
Ik schrok me een hoedje… :)
@integralechubasco: Zet je schrap..
Gatver linking niet toegestaan… nou ja zoek zelf maar… Pontiac Safari uit eind jaren 50..
Marokkaanse Held Van NL
Geen idee hoe je foto’s moet posten, maar doet u mij maar een 1967 Pontiac Le Mans Coupe
Wie dat niet mooi vind, die heeft geen smaak.
integralechubasco
@de sjonnies:

tussen de dubbele haakjes je link plaatsen… puntjes voor en achter weglaten…
@integralechubasco: Leg nog eens uit, hoe je een foto moet plaatsen, alsjeblieft?
Nog eentje dan maar.. de tempest LeMans
http://files.conceptcarz.com/img/Pontiac/67-Pontiac_Tempest-DV_08-BC_02.jpg
@w0o0dy:
Kijk, daar wordt je toch vrolijk van ?
Plus je kunt niet met één, maar met twee mooie meiden voorin zitten.
integralechubasco
eigenlijk was pontiac een heel cool merk…
integralechubasco
Mijn poging om een GTO te downloaden :oops:
@de sjonnies: Zoiets?
//damox.com/cars/wallpaper/Pontiac/1969_Pontiac_GTO_Judge_large.jpg
Of deze?
http://www.skinz.org/cars/pontiac-gto/pontiac-gto-wallpapers-4.jpg
@Pallas:
Ja deze, zo’n ding noemen ze Judge (waarom weet ik niet )
@de sjonnies: Mischien veroordeelt de Judge de concurrentie naar de tweede plaats ofzoiets, klinkt wel lekker arrogant dat past wel bij zo’n auto.
@Pallas: Die 2de is ook heel mooi… maar die was er ook al Holden en als Vauxhall…
integralechubasco

:)
Deze is ook badass!!:
http://static.cargurus.com/images/site/2008/08/18/18/56/1975_pontiac_trans_am-pic-57077.jpeg
Zelden zolang ontopic gebleven..
@Pallas:
De legendarische auto van ”the bandit”.
@Pallas: Mijn jeugddroom… de bandit Trans Am.. zwijmel..
http://www.motorimania.net/manifestazioni/sportive/pontiac/images/Pontiac.Gto.Judge_1.jpg
@MarkieS: Kijk die bedoel ik kreeg em niet gelinkt vink toch wel een dikke
Tja dat krijg je als je gaat rebatchen. Ze schijnen er nog steeds niks van geleerd te hebben (Opel-Buick-Vauxhall en Chevrolet-Holden-Deawoo) En dan zeggen ze dat een ezel zich nooit 2 keer aan dezelfde steen stoot ;)
We moeten eigenlijk de meest beroemde Pontiac Le Mans niet vergeten; de bruine 1971’er waar Gene Hackman alias Popeye in ‘de French Connection ‘mee door New York racet?

http://www.spike.com/video/great-movie-car/2825516
integralechubasco
kut ik haal alles door de war vandaag, monte carlo was natuurlijk een chevy…
Dus als eerbetoon allemaal nog 1 keer naar de French connection kijken, dan een traantje wegplengen omdat Amerika’s BMW uit de GM stal ist verschwunden……
Hier nog een keertje die Chip Foose (echt fraai gedaan)
http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3924224660/
Dit geloof je gewoon niet
Ik ben nog steeds een Fiero fan…ondanks de tekortkomingen was het destijds wel de eerste amerikaanse serieproductie wagen met middenmotor en spaceframe.
En een goede basis ook voor projecten en upgraden naar eigen smaak..en over smaak valt altijd te twisten ;)
mijne 4 jaar geleden:
http://i96.photobucket.com/albums/l170/FieRoNL/GTRoverview/06septMaxisRo4.jpg
pk oplossing ;)
http://i96.photobucket.com/albums/l170/FieRoNL/GTRoverview/2009aprOnCradle1.jpg
@FieRo:
http://i96.photobucket.com/albums/l170/FieRoNL/GTRoverview/06septMaxisRo4.jpg
@FieRo: t gaat lekker plaatjes linken ;)
@FieRo: Zo.. niet om te slijmen… maar dit is wel de mooiste die ik ooit heb gezien. V6 met compressor.. bruut!
Na Micheal Jackson nog een bekende in korte tijd overleden :(
ik snap niet dat ze pontiac hadden laten sterven , wrm niet saturn :o
en natuurlijk de pontiac die iedereen maar dan ook echt iedereen kent.
http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2007/12_02/kightriderL_468x582.jpg
@sjaakk: Was al aan bod gekomen.
Wij verliezen een automerk, maar nooit de herinnering!!Jammer dat de stekker er definitief uit is, maar vergeten doen wij het nooit.
als Pontiac toch alleen maar rebadged kunnen ze het merk dan niet in leven laten alleen maar om een Firebird a la Firebreather te maken op basis van de Camaro? Please?
steven simons
Pontiac’s waren de Jaguars onder de horloges!
@Wooody: Ik ben niet zo goed in foto’s plaatsen “helaas” dus daarom deze :
http://www.youtube.com/watch?v=T_LEbShKpww

Heb 15 jaar van mijn autorijleven hierin mogen doorbrengen alleen die van mij was in het zwart maar de sound is goed te vergelijken . :)
[email protected]: Waarom eigenlijk foto’s ??
Geen musclecar-ode zonder de ultimate V8 sound toch ??

Dus een oproep van mij vanaf alleen nog vids met V8 sound aub.
Nou nog ééntje dan :
http://www.youtube.com/watch?v=XDx74X1HoMA&feature=related

Toch één van de mooiste auto’s ooit gemaakt!
Er staat mooi spul bij, maar van sommige modellen krijg ik echt spontaan het zuur :(…

van die Kadett, Aztek en de Sunfire bvb…
huh? hoe kan mijn reactie nou ergens tussen gisteren staan?


Dit model, de ’55 Pontiac Star Chief, heeft mijn vader al meer dan 15 jaar in bezit. Het is naar alle waarschijnlijkheid de enige 4-door in Nederland.
Helaas staat hij al 5 jaar stil vanwege geldgebrek voor de restauratie van de carrosserie en vervanging van de bak.
We gingen er altijd op zonnige zondagen mee naar de McDonalds in Groningen voor de American Sunday-meeting.
Mooie tijden waren dat.
ik vind het zielig voor de pontiac en die daar op tegen is moet ziin klep houden
@jjp3: jij bent dan meer een Jaguar-fan, maar ik doe deze ff voor je. Deze Koenigsegg KITT vond je toch cool?:

http://cache.gizmodo.com/assets/resources/2006/09/kitt_rider.jpg)
kent iemand toevallig die gto met gigantisch brede achterbanden die ongeveer een half jaar terug ofzo in een nederlands tuningmag stond? zat ook een beetje gele bies op maar ik weet niet meer hoe die heette maar die was dus echt geweldig!
laat maar het is weg. Er staat dan wat over image-url en dat moet je kopieëren, dan de gehele naam van de foto van een Pontiac bij dit geval daarvan de url en dan heb je hem.
integralechubasco
@Shelby3000:
het is je gelukt zie ik…. ;) en nu foto’s spammen tot je er bij neervalt…
@integralechubasco: Ja, daarom staat er bij mijn reacties nu al 2 keer: -edit: hou eens op- en -edit: nu even stoppen met spammen a.u.b-
En dan nu mijn favoriete Pontiac’s die er WAREN (hopen dat ze nu wel mee werken:

Custom KI2T:
http://thunderskunk.huzzz.net/stuff/Custom-KITT.jpg)

En de Pontiac Solstice:
http://www.sportscarcup.com/cars/pontiac-solstice-gxp-roadster.jpg)

Groetjes Shelby3000
**********************************************************
http://www.KRmagazine.webklik.nl
-edit: hou eens op-
@edit: hoezo moet ik ophouden? mag ik niet meer reageren op dingen?-
mooi shelby3000 en hoe kan het dat er bij hoe altijd edit staat ik snap dat niet hoe dan ook ik denk dat het auto merk pontiac weer gaat leven dat word wel overgenomen als de opel en cevolet dealer . maar kijk dit eens :http://www.youtube.com/watch?v=agqjQX-ZXww
@pontiac: En bedankt maar weer! Leuk hoor dat je zo om me denkt!!!Heel rappig, een vijand van KI3T om die te laten zien!
sorry ik bedoelde hoopelijk word de pontiac dealer niet overgenomen door de open/chevolet dealer
@pontiac: OOOOOH! Ik wilde al zeggen. Je bent toch een vijand van de Opels en de Chevroletten? En dan jou Pontiac Vibe “geven” aan de Opels en de Chevroletten? Man, dat is gewoon voer voor die wagens. Ze verslinden je Vibe zo naar het autokerkhof. Pas maar op!
Nog ff wat van de Transfromers…Ook weer een Solstice, natuurlijk! Die slaan we niet zomaar over!

http://ui20.gamespot.com/627/transformers011_2.jpg)
shelby3000 kijk dit eens http://www.youtube.com/watch?v=QwhE2–r3xs . en dat is vet hoe heet die solstice
@pontiac: Hey, moet je deze hieronder ff zien! Wist je dat de Knight 2000 in Sky Mode ACHTERUIT kon rijden?! Nou dat zie je nu hier, let maar op! Ik wist het niet in elk geval!
JAHAAA! Coole episode, toch? De favoriet van de new KR is toch episode 9: Knight Fever. En episode 13: Exit Light, Enter Knight. VET COOL! Kun je jou favoriet er ook nog ff opzetten? Dat was toch ep. 15: Fly By Knight. Die afl. van dat ene jochy, weet je nog? En aflevering 7: I Wanna Rock & Roll Knight, die is pas waardeloos! Eerst schiet dat k*tw**f Mike neer en even later…zijn ze dikke vrienden en mag ze zelfs in KI3T!!! Dat snap ik niet, hoor! We gaan zaterdag een discussie voeren, op jjp’s verjaardag, oke?
PS: waarom kom je altijd savonds op autoblog?
Moet je deze ff zien! Voor degenen die willen dat KI2T of KI3T wint:

http://www.youtube.com/watch?v=3ScnXqGD5bU
“Bekijken op Youtube”
nice 10 + als er ook en vak knight rider filmpjes was ps : op youtube staan er weinig filmpjes van kitt3000 dus ik weet niet of ik hem vindt
op youtube
@pontiac: Wijzig je wachtwoord via je eigen pc.
@jochempie dankje wel!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).