Gemballa-update: vermoedelijke moordenaar opgepakt

Auteur: , 26 Reacties

Even een kleine update aangaande de treurige moordzaak omtrent tuninglegende Uwe Gemballa: de Zuid-Afrikaanse politie heeft een verdachte van de moord opgepakt (we zullen hem maar niet Gemballa-killer noemen, dat is wellicht wat misplaatst). Deze man werd overigens binnen 24 uur voorgeleid en tot een gevangenisstraf van twintig jaar veroordeeld. Dat is nog eens snelrecht.

Afgelopen vrijdag werd de 28-jarige Thabiso Mpshe uit Pretoria gearresteerd, en dezelfde middag aan de rechtbank voorgeleid. Hoe Gemballa om het leven is gebracht is nog onduidelijk, maar men gaat uit van verstikking, aangezien er geen zichtbare verwondingen op zijn lijk zijn aangetroffen.

Of de verdachte ook daadwerkelijk heeft bekend, of wellicht een deal met justitie heeft gemaakt is niet bekend. Ik hoop zelf op het laatste, anders is deze veroordeling niets meer dan een vermoedelijk straatarme neger die de bak in draait voor een jodenfooi, terwijl de echte moordenaars lachend hun Zwitserse bankrekeningen checken.

Uwe Gemballa (wiens echte leeftijd overigens niet bekend is, de meldingen lopen uiteen van 47 tot 54 jaar) werd een maand geleden dood aangetroffen in Zuid-Afrika, nadat hij sinds februari vermist was. Zijn bedrijf maakte overigens een doorstart, na eerder failliet verklaard te zijn. Algemeen wordt aangenomen dat hij zich met de verkeerde personen heeft ingelaten en daar uiteindelijk de ultieme prijs voor heeft moeten betalen. Als brein achter de moordzaak zingt de naam van de Tsjechische miljardair Radovan Krejcir rond.

Wellicht krijgt deze zaak nog een staartje, maar hoogstwaarschijnlijk niet.

Met dank aan sansebastiano voor de tip!26 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Hoe kun je nou niet weten hoe oud iemand is? Zeker hier in Europa…

50 tegen 1 dat die neger het niet eens gedaan heeft. Hoe kun je iemand nou oppakken en binnen het etmaal tot 20jaar veroordelen?
@Dirt McGurt: Ik denk dat het wel meer is dan 50 tegen 1. Dit is wel een beetje ongeloofwaardig.

Zuid-Afrika mag dan een mooi land zijn berechten kunnen ze blijkbaar niet
@Roelio:
idd .. berechten kunnen ze niet ..
Ik hield nooit echt van zijn creaties maar dit verdiende hij niet. Hopelijk voor de nabestaande is dit zijn moordenaar.
…’legende’ ??…grom…maak er tuningboer van ofzo.

Nope, een miljardair krijg je niet achter de tralies, of…je houdt ‘m niet láng achter de tralies. Seponeringskwestie ;-)
@Megakix: dus hebben ze een negertje erbij genaaid…
@Megakix: Van technischsepot (onvoldoende bewijs) of van beleidssepot (afzien om bijvoorbeeld redenen van algemeen belang) lijkt mij hier geen sprake van. :)
Moord; opzettelijk en met voorbedachten rade een ander (Uwe Gemballa) van het leven beroven. Artikel 289 van het Wetboek van Strafrecht. De dader wordt gestraft met een levenslange straf van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde catogorie. Geldboete van de vijfde catogorie bedraagt maximaal €74.000,-

Conclusie: in Zuid-Afrika komt de dader en nog een beetje goed van af. Zou hij daarvoor in Nederland worden veroordeeld, dan zou er een mogelijkheid kunen bestaan dat hij nog effentjes tien jaar langer in gevangenneming zou moeten zitten (wat mij niet erg waarschijnlijk lijkt). ;)
@bosnialove: zou er een causaal verband zijn tussen ‘negertje-Gembella’? Als er ‘geruchten’ zijn over een miljardair in kwestie, dan weet je op voorhand welhaast zeker, dat het ‘brein’ iemand erin luist. Gedegen onderzoek blijft dan achterwege. En als dat negertje bekende zou hij strafvermindering krijgen wellicht…dus, eieren voor je geld.
@Megakix: Bekennen voor strafvermindering? Lijkt mij een mooi gevaletje van het zogenaamde ‘pressieverbod’. Wat er toe kan leiden tot uitlsuiting van de bekentenis van de dader als rechtmatig bewijsmiddel of zelfs in extreme gevallen ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie.

En hoe weet je dat Thabiso een neger is? Het kan net zo goed een blanke zijn. ;)
@bosnialove: kan.. ;-)
@bosnialove: Die 30 jaar is hier ook slechts het maximum voor enkele moord hoor, en je moet behoorlijk woest en medogenloos tekeer gaan wil je dat krijgen. Volgens mij is 15-20 jaar al behoorlijk zwaar in Nederland, en dan gaat er nog een derde vanaf als je braaf bent in de nor.
@Potver7: Ja, dat weet ik en daarom heb ik gezegd “ten hoogste” en “wat mij niet erg waarschijnlijk lijkt”.. ;)
@Potver7:

Als je het artikel 289 goed hebt gelezen staat er niet ‘De dader wordt gestraft met een levenslange straf van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde catogorie.’ zoals Bosnialove stelde maar ‘gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren’. Dus de maximum straf is levenslang en geen 30 jaar, en om levenslang te krijgen daar hoef je ook echt niet zo woest en meedogenloos te keer te gaan…..
@Potver7: En vergeet ook niet dat mensen heel vaak TBS krijgen opgelegd, wat je kan vergelijken met levenslange gevangenisstraf
Dit is typisch een amerikaanse actie. Als je dader niet kan vinden, dan zoek je gewoon iemand anders die tijdelijk wordt opgepakt totdat de echte dader is gevonden. Dat houdt de gemoederen ondertussen rustig.
@majinstar:
Ik begin er echt sterk aan te twijfelen of jij überhaupt wel kan lezen er staat duidelijk meerdere malen Zuid afrika in.
En in Amerika zal je er echt niet zo makkelijk vanaf komen.
Voor wie wilt weten hoe het er echt aan toe gaat in Zuid-Afrika kijkt de volgende documentaire van Louis Theroux, ge-wel-dig!
http://documentairenet.nl/2010/06/louis-theroux-law-and-disorder-in-johannesburg/

Dikke aanrader voor iedereen!!
@AQ: thanks kerel, ik ga dit vanavond kijken. Is toch de reeks Unreported World series van de BBC ?
@AQ: Al gezien, te gek voor woorden he :(
@AQ: ah, Theroux, blijft ongeëvenaard. Als ik geen tentamens had om te leren zou ik meteen gaan kijken :P
moordende negers hebben ze niet in Afrika ..
dus dat is uitgesloten ..

de butler heeft het gedaan .. de blanke hufter ..
Toch raar, je weet dat hij dood is, maar op de snelweg van Stuttgart naar hockenheim staat nog wel de lichtreclame met zijn naam….
ow ja jongens by the way: in Nederland is (in tegenstelling tot wat velen van jullie denken) levenslang daadwerkelijk levenslang! De hoogste tijdelijke gevangenisstraf is maximaal 30 jaar, de min of meer overtreffende trap daarvan is levenslang. Levenslang (waar de gevangene geen vervroegde invrijheidstelling heeft) kan uiteindelijk via een gratieverzoek worden omgezet in een tijdelijke gevangenisstraf.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).