Rijtest en video: 405 pk sterke Volvo C30 Polestar

Auteur: , 107 Reacties

Move over Focus RS. Oh en de Golf R, S3, Megane RS en de Impreza WRX ook. Iedereen kan inpakken als Volvo besluit om te doen wat goed is, namelijk de C30 Polestar in productie nemen.

OK, daarmee zet ik het zwaar aan, maar ver bezijden de waarheid is het niet. In een ver ver verleden was Volvo niet alleen dat merk wat zich heel erg bekommert om veiligheid, maar ook het merk wat sportieve kanonnen op de weg kon zetten. Die hadden altijd nog dat degelijke en veilige sausje, maar ondertussen waren auto’s als 850R hele snelle dingen. Als je dan nu in het productengamma kijkt heeft Volvo geen uitgesproken sportievelingen er tussen zitten. Weliswaar is er van een ieder model een T5 of T6 met een overvloed aan pk’s, maar de Volvo R badge mogen ze niet dragen. Daar zit dus ruimte zou je denken…

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in dat geval de video HIER! ]

Volvo C30 Polestar

Dat is dan ook precies wat de mannen van Polestar denken. Polestar is defacto de motorsport divisie van Volvo, maar zij willen zich ook nadrukkelijker met straatauto’s gaan bemoeien. De C30 is een beetje het kindje van Robert Dahlgren, coureur voor Volvo in het STCC (Swedish Touring Car Championship). Als een klein kind mocht hij shoppen om de in zijn ogen ideale C30 samen te stellen. We zitten samen in de C30 Polestar op de nogal smalle testbaan van Volvo. Bovendien heeft het geregend, is er nauwelijks uitloop en oh ja… er is maar één exemplaar van de C30 Polestar. Die is met de hand gebouwd, onder andere door de mannen die nu bij de baan staan te kijken. Genoeg reden om niet meteen de snelste rondetijd te willen neerzetten.

Volvo C30 Polestar

Volvo C30 Polestar

En snel is de C30 Polestar zeker. Het mag niemand verbazen dat er in het vooronder de o-zo-bekende 2,5 liter grote vijfcilinder turbo is te vinden. Die zit nog steeds in diverse Volvo’s en ook voormalig moederbedrijf Ford zet de vijfpitter in, onder andere bij de Focus RS. Met de lofzang voor de RS en de RS500 in het achterhoofd kan het niet anders dat de Zweden er ook een feestnummer van maken. In de Focus waren we al onder de indruk van 360 pk, maar dat bleek zeker nog niet de absolute grens. De C30 Polestar kreeg een grotere intercooler, een andere turbo (KKK26), aangepaste zuigers en een andere nokkenas voor het inlaattraject. Het resultaat? Een verpletterende 405 pk, wat inhoudt dat het specifieke vermogen 162 pk per liter bedraagt. Ondanks de grote turbo en relatief veel pk’s is het zowaar nog een smeuiig blok gebleven. Bij 1500 tpm gaat ie niet als de brandweer, maar hij gaat wel. En vanaf 2000 tpm breekt de hel los. De vijfcilinder is nog steeds geen toerenmonster, maar de vermogensafgifte stort ook niet in.

Volvo C30 Polestar

In tegenstelling tot alle andere C30’s heeft de Polestar wel vierwielaandrijving. Volvo was ooit met de ontwikkeling daarvan begonnen, maar de business case was niet goed genoeg en dus werd het project weer afgeblazen. Polestar kon er echter wel gebruik van maken en dus heeft de blauwe C30 een 4e generatie Haldex systeem met Quaife differentieel voor en achter. Een behoorlijk geavanceerd systeem dus en dat voel je. Ook op een nat wegdek kan de C30 zonder problemen het vermogen kwijt en de tractie bij het accelereren van bochten is ook fenomenaal. Echt poweroverstuur zit niet in repertoire, maar Robert licht toe dat hij de auto graag nog wat scherper en agieler wil maken. In de huidge setup neigt de C30 naar midcorner onderstuur. Dat is veilig, maar een potentiele C30R mag best wat venijniger zijn dan de C30 DrivE waar het marketingmeisje mee door de spits rijdt.

Volvo C30 Polestar

Hoe de C30 Polestar zich nu gedraagt zou ik er overigens niet mee door de spits willen. Als echt coureur heeft Robert Dahlgren een complete blinde (of is het dove) vlek ontwikkeld voor motorlawaai. En dus is er nog niet veel gebeurt aan geluidsisolatie en maakt de C30 een enorme bak lawaai. Heerlijke knallen tijdens het opschakelen, veel gesis van de wastegates, die geile vijfcilinder roffel, maar ook resonanties die doen denken aan de tijd dat ik tegels moest verwijderen met een drilboor. In het begin is het vermakelijk omdat je schrikt van het lawaai, maar uiteindelijk word je er gek van.

Volvo C30 Polestar

Na een paar uurtjes spelen komen er dan toch wat vragen naar boven borrelen. Waarom zijn we hier eigenlijk? Wat wil Polestar nu precies? En wat vindt Volvo daarvan? Om de eerste vraag te beantwoorden: omdat het leuk is om met een 405 pk sterke C-segment auto te rijden. Zelfs als je niet de uiterste limiet gaat opzoeken. De reden dat Polestar en Volvo ons toestonden om rondjes te rijden is om ook de aandacht te vragen voor het feit dat Polestar nu als huistuner optreedt voor Volvo. Zo leveren ze een chip voor de Volvo S60 D5, waardoor het vermogen stijgt van 205 naar 225 pk en koppel van 420 naar 460 Nm. Nog belangrijker is dat de driveability groter wordt, zo bleek al naar twee korte vergelijkende ritjes. Toch hinken ze daar in Goteborg nog op twee gedachtes, want het tunen van de overige motoren zou Polestar best kunnen. Alleen wil Volvo het niet, want daarmee zou je best wel eens je eigen range kunnen kannibaliseren.

Volvo C30 Polestar

Volvo C30 Polestar

Gelukkig is dat probleem er niet met de C30 Polestar. Het is immers wel weer eens tijd dat er een echt begeerlijke Volvo komt. Zo eentje waarvan kleine jochies posters boven hun bed hangen. Een auto die iedereen wil hebben, maar die niet iedereen zich kan veroorloven. Of die sommigen niet van hun vrouw mogen kopen, omdat ie niet praktisch, niet zuinig en al helemaal niet saai genoeg is. Exclusief belastingen zou de C30 Polestar voor 40 mille voor de deur kunnen staan. In Nederland gaat het prijskaartje dan zeker over de halve ton, maar ook dat is nog geen onoverkomelijk bedrag voor een 400 pk sterk monster. Filmpje!107 reacties

Leuke review, alleen Wouter is erg slecht te verstaan.
De auto ziet er verder leuk uit en hij klinkt ook nog eens erg lekker.
@BMW_Li:
Dag heer Li.
Is dat echt wouter die praat ?
Ik dacht dat deze waanzinnig mooie,snelle Ijsbeer Volvo
een vreemd bijgeluidje had.
Hebben we dit niet al op autoblog.tv gezien?
@Pallas: Dat klopt. De focus van autoblog verschuift een beetje. Begrijpelijk, je wil natuurlijk niet altijd alleen maar oude content op tv brengen. Dan hebben de autoblog.nl-kijkers geen reden meer om te kijken.
@Pallas: Zo lang alles wat op rtl komt, ook binnen een maand op de website te zien is, is er nog niet zo veel aan de hand toch?
@Pallas: Het zijn twee verschillende kanalen, internet is wezenlijk anders dan TV. IK zeg verschillende auto’s op autoblog en op RTL
Zonde dat het zo’n lelijk wagentje is.
Trouwens met de 4wd valt hij ook buitencategorie in de klasse hot-hatche’s waar alles FWD is anders zou hij daar wel eens keet kunnen schoppen in de rangorde.
@Hupke:
Wat is lelijk, heer hupke ?
Je ziet deze Poolster alleen bij een heldere nacht.
Ik wil hem graag hebben om snoeihard alle nachten, als er geen file`s zijn, te jagen op Porsche.
@boygeorge:

Als ik zou willen jagen op Porsche dan doe ik dat wel op een omloop met een caterham of iets anders dat een Porsche aankan.
Ik zou ze pakken op finesse niet op power.
Heb de film niet gekeken, maar de foto’s van de banden zegt voldoende :)
@pallas: van RTL Autoblog…….
Deze graag in het DrivE groen + DriveE velgen.
‘Blauwe smurf’ is natuurlijk een pleonasme Wouter. ;)
@Citrofiel: Of een tautologie, weet het verschil nooit.
@Pallas:
Een pleonasme ;)
@Pallas: Maar ik weet het wel. ;)
@Citrofiel: Sorry is toch pleonasme.
@ wouter autoblog of wie dan ook: ik dacht trouwens dat er op 31 oktober (gisteren) meer details & foto’s van de Onyx bmw m3 zouden worden vrijgegeven. weten jullie hier al meer van af of hebben ze gewoon niets van zich laten horen. ( pagina 4 de één na onderste http://onyxcars.ie/gallery.html )
@pieter: heeft al enkele weken geleden op AB gestaan…
@Citrofiel: was het geen contabiminatie ? ;-)
@Megakix: nee, het is idd een pleonasme, geen tautologie, maar ik weet dat het al een paar wegen geleden op AB heeft gestaan maar ik citeer: “Op 31 oktober zullen ze alle details & foto’s onthullen.” Dus ik vroeg me af of ze al iets hadden laten horen of niet.
@pieter: Op de site van ONYX zelf kan ik ook al niets vinden. :?
@Citrofiel: ik ben niet echt (totaal niet dus) een fan van m3 en ook niet echt van bmw maar ik vind die ducktail spoiler toch wel mooi.
@Megakix: Het is alweer even geleden dat ik die begrippen heb moeten leren, maar ik ben er nochtans vrij zeker van dat contabiminatie er niet bij hoort.

En even googlen bevestigt dat. Het enige resultaat is deze pagina. :lol:
@Megakix: Lol, zit ik even te slapen. Je maakte gewoon een contaminatie van het woord contaminatie. :lol: Kudos!
De wielen van die laatste volvo staan wel erg scheef niet?
@SimonMc: Dat is precies wat ik dacht. Trouwens, volgens mij was dat laatste stukje met die andere auto’s nog niet op tv geweest. @Pallas, weet jij dat misschien?
@Citrofiel: Geen idee ben het niet weer gaan kijken, hoewel autoblog mischhien wel het beste programma van nederlandse bodem is qua auto’s, ik kan maar niet aan Wouter wennen en houdt ik ook niet van semi-grappige onderschriften.
@Pallas: Ik ben na al die jaren wel aan Wouter gewend, aan die onderschriften kan ik me echter ook behoorlijk ergeren…

Ik heb het trouwens net even opgezocht, op tv was het stukje met de echte race-C30’s inderdaad niet te zien.
@Citrofiel: eens !!!! heel vervelend !
@ Hupke

Ehmm volgens mij is de golf R en de S3 met 4wd hoor ;)

Maar echt leuke auto! Uitbrengen maar, al zal ik er echt het geld niet voor hebben. Maar 2de hands zal ik hem zeker kopen over een aantal jaar.
@Sjoske: vergeet de Impreza WRX Sti niet.
Das best een leuke auto..

zelf in die kleur :P
Ik vind dat babyblauw maar niks… maarja, anders slaat dat Polestar weer nergens op. :)
@Bumer:
Baby-blauw, heer Bumer ?
Dit is Ijskoud Poolsterblauw.
Hoe harder je gaat, hoe mooier de kleur.
@boygeorge: Al rijdt deze auto voorbij Mach 1, mooi vind ik die kleur nog steeds niet :)
@Bumer:
Bij Mach 1 heeft u een rode waas voor uw auto.
Alles wat nog van metaal is word vuurrood.
Alle kunststof is gesmolten.
Weet U het zeker?
@boygeorge: Yep, want ik vind vuurrood deze auto veel beter staan ;)
Zalige auto! Maken Volvo! Laat Ford/Renault/Seat/VW maar eens een poepje ruiken!
BTW: Auwtj, die banden zijn echt totaal verneukt!
Ik vind het trouwens een heel mooie test. Juist het wat rommelige (misschien) maakt het wat, eh, echter of zo… Heel goed gedaan Wouter en Patrick!
Hardcore AB-fans zitten constateren nu snikkend, dat het geen nieuw filmpie is…zjammèr…
Hebben!
What idioot veel camber op de achterwielen van die racebak. vet. klinkt wel leuk trouwens, voor een volvo. Leuke revieuws trouwens mannen.
@Jurrian: geloof mij camber is goed ! zonder dat nam hhij niet veel bochten
@bpc:
ja maar zo veel kan toch nooit goed zijn.
alleen de binnenkanten zullen warm worden en waarschijnlijk veel warmer dan de buitenkant. dus de band zal nooit optimaal weg contact hebben en dan ook niet optimaal grip, negatief camber in een bocht is juist goed maar zoveel?? of praat ik nu poep?
Even een ander kleurtje spuiten (op een of andere manier vind ik dat het groen op een focus rs beter werkt dan het blauw op deze volvo) en in productie nemen. Wat een apparaat!
Porsche Fanaat
Geweldige kar, dit moet echt op de markt komen, hiermee komt Volvo onverwacht met een enorm apparaat, ze zullen hier auto`s als de RS3 en Focus RS helemaal het RAMBAMBONS mee geven
@Porsche Fanaat:
Juist, heer fanaat.
Deze Poolster rijd een porsche ook compleet in de vangrail.
Sorry, niet echt in de vangrail.
Maar de Porsche moet aan de kant, links of rechts, maakt niet uit.
@boygeorge: geef mij een Porsche met een vergelijkbaar aantal pk’s (Carrera GTS..) en ik vind het knap als jij mij kan bijhouden met deze Polestar (respect voor dit bommetje trouwens!)
@Ferdinand1:
Het bommetje is sneller dan elke porsche.
Had hem al bij autoweek gezien…
deze was toch al te zien bij RTL autoblog?
Hopen dat jullie die Volvo mannetjes flink hebben aangespoord om dit ook te gaan bouwen.

Epic camber op de achterwieltjes op die laatste racing Volvo trouwens. Alsof ie door zn asje is gezakt, lol.


En ohja, ” veel gesis van de wastegates”

Nee. :P Gewoon nee. Ga nu niet net als al die andere auto-programma’s de turbo terminologieen verhaspelen.
Een Poor Man’s GT-R. :D
Nog een leuk feitje, de remmen van Brembo zijn van hetzelfde type als die van de Ferrari F430.
Mocht het zover komen dat het in productie wordt genomen zal men eerst bezuinigen op de remmen, alcantara interieur en motoronderdelen. Vervolgens zal er isolatie worden toegevoegd. Een Haldex koppeling is ongetwijfeld noodzakelijk gezien de dwarsgeplaatste motorblok, en zal vermoedelijk hierdoor in geringe mate voorwielaangedreven aanvoelen. :S
@BaySideBlueBoy: en werd de gtr al geen poor man’s veyron genoemd zo blijven we bezig
@bpc:
Mon amice, snel deze Poolster kopen/bestellen.
Vet… I want one!
Die C30 is best een gaaf karretje maar het meest truttige en onpraktische eraan is de kleine poepgatachtige achterklep.
Maar die motor mogen ze van mij in meer Volvo modellen stoppen :) en het geluid… daar kan Volkswagen wat van leren nadat ze de R32 eruit gemikt hebben!
@VeniVidiVici: ik weet niet wat jij je bij een poepgat voorsteld maar vergeet dat van die volvo…
@VeniVidiVici:
Dag heer vici,vreemd die opmerking.
Ik zou zeggen, helemaal geen achterklep.
Wie koopt dit !
Ik of mijn vriend bpc.
Wij hebben die klep niet nodig.
En dan, heer Vici, zullen wij U een poepie laten ruiken.
VVrrroemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.
Ook als U om welke duistere reden dan ook maar een auto heeft met een hele grote achterklep.
@boygeorge: Ik zou haast denken dat je een Volvo verkoopadviseur bent :? en dan snap ik dat jij die kleine achterklep WEL mooi, handig en erg praktisch vindt :)
@wouter het is Göteborg dacht ik…
Svenska Aeroplan AB
Ja, dit is leuk!
Laat die gekke Zweden maar schuiven…
Jammer dat Volvo zo terughoudend is wat betreft een huistuner. Bij Saab is dat al decennia lang geen enkel probleem! En dat levert leuuuuuuuke Turbo-bommetjes op!!
Dus komop Volvo, durf eens wat…
@Svenska Aeroplan AB:
Ook bij Volvo lezen ze wat AB,tjes te zeggen hebben.
Een Bommetje.
Juist, ik zei nog zo, geen bommetje !
In dit geval ben ik het met U eens.
Jagen op de autobahn.
Alles aan de kant voor het Poolster Bommetje.
LQDI 850 2.5 20V
Die BBS FI velgen staan hem echt fantastisch!
als hij er komt zoals hij hier gefilmd is, staat hij bij mii op de oprijlaan
als hij er komt zoals hij hier gefilmd is, staat hij bij mii op de oprijlaan
ABHD crasht bij mij constant in Firefox.. Kan hier wat aan gedaan worden?
@TimmiX: Bij mij anders niets met FF… :?
@Citrofiel: Niets mis bedoel ik dus…
@Citrofiel: Oké, hier crasht ie steeds. Zal wel door de flashplayer komen, die is zo buggy als maar kan.

Kzal eens kijken voor updates ofzo :)
heb ergens gelezen dat deze volvo in 5.1sec naar de 100 gaat, de ford rs500 doet het in 5.6sec met 55pk minder, de golf r doet het in 5.5sec met 135pk minder en de audi s3 doet het in 5.6sec met 140pk minder hahaha wat een prestaties dan zeg hahahha de echte “concurrent van deze volvo word volgens mij tog echt de audi rs3 en de bmw m1 of hoe die ook heet en die gaan 100% rond de 4,5 of 4,6 zitten naar de 100
@jeanclaude:
Dag jean, dat zal allemaal wel kloppen wat je zegt.
Als U met 1 van uw auto`s gaat sprinten bent U iets sneller weg vanuit stilstand.
Maar elke keer dat U in uw spiegeltjes kijkt ziet U dat Blauwe Poolster Bommetje.
U raakt hem niet kwijt.
Dan geeft U het echt op omdat VolVo weet waar PKaaas voor dienen.
Uithoudingsvermogen en continu een bak vol met heel veel PKaaaaas.
Leuke rijtest met een erg dikke volvo!
ik wacht wel op de RS3 die is tenminste premium :)
@KaCh1ng:

Je dacht; ik schrijf eens een post waar ik veel reacties op hoop te krijgen?
@Apache: Zo werkt het hier op autoblog toch altijd?
@jimmy:
nee.
Kan iemand eens luisteren op 5:30? Daar klinkt het alsof de Turbo-Bypass kapot is en de druk terug over de turbo stroomt. Ken het geluid omdat ik dit probleem al zelf ervaren heb.
@Mardec: Filmpje houdt op @ 5:11?
Doe mij die STCC C30 racer op ’t eind maar… wat een brutale wagen is dat! Klinkt ook geweldig die N/A 5-in-lijn met ITB’s en sequentiële dogbox, daar kan die blauwe Polestar concept echt niet tegenop.

http://www.youtube.com/watch?v=pysC5a0x02E
Zoals iedereen weet “autoweek”, is een Subaru STI nog veel sneller naar de 100 dan een RS500, dus zelfs met 100 pk minder kan je met AWD iedereen te kijk zetten en in de praktijk zal deze volvo dat dan ook doen en zeker met 100 pk meer.
Dit autootje klinkt vele malen beter dan die normale scheten met wielen. :)
hulde aan patrick prachtig filmwerk
@bpc: Thx! :)
@Patrick_Createmedia: kwaliteit moet herkent worden :-)
@bpc:
Mon amice, kwaliteit moet Erkend worden.
En je moet het eerst herkennen, leuk of niet leuk?
Sponsort Volvo jullie nog? =D

Hoe dan ook zeer leuke auto, hoop dat ze m gaan bouwen!
Vette montage (wel dt’tje in tekst: ‘En dus is er nog niet veel gebeurt…’)
ricardo (neppert)
Scheve wielen bij die race editie green line volvo
@ricardo: Nog nooit van negatief camber gehoord?
Ik verstond heel weinig van, maar verder was het leuk.
NA twee korte vergelijkende ritjes.
wat een topper van een vlamfilm weer,
ik heb genoten en wil nú een polestar hebben
@super:
Sorry, er is een wachtlijst van veel AB bloggers.
Ik was ook al te laat.
Jammer dat wouter zo weinig vertelt in zogenaamde rijtesten. Vaak wordt er eigenlijk nauwelijks gesproken over stuur-communicatie, hoe soepel (of niet) de transmissie werkt, hoe de stoelen zitten, hoe de pedalen aanvoelen enz.. kan het dan echt geen rijtest noemen maar alleen een leuke video
@Atenza:
Soms,heer Atenza, zegt een foto/video meer dan duizend woorden.
Ik hoop niet dat U boos op mij wordt omdat ik zo weinig woorden gebruik.
@boygeorge: een foto/video zegt niks over rijeigenschappen
Lekker, lekker geluid!
Een droog orgasme, dadde!
Prachtige wagen en wat een mooi geluid!
Oud filmpje.
@db87: ja jaren oud, wouter zat toen nog op basisschool.
En dan is er nog altijd de Impreza WRX STI Spec C.
zonde, dat ze het niet gaan produceren
Hallo redactie, bij elk filmpje dat ik kijk krijg ik een reclameboodschap vooraf. Prima, kan ik allemaal begrijpen, maar kunnen jullie er SVP voor zorgen dat het VOLUME van de reclames ook aan te passen is zoals bij de filmpjes zelf? Ik durf laat op de avond geen filmpje meer te kijken gezien het door de woonkamer heenknalt en ik het niet zachter kan zetten! (ja ja, via het conf. scherm op je pc, maar dat is een bak werk, dus graag gewoon een volumeknop!).
zelfde motor als de focus st en rs alleen met andere turbo

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).