Tweede Kamer wil bonnenquota liefst direct afschaffen

Auteur: , 49 Reacties

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, dan verdwijnt de bonnenquota van de politie zo snel mogelijk van tafel. Minister Ivo Opstelten die hierover gaat, zou het liefst wachten totdat de nationale politie er komt en wil tot die tijd niet teveel overhoop halen bij de korpsen. Dit tot onvrede van de Kamer, die zich al langer ergert aan de regeling. In het regeerakkoord is afgesproken dat er een einde komt aan de bonnenquota.

VVD-Kamerlid Hennis:
“We weten allemaal dat het eraan zit te komen, het is een beetje vreemd om de staande praktijk te negeren. Dit wekt alleen maar irritatie in de hand en tast het gezag van de politie aan, we moeten heel snel gaan handelen. Formeel is het weliswaar een zaak van de korpsen, maar de minister kan zeker een signaal afgeven.”

CDA Kamerlid Cörüz:
“De minister-president heeft heel duidelijk gezegd dat er een eind komt aan de bonnenquota, als we wachten op de nationale politie zijn we een heel eind verder”.

PVV-Kamerlid Brinkman:
“Het is niet meer dan terecht om te eisen dat het vanaf volgend jaar gewoon afgelopen moet zijn met die bonnenquota, nationale politie of niet. Gewoon niet meer doen.”.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie stoort zich kennelijk niet aan de ongeduldige Kamerleden en heeft laten weten dat Opstelten zich niet wil bemoeien met de bedrijfsvoering van de regionale korpsen. (bron: telegraaf)

UPDATE: Ivo Opstelten trekt zich de kritiek aan en handelt direct. Er gaat een brief naar de Korpsen met het verzoek om z.s.m. (liefst per direct) te stoppen met de bonnenquota.49 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
komt er toch nog wat goeds uit dit kabinet, tenzij het net zo een 130km/h verhaal wordt.
@SyriX:

Juich nu niet te hard, nu hebben ze X aantal BONNEN die ze binnen moeten halen. Waarschijnlijk krijgen ze daarna een X aantal EURO’s die ze in de wacht moeten slepen.
@jack_abarth: inderdaad, want hoe willen ze anders de rijksbegroting kloppend maken?
Een goede zaak op zich. Ware het niet dat de dienders die deze bonnen moeten schrijven met het bonnenquota zichzelf amper terugverdienen op jaarbasis. Dus misschien moeten we van de gedachte af dat het een manier is om de schatkist te vullen. De echte manier om de schatkist te vullen is om de agent niet aan te nemen.
Hoeven ze dus helemaal niet meer te werken voor hun geld. Prima plan. NOT!
@autogek123: Zeker wel een prima plan. Nu kunnen ze weer naar redelijkheid controleren in plaats van onder een continue regeltjesdruk. Met een beetje geluk laat de politie die eindeloze wijsvinger dan ook een beetje vallen…

Dat politie hun werk doet moet verder niet blijken uit de bonnen die ze binnenslepen, maar uit de veiligheid die er heerst.

Helaas heerst bij te veel mensen de gedachte dat geld werkelijk alles oplost…
@Alwood: Continue regeltjes druk? Geen hond houd zich meer aan de regels. Ze zijn gewoon te lui om te werken bij de politie. Hier in de wijk alleen al kan ik 1000den bonnen per dag uitschrijven ( te hard rijden, dubbel parkeren, voorrang stelen/afdwingen terwijl je het niet heb, voetgangers geen voorrang geven, afsnijden, op de stoep parkeren enz). En woon ik nog in een “nette” wijk. Mensen hebben tegenwoordig steeds meer maling aan de regelgeving. En de enige manier om ze nog een beetje in het gareel te houden is ze bestraffen. Veiligheid heerst? Waar? Als je je als autobestuurder je wel aan de regelgeving hou wordt je als aso gezien tegenwoordig. Ik rij ( zover ik weet) altijd volgens de regels, en duwen, illegaal inhalen, afsnijden en vingers krijg ik dagelijks mee te maken in het verkeer.

Hou toch op met regeltjes druk. Werd er maar eens flink regeltjes druk opgelegd! :(

Drie bonnen in 2 jaar rijbewijs kwijt. :)
Zo komen ze nooit aan die 18 miljard. En ik denk dat Opstelten dat door heeft, dus hij wil er nog niet aankomen.
Ik heb laatst van een bevriende diender vernomen dat het gaat om 2 (!!!) bonnen per maand…
Als een agent zijn werk gewoon doet, ben ik er van overtuigd dat dit geen enkel probleem is en hij daar geen onschuldige burgers voor hoeft te benadelen.

Anderzijds deel ik de mening dat het ethisch misschien een beetje “zozo” klinkt, een “minimum aantal boetes”.
@wouter: Ik las dat het voorgestelde minimum op iets meer dan 200 boetes per jaar ligt.
@wouter: Precies. Men doet alsof het gaat om 1000den bonnen per agent. Ze hebben het over 2 bonnen per agent per maand. En dat vind men nog te veel. Per jaar worden er nog geen 15 miljoen bonnen geschreven, terwijl je die elke dag wel kan uitschrijven.

Als je zo fel tegen een bonnenquota ben moet je toch eens bij jezelf te rade gaan of je dan wel zo’n nette bestuurder ben.
@autogek123: rekenen is zeker niet je beste vak!
15.000.000(boetes give or take)/24 (volgens jou aantal bonnen dat een agent per jaar moet schrijven)=625.000 agenten in Nederland –> bijna 4% van de Nederlanders (dus niet beroepsbevolking) is politie agent! Impresive
@rodeoro: Vele bekeuringen komt geen agent aan te pas. En ik schrijf niet dat dat de hoeveelheid bonnen zijn (Lezen is niet je vak), ik schrijf dat dat het totaal is wat uitgegeven wordt incl flitsen en traject enz.
Vele bekeuringen komt geen agent aan te pas. En ik schrijf niet dat dat de hoeveelheid bonnen zijn (Lezen is niet je vak) die onder de bonnenquota vallen, ik schrijf dat dat het totaal is wat uitgegeven wordt incl flitsen en traject enz.
@autogek123: Ps weet je zeker dat er 15.000.000 bonnen worden geschreven? Is dat geen totaal aantal dus inclusief flitskasten, traject controles etc waar helemaal geen schrijven bij komt kijken?
@wouter: Bij ons op het werk zit een politieagent (uit Rotterdam) en die heeft het over 200 per persoon per jaar. Dat wil zeggen dat de agenten op straat ook voor die op kantoor moeten schrijven. Het is dus eerder 1 per werkdag.
@wouter:
Ik heb het nog eens nader bekeken en mijn informatie bleek inderdaad onjuist te zijn. Het gaat om aardig wat bonnetjes meer waardoor ik niet meer helemaal achter mijn eerdere opmerking sta.

Ik ben niet tegen een bonnenquota, maar wel als het zijn doel (wat is dat doel eigenlijk) voorbij schiet en het tot situaties leidt die geen enkel raakvlak met redelijkheid meer hebben. Desondanks ben ik absoluut geen nette bestuurder, alhoewel ik niet onnodig aso gedrag vertoon of iemand hinder. Ik rij overal ruim te hard en als je onnodig links blijft rijden druk ik je van de weg of haal je rechts in. Maar als ik hiervoor een prent zou krijgen ben ik een vent en betaal ik die zonder te janken. Dát is het verschil…
Snap het niet, in het vorige kabinet was het CDA alom vertegenwoordigd en kwam er een bekeuring quotum voor iedere agent.
Nu bralt het CDA dat het afgeschaft moet worden; lijkt op ‘ huilen met de wolven in het bos ‘
@de sjonnies:

Partijen moeten per kabinetsperiode nu eenmaal water bij de wijn doen om in de kamer te komen.
@de sjonnies: Nog grappiger is dat het bonnenquotum door minister Remkes (VVD) in 2003 is ingevoerd, met een kabinet met onder andere CDA en VVD. En die waren er toen ook niet tegen.

Overigens vind ik het terecht dat het nu afgeschaft wordt.
Als ze dit afschaffen verzinnen ze wel weer iets anders om geld uit onze zak te kloppen.
Eindelijk want de plisie hier vindt het maar al te leuk om te zien of ik buiten de vakjes sta (altijd) en me een bon te geven. Maar dat is altijd nog goedkoper dan in een krap vakje de velgen kapot rijden of portierdeuken te krijgen…
@zdev:
Terecht dat hij je daar een prent voor geeft… Je vertoont hiermee immers irritant gedrag en omdat het al van die krappe vakken zijn zal diegene die naast jou wil parkeren zwaar gehinderd worden in zijn manoeuvre. Als diegene hem dan tóch in het vak krijgt is de ruimte tussen de voertuigen nóg kleiner dan normaal en is het risico van een deur in je flank ook groter.
@Dennis
Bonnenquota is meervoud, dus de bonnenquota verdwijnen
Als al deze plannen bij dit kabinet nou ook echt worden doorgevoerd, krijgen we een beetje ons land terug!
Ik heb ook een gruwelijke hekel aan de targets van die lui. Als ik in m’n slaap beroofd word van m’n portemonnee is er niemand (in de trein), maar als ik heel even 1 voet op de rand (!) van de stoel tegenover me zet, mag ik €60 neerleggen. Krijg dan wat! Lekker haat zaaien, ipv veiligheid creëren.
Voorbeeld 2, waargebeurd (paar jaar geleden): ik zat op een bankje en met een aantal mensen in een pauze. Om de hoek zitten nog 2 jonge vrouwen van 25 jaar ongeveer. We hadden een paar dingen bij de Albert Heijn gehaald en toen we wegliepen vergat ik 1 doosje van een pak koekjes mee te nemen naar de prullenbak. Ik zet 2 stappen, en de twee dames staan op en vertellen mij dat ik nu te laat ben. Leuke openingszin joh! Boete voor zo’n stuk vergeten karton. En om de hoek wordt misschien wel een oma beroofd… Maar ja, dat levert niks op dus helaas!
@E320cdi: krokodillentranen, dat gejank over ons land terug krijgen. Dat is gewoon populistisch gelul. Er is helemaal niets aan de hand. Al die lui die het hebben over claimen van een plek, het heroveren van ons land, het vrijvechten van de elitaire grip op het volk. Wat een onzin.
@E320cdi: ach, dat zijn maar wat bonnetjes. Hier een paar voorbeeldjes uit m’n jongere jaren die wat verder gaan dan ‘onterechte’ bonnetjes.

Agent A en B komen een huisbezoekje brengen, nemen 800 gram weed mee met de melding dat ik blij mag zijn dat ze me niet oppakken. Een dag later koopt een maat van me dezelfde partij van beide agenten over.

Na een nachtje doorzakken en wat amok en handtastelijkheden van mijn kant naar 2 agenten toe moet ik een nachtje in de cel spenderen. De volgende ochtend krijg ik m’n spullen terug, minus de 380 euro die ik in m’n portefeuille had zitten. “Geld? Jij had helemaal geen geld bij” was de verklaring van agenten. Daar sta je dan.

Nog zo eentje. Een aantal jaar terug loop ik ’s nachts met een vriendin langs de Grote Markt. Toegegeven, de vriendin in kwestie liep er heel uitdagend gekleed bij, maar tot daar toe. We passeren een combi (politiebusje voor de NL’ers alhier) en de ene agent begint me daar echt ranzige opmerkingen te maken richting de jongedame. Uiteraard ben ik hier niet van gediend en laat dat dit beleefd (echt waar) merken. De wannabe-Adolfjes zijnde die ze zijn wordt dit door de heren agenten uiteraard opgevat als een aanfluiting waarop ondergetekende prompt hardhandig wordt aangepakt door beide agenten. Een minuut later krijgen ze dan ook nog ‘ns versterking van een tweede duo en ik een pak slaag van jewelste alsmede een nachtje amigo.

En zo heb ik er nog wel een paar. Bonnen, pfft, ik maak me om andere redenen druk en kwaad als ik weer ‘ns een stel onderontwikkelde blauwgeuniformeerde bavianen tegenkom.

Hier in Belgïe heb je trouwens het voordeel dat je boetes kan laten omzetten in rijverbod. Als je dat dan koppelt aan het feit dat je hier probleemloos over meerdere rijbewijzen kan beschikken (zij die willen weten hoe, zeg maar en ik vertel het graag) dan snap je zelf ook wel dat ik al jaren geen boete meer betaald heb, terwijl ik er toch vrij regelmatig eentje ontvang. Gewoon laten omzetten in rijverbod, rijbewijs binnensteken en een ander rijbewijs m’n binnenzak in en terug de baan op. Dat ze m’n kloten kussen stelletje oetlullen.

Fuck the police!
@petsmaster:

respect.
Dat ze die bonnenquota vandaag al afschaffen…

Kreeg gister een boete omdat ik met mijn brommertje links af sloeg, en daarbij de bocht te krap nam….

Naaistreken:D
@goudvis: Je was dus gewoon aan het spookrijden?
@goudvis:

En terecht.
Want wanneer ik om de hoek zou komen met mijn auto en jou aanrijd kan ik nog de helft neertikken omdat jij een mindere in verkeer bent.
Je dient gewoon je plek op de weg te kennen.
@jack_abarth: haha ja vanuit julli ehebben jullie gelijkxD mr als je de situatie ziet.. dan zou je toch zeggen wtf.. Twas zon eenrichtings weg linksaf naar mn garage toexD
@goudvis:
Heb er ooit eentje op die manier onder mijn wagen gehad.
Hij had alle geluk van de wereld want het was een vrachtwagen.
Alleen zo’n Puchje en de achterwielen van een vrachtwagen.
’t Puchje had duidelijk verloren.
@goudvis: Ik heb een keer 60 euro boete, omdat ik 10 meter over voetgangersgebied reed om 5 uur wanneer er geen hond meer op straat is. Ook fijn. (scooter staat altijd voor de zaak waar ik werk).
En ik weet de omstandigheden niet als jij duidelijk kan zien wat er van links kom dan vind ik het ook raar, maar als dat niet het geval is beetje dom, ook al moeten de auto’s stoppen omdat jij van rechts kom doen velen dat toch niet.
Heeft iemand enig idee hoeveel % van de totaal gewerkte politie uren daadwerkelijk op straat wordt doorgebracht?
Ik heb geen daadwerkelijke getallen maar ik denk dat het minder dan 10%. Al je meerekent hoeveel agenten er héél de dag op kantoor zitten en hoeveel % van de “boete” agentjes daadwerkelijk aan het controleren is. Maar ik weet het daadwerkelijke getal niet dus laten we het ruim nemen 25%
rekensommetje: gemiddeld werkweek in Nl is 32 uur, totaal 10 feestdagen en 20 verlofdagen, reken we ff mee 365-30-(za+zo)-104= 231 dagen x 6.4 = 1478 uur dat is wat een politie agent in Nederland werkt en dan ben ik niet zo lullig geweest om zijn pauzes mee te rekenen. Als hij hiervan 25% van de tijd aan het controleren/ op straat is betekent het dat hij in 1478/4= 369 uur (indien samen met zijn collega die ook zijn eigen quota moet halen) 400 boetes moet uitschrijven. Oftewel meer 1 per uur, ga ook ff na dat dat dit gemiddeld is. En hoogstwaarschijnlijk vele male hoger!
@rodeoro: Zo ken ik ook rekenen. Dag!!!!!
@autogek123: Nee autogek jij kan niet rekenen dat heb ik je net al laten zien aangezien er volgens jou berekening meer dan 600.000 agenten in Nederland zijn!

En hoe nou dag, vertel maar wat er niet aan klopt!
In plaats van een simpele dag!!!
@rodeoro: Als je een rekensom maakt waarbij je alle getallen gewoon bedenkt moet je de uitkomst niet als een soort waarheid zien, maar gewoon als een combinatie van wat getallen.
@Jelmer: nee niet als een combinatie maar als een indicatie!
@rodeoro: Heb ik nergens geschreven. Leren lezen voor je iemands reactie afkraakt.
De gemiddelde werkweek is toch echt een feit!
Vrije dagen en verlof dagen ook!
Dat er geen cijfers te vinden zijn van de gemiddeld aantal uren op straat kan ik niet helpen daarom heb ik het ruim genomen. Volgens mij ben jij diegene die getallen verzint:
15.000.000 boetes per jaar uitschrijven jaja, quota van 2 per maand!
Denk dat ik toch echt vele male dichter bij de waarheid zit dan jij wat toch beetje jammer is voor iemand van 40 tegen iemand van 14. Je zou verwachten dat je toch wat wijzer wordt door de jaren!
@rodeoro: Een gemiddelde werknemer werkt 220 dagen per jaar. De genoemde bonnenquota ( heb het even onderzocht had 25 bonnen per jaar gelezen) gaat om 50 bonnen per kwartaal. Dus nog geen bon per werkdag SCHREEUWER! Als je dat veel vind moet je ergens anders gaan wonen.
@autogek123: Woon ook in ZA grappenmaker, en je gaat even voorbij aan het feit dat het een gemiddelde per politie agent is en niet alleen diegene op de straat! En Tevens zijn ze altijd met zijn tweeen. Maarja kennelijk lees je geen eens mijn posts aangezien ik dit allemaal al gemeld had
@Jelmer, Thanks :-)
Oeps dacht dat autogek had gereageerd!
Maar begin van verhaal is nog altijd applicable
@autogek & Jelmer:
Uit de één vandaag;
Een ruime meerderheid van de politiemensen (70 procent) vindt dat zij kerntaken als het opsporen van misdrijven en het handhaven van de orde, niet naar behoren kan uitvoeren. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 4600 agenten, in samenwerking met alle Nederlandse politiebonden. De ondervraagden, van straatagent tot rechercheur, besteden gemiddeld tweederde (63 procent) van hun tijd aan administratie. De agenten ervaren dit als zeer frustrerend, zo blijkt uit de duizenden reacties.

Denk dat ik er niet zover naast zit met mijn 25% van de tijd bonnen aan het uitschrijven aangezien er na administratie werkzaamheden nog maar 37% van de tijd over is om al het “echte” werk te doen, recherche, voorlichtingen, front-desk werk etc etc
@rodeoro: Kijk, dat is een onderbouwing.
Opstelten maakt zich er nu druk om, maar was het geen VVD’er die dat in de eerste plaats heeft ingevoerd, dat bonnenquota?

Enfin, wel goed dat het afgeschaft wordt, zolang er niet iets vergelijkbaars voor in de plaats komt (wat ik wel vrees).
de eerste quota waar ik iets van weet..althans in nederland..is het melkquotum die aan keihardwerkende mensen werd op gelegd..je wil echt niet weten..wat voor ellende..mensenleed..inclusief zelfmoord..dit heeft veroorzaakt..wat heeft dit met de post te maken.. de familie Pon..NEEN..geen zelfmoord..maarrrrrrr als de fam.Pon er niet was en is..nou, dan weet ik niet wat er van ons allemaal over was gebleven..autorelated is mijn berichtje niet altijd..politiek bewust zijn,er mag geen QUOTA zijn voor ons in Nederland..dat ondersteun ik 100%..daar vecht ik voor..en daarom even een kleine herhaling van sommige stellingen..jou vrouw of jou man zal maar politieagent zijn..en dan komt hij/zij op een dag niet thuis omdat je als verbalisant iemand een bekeuring gaat geven..dan schiet die gek je dood ..tikkeltje gestresst omdat hij/zij continu leest dat agenten dat doen om hen te pesten. Kappen George. nu. Reactie welkom.
@boygeorge: excuus AB, ik moest mij even opladen voor dit bericht en dan laat ik mij zelf los.
Alles weghalen indien nodig om u zelf als autoblog.nl te beschermen. Alles wat er toch blijft staan is voor mijn verantwoordelijkheid. Vriendelijk gegroet, George.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).